Report plenary meeting
Actuele vraag over de kansen op een eventuele overname van de Opelvestiging in Antwerpen
Actuele vraag over de kansen op een eventuele overname van de Opelvestiging in Antwerpen
Report
Ik wil de regering en de volksvertegenwoordigers er nog eens op attent maken dat u zonder enig papier naar het spreekgestoelte moet komen. Spiekbriefjes zijn niet toegelaten. Dat geldt ook voor de mensen die van op hun zitplaats tussenkomen. Het is niet de bedoeling van een actuele vraag dat er wordt geciteerd. Ik pas daarmee het reglement toe. De voorzitter is de bewaker van het reglement.
Mevrouw Turan heeft het woord.
Na het reces beginnen wij opnieuw met het Opeldossier. Minister-president, ik weet dat de Vlaamse Regering het voorbije jaar veel inspanningen heeft gedaan om dit dossier tot een goed einde te brengen. Voor het reces werd een werkgroep opgericht. Dit gebeurde in samenspraak met de vakbonden, met GM, ook vanuit Amerika, met leden van de regering en experts. Het was de bedoeling om te komen tot een overname, eventueel van de Opelsite.
Er zijn positieve berichten uit de automobielsector. Bij Volvo Gent worden mensen aangeworven. Ford Genk brengt drie nieuwe modellen naar Vlaanderen en biedt werkzekerheid tot 2020. Het mag ook eens worden gezegd: de sociale partners werken daar zeer goed samen. Ik hoop, en ik ben er ook van overtuigd, dat deze berichten een positief effect zullen hebben voor de tewerkstelling in de sector, ook bij de tientallen toeleveringsbedrijven.
Minister-president, ik weet niet of we vandaag ook positief nieuws zullen kunnen brengen over het Opeldossier. Voor zover ik uit de media heb kunnen vernemen, zijn er op dit ogenblik twee ernstige kandidaat-overnemers overgebleven, een Chinese autoconstructeur en een Amerikaanse investeerdersgroep. Zij zouden de voorbije week de fabriek hebben bezocht, maar wat is daar van aan?
Wat verwacht u nog van de overgebleven kandidaat-overnemers? Wat gaat u doen na morgen, na het verstrijken van de deadline?
De heer Bothuyne heeft het woord.
Voorzitter, het zal moeilijk worden om niet in herhaling te vallen. Morgen is er weer een belangrijke dag in het dossier van Opel Antwerpen. Dat dossier ligt al meer dan 2 jaar op de tafel van de Vlaamse Regering. Het moet gezegd dat de regering zich in maar weinig bedrijfsdossiers zo sterk heeft geëngageerd. Er is tot op vandaag hard aan gewerkt. Alle mogelijkheden zijn onderzocht om van de site opnieuw een industrieel succes te maken. Het is altijd een sterk automobielbedrijf geweest, en het kan dat ook zijn in de toekomst. Onze fractie is daarvan overtuigd.
Op het einde blijken er nog twee mogelijke investeerders uit de automobielsector over te blijven. Misschien zijn er nog uit andere sectoren. Daar zal de minister-president straks meer duidelijkheid over kunnen verschaffen.
De opmerking van mevrouw Turan klopt. De automobielsector heeft ondertussen bewezen een vaste plaats in ons economisch weefsel te hebben ingenomen. Dat geldt ook voor de toekomst. Er is positief nieuws van verschillende constructeurs. Met het groenboek voor het industrieel beleid dat de minister-president momenteel voorbereidt, zullen we een sterker omkaderend beleid voor de automobielsector kunnen voeren.
Minister-president, hoe staat het met de overnamemogelijkheden voor de site van Opel Antwerpen? Wat is het draaiboek indien Opel door een automobielbedrijf zou worden overgenomen of indien dit niet het geval zou zijn en GM de site alsnog zou proberen te verkopen?
De heer Penris heeft het woord.
Voorzitter, in de eerste plaats zou ik de minister-president willen feliciteren met het feit dat hij het vertrouwen van dit halfrond heeft gekregen. Niemand feliciteert hem daarvoor. Blijkbaar vindt iedereen dit vanzelfsprekend. Ik feliciteer hem wel, zij het niet met volle overtuiging. Ik hoop dat hij in verband met dit dossier en de andere dossiers die nog op hem zullen afkomen de nodige daadkracht zal vinden om te doen wat hij moet doen.
