Report plenary meeting
Report
De heer Dewinter heeft het woord.
Voorzitter, minister-president, uw regering staat steeds meer op losse schroeven. De jongste weken is gebleken dat ook de federale onderhandelingen de Vlaamse Regering in een soort van houdgreep houden.
De situatie is ingewikkeld. De N-VA, die aan zet is, wil een Vlaams front. Sp.a mag er niet bij. Nochtans vormt de N-VA hier samen met sp.a en CD&V een meerderheid, die op basis van het fameuze Octopusakkoord uiteindelijk die federale onderhandelingen gevoerd wil zien.
U ziet de bui al hangen en dus geeft u een schot voor de boeg. Vandaag lezen we in de krant: Vlaamse coalitie blijft wat ze is. Geen inbrekers, zegt Peeters, als N-VA zou aansturen op een coalitiewissel, kan ik verzekeren dat het niet zal gebeuren.
Wij nemen daar akte van, maar het feit dat u dit allemaal verklaart in de krant, geeft natuurlijk duidelijk aan dat er onduidelijkheid is, dat er zenuwachtigheid is, dat er wrevel is, dat er frustratie is, dat er zelfs ruzie is nog maar eens binnen de Vlaamse Regering. Ik vraag me dan altijd af hoe het er dan aan toe gaat in die ministerraden en in dat meerderheidsoverleg. Als men elkaar al verrot scheldt in de kranten, als men elkaar de wacht aanzegt, elkaar dolken in de rug steekt in de media, hoe kan zon regering dan nog functioneren?
Minister-president, het lijkt er toch wel op dat u steeds minder de echte leider bent van deze Vlaamse Regering. De echte leider zit daar op de eerste rij bij de N-VA of beter die zit zelden daar, alleen als hij eens veel tijd en goesting heeft, komt hij langs. Bart De Wever bepaalt van op afstand ook het reilen en zeilen binnen uw coalitie, want blijkbaar is het de bedoeling, daar neem ik toch akte van, dat we naar een coalitiewissel gaan: sp. a eruit en Open Vld erin. (Opmerkingen van de voorzitter)
Mijn vraag is dus simpel: wie is de echte minister-president? Bart De Wever of Kris Peeters? (Applaus bij het Vlaams Belang. Gelach. Opmerkingen van de heer Carl Decaluwe)
Ik weet het zo nog niet of dit een domme vraag is, mijnheer Decaluwe.
Minister-president Peeters heeft het woord.
Mijnheer Dewinter, dames en heren, als dat de vraag is, dan is het antwoord heel eenvoudig: de minister-president is Kris Peeters. (Applaus bij de meerderheid)
Mijnheer Dewinter, wat ik niet begrijp, is dat u mij niet volledig zou ondersteunen in de copernicaanse omwenteling waarbij wordt gezegd dat het zwaartepunt in Vlaanderen ligt en dat het Vlaanderen is dat de uitgangsposities zal bepalen.
Ik antwoord soms, maar niet altijd op vragen van journalisten, maar zeker wel als het belangrijk is om de puntjes op de i te zetten. En hier moeten de puntjes op de i worden gezet. Deze coalitie is gesloten voor een periode van vijf jaar en ook beide andere partners, zowel de N-VA als sp.a gaan daar resoluut voor. Als er andere geluiden de wereld in worden gestuurd, is het de taak van de minister-president om de puntjes op de i te zetten en om te zeggen dat deze coalitie voor vijf jaar gesloten is en voor vijf jaar doorgaat.
U stelt me toch ietwat teleur met uw vraag. Mijn stelling is immers dat het niet meer kan, ook al was dat in het verleden wel het geval, dat een Vlaamse coalitie moet wijzigen omdat men op federaal niveau een andere coalitie in elkaar steekt. Dat is verleden tijd, daar pas ik voor en ik zorg er ook voor dat het niet gebeurt. (Applaus bij de meerderheid)
Natuurlijk vraagt u zich als oppositielid af hoe het er in de ministerraad aan toe gaat. Ik zou natuurlijk kunnen voorstellen om u eens uit te nodigen, mijnheer Dewinter. (Gelach)
Maar dat is delicaat, want als ik u uitnodig, zal iedereen vragen om langs te mogen komen. Iedereen zou dat vragen omdat ik u kan verzekeren dat er op die ministerraad heel zakelijk en professioneel wordt gehandeld. De dossiers worden er goed voorbereid en er wordt heel efficiënt beraadslaagd. De beelden van ruziemakende ministers komen niet overeen met de werkelijkheid.
