Report plenary meeting
Actuele vraag over de coördinatie van de grote wegenwerken in en rond Brussel en het overleg ter zake tussen het Vlaamse en Brusselse Gewest
Report
Mevrouw Van den Eynde heeft het woord.
Minister, collegas, eind deze week starten de werkzaamheden aan het viaduct in Vilvoorde. Deze renovatiewerken zullen ongetwijfeld de nodige verkeershinder met zich meebrengen. Een opmerkelijk radiospotje heeft ons hier al voor gewaarschuwd.
Minister, net zoals bij de werken aan de Antwerpse ring past u ook hier het Minder Hinder-protocol toe. Hierin maakt u een aantal afspraken met betrokken partijen, enerzijds om de grote verkeershinder te voorkomen en anderzijds om de autobestuurders te waarschuwen en hen te sturen om deze hinder te vermijden.
Minister, ondanks het Minder Hinder-protocol blijven een aantal belangrijke obstakels. Ten eerste worden er tegelijkertijd werken gepland aan een drietal Brusselse tunnels. Ten tweede blijkt dat er onvoldoende of zelfs geen contact is geweest met mobiliteitsorganisaties, die eigenlijk niet of onvoldoende op de hoogte werden gebracht van deze werkzaamheden en van het Minder Hinder-protocol. Ten derde is het duidelijk dat de A12 een zeer grote bijkomende verkeersstroom zal moeten opvangen van het verkeer dat anders via de E19 over het viaduct komt. De A12 zou momenteel niet klaar zijn om deze bijkomende verkeersstroom op te vangen.
Minister, blijkbaar is het Minder Hinder-protocol momenteel een kaas met gaten. Ik ben zeer bezorgd over de grote verkeershinder die door deze werkzaamheden zal worden veroorzaakt en de monsterfiles die zullen worden veroorzaakt. Daarom mijn vraag: zult u bijkomende maatregelen nemen om grote verkeershinder en monsterfiles te voorkomen?
De heer Demesmaeker heeft het woord.
Infrastructuur- en wegenwerken zijn noodzakelijk. Je kunt geen goede omelet bakken zonder eieren te breken. De zomervakantie is de minst slechte periode om dergelijke werken te plannen.
Er is nogal wat kritiek, onder andere van de automobilistenvereniging Touring, over het feit dat out of the blue bijkomende werken zijn gepland in Brussel, in de tunnels zoals zonet gezegd. Men vraagt zich af of er wel overleg is geweest tussen beide gewesten om die werken op elkaar af te stemmen, wat nogal logisch zou zijn, en ook om de hinder zoveel mogelijk te beperken. Is dat overleg er geweest of niet, dat is de vraag.
Het is een beetje koffiedik kijken wat de impact zal zijn op de mobiliteit. Touring vreest het ergste. Ook Voka heeft vandaag nog een zijn bezorgdheid geuit, vooral over het gebrek aan afstemming tussen beide gewesten.
Mijn vraag is dus de volgende: is er overleg geweest? Is er tussen beide gewesten van een afstemming over deze werken sprake, om met maatregelen de hinder zo veel mogelijk te beperken?
Minister Crevits heeft het woord.
Voorzitter, collegas, het klopt dat binnen enkele dagen zeer ingrijpende werken aan het viaduct van Vilvoorde starten. Het komt me als onwaarschijnlijk voor dat iemand in Vlaanderen dat nog niet weet. Er zijn heel wat communicatiekanalen ingeschakeld. Zelf heb ik vorig jaar al in een bericht gemeld dat er werken aan dat viaduct op komst zijn. Het populaire moment om dat soort van werken uit te voeren, zijn de vakantiemaanden. Dat viaduct is heel belangrijk voor het woon-werkverkeer. Het is aangewezen om die werken uit te voeren in perioden die eerder verkeersluw zijn.
Er is bijzonder intens met de automobilistenorganisaties overlegd. Eind vorig jaar al is met de gemeenten in de buurt contact opgenomen. Want het is duidelijk dat die werken voor hinder zullen zorgen. Dat die werken zouden worden uitgevoerd, is ook aan het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest gemeld. Ik was zelf verrast toen ik een week geleden vernam dat Brussel in de vakantiemaanden op twee plaatsen werken zou uitvoeren. In de eerste plaats is er de Meisertunnel. Dat zal enkel het uitgaand verkeer hinderen. En er zal ook worden gewerkt aan de Woluwetunnel, in de twee richtingen. Brussel heeft via een aanpassing van de verkeerslichten ervoor gezorgd dat het verkeer door de Woluwetunnel bovengronds kan verlopen.
De twee verkeerscentra hebben met elkaar gepraat om na te gaan of het wel kan om al die werken in dezelfde periode uit te voeren. Beide centra zijn daarover erg duidelijk: de werken kunnen gelijktijdig gebeuren, want de hinder zal zich eerder op lokaal niveau laten gevoelen. Zij stellen ook dat de uitvoering van die werken op een ander moment ervoor zal zorgen dat men 20 procent extra verkeer moet afhandelen. Men meldde me dus dat men de werken gelijktijdig kan uitvoeren.