Voor de zomer was de minister-president vrij enthousiast. Er waren zestien geïnteresseerde kandidaten. We weten ondertussen wie dat waren. Het ging om vier bedrijven uit de automobielsector, om een tiental bedrijven uit de wereld van de onderaanneming van de automobielsector en, zoals ik had voorspeld, om meer dan tien mensen uit de haven en de logistieke sector.
Op dit ogenblik zijn de berichten in de pers niet meer zo optimistisch. Van die zestien geïnteresseerden zijn nog twee serieuze kandidaten overgebleven. Het gaat om een Chinese automobielconstructeur en om een Amerikaanse investeringsgroep die op het vlak van de innovatieve wagens actief is. Hun signalen zijn echter niet heel eenduidig en zouden zelfs enigszins negatief kunnen zijn. Ik heb vernomen dat op Belga te lezen staat dat de minister-president rond 4 oktober 2010 meer duidelijkheid zal hebben. Die duidelijkheid is er vandaag dus nog niet.
Minister-president, ik heb u altijd gezegd dat u naast plan A het behoud van de site in de huidige vorm een plan B moest ontwikkelen. U hebt dan gedacht aan de zoektocht naar een overnemer. Ik vrees dat u stilaan aan een plan C moet beginnen denken. Dit plan zou eruit kunnen bestaan dat het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen zijn voorkooprecht gebruikt om de site te kopen met het oog op een industriële ontwikkeling die aansluit bij wat er nu gebeurt.
U weet dat de kredietlijn van het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen niet oneindig is. U vraagt dit bedrijf in verband met andere dossiers al heel veel. Ik vraag me dan ook af in welke zin het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen zich mag voorbereiden op wat er te gebeuren staat. Is het tijd voor een plan C, of hoopt u nog andere plannen te realiseren?
Minister-president Peeters heeft het woord.
Voorzitter, na de beslissingen over de Oosterweelverbinding en over de begroting 2011 hebben we de voorbije dagen zeer actief overleg gepleegd met de automobielproducenten in Vlaanderen.
Mevrouw Turan heeft daarnet al naar Ford Genk verwezen. Gisteren heb ik een gesprek gevoerd met de heer Odell, de man van Volvo die nu CEO van Ford Europe is. Hij heeft me verteld dat een akkoord met de vakbonden is gesloten. Met drie modellen ligt voor Ford Genk een mooie toekomst weggelegd.
Ik heb gisteren eveneens de nieuwe CEO van Volvo ontvangen. Er is ook een nieuwe raad van bestuur. De CEO heeft me bevestigd dat Volvo Gent een goede fabriek is waarin sterk wordt geloofd. Er zal in de toekomst de mogelijkheid zijn bijkomend personeel aan te werven. Hij kon me nog geen exacte cijfers geven. Het zit hier in elk geval goed. Er lopen ook gesprekken over de vraag naar elektrische wagens. Volvo Gent zit op het goede spoor.
Het laatste en moeilijkste dossier is dat van Opel Antwerpen. De heer Penris merkt terecht op dat we met een grote groep vertrokken zijn. Wij hebben een tweehonderdtal industriële ondernemingen aangeschreven om duidelijk te maken dat er een opportuniteit was in Antwerpen. Er is ook een taskforcegroup opgericht in de schoot van de internationaal-Europese akkoorden met de vakbonden, waar naast GM en de vakbonden de Vlaamse Regering een waarnemer naartoe heeft gestuurd. KPMG heeft alle kandidaat-investeerders benaderd en gesproken.
Er blijven nu nog maar twee kandidaat-investeerders over. Het gaat over een Chinese producent die in de klasse A zit. Er zijn drie klassen: klasse A is een kandidaat-investeerder in de automobielsector, klasse B is iemand in de industriële sector die zo nauw mogelijk verbonden is met de auto-industrie, en klasse C heeft ook te maken met kandidaat-investeerders, maar dan voornamelijk wat de grond betreft.
De Chinese kandidaat-investeerder zit dus in klasse A, de Amerikaanse kandidaat-investeerder in klasse B. De Europese kandidaat heeft op 23 september afgehaakt, omdat hij niet tijdig rond zou raken met het financiële plaatje.
De Chinese kandidaat-investeerder is twee dagen op de fabriek geweest en is ook op mijn kabinet langsgekomen. Zij waren zeer enthousiast. Met de Amerikaanse investeerder heb ik geen contact gehad, maar wel KPMG en GM.
