Report plenary meeting
Report
Bespreking en stemming
Dames en heren, aan de orde is het ontwerp van werkingsbegroting van het Vlaams Parlement voor het begrotingsjaar 2009.
De bespreking is geopend.
Mevrouw Heeren, secretaris, heeft het woord.
Mevrouw de voorzitter, collega's, het Bureau van het Vlaams Parlement heeft in zijn vergadering van 8 december 2008 het ontwerp van begroting van het Vlaams Parlement en de vier paraparlementaire instellingen uitgebreid besproken en goedgekeurd en legt het vandaag ter goedkeuring aan de plenaire vergadering voor.
De begrotingen zijn gebaseerd op de meerjarenbegroting 2009-2012. De vier paraparlementaire instellingen hebben een afzonderlijke begroting die vandaag ook aan de plenaire vergadering ter goedkeuring wordt voorgelegd. De dotatie aan die instellingen is opgenomen in de begroting van het Vlaams Parlement.
De uitgavenbegroting 2009 van dit huis bedraagt 94,99 miljoen euro en wordt gefinancierd met een dotatie van 82,6 miljoen euro en 12,38 miljoen euro andere inkomsten. De uitgavenbegroting is samengesteld uit verschillende posten. De eerste post zijn de investeringen, goed voor 3,27 miljoen euro of 3,4 percent van de uitgavenbegroting. In 2009 zal verder uitvoering worden gegeven aan een aantal investeringsplannen die reeds in de voorgaande begrotingen werden gebudgetteerd en waarvan het saldo aan middelen eind 2008 zal worden overgedragen naar 2009. Het gaat onder meer om de inrichting van het nieuw serverlokaal, de herinrichting van de Lokettenzaal, de opstart van een digitaal archief en nog een aantal andere kleine zaken.
Daarnaast worden in 2009 voor 3,2 miljoen euro nieuwe investeringsmiddelen ingeschreven. Het betreft onder andere 800.000 euro bijkomende middelen voor de bouw van het nieuwe serverlokaal. Samen met de overdracht vanuit de begroting 2008 is een investeringsbudget van 1,7 miljoen euro beschikbaar voor de bouw van het nieuwe serverlokaal, dat wordt ingepland in het Huis van de Vlaamse Volksvertegenwoordigers, waar vandaag het economaat is ondergebracht.
Verder wordt, in samenwerking met de andere Belgische parlementen, in 720.000 euro voorzien voor een vernieuwd toegangsbeleid tot de parlementaire gebouwen, en in 600.000 euro voor het vernieuwen van het buroticamateriaal - pc's, printers en portables.
Een tweede hoofdstuk binnen de uitgavenbegroting zijn de projecten. Die bedragen 0,78 miljoen euro of 0,8 percent van de uitgavenbegroting. De belangrijkste projecten voor 2009 zijn: de organisatie van een tentoonstelling rond Raveel in de Loketten, het voortzetten van de samenwerking met de thematische en regionale omroepen, een project rond de verkiezingen van 2009 met als hoofdpunt de uitzending van de verkiezingsshow vanuit het Vlaams Parlement op 7 juni 2009. En tot slot zijn er middelen voor de interne audit en het Comité voor Preventie en Bescherming op het Werk.
Een derde post zijn de werkingskosten exclusief reserves. Dat gaat over 31,32 miljoen euro of 32 percent van de uitgavenbegroting. De aankoop van voorraadgoederen, diensten en diverse goederen wordt geraamd op 12,63 miljoen euro en omvat voornamelijk de uitvoering van bestaande contracten voor onderhoud van gebouwen, onderhoud en herstelling van de pc-confïguraties, schoonmaak, nutsvoorzieningen, parlementair drukwerk enzovoort.
De andere bedrijfskosten bedragen 18,69 miljoen euro en bevatten voornamelijk dotaties en werkingstoelagen aan de vier paraparlementaire instellingen waarvan de begroting 2009 vandaag ook ter goedkeuring wordt voorgelegd. Het gaat over 5,8 miljoen euro. De voorziene dotaties aan de politieke partijen en de werkingstoelage aan de fracties belopen 11,31 miljoen euro. Belastingen op beide gebouwen belopen ongeveer 0,75 miljoen euro.
Vergoedingen en salarissen bedragen 55,55 miljoen euro of 58,5 percent van de uitgavenbegroting. De personeelskosten zijn als volgt samengesteld: de vergoeding aan de leden omvat 20,65 miljoen euro, de salarissen voor het politiek personeel bedragen 17,23 miljoen euro, de salarissen voor het personeel algemeen secretariaat 16,85 miljoen euro en de onvoorziene personeelsuitgaven omvatten 0,75 miljoen euro.
De bedragen omvatten eveneens de uittredingsvergoedingen voor de leden na de verkiezingen, alsook de ontslagvergoedingen voor het politiek personeel dat na de verkiezingen het Vlaams Parlement zal verlaten.
Als goede huisvader of -moeder bouwen we ook een reserve op. Het Vlaams Parlement legt in 2009 voor 3,98 miljoen euro reserves aan voor toekomstige uitgaven. Het betreft onder andere reeds de aanleg van reserves voor de verkiezingen van 2014 zoals is vastgelegd in de meerjarenbegroting 2009-2012. Daarnaast wordt de onttrekking van 4,87 miljoen euro gepland voor de financiering van voornamelijk de gevolgen van de verkiezingen van 2009, met name voor ontslagvergoedingen voor het politiek personeel en uittredingsvergoedingen voor de leden.
Naast een dotatie van 82,6 miljoen euro plant het Vlaams Parlement in 2009 12,38 miljoen euro andere inkomsten. Het betreft enerzijds de onttrekking van 4,87 miljoen euro reserves en anderzijds een verwacht overschot 2008 van 4,35 miljoen euro, 2,5 miljoen euro opbrengsten uit terugbetalingen en verkoop - catering, verhuur zalen, terugbetalingen Kamer en Senaat, de parlementswinkel enzovoort - en 0,5 miljoen euro financiële opbrengsten.
Mevrouw de voorzitter, tot zover onze begroting die we hier vandaag samen met de begroting van de paraparlementaire instellingen ter goedkeuring voorleggen aan de plenaire vergadering. (Applaus)
Vraagt er iemand het woord? (Neen)
De bespreking is gesloten.
Mag ik aannemen dat het ontwerp van werkingsbegroting van het Vlaams Parlement voor het begrotingsjaar 2009 eenparig is aangenomen? (Instemming)
Dan is aldus besloten.