U raakte een interessant punt aan: ik investeer al enkele jaren zeer veel in een goede communicatie met gemeenten. In de computermodellen wordt een minderhinderinput verwerkt. Het zou nuttig zijn om de werken die in Brussel gebeuren, ook automatisch in onze modellen op te nemen, of ten minste toch ervoor te zorgen dat beide modellen compatibel zijn. Zo kan men al in een heel vroege fase met elkaar overleggen. Op die manier kunnen we met elkaar op systematische wijze overleggen, zoals dat vandaag al op structurele wijze met de gemeenten en de provincies gebeurt.
Ik dank u voor het antwoord. Ik leid uit uw antwoord af dat er geen of zeer laattijdig is overlegd met het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest. Dat toont nogmaals aan dat een samenwerking met de andere gewesten van dit land zeer moeilijk is. Is het milieuhinderprotocol in die mate bijgestuurd dat wij rekening houden met de extra werken die Brussel zal uitvoeren? U hebt die vraag niet beantwoord. Zijn er extra maatregelen genomen? Voorts wil ik weten of de A12 die extra verkeersstroom wel aankan. Het is immers nu al duidelijk dat het verkeer dat van de E19 komt en anders het viaduct over zou rijden, via de A12 een uitweg zal zoeken. Kan de A12 dat aan?
Ik onthoud dat er wel degelijk is overlegd, maar wel op het laatste moment. U zegt dat is gebleken dat beide werken gelijktijdig kunnen worden uitgevoerd. Maar stelt u zich eens even voor dat dit niet het geval zou zijn geweest, dan stonden wij voor voldongen feiten. Dat moet in de toekomst worden vermeden. Ook ik ben er dus een pleitbezorger van om dit soort overleg een structurele vorm te geven. In 1998 al is een principieel akkoord tussen beide gewesten over de samenwerking inzake gemeenschappelijke mobiliteitsproblemen gesloten. Dat akkoord is in 2010 geactualiseerd. Ik stel ook vast dat daarover verschillende werkgroepen actief zijn. Misschien is het geen slecht idee om een werkgroep over een minderhinderbeleid afgestemd op het beleid van de twee gewesten te installeren.
Mevrouw Brouwers heeft het woord.
Ik heb een raar gevoel bij deze vraag. Ik had de intentie zelf een vraag over dit onderwerp in te dienen. Ik besefte echter al snel dat deze vraag eigenlijk in het verkeerde parlement wordt gesteld. Touring en AWV geven minister Crevits zelfs een pluim omdat er in Vlaanderen wel een minderhinderbeleid wordt gevoerd bij wegenwerken. Er was wel veel kritiek op Mobiel Brussel, dat de werken aan de tunnels rijkelijk laat en zonder het minste overleg heeft gecommuniceerd. Gelukkig zal het doemscenario dat Touring vorige week in de pers vooropstelde, zich volgens de verkeerscentra dan toch niet voltrekken. We hopen dat ook.
Ik steun de vraag van de heer Demesmaeker om tijdens een eerstkomend overleg met het Brusselse maar ook met het Waalse Gewest heel de minderhinderproblematiek ter sprake te brengen.
Mevrouw De Knop heeft het woord.
Minister, het feit dat beide werken tegelijkertijd plaatsvinden, en dat op twee slagaders die zo belangrijk zijn voor ons land, is lachen met de pendelaars. En dan heb ik het nog niet over het gigantisch economisch verlies.
U hebt hier verwezen naar die werkgroepen. Mijn partij heeft vorig jaar aangedrongen op een structureel overlegorgaan tussen het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest en het Vlaamse Gewest. Mevrouw Brouwers, u maakt zich er te gemakkelijk van af door opnieuw te zeggen dat het de schuld van Brussel is. Wij hebben alle instrumenten in handen om zelf structureel overleg te plegen met Brussel. Minister, u verschuilt zich achter de zes werkgroepen die zijn opgericht. Vorig jaar was er een actualisatie maar dat volstaat niet. Ik vraag dan ook vanuit mijn fractie om dit structureel te doen en met een duidelijke finaliteit. De pendelaar is hier opnieuw de dupe van een falend beleid.
De heer Roegiers heeft het woord.
Minister, als het goed is, mag het ook eens gezegd worden. De communicatie die u en uw diensten hebben opgesteld over de wegwerkzaamheden op het viaduct van Vilvoorde, is heel goed. Ik denk dat geen Vlaming nog niet weet dat het viaduct voor heel wat hinder zal zorgen.