Waar zitten we nu? De werkgroep komt op maandag 4 oktober bijeen. En ik moet eerlijk zeggen dat ik mij wat zorgen maak. U hoeft uw zakdoek nog niet boven te halen, mevrouw Turan, maar ik heb in dit dossier, samen met u, collegas, al heel veel meegemaakt met GM. Ik onderstreep ook uitdrukkelijk vanuit dit parlement dat, wanneer er serieuze kandidaten zijn, GM verder moet onderhandelen en de datum van eind deze maand niet mag gebruiken als een hakbijl, waardoor 1200 mensen hun job zouden verliezen tegen het einde van het jaar.
Ik maak mij zorgen dat men bij GM misschien een andere richting uitkijkt. Ik hoop, samen met de vakbonden, waar ik gisteren en vandaag nog contact mee heb gehad, dat GM een wijs voorstel zal doen, een voorstel dat voor mij aanvaardbaar is, waarbij men verder onderhandelt met de Chinese of de Amerikaanse investeerder, of met allebei. Op maandag 4 oktober is er dus die werkgroep, en GM zal daar tekst en uitleg geven.
Mijnheer Penris, bedankt dat u mij feliciteert voor het vertrouwen dat ik van dit parlement heb gekregen. Ik probeer elk jaar om ook u te overtuigen, maar dat zal opnieuw iets voor volgend jaar zijn.
Wat de haven van Antwerpen betreft, heb ik ook een aantal contacten gehad, om te bekijken of de Oosterweelproblematiek de positie van de haven verandert. Als ik mij niet vergis, is er binnenkort een vergadering van de raad van bestuur waar dat punt op de agenda staat. Ik wil er dan ook niet op vooruitlopen. Het is de raad van bestuur die daar een beslissing over zal nemen. Maar ik heb toch menen te begrijpen dat men bij de haven zegt dat, hoewel men nu geconfronteerd is met een aantal beslissingen in het Oosterweeldossier, men sterk geïnteresseerd blijft om zijn optie en voorkooprecht uit te oefenen. Mocht maandag beslist worden om de fabriek te sluiten tegen het einde van het jaar en een kandidaat-koper voor de grond te zoeken, dan heeft de haven een optie en een voorkooprecht.
Ik heb begrepen dat men dat ook wenst uit te oefenen, want als de haven het niet zou doen, moet ik een andere manier zoeken om die gronden te verwerven.
Mijnheer Bothuyne, mijnheer Penris, we werken volop aan een groenboek voor een nieuw industrieel beleid. Ik hoop dat we dat binnenkort in de Vlaamse Regering kunnen goedkeuren. Ik denk dat we in de laatste rechte lijn zitten. U hebt een grote en oprechte bezorgdheid en belangstelling getoond voor dit dossier. Maandag wordt een heel cruciale dag. Ik hoop dat er een goede beslissing valt, en dan kunnen we daar volgende week op doorgaan.
Minister-president, ik denk dat er reden is tot wantrouwen en zorgen, niet alleen omwille van de houding van GM in deze zaak tot op vandaag, maar vooral omdat er geen formeel aanbod meer is binnengekomen. Maandag komt GM een woordje uitleg geven. Ik hoop dat de geïnteresseerden nog een formeel aanbod zullen doen waarop Opel moet antwoorden. Anders valt er weinig te beoordelen.
Zal het havenbestuur een rol willen spelen? Uit het antwoord op een schriftelijke vraag aan onze havenschepen heb ik begrepen dat dat wel degelijk de bedoeling is. Waar nodig is het Havenbedrijf, en wellicht ook het stadsbestuur, bereid om samen met Vlaanderen te praten, en om samen te gaan voor een industriële uitbating van de site met maximale tewerkstelling, het liefst in de automobielsector.
Ik dank u voor uw antwoord, minister-president. Ik dank u ook voor de volgehouden inspanning om van Opel Antwerpen een site te maken met toekomst in de automobielsector. Ik heb begrepen dat er vanuit China wel degelijk een concreet bod is neergelegd. De bal ligt wel degelijk in het kamp van GM. Ik hoop dat GM eindelijk eens zijn verantwoordelijkheid gaat opnemen, vooral in het belang van die 1200 werknemers.