Minister-president, als u mij uitnodigt, wil ik gerust komen. Ik zal het colloque singulier van uw ministerraad niet doorbreken, ik zal alleen wat rondtwitteren, voor de rest kunt u op mijn discretie rekenen.
Ik heb de fractieleider van Open Vld niet zien applaudisseren toen u uw verklaringen aflegde over het feit dat er niet zal worden ingebroken in de Vlaamse Regering. De essentie is natuurlijk dat u via mij tot de heer De Wever spreekt. Uw verklaringen zijn natuurlijk niet voor mij bestemd, net zomin als deze verklaringen voor mij zijn bestemd, ze zijn voor de N-VA bestemd.
Wat u niet zegt, wordt natuurlijk wel gezegd door prominente leden van uw fractie, zoals de heer Van Rompuy. Hij verdenkt de N-VA er openlijk van aan te sturen op een breuk met sp.a in de Vlaamse Regering. Ik citeer hem: De Wever spreekt over een Vlaams front. Hij vernoemt de sp.a niet. Bij CD&V zijn we erg wantrouwig dat De Wever de samenstelling van de coalitie wil aanpassen. Dat is onbegrijpelijk.
Minister-president, daarom denk ik inderdaad dat er wel degelijk wat loos is met de samenhang in die Vlaamse Regering, dat de sp.a op termijn zal worden geloosd ten voordele van een andere coalitie op federaal niveau. U kunt vandaag nog wat tegenspartelen, maar de praktijk leert dat niet u, maar de heer De Wever het momenteel in deze regering, ook in Vlaanderen voor het zeggen heeft. (Applaus bij het Vlaams Belang)
De heer Crombez heeft het woord.
Voorzitter, we hebben al veel te lezen gekregen. Meestal kwam dat van individuen. Ere wie ere toekomt: de heer van Rouveroij heeft van alle Open Vlders het duidelijkst gemaakt dat hij eigenlijk wel in de Vlaamse Regering wil. Het blijft echter over individuen gaan. Ik heb zijn partij dat nog niet op die manier horen herhalen.
Er is nu veel gekakel hierover. Er staan delen van Europa in brand. Essentieel is dat het hier gaat over een regering die bezig is. Die andere regering, waar het dan allemaal moet gebeuren, is al een jaar in lopende zaken. Die regering doet wat ze wil en zegt in die toestand van lopende zaken niet te mogen wat ze wil. Er wordt gekakeld over een Vlaamse Regering die bezig is, die de begroting in evenwicht brengt. Gelukkig hebben we die. Iedereen die kakelt over die regering, neemt een enorm risico. Waarom zou men een regering die bezig is, ondergraven? Waarom zou men vinden dat dit moet worden aangepast? Is daar een reden voor? De Vlaamse Regering heeft die begroting gemaakt. Ze heeft die aangepast. Ze biedt nog de stabiliteit die nodig is. Als hier iets gebeurt, dan is er voldoende marge om dat op te vangen. Dat is op andere niveaus niet zo.
De heer Van Dijck heeft het woord.
Voorzitter, op dit ogenblik heb ik één probleem: het reglement bepaalt dat ik een bijkomende vraag zou moeten stellen. Ik zal afwijken van die bepaling: ik zal geen bijkomende vraag stellen, maar een verklaring afleggen.
Geachte leden, mijnheer Dewinter, we hebben een regeerakkoord afgesloten voor vijf jaar, met moeilijke beslissingen. De eerste twee jaar was het een moeilijke rit. Die hebben we achter de rug. Straks moet er ruimte zijn. Welnu, we hebben een engagement voor vijf jaar. Federaal moet er worden onderhandeld over uitdagingen die daar moeten worden opgelost. Wij zijn alleszins geen vragende partij om de ploeg die hier aan het werk is, te wijzigen. Wij wensen integendeel op een correcte en consistente manier door te gaan, met loyaliteit aan de drie zijden. (Applaus bij de meerderheid. Opmerkingen)
De heer Vereeck heeft het woord.
Ik neem er akte van dat de heer Van Dijck zijn ploeg inschrijft voor vijf jaar. Dat was in de vorige legislatuur wel even anders.
Minister-president, het siert u wel dat u kiest voor een heel loyale ploeg, en dat u die loyaliteit hier nogmaals duidelijk naar voren brengt. Ik hoop dat het in ieder geval gaat over de coalitiepartners, maar niet zozeer over de ministers. U hebt de heer Dewinter net uitgenodigd eens deel te nemen aan een regeringsoverleg. Ik zou daar eigenlijk ook wel eens aanwezig willen zijn, om te zien hoe dat eigenlijk gebeurt. (Gelach)
Ik stel me dan voor dat de heer Muyters aan de leugendetector ligt. Anders weet u natuurlijk ook niet waarover het gaat.
