Report plenary meeting
Report
De heer Verstreken heeft het woord.
Voorzitter, minister-president, geachte leden, als kind ging ik op vrijdagmiddag altijd bij grootmoeder eten. Wat stond er vrijdag op het menu? Inderdaad, vis: vrijdag visdag.
Eén dag per week vis eten is natuurlijk niet gezond. Het zou veel gezonder zijn, mocht men vaker vis eten. De visserijsector heeft het heel moeilijk. In deze legislatuur zijn daarover al twee voorstellen van resolutie goedgekeurd. Daarin stonden heel wat zaken, vooral over duurzame visserij. We hebben het deze namiddag al gehad over het gebruik van speciale netten, over de visserijmethodes. De resoluties hebben het echter ook over quota. Minister-president, u neemt meerdere keren per jaar deel aan de Europese Visserijraad, om te zien wat u kunt doen voor deze kleine, maar belangrijke sector.
Recent was er zo een bijeenkomst, minister-president. Ik had heel graag geweten wat er uit die Visserijraad is gekomen en wat de conclusies en de resultaten zijn.
Minister-president Peeters heeft het woord.
Voorzitter, collegas, ik kan vrij kort zijn omdat het resultaat redelijk positief is, zoals de rederijen het noemen. Als u ziet vanwaar we komen, is er een hele weg afgelegd in het belang van onze Vlaamse zeevisserij.
Er is twee dagen onderhandeld, tot laat vrijdagnacht voor we naar Libië zijn vertrokken. U weet dat de tong en de schol voor onze vissers van levensbelang zijn. Bijvoorbeeld voor de Noordzee en de Ierse Zee vullen wij de quota op voor 63 procent. Vandaar dat het zo belangrijk was om zeker voor de tong en de schol een goed resultaat te bereiken.
We gaan voor duurzame visserij. Dat wil zeggen dat er wetenschappelijke adviezen moeten komen die wij kunnen en moeten volgen. We passen ons in in de duurzame visserij, want anders zouden we misschien voor 2012 heel hoge quota krijgen, maar als alles leeggevist is, zitten we in 2013 of later in de problemen.
Door de beperkte vangsten in het verleden zijn de tong en de schol zich zeker in de Noordzee vrij positief gaan ontwikkelen en zijn ook de vangstmogelijkheden voor beide bestanden met 15 procent verhoogd voor onze Vlaamse vissers. Ook voor het Engels Kanaal is er voor de tong en de schol een verhoging genoteerd. Het enige zeer delicate punt was de Ierse Zee. De Commissie stelde voor om de quota daar met 44 procent te verlagen, gezien de slechte toestand. Er was een hele discussie over waar de Commissie zich op baseerde, namelijk niet volledig op wetenschappelijk onderzoek. Vandaar zijn wij gekomen tot een forse verhoging van die verlaging van 44 procent, die onze vissers heel positief hebben geduid.
Ik ga er niet verder op in, hoewel ook rog niet onbelangrijk is, alsook de visdagen. Maar algemeen genomen, ook al komt de zeevisserij hier misschien wat minder aan bod, is het een belangrijke sector in Vlaanderen die gelooft in de toekomst. Ik geloof dat deze sector ook door dit Vlaams Parlement verder wordt ondersteund, zeker wanneer het gaat over duurzame visserij, die we al jaren proberen toe te passen.
Minister-president, ik dank u voor het antwoord. Er is een stap voorwaarts voor wat betreft de quota. U hebt rekening gehouden met de ecologische, economische en sociale pijlers voor de visserijsector. Uiteindelijk is een rendabele visserijsector heel belangrijk.
De mensen die het woord wensen te nemen, moeten wel woonachtig zijn aan de Vlaamse kust. (Gelach)
Voorzitter, ik vind het niet oninteressant als er mensen die niet van de kust afkomstig zijn, het woord zouden nemen om de sector te ondersteunen.
Ik kan niemand dwingen.
De heer Verougstraete heeft het woord.
Voorzitter, ik wil me aansluiten bij de opmerkingen van de heer Verstreken. Ik vind het zeer belangrijk dat we ervoor zorgen dat het visserijberoep niet evolueert naar een soort van folklore die hier en daar nog bestaat. We moeten het de nodige impulsen blijven geven om te maken dat dit beroep in stand kan worden gehouden.
