Report plenary meeting
Report
Bespreking
Dames en heren, aan de orde is de bespreking van het voorstel van resolutie.
Mevrouw De Vroe, verslaggever, heeft het woord voor een mondeling verslag.
Voorzitter, minister, geachte leden, de commissie Leefmilieu besprak op 6 juli 2010 het voorstel van resolutie van mevrouw Tinne Rombouts, de heer Bart Martens, de dames Tine Eerlingen, Valerie Taeldeman en Michèle Hostekint en de heren Wilfried Vandaele en Lode Ceyssens betreffende de voorbereiding van de klimaatconferentie in Cancún.
Aan de behandeling van dit voorstel van resolutie ging de bespreking van een voorstel van resolutie van de heren Sanctorum, Peeters en Watteeuw vooraf. Dat voorstel handelde over een duidelijk engagement van Vlaanderen en Europa in de aanloop naar de nieuwe klimaattop in Cancún en werd kort besproken in de commissievergadering van 1 juni.
De discussie in de commissie ging vooral over de vraag aan de Vlaamse Regering om in het kader van het Belgische EU-voorzitterschap te streven naar aangescherpte doelstellingen en ambities, in de aanloop naar de nieuwe klimaattop. Groen! pleitte voor een aanscherping van de ambities van de EU, door het vastleggen van een unilaterale doelstelling voor 2020 van een reductie met 30 percent van de uitgestoten broeikasgassen ten opzichte van 1990, én voor een verder optrekken van dit engagement tot een reductie van 40 percent van de broeikasgassen, als andere industrielanden vergelijkbare inspanningen willen doen. De heer Sanctorum verwees in de toelichting uitvoerig naar een recente mededeling van de Europese Commissie met een analyse van de opties om de reductiedoelstelling te verhogen. Daarin wordt volgens hem duidelijk gepleit voor een reductie met 30 percent. Er werd ook gewezen op de economische mogelijkheden die innovatie en schone technologieën bieden en de reductie van de gezondheidskosten die het bereiken van die doelstelling met zich zou meebrengen.
Mevrouw Taeldeman merkte in de vergadering van 1 juni nog op dat de doelstelling van 20 percent nog niet is gerealiseerd is en vraagt zich af waarom Groen! dan durft te beweren dat 30 percent gemakkelijk haalbaar is.
Commissievoorzitter Martens stelt voor om de mededeling van de Europese Commissie aan de leden te bezorgen en het onderwerp later verder te behandelen.
Op 6 juli werd het voorstel van resolutie van de meerderheidsfracties aan de agenda van de commissie toegevoegd. Mevrouw Rombouts heeft het voorstel toegelicht. Ze wees erop dat eerder dit zittingsjaar al een voorstel van resolutie over de klimaattop in Kopenhagen werd goedgekeurd. De bezorgdheid blijft dezelfde, hoewel werd vastgesteld dat de discussie in Kopenhagen zeer moeilijk is verlopen. Het blijft een complexe opdracht om met de diverse deelnemende landen een evenwichtig akkoord te sluiten. Toch moet het de ambitie zijn om verder vooruitgang te boeken. Kopenhagen leert volgens mevrouw Rombouts dat een stringent keurslijf andere landen kan afschrikken en het bereiken van een akkoord kan bemoeilijken.
De meerderheidsfracties vragen de Vlaamse Regering om de komende maanden en op de volgende conferentie in Cancún de nodige stappen te zetten naar een internationaal, wereldwijd akkoord dat toelaat de opwarming van het klimaat globaal onder 2 graden Celsius te houden. Dat blijft dus de doelstelling. Het is echter duidelijk dat het huidige ambitieniveau niet volstaat om een voldoende vermindering van de wereldwijde uitstoot mogelijk te maken.
De Vlaamse Regering, en dus de Vlaamse minister van Leefmilieu, wordt gevraagd om er als voorzitter van de Europese Raad van Leefmilieuministers over te waken dat de EU het voortouw blijft nemen in de strijd tegen de klimaatverandering en erop toe te zien dat de inspanningen en kosten fair worden verdeeld over de verschillende landen, overheden en sectoren.
Verder moet alles in het werk worden gesteld om de globale uitstoot van broeikasgassen zoveel mogelijk te beperken. De transparantie en de integriteit van het post-Kyotoregime moeten daarbij vooropstaan. De zwaktes van het Kyotoprotocol moeten worden aangepakt, en dat gaat onder andere over de overdracht van het overschot van niet-gebruikte emissierechten en de te lakse boekhoudregels voor emissies door landgebruik en bosbouw.
