Report plenary meeting
Report
Bespreking
Dames en heren, aan de orde is de bespreking van het voorstel van resolutie.
Mevrouw Heeren, verslaggever, heeft het woord.
Voorzitter, geachte leden, tijdens de vorige zittingsperiode heeft de Commissie Energiearmoede een motie van aanbeveling en twee resoluties laten goedkeuren waarin de verhoging van de minimumlevering van 6 naar 10 ampère, maar ook de invoering van de aardgasmeters centraal stond. Vandaag hebben de heren Martens en Decaluwe, de dames Homans, De Wachter en Franssen, de heer Hendrickx en mevrouw Hostekint een nieuw voorstel van resolutie ingediend met betrekking tot de bestrijding van energiearmoede, en dat vooral naar aanleiding van de problemen in de sociale woningbouw, die vooral werden aangekaart door Samenlevingsopbouw Antwerpen.
De indieners benadrukken dat de sociale huurders vaak niet de sociale tarieven voor aardgas genieten die ze wel zouden moeten kunnen genieten. Zeker geldt dit voor sociale huurders met een collectief verwarmingssysteem op aardgas. De indieners wijzen er ook op dat het in de toekomst zeker en vast de taak zal zijn van de huisvestingsmaatschappijen, maar ook van de VMSW, om de sociale maximumprijs voor die huurders aan te vragen. Daarbij moeten modelbrieven en modelattesten kunnen worden aangereikt en moeten goede afspraken tussen de Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas (CREG) en de leveranciers vooropstaan. Om de dienstverlening van energieleveranciers te optimaliseren worden er extra voorwaarden naar voren gebracht, zoals gratis nummers, regionale klantenkantoren en een vaste beheerder voor probleemdossiers, die dan kunnen worden gekoppeld aan de leveranciersvergunning. Bovendien moet die dienstverlening volgens de indieners door de Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt (VREG) worden gemonitord en openbaar kunnen worden gemaakt.
Er is ook de vraag naar een vaste, uniforme en eenduidige factuuropbouw, zodat iedereen die kan lezen, naast betere garanties om het systeem dat gratis kilowatturen toekent, waterdicht te maken.
Tot slot wijzen de indieners erop dat de Vlaamse Regering erop moet toezien dat bij de implementatie van slimme meters de gevolgen voor de diverse consumenten en marktspelers wordt onderzocht, zeker en vast in het licht van de armoedeproblematiek. Ook in dat licht moet worden bekeken of mensen niet vrijwillig voor een budgetmeter kunnen kiezen, als antwoord om uit die energiearmoede te geraken.
Vanuit de oppositie wees mevrouw De Waele erop dat de oorzaken van de energiearmoede niet aan bod komen in dit voorstel van resolutie. Hoe meer aanbevelingen het parlement zal formuleren, hoe duurder de energie volgens haar ook zal worden. Elke verplichting zal door iemand moeten worden betaald. Onze commissievoorzitter, de heer Penris, beschrijft het voorstel van resolutie als een menselijk remediëren van een belangrijk probleem. Hij beaamt dat de problemen worden veroorzaakt door de hogere energiekosten en beklemtoont dat Vlaanderen geen integraal zeggenschap heeft over die energieprijzen, waardoor energierekeningen als gevolg van federale maatregelen opnieuw zullen stijgen.
Het voorstel werd aangenomen met 10 stemmen voor bij 1 onthouding. (Applaus)
De heer Martens heeft het woord.
Voorzitter, ik heb eerlijk gezegd weinig toe te voegen aan dat schitterende verslag van mevrouw Heeren. Misschien nog dit: het voorstel van resolutie dat we hopelijk straks kunnen goedkeuren, is ook al niet zonder gevolg gebleven. Eén aanbeveling die we aan de Vlaamse Regering hebben gedaan, is al ingewilligd, met name een overleg tussen de VMSW, de VREG, de CREG en de energieleveranciers om te komen tot een eenvoudige modelbrief en attest voor de sociale huurders die zich verwarmen met een collectief warmtesysteem, opdat ze aanspraak zouden kunnen maken op het sociaal tarief waarop ze recht hebben.
Die modelbrief is er. De Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen (VMSW) heeft die ondertussen aan alle sociale huisvestingsmaatschappijen bezorgd. Ik denk dat het voorstel van resolutie niets te vroeg komt. Het doet deugd nu al te zien dat er werk wordt gemaakt van de uitvoering ervan.
We vragen ook dat er voorwaarden met betrekking tot dienstverlening van de leveranciers gekoppeld worden aan de vergunning voor het verkrijgen van een leveranciersvergunning. Ik denk dat dat een goede zaak is. Het toont aan dat we geen containers moeten droppen voor de parking van leveranciers. Sommigen wordt diets gemaakt dat ze ook een plicht hebben inzake een klantvriendelijke dienstverlening. Ook wat dat betreft, speelt het parlement kort op de bal. Ik hoop dat de VREG ook daar werk van maakt, in samenspraak met de verschillende energieleveranciers.
Mevrouw Homans heeft het woord.
Voorzitter, ik wens de verslaggever uitdrukkelijk te bedanken. Ik wil er enkel aan toevoegen dat er in de commissie grote eensgezindheid was om het systeem van de openbaredienstverplichting eens onder de loep te nemen. Morgen wordt in de commissie Energie de beheersovereenkomst met het Vlaams Energieagentschap (VEA) besproken. Ik heb begrepen dat het er al werk van heeft gemaakt en dat het de evaluatie van die dienstverplichting aankondigt tegen september 2011. We zullen die zaak vanuit de commissie zeker opvolgen.
