Report plenary meeting
Report
Bespreking
Dames en heren, aan de orde is de bespreking van het voorstel van resolutie.
Mevrouw De Vroe, verslaggever, heeft het woord voor een mondeling verslag.
Voorzitter, collegas, de commissie Leefmilieu heeft op dinsdag 6 juli het voorstel van resolutie van de dames Vera Van der Borght en Tinne Rombouts, de heer Bart Martens, mevrouw Tine Eerlingen en de heren Dirk Peeters, Karlos Callens en Lode Ceyssens betreffende de meldpunten bij zondagsjacht besproken en goedgekeurd.
Het betreft een consensusvoorstel, gebaseerd op twee eerder ingediende voorstellen van resolutie, een van Open Vld en een van de meerderheidsfracties. Ik ga in dit mondeling verslag dan ook vooral in op de voorgeschiedenis van dit consensusvoorstel.
Het eerste voorstel van resolutie werd op 11 februari 2010 ingediend door mevrouw Van der Borght en de heren Schueremans, Callens en Gatz en droeg als titel De afschaffing van de meldingsplicht bij jacht op zondag. Het werd al op 20 april 2010 toegelicht in de commissie.
Mevrouw Van der Borght verwees daarbij naar het jachtvoorwaardenbesluit dat op 30 mei 2008 door de Vlaamse Regering werd goedgekeurd. Over het ontwerp van besluit was lang gediscussieerd, ook in de toenmalige commissie Leefmilieu. Een van de discussiepunten betrof de aanvaardbaarheid van de zondagsjacht. Uiteindelijk werd beslist om de jacht op zondag toe te staan, maar wel twee meldpunten op te richten.
Er werd voorzien in een evaluatie van de gegevens over de jacht op zondag na één jaar, teneinde de regelgeving te kunnen bijsturen. Ondertussen is de evaluatie van de meldpunten afgerond. Daaruit blijkt volgens mevrouw Van der Borght dat de meldpunten weinig opleveren. Bij het meldpunt voor klachten worden relatief weinig klachten ingediend en vaak gaat het om weerkerende klachten van dezelfde personen of klachten over handelingen die door de regelgeving worden toegelaten. Het meldpunt voor de voorafgaande melding van de jacht op zondag is volgens mevrouw Van der Borght vooral een administratieve verplichting met weinig effectief nut. Het is voor het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) bijvoorbeeld onmogelijk om de gemelde gegevens efficiënt te controleren op het terrein. Om die reden vraagt mevrouw Van der Borght de afschaffing van de meldingsplicht voor de jacht op zondag.
Dit oorspronkelijke voorstel van resolutie werd in de commissievergadering van 20 april kort besproken. De heer Sintobin steunt het voorstel. Voor hem is dit een voorbeeld van hoe snel een administratieve vereenvoudiging kan worden gerealiseerd.
De heren Sanctorum en Peeters menen dat de cijfers moeten worden gerelativeerd: het aantal klachten is niet gelijk aan het aantal gehinderden omdat veel mensen geen klacht wensen in te dienen. Ze menen dat de veiligheid van de andere recreanten centraal moet staan. Steeds meer mensen maken gebruik van de open ruimte en er is blijvende aandacht nodig voor het gevaar dat de jacht kan meebrengen.
De dames Eerlingen en Rombouts erkennen dat er argumenten zijn om de meldingplicht voor jacht op zondag te herbekijken, maar vragen om het in een breder kader te plaatsen. Het is niet omdat er relatief weinig klachten zijn dat er geen ongerustheid is op het terrein over de combinatie van jacht en recreatie in het weekend.
Mevrouw Rombouts wijst ook op de evaluatie en het overleg dat door de minister over de jachtproblematiek wordt gevoerd. Ze stelt voor een laatste stand van zaken aan de minister te vragen. Voor de commissievergadering van 6 juli ontving de commissie nog een dergelijke stand van zaken van het kabinet van de minister.
Op 6 juli werd een nieuw voorstel van resolutie van de meerderheidsfracties over de meldpunten bij zondagsjacht aan de agenda toegevoegd. Het werd ingediend door mevrouw Rombouts, de heer Martens, de dames Eerlingen, Taeldeman en Hostekint en de heren Vandaele en Ceyssens.
Mevrouw Rombouts geeft op 6 juli een korte toelichting in de commissie. Uit de evaluatie is inderdaad duidelijk gebleken dat het meldpunt voor zondagsjacht weinig efficiënt is. Aan de andere kant is er de terechte bezorgdheid over het samengaan van jacht en recreatie. Daarom vragen de indieners om in overleg met de jacht- en recreatiesector de afstemming tussen beide activiteiten verder te optimaliseren. Goede afspraken en een eventuele regulering moeten toelaten conflicten tussen de gebruikers van de open ruimte te vermijden. Het verdient aanbeveling het huidige meldpunt voor de zondagsjacht te vervangen door een efficiënter systeem. De indieners doen geen uitspraak over de vorm die het nieuwe systeem moet aannemen, aangezien ze het overleg alle kansen willen geven. Het specifiek voor de jacht opgerichte klachtenmeldpunt kan volgens de indieners opgaan in het algemene klachtenmeldpunt van het Agentschap voor Natuur en Bos.
Mevrouw Van der Borght pleit in een reactie voor een vrijwillig systeem van voorafgaande melding bij een e-loket op basis van geo-referenties. Over een dergelijk e-loket zou er volgens het lid al een principieel akkoord zijn tussen de Hubertusvereniging en ANB. Ook voor de recreanten zou dit systeem vlotter toegankelijker zijn.
Mevrouw Van der Borght dringt ook aan op een consensusvoorstel tussen de verschillende fracties. Na overleg tussen de fracties werd dan een consensusvoorstel ingediend door de dames Van der Borght en Rombouts, de heer Martens, mevrouw Eerlingen en de heren Peeters, Callens en Ceyssens.
Mevrouw Van der Borght wijst in de toelichting nogmaals op het belang van het lopende overleg met de jachtsector voor het opstarten van een e-loket. In de tekst van het consensusvoorstel wordt toegevoegd dat ook de natuursector bij het overleg moet worden betrokken en dat de regulering ook zelfregulering kan inhouden. Het verdient aanbeveling het huidige meldpunt voor zondagsjacht nog voor het volgende jachtseizoen te vervangen door een efficiënter systeem.
Collegas, dat laatste is dan ook de reden waarom voor dit voorstel van resolutie een aanvulling van de agenda van deze plenaire vergadering werd gevraagd. Op die manier kan de commissie een duidelijk signaal geven aan de Vlaamse Regering, ruim voor de start van het nieuwe jachtseizoen in september/oktober.
Het voorstel van resolutie werd unaniem aangenomen met 10 stemmen. (Applaus)
Vraagt nog iemand het woord? (Neen)
De bespreking is gesloten.
We zullen straks de hoofdelijke stemming over het voorstel van resolutie houden.