Ik dank u voor uw antwoord, minister-president. Mijn persoonlijke sympathie hebt u dikwijls, mijn politieke steun krijgt u minder. Die krijgt u alleen maar als ik vind dat u hem echt verdient. (Opmerkingen van minister-president Kris Peeters)
In dit dossier krijgt u mijn politieke steun. Het is te belangrijk om politieke spelletjes te spelen. Ik vind dit een investeringsopdracht bij uitstek van het Havenbedrijf. Ik zal me sterk maken in de raad van bestuur als plan C moet worden gerealiseerd. Ik hoop van niet. Ik hoop dat de Chinezen of de Amerikanen alsnog een positief signaal uitsturen. Mocht dat niet het geval zijn, dan zal ik u volgen in deze kwestie. Maar, dat moet u goed weten, dat zal gevolgen hebben op andere dossiers, jammer maar helaas.
De heer Diependaele heeft het woord.
Ik sluit me aan bij de drie vraagstellers die voornamelijk wijzen op de hoogdringendheid van de antwoorden in dit dossier. De reden van die hoogdringendheid is natuurlijk de tewerkstelling. Als ik het goed begrijp, is er wel degelijk een verschil tussen die twee investeerders ten aanzien van die tewerkstelling. Hebt u enig zicht op hun plannen inzake tewerkstelling? Worden het minder of meer banen? Vlaanderen moet zich klaar houden om de eventuele werklozen te reactiveren. Hopelijk is dat niet nodig, maar als er mensen worden ontslagen, moeten wij klaarstaan.
Ik las in een Belgabericht de heer Penris verwees er ook naar dat u ongerust bent over de betrouwbaarheid van GM. Ik heb daar alle respect voor. Ik denk dat dat terecht is. Baseert u zich daarvoor op uw ervaringen uit het verleden? Of zijn er op dit moment concrete aanwijzingen dat GM met een verborgen agenda zit, of het spel niet zou spelen zoals het hoort en zoals wij hopen?
Het is zo dat de Chinese kandidaat op mijn kabinet is geweest. Ik heb hen ontvangen, ze waren heel enthousiast, maar ze moeten nu een concreet businessplan opmaken en daarvoor hebben ze nog tijd nodig. Uit dat businessplan zal blijken hoeveel mensen daar in een eerste fase kunnen blijven werken en hoe ze het verder zullen aanpakken. Ik heb dat businessplan nog niet gezien.
Met de Amerikaanse investeerder heb ik geen contact gehad. Het is KPMG die dit namens GM doet.
Heb ik concrete elementen om mijn ongerustheid te staven? Niet direct, vandaar dat ik hoop dat GM, ook uitkijkend wat hier in dit parlement als vragen worden gesteld en als antwoord wordt gegeven, daarmee rekening houdt. Het is een multinationale onderneming met enige positieve duiding, ook in Vlaanderen. Men moet heel voorzichtig zijn wanneer men de botte bijl gebruikt en zegt dat de einddatum de einddatum is en de fabriek wordt gesloten.
Het is natuurlijk wel zo maar dat wordt al een beetje technisch dat wanneer men de productie van de Astra wil overbrengen naar Bochum, men dat moet doen binnen een bepaalde periode, want anders is men verplicht om die productie zeker tot eind 2011 in Antwerpen te houden.
De datum van 30 september is niet per ongeluk gekozen. Er zit een bedrijfslogica achter, maar aan de andere kant gaat het hier wel om 1200 mensen en gezinnen die daaraan verbonden zijn. Ik hoop dat GM de corporate governance, waar het ook de mond van vol heeft, ook concreet maakt en dus verder zal onderhandelen, aan de Chinezen de tijd zal geven om het businessplan in te dienen en er dan ook verder met ons over zal spreken.
Ik wil nog even iets duidelijk zeggen, want ik heb ook de vraag gekregen of die 500 miljoen euro nog op tafel ligt. Het antwoord is natuurlijk neen, want we hebben dat toentertijd op tafel gelegd in een ander verband. Maar als de Chinezen met een businessplan komen, sta ik ervoor open om, zoals we bij andere buitenlandse investeerders doen, te bekijken wat we binnen de regelgeving en binnen de budgettaire mogelijkheden kunnen doen. Ik moet een businessplan hebben vooraleer ik daarover het gesprek kan voeren.
Voorzitter, ik ga ervan uit dat we hier volgende week woensdag verder over kunnen discussiëren, dan weten we exact in welk plan plan B of plan C we verder moeten werken.
Het incident is gesloten.