Voorzitter, ik heb in het parlement al verschillende keren aangehaald dat het bij de uitrol van de slimme meters enorm belangrijk is te onderzoeken of het niet nuttig is de budgetmeter te integreren en de mensen een vrijwillige keuze voor een dergelijke meter te bieden.
De heer Penris heeft het woord.
Voorzitter, ook ik wil de verslaggever bedanken voor haar zeer deskundig verslag. Ze heeft onze stelling zeer goed verwoord. We blijven bij ons stemgedrag.
Ik wil er wel een paar bijkomende bedenkingen aan toevoegen ter attentie van de heer Martens en consoorten, al was het maar omdat ik vind dat de sociale huisvestingmaatschappijen veel te veel overgaan tot de collectivisering van de verwarming en de verwarmingsinstallaties. Mevrouw De Waele had wat dat betreft een punt, al heeft ze dat in de commissie misschien iets te scherp verwoord. Als men mensen milieu- en energiebewust wil maken, moet men de mensen op hun individuele verantwoordelijkheid kunnen blijven wijzen. Mensen gaan zuiniger met energie, met warmte om als ze individueel op dat warmtegebruik afgerekend worden.
Ik ben tegen de tendens in veel sociale huisvestingmaatschappijen om individuele installaties te vervangen door collectieve. Als we de mensen energiebewuster willen maken, dan moeten we zorgen dat ze prijsbewust blijven. Dat kunnen we maar door de factuur individueel aan te rekenen. Dat belet niet dat voor die huisvestingsinstellingen waar nu collectieve systemen bestaan, de gunstigste prijs voor de betrokkenen bedongen moet worden.
Ik ben geen al te grote gelover van die slimme energiemeetinstallaties. Sommige mensen zullen daar wel goed gebruik van kunnen maken en er op een positieve manier van kunnen genieten, maar de zwaksten in onze samenleving zullen het zeer moeilijk hebben met dergelijke systemen. Ik wil niet dat zij moeten meebetalen voor de luxe, het comfort en het groene geweten van sommigen uit de middenklasse. Ik hoop dat we tot een vergelijk kunnen komen wat dat betreft. Uw voorstel van resolutie geeft daar een voorzichtige aanzet toe. Daardoor blijven we het steunen.
De heer Decaluwe heeft het woord.
Voorzitter, ook ik wil de verslaggever uitdrukkelijk danken. Ik wil toch nog verwijzen naar de problematiek bij bepaalde bouwmaatschappijen die, helaas, het verbruik met caloriemeters meten. Dat is een toch wel nefast systeem. Op dat vlak heeft de heer Martens verwezen naar het feit dat een maximumprijs kan worden ingevoerd voor die systemen van warmtelevering.
Voorzitter, met de resoluties van die commissie Energiearmoede zetten we nu al jaren aan een stuk stap voor stap. Ik roep alle collegas op om samen met het middenveld en vooral met de organisaties waar armen het woord voeren opnieuw, misschien kort na de grote vakantie, samen te komen om te onderzoeken of we nog enkele stappen kunnen zetten in de strijd tegen de energiearmoede.
Mevrouw De Waele heeft het woord.
Ook ik feliciteer de verslaggeefster met het verslag. Ik wil toch even aangeven waarom mijn fractie zich zal onthouden. Uiteraard is dit een interessant voorstel van resolutie. Het is ongetwijfeld met de nobelste bedoelingen opgesteld. Maar uiteindelijk vinden wij dat aan de essentie van het energiedebat niet wordt geraakt. De energieprijzen zijn te hoog. Wij weten allen dat dit dossier er weer een is dat in spreidstand zit tussen het federale en het Vlaamse niveau. Eigenlijk zouden de leden van de meerderheid in overleg moeten kunnen treden met hun collegas aan de overkant. Niemand die hier zit, zal nog ontkennen dat alle verplichtingen de openbaredienstverplichtingen, de groenestroomcertificaten, de gratis kilowattuur hebben geleid tot duurdere energieprijzen.
Een bijkomende opmerking is dat het juist is dat als men de energieafnemers bewust wil maken van hun energieverbruik, men ervoor moet zorgen dat ze zelf verantwoordelijk kunnen zijn voor dit verbruik. Dit kan alleen als ze ook privé de verantwoordelijkheden op zich kunnen nemen. In die zin heeft mijn fractie bedenkingen bij het eerste puntje dat men aan de Vlaamse Regering vraagt: De VMSW zou moeten aangespoord worden er te blijven op toezien dat alle sociale huurders die in appartementsgebouwen wonen van die sociale maximumprijs voor aardgas kunnen genieten.
Wij hebben er bedenkingen bij dat alle sociale huurders ervan moeten kunnen genieten. Er is in onze commissie Wonen een grote discussie bezig over sociale huurders die lang in een sociale woning blijven wonen, ook als ze een bepaalde welstand hebben kunnen verwerven. Het is natuurlijk goed dat ze een bepaalde welstand hebben kunnen verwerven, maar het kan niet zijn dat die sociale huurders ook nog eens meegenieten van de sociale energieprijzen.
Mevrouw Vogels heeft het woord.
Voorzitter, wij zullen deze resolutie steunen. Het Vlaams Parlement heeft in de vorige legislatuur het voortouw genomen om iets te doen aan de energiearmoede. Ik weet ook wel dat je aan de structurele problemen van de te hoge energieprijzen met een dergelijke resolutie niets kunt verhelpen. Maar dat belet niet dat we vandaag, met de instrumenten die we hebben, er alles aan moeten doen om ervoor te zorgen dat mensen in armoede leesbare facturen krijgen en liefst ook betaalbare energie.
Vraagt nog iemand het woord? (Neen)
De bespreking is gesloten.
We zullen straks de hoofdelijke stemming over het voorstel van resolutie houden.