Aan de Vlaamse Regering wordt ook gevraagd om op basis van de bevindingen van de Europese Commissie haalbare, betaalbare en aanvaardbare maatregelen uit te werken om deze ambitieuze doelstellingen te realiseren en ook vooruitgang te boeken op het gebied van groene jobs, milieutechnologie, schone lucht en propere en goedkope energie. In haar intern Vlaams klimaat- en energiebeleid en in de onderhandelingen over de Belgische 2020-lastenverdeling, moet al rekening worden gehouden met de mogelijkheid van ambitieuzere Europese reductiedoelstellingen.
Dit voorstel van de meerderheidsfracties werd dinsdag 6 juli nog kort in de commissie besproken. De heer Sanctorum vindt de resolutie van de meerderheid te vrijblijvend, met uitzondering misschien van de vraag om de zwaktes van het Kyotoprotocol aan te pakken. De doelstelling om de opwarming onder de 2 graden Celsius te houden is erg vaag en staat zelfs in de tekst van Kopenhagen. Het belangrijkste discussiepunt is en blijft de doelstelling om unilateraal naar 30 percent reductie te gaan voor 2020. De Europese lidstaten zullen volgens de heer Sanctorum binnenkort moeten reageren op de mededeling van de Europese Commissie. Daarover staat er echter niets in het voorstel van de meerderheid.
De heer Martens laat opmerken dat in het voorstel van Groen! ook werd gevraagd om in multilateraal verband naar een reductie van 40 percent te gaan, zonder dat de haalbaarheid en de gevolgen daarvan worden ingeschat. De meerderheidsfracties stellen niet dat de doelstelling van 30 percent er niet moet komen: het kan een troef zijn om andere landen te overhalen om bijkomende inspanningen te doen. Het lijkt echter om strategische redenen niet het geschikte ogenblik om dat nu binnen de Europese Ministerraad Milieu te bepleiten. Het voorstel van resolutie van de meerderheid legt volgens de heer Martens dan eerder de nadruk op punten die wel haalbaar zijn, zoals het wegwerken van de zwaktes van het Kyotoprotocol.
De heer Sanctorum vindt dit een weinig ambitieus standpunt. Mevrouw Rombouts pleit dan weer voor een strategische en oplossingsgerichte aanpak.
De discussie over de doelstelling van 30 percent werd nog even voortgezet in de commissie, maar ik denk dat ik hiermee de belangrijkste argumenten heb weergegeven.
Zelf heb ik in de commissie gesteld dat Open Vld het voorstel van resolutie van de meerderheidsfracties zal steunen, hoewel de doelstellingen niet altijd even concreet zijn. Het voorstel van resolutie van Groen! bevat dan wel concrete doelstellingen, maar die zijn volgens Open Vld niet allemaal haalbaar.
Het voorstel van resolutie van Groen! werd verworpen met 7 stemmen tegen 1 bij 2 onthoudingen. Het voorstel van resolutie van de meerderheidsfracties werd aangenomen met 9 stemmen voor bij 1 onthouding.
De heer Sanctorum heeft het woord.
Voorzitter, collegas, het is heel eenvoudig: ofwel is Vlaanderen ambitieus, ofwel niet. Daar gaat het over. Daarom hebben wij dit amendement ingediend. Het scenario van 30 percent reductie tegen 2020 is wel degelijk aan de orde. Er zijn de uitspraken van de voormalige klimaattopman bij de Verenigde Naties Yvo de Boer, er is het onderzoek van de Europese Commissie. Alles wijst erop dat het scenario van 30 percent reductie alleen maar voordeel oplevert ten opzichte van 20 percent reductie.
Dan is het naar aanleiding van het Europese voorzitterschap en de aankomende klimaattop in Cancun maar logisch dat onze minister van Leefmilieu, die de Europese Milieuraad zal voorzitten, ook dat 30 percentscenario zal verdedigen, ook al zullen er ongetwijfeld landen zijn die daarbij op de rem zullen gaan staan.
Daar gaat dit amendement over. Ik hoop dat er vanuit dit Vlaams Parlement een duidelijk signaal zal komen voor de regering dat we ambitieus moeten zijn.
Vraagt nog iemand het woord? (Neen)
De bespreking is gesloten.
We zullen straks de hoofdelijke stemmingen over het amendement en over het voorstel van resolutie houden.