Ongeveer 25 procent blijkt recreatief gebruik te zijn. Het gaat dus ook over korte afstanden met de wagen. Ik denk dat we nog een tandje kunnen bijsteken door mensen aan te zetten tot het gebruik van het openbaar vervoer. U moet van deze gelegenheid gebruik maken om nog meer mensen op het openbaar vervoer te krijgen.
Mevrouw De Knop, u moet de knop terugdraaien om te weten wie wat heeft gezegd. Ik heb me helemaal niet verstopt achter werkgroepen. Ik heb het woord werkgroep zelfs niet gebruikt in mijn antwoord. Ik heb wel verwezen naar de twee verkeerscentra, die gesteld hebben dat het in die vakantieperiode wel mogelijk is om die werken te combineren. Ik noteer dat uw fractie blijkbaar voorstander is om de werken in de tunnels midden in het jaar uit te voeren, wanneer het bijzonder druk is en er 20 procent meer verkeer is. Dat is niet bedoeling. Het verkeerscentrum zegt dat de werken het best nu plaatsvinden omdat er minder verkeer is. Bovendien kunnen ze ook samen worden uitgevoerd. Wat de Meisertunnel betreft, zijn er enkel werken aan het eind van de tunnel. Voor de Woluwetunnel heeft Brussel zelf oplossingen gezocht.
Mevrouw Van den Eynde, wat de A12 betreft, hebt u een punt. De werken worden daar gefaseerd uitgevoerd. De eerste fase wordt afgewerkt voor de werken aan het viaduct starten. De tweede fase gaat pas van start als de werken op het viaduct klaar zijn. De werken worden dus op elkaar afgestemd.
Wat het overleg met Brussel betreft, bestaat er sinds 1998 inderdaad een principieel akkoord. Dat is vorig jaar op mijn initiatief in een nieuw kleedje gestopt.
Het is de bedoeling dat over de grote strategische opties wordt overlegd, zoals over de optimalisatie van de ring rond Brussel. Wat tot vandaag niet gebeurt, is de praktijkoefening dat we op 9 oktober met schilder- of herinrichtingswerken starten. Men denkt aan langetermijnprojecten. Ik wil het niet te ingewikkeld maken. We hebben een Coördinatiepunt Wegenwerken, Brussel heeft er ook een, en ik probeer die op elkaar af te stemmen. Bij wegenwerken op het lokale niveau verwittigt de databank, en dan kun je nagaan wat het probleem is. Dit moet op dezelfde manier kunnen gebeuren met werken op Brussels grondgebied.
In de maand mei is er afstemming geweest. Sinds 2009-2010 wisten we al dat de werken in Vilvoorde eraan kwamen, maar dat de werken in Brussel er ook kwamen, wisten we pas heel laat. Achteraf bekeken geloof ik dat het goed is dat die werken samen worden uitgevoerd. We zullen zien welke problemen dat meebrengt. Alle modellen en berekeningen zijn theoretisch. We moeten zorgen dat er met de uitvoerders op het terrein om de drie of zes maanden wordt overlegd over praktische zaken, zoals dat ook gebeurt met de automobielorganisaties. Dat hoeft helemaal niet in de werkgroepen te gebeuren, maar tussen de mannen die dagelijks de werken moeten uitvoeren. Ik zal daar zelf initiatieven voor nemen.
In de communicatie is er vrij veel aandacht voor het feit dat het nuttig is om het openbaar vervoer te gebruiken. In het radiospotje is dat niet gebeurd omdat men heel snel een duidelijke boodschap wilde geven: probeer dat viaduct te vermijden. Op welke manier je dat vermijdt, via het openbaar vervoer of alternatieve wegen, wordt aan de creativiteit van de zich verplaatsende mens overgelaten. Ook op de dynamische borden wordt er rekening mee gehouden dat pendelen via het spoor een goed alternatief is.
Wij worden erop gewezen dat het niet onze taak is om hier te interpelleren. Mevrouw Brouwers, het is uw taak om uw partij te wijzen op haar fouten in de Brusselse Hoofdstedelijke Regering. Wij mogen minister Crevits ondervragen over eventuele tekortkomingen in haar Minder Hinder-protocol.
Minister, het is een goede zaak dat u anticipeert op de werkzaamheden aan de A12 en dat u die afstemt op het werk aan het viaduct. Die werkzaamheden zijn absoluut noodzakelijk, en ze moeten vooral s nachts en in vakantieperiodes gebeuren om al te grote verkeershinder te voorkomen.
Dat kunnen we alleen maar toejuichen. We moeten dit in de toekomst in overleg met de gewesten proberen op te vangen. Het is duidelijk dat we door het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest te laat op de hoogte zijn gebracht.
Het is duidelijk dat de aanpak aan Vlaamse kant inzake minder hinder en een goede communicatie heel goed verloopt. Er is een heel groot verschil met het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest. Voor de rest zitten we op dezelfde golflengte. We pleiten ervoor op een meer structurele manier af te stemmen tussen de twee gewesten.
Het incident is gesloten.