De heer Vanden Bussche heeft het woord.
Voorzitter, u zult zich herinneren dat we vanmorgen precies hetzelfde item hebben besproken naar aanleiding van de begrotingsbespreking. Het is wat surrealistisch om alles hier te moeten herhalen. Ik heb dezelfde vraag gesteld aan de minister-president en de ongerustheid geuit omtrent de gevolgen van de vermindering van de tong in de visserijgebieden ten westen van Engeland. Ik heb hetzelfde antwoord gehoord dat de minister-president nu heeft gegeven. We zijn dus tevreden.
Mijnheer Vanden Bussche, uw opmerking is terecht. Het probleem is echter dat de actuele vragen om 10 uur binnen moeten zijn. Het debat werd geopend om 10 uur. Ik kon dat dus niet vermijden. Maar u hebt in ieder geval gelijk.
De heer Vandaele heeft het woord.
Minister-president, tijdens het overleg van de Europese Raad Landbouw en Visserij werd niet alleen over quota gesproken, maar ook over het nieuwe Maritiem en Visserijfonds waar 6,6 miljard euro in terechtkomt. Naast de bestaande criteria, zoals werkgelegenheid in de visserij en productiewaarde, is er een nieuw criterium, namelijk de impact van het kleine vlootsegment, van de kleine kustvisserij. Hebt u al kunnen nagaan wat dit nieuwe criterium kan meebrengen voor de aanspraken die Vlaanderen op die fondsen kan maken?
Mevrouw Robeyns heeft het woord.
Omdat de collega die vroeger visserij opvolgde, de heer Crombez, er niet meer is en zijn opvolger misschien nog wat in aanloop, maar wel van de kust is, zal ik even het woord voeren namens onze fractie, in antwoord op de sympathieke oproep van de heer Verstreken.
Minister-president, ik denk dat de toekomst van de visserij belangrijk is voor onze fractie, maar ook voor de Limburgers voorzitter, u weet dat wij met iedereen solidair zijn.
Minister-president, naast de quota wordt ook steeds uitgekeken naar de duurzame visserijtechnieken. Ook daar zijn namelijk evoluties mogelijk. Er was ook vraag naar hervormingen voor het subsidiesysteem van visserijtechnieken. Als ik het goed begrepen heb, werd er in die zin echter niets beslist.
Voorzitter, duurzame visserij wordt kamerbreed ondersteund door dit parlement.
Mijnheer Vandaele, het fonds is ook aan bod gekomen. Met de voorbereiding van een nieuw visserijbeleid op Europees niveau zijn we de zaak aan het bekijken. Ik heb uitdrukkelijk onderstreept dat wij een vloot hebben van ongeveer 89 vaartuigen. We moeten er alles aan doen om die te behouden. Die vaartuigen moeten ook duurzaam worden uitgerust wat vistechnieken betreft. We rekenen er verder op dat we in dat fonds met zon kleine vloot extra aandacht of zeker niet minder aandacht dan in het verleden zullen krijgen.
Het debat werd nog niet afgesloten, maar wordt onverkort voortgezet. Mevrouw Robeyns, dat sluit ook wat aan bij uw vraag. Duurzame visserijtechnieken zijn altijd een belangrijk element in de discussie. Men heeft zowel in het Verenigd Koninkrijk als in Denemarken een techniek waarbij men cameras op de schepen plaatst om de discards, het overboord gooien van vis die niet kan of mag worden gevangen, goed in beeld te brengen. Wij hebben daar principieel geen probleem mee, maar willen dat verder bespreken in het kader van het Europese visserijbeleid van de volgende jaren.
Vlaanderen heeft al heel wat inspanningen geleverd op het vlak van duurzame visserijtechnieken. Op basis van cameras en andere kunnen er nog bijkomende initiatieven worden genomen. Die waren nu echter niet uitdrukkelijk het voorwerp van discussie, omdat het over quota ging.
Minister-president, ik dank u. Met andere woorden: eet meer vis. Het is gezond, goed voor de begroting en ook voor de minister van Welzijn, want het is cholesterolverlagend. (Applaus bij CD&V, sp.a, de N-VA en Groen!)
Het incident is gesloten.