Die vraag om een front te vormen, komt natuurlijk niet uit de lucht vallen. Ik hoor hier de voorbije weken in dit halfrond de beschuldigingen tussen N-VA en sp.a heen en weer gaan. De heer Vandaele heeft gesteld nog geen vertrouwen te hebben in minister Lieten. De heer Diependaele zegt dat...
Mijnheer Vereeck, het spijt me, maar uw spreektijd is om. Het reglement is het reglement. U hebt 1 minuut en ik bewaak dat, anders krijg ik de opmerking dat ik de ene bevoordeel ten opzichte van de andere. Trouwens, als u van uw stukken afleest, dan maakt dat het des te moeilijker. Als u vanuit de onderbuik spreekt, dan hebt u geen papieren nodig.
Voorzitter, dat zijn geen stukken.
Zo kan er toch geen parlementaire discussie worden gevoerd.
Dan moet u het reglement veranderen.
De heer van Rouveroij heeft het woord.
Voorzitter, minister-president, geachte collegas, 616.609 Vlamingen hebben voor Open Vld gestemd. Die willen dus allemaal een meer liberale Vlaamse samenleving.
Met 22 Vlaamse volksvertegenwoordigers, die achter mij zitten, proberen we daar elke dag werk van te maken. We doen dat als het moet vanuit de oppositie, en als het kan, minister-president, vanuit de meerderheid.
We stellen vast dat van de ploeg die op het terrein staat, een aantal spelers veel te vaak in eigen doel schoppen. Mijnheer Dewinter, je kunt aan de zijlijn staan en ervan genieten, maar dat is eerder leedvermaak. Dat gaan we niet doen. Ik hoop dat we dat met zijn allen vanuit de oppositie niet doen, want de Vlaamse burgers en bedrijven zijn het slachtoffer van het feit dat er een slechte ploeg op het veld staat. Open Vld zegt: een andere ploeg, en zo snel mogelijk.
Voorzitter, dames en heren, ik begrijp dat iedereen eens graag naar de ministerraad komt. Dat is hoopgevend. De meerderheid kent dat, de oppositie kijkt daar naar uit. De grond van de zaak is dat we bij de start van deze Vlaamse Regering een coalitie hebben gevormd en dat het belangrijk is dat alle partners ervoor gaan om de vijf jaar die afgesproken is, concreet in te vullen met de heer Crombez heeft gelijk beslissingen te nemen in dossiers en zaken te doen voor de Vlamingen. Dat wordt van de Vlaamse Regering verwacht. Er moet geen discussie zijn over de vraag of een of andere partner kan worden geruild. Dat is niet het niveau waarop ik aan politiek doe. Ik ga ervan uit dat de minister-president alles moet doen om de loyauteit en de uitvoering van het regeerakkoord te bewaken en daar hard aan te werken.
De Vlaamse frontvorming, mijnheer Vereeck, is een discussie op een ander niveau. Ik begrijp dat de heer De Wever een uitnodiging heeft gestuurd waarop een aantal partijen zullen ingaan. Wat de rest betreft, zullen we wel zien hoe een en ander loopt.
Ik begrijp dat de oppositie telkens weer probeert daar garen bij te spinnen. Dat is begrijpelijk voor de oppositie. Het verschil wordt gemaakt in de beslissingen die worden genomen, elke vrijdag, door de Vlaamse Regering. (Applaus bij de meerderheid)
De belangrijkste verklaring, het statement, kwam van de fractieleider van de N-VA, de heer Van Dijck, die met dubbele tong heeft gesproken. Hij heeft een januskop. Aan de ene kant zegt hij: het is allemaal prachtig, we doen dat schitterend. Men heeft zojuist net niet Vrolijke vrienden gezongen. In de praktijk is het enigszins anders. Als deze regering dan toch zo een goede ploeg is en deze meerderheid zo een schitterend team, als u samen achter de Octopusnota staat, waarom dan geen Vlaams front met sp.a? Waarom mag sp.a er dan niet bij? Leg me eens uit waarom die partij wordt uitgesloten?
Ik zal het u zeggen. Het antwoord is simpel: omdat u sp.a op communautair vlak niet vertrouwt, nooit vertrouwd hebt en nooit zult vertrouwen. En eerlijk gezegd, onder ons: u hebt nog gelijk ook! (Applaus bij het Vlaams Belang)
Het incident is gesloten.