Report plenary meeting
Report
Algemene bespreking
Dames en heren, de algemene bespreking is geopend.
Mevrouw Hoebeke, verslaggever, verwijst naar het schriftelijke verslag.
Mevrouw Van der Borght heeft het woord.
Mevrouw de voorzitter, mijnheer de minister-president, mevrouw de minister, collega's, het voorliggende decreet is een kaderdecreet dat in zich de belofte draagt van heel wat correcties aan vandaag bestaande leemtes en onrechtvaardigheden.
Het rapport van het Rekenhof over de wetgeving met betrekking tot het algemeen welzijnswerk was vrij hard. Vooral de overheid was zwaar in gebreke gebleven. De taken van het algemeen welzijnswerk waren onvoldoende afgelijnd. Er was nog steeds geen programmatie. Beleidsplannen en meerjarenplannen waren niet decretaal verankerd. De subsidiëring die volgens het decreet op objectieve parameters moest gebeuren, was niet veranderd waardoor er grote verschillen in subsidiëring bestonden tussen de verschillende caw's.
Het decreet remedieert een aantal dingen. Zo wordt de opdracht "gebruikers helpen een menswaardig leven te leiden" dit keer wel omschreven en toegespitst op drie levensdomeinen, namelijk op de problemen in de persoonlijke levenssfeer, op de problemen als gevolg van criminaliteit en op problemen door processen van uitsluiting. Telkens moet bij voorrang de dienstverlening ten goede komen aan de meest kwetsbaren. Een decretale basis wordt verleend aan beleidsplannen, er wordt mogelijkheid geboden tot afstemming met andere actoren.
Er wordt werk gemaakt van een juridische basis voor de uitwisseling van persoonsgegevens. Het ontwerp van decreet houdt heel wat hoop in dat een aantal problemen uit het verleden worden weggewerkt. De programmatie is een van die zaken die totnogtoe ontbraken. Ik ben blij te horen dat de minister ter zake al wat voorbereidend werk heeft verricht door een studie te bestellen bij de K.U.Leuven. Die studie moet de volgende minister van Welzijn de indicatoren aanreiken om tot een degelijk onderbouwde programmatie te komen.
Een evenwichtige en gelijke subsidiëring zal hopelijk ook een gevolg zijn van dit ontwerp van decreet. Tot voor kort varieerde de subsidiëring in de loonkost immers van caw tot caw. Doordat de subsidiëring is gebaseerd op historische cijfers, volstond voor heel wat caw's het huidig subsidiebedrag niet meer om de loonkost en de werkingsmiddelen te financieren. Van de 27 caw's waren er in 2006 zestien die een voldoende subsidiëring ontvingen. Ik was dan ook blij vast te stellen dat de minister een budget van 600.000 euro heeft vrijgemaakt, zodat alle caw's ten minste 56.580 euro per voltijdse equivalent ontvangen. Dat is meteen een eerste stap in de gelijkschakeling.
We zijn er evenwel nog niet. Op 1 januari 2009 was het sectorgemiddelde immers 57.120 euro per voltijdse equivalent. We hebben dus nog een eind te gaan. Maar zelfs als we die stap zetten, blijft een objectieve subsidiëringsmethodiek absoluut noodzakelijk, en we hopen dat daar bij de uitvoeringsbesluiten van dit ontwerp van decreet werk van zal worden gemaakt.
Ik dring er bij de minister op aan dat ook subsidies worden vrijgemaakt voor de bed-bad-broodfunctie in de thuislozenzorg. Dat is zeker wenselijk, gelet op de dienstverlening die dit ontwerp van decreet bij voorrang aan de meest kwetsbaren wil bieden.
In de commissie heeft zich een hele discussie afgespeeld met betrekking tot de uitwisseling van de gegevens en de mate waarin de betrokkene toestemming moet geven bij het uitwisselen van zijn of haar gegevens. We hebben geprobeerd om enerzijds te komen tot een uitwisseling van gegevens, om de zorg en dienstverlening aan de cliënt te kunnen optimaliseren, en anderzijds maximaal te waken over de privacy van de cliënt, door zijn gegevens niet zomaar uitwisselbaar te maken met om het even wie.
Concluderend kan ik stellen dat dit ontwerp van decreet de hoop wekt dat een aantal knelpunten in de sector zullen worden weggewerkt. Maar het blijft uiteindelijk afwachten tot de uitvoeringsbesluiten er zijn, en dat zal het werk worden van de volgende minister van Welzijn. Wij kijken er met interesse naar uit. (Applaus)
Minister Heeren heeft het woord.
Mevrouw Van der Borght, ik wil u bedanken voor uw uiteenzetting. We hebben met dit ontwerp van decreet inderdaad de lijnen getrokken voor het algemene welzijnswerk. De voorbije maanden hebben we ook nog een initiatief genomen om het algemene welzijnswerk, en meer in het bijzonder de caw's, verder te kunnen ondersteunen.
Uw pleidooi voor het hele verhaal van thuislozen en uw vraag om verdere ondersteuning zijn volledig terecht.
Vraagt nog iemand het woord? (Neen)
De algemene bespreking is gesloten.
Artikelsgewijze bespreking
Dames en heren, aan de orde is de artikelsgewijze bespreking van het ontwerp van decreet.
De door de commissie aangenomen tekst wordt als basis voor de bespreking genomen. (Zie Parl. St. Vl. Parl. 2008-09, nr. 2074/3)
De artikelen 1 tot en met 24 worden zonder opmerkingen aangenomen.De artikelsgewijze bespreking is gesloten.
We zullen morgen de hoofdelijke stemming over het ontwerp van decreet houden.