Report plenary meeting
Report
Mevrouw Rombouts heeft het woord.
Mevrouw de voorzitter, mijnheer de minister, geachte leden, ik stel hier opnieuw een vraag over het opstarten van het fonds voor verenigingslokalen. Een aantal weken heb ik inderdaad een actuele vraag gesteld over de stand van zaken.
Mijnheer de minister, bij de eerste begrotingscontrole hebt u 1 miljoen euro vrijgemaakt voor het opstarten van dat fonds. De bedoeling is dat daar jaarlijks 1 miljoen euro bij zou komen. Toen werd echter ook gezegd dat er een reglement zou worden opgemaakt op basis waarvan verenigingen projecten kunnen indienen en gebruik kunnen maken van die subsidies.
Op 6 mei heb ik u in de commissie ondervraagd over de stand van zaken. Ik citeer uw antwoord: "Het is duidelijk dat hierbij, hoewel niet uitsluitend, vooral jeugdwerkaccommodatie zal worden bediend. Een reglement ter zake wordt heel binnenkort gecommuniceerd. De eerste subsidiedossiers worden nog dit jaar behandeld en toegewezen. We zullen dit miljoen ook dit jaar vastleggen."
Enkele weken geleden heb ik u dan gevraagd wat de stand van zaken was, conform het Cultuurpact, over de adviezen. Ik vroeg of er al advies was uitgebracht over het reglement en wanneer dat zou worden bekendgemaakt. Daarop gaf u het volgende antwoord: "Er is spoedadvies gevraagd aan de Strategische adviesraad voor Cultuur, Jeugd, Sport en Media. Uiterlijk midden juni maken we het reglement bekend. Voor 1 september dienen de projecten ingediend te zijn."
Medio juni is ondertussen voorbij, dus sta ik hier terug. Het is heel belangrijk dat dit van nabij wordt gevolgd, daar de verenigingen ook moeten weten waar ze staan. Het baart me wat zorgen dat we ondertussen niets meer hebben gehoord. Enkel in de nieuwsbrief van de Federatie van Organisaties voor Volksontwikkelingswerk hebben we kunnen lezen dat er een aantal krachtige suggesties zijn gekomen vanwege de adviesraden. Ik wil die even citeren. In de nieuwsbrief staat het volgende: "De raad wil immers voorkomen dat er onrealistische verwachtingen worden gecreëerd bij een massa jeugd-, sport- en cultuurverenigingen. Daarom pleit de raad er dan ook onder andere voor om met een duidelijke doelgroep en één prioritair thema te werken, dat om het jaar of om de twee jaar kan wisselen voor doelgroepen." Dat was de eerste suggestie. Een tweede suggestie betreft de timing. Daar hebben we het een aantal weken geleden over gehad, naar aanleiding van de actuele vraag. De raad stelt dat de timing erg krap is: "1 september is nauwelijks haalbaar. In de zomermaanden hebben verenigingen andere dingen aan het hoofd, zoals bijvoorbeeld jeugd- en sportkampen organiseren."
Ten slotte dringt de adviesraad er in een derde suggestie op aan dat op een duidelijke en toegankelijke wijze zou worden gecommuniceerd over het reglement: "Een verduidelijkende brochure kan daartoe bijdragen. Eventuele negatieve beoordelingen moeten uitgebreid worden gemotiveerd, zodat de verenigingen weten waaraan ze zich moeten houden."
Dat zijn drie belangrijke elementen die de adviesraad aankaart. Dat is toch wel belangrijk bij de beoordeling van het reglement. Maar daar komt nog bij - het is niet enkel de datum van half juni die mij zorgen baarde - dat ik vorige week vrijdag op de website van de administratie Sport plots te lezen kreeg: "Op 4 juni 2008 keurde Bert Anciaux, Vlaams minister voor Cultuur, Jeugd, Sport en Brussel, het reglement inzake de subsidiëring van sportinfrastructuur aan de particuliere sector goed."
Dat is een nieuw reglement. Men spreekt hier over 1 juli als uiterste indieningsdatum. Dat is nog veertien dagen. Daar stel ik me vragen bij, zeker als ik zie dat er in het reglement wordt gevraagd naar de technische omschrijving van een projectinfrastructuur. Het moet integraal toegankelijk zijn, daar moeten stappen voor ondernomen worden. Er moet informatie bij zitten zoals bouwvergunning, attesten van vergunningen en stand van zaken van de MER. Er moet een investeringsplan worden weergegeven. Er moet advies inzake brandveiligheid worden toegevoegd. Al die documenten liggen niet zomaar klaar in de schuif van de potentiële projectindieners. Evenmin zal men ze in veertien dagen kunnen verzamelen, zelfs niet met alle mogelijke goodwill van de lokale besturen.
Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat u dit reglement louter als rookgordijn gebruikt voor dossiers die waarschijnlijk al op uw bureau liggen. Ik kan me niet inbeelden dat de particuliere sector zijn dossiers in veertien dagen tijd ingediend krijgt.
Wanneer zal het subsidiereglement worden goedgekeurd en bekendgemaakt? Wat hebt u gedaan met de adviezen van de adviesraden? Waarom is er een nieuw subsidiereglement voor particuliere infrastructuur? Werd hierover - conform het Cultuurpact - het nodige advies gegeven?
Minister Anciaux heeft het woord.
U mengt twee zaken door elkaar. Al heel vele jaren staat op de begroting een post waarmee de topsportinfrastructuur wordt ondersteund. Vroeger was er een basisallocatie - die bestaat nog maar er staan nu alleen gesplitste ordonnanceringskredieten op - die diende voor de sportinfrastructuur in samenwerking met de gemeenten. Dat is enkele jaren geleden gestopt omdat de middelen overgeheveld zijn naar het Investeringsfonds en vervolgens naar het Gemeentefonds. Hier gaat het niet over de gemeentelijke sportinfrastructuur. Het gaat al helemaal niet over het verenigingsleven binnen sport. Het gaat over de grote topsportinfrastructuur. Daar werden in het verleden altijd middelen aan gespendeerd, vanuit de begroting besproken in het parlement, ook op basis van het begrotingsdecreet, maar er is nooit een reglement voor opgesteld.
Die dossiers worden vanzelfsprekend op de Vlaamse Regering beslist omdat het gaat over investeringssubsidies die de delegatiebevoegdheid overschrijden. Ik heb bij de eerste begrotingscontrole extra middelen kunnen vrijmaken om te investeren in afwachting van de investeringen die we via het Sportinfrastructuurdecreet gepland hebben vanaf 2009. Ik heb extra middelen bekomen die niet dienen voor topsport. Dat is goedgekeurd in dit parlement. We gaan 2 miljoen euro nieuwe eenmalige investeringen vrijmaken voor de topsportinfrastructuur. Dit heeft niets te maken met het verenigingsleven. Wat die dossiers betreft, heb ik beslist voor de eerste keer - het is nooit gebeurd - toch een reglement op te maken.
Dit reglement heeft twee luiken. Enerzijds is er een eerste beoordeling nog voor de zomer, want het grootste deel van de middelen moet nog kunnen worden vastgelegd in 2008. Dat wil zeggen dat de dossiers klaar moeten zijn, dat er een beoordeling geweest is en een toekenning. Daarna moeten ze nog helemaal worden vastgelegd. Er moeten dus vrij snel beslissingen genomen worden en daarom is de periode relatief kort, maar er is voorzien in een tweede indienperiode in het najaar. Ik denk dat we daarmee eigenlijk regulariseren en het meer toegankelijk maken, want het wordt aan het ruime publiek bekendgemaakt. De voorwaarden werden voorzien en zijn op basis van het decreet, met name voor de topsportinfrastructuur, ook in het parlement besproken.
Mevrouw Rombouts, het tweede waarop u doelt, is het reglement op het verenigingslokaal. Het is juist dat u voor wat het reglement op de verenigingslokalen betreft, hebt gevraagd of het mogelijk is om er een advies over te vragen. Wij hebben dit advies gevraagd aan de sectorraad. Het is sinds enkele dagen binnen. Ik heb hier op een vorige vraag geantwoord dat ik midden juni het definitieve reglement wou hebben. U hebt gelijk, 15 juni is verstreken, maar ik ga ervan uit dat midden juni een beetje ruimer kan worden geïnterpreteerd. Laat ons zeggen dat 18 juni nog net tot midden juni behoort. U zult mij dat toch wel toestaan, want drie dagen voor en drie dagen na 15 juni lijken mij nog midden juni te zijn. Vandaag staat het definitieve reglement op de website. Er werd wel degelijk rekening gehouden met de opmerkingen waar u naar verwijst.
Het reglement dat vorige week vrijdag aan de regering werd meegedeeld is het reglement voor de sportinfrastructuur.
Het is misschien interessant om hier voor de eerste keer duidelijk te maken welke opmerkingen van de adviesraad werden overgenomen. Er werd door de adviesraad voorgesteld om geen nodeloze verwachtingen te doen ontstaan. Ik heb daar de vorige keer ook op gewezen. De raad stelde voor om het voor één, twee of enkele jaren toe te spitsen op één sector. Ik ben daarop ingegaan en ik zal in het begin en tot nader order, laten we zeggen voor minimum twee jaar, eerst inzetten op de jeugdsector. Die sector heeft een grote nood aan verenigingslokalen. We gaan in dus op dit advies.
Ook werd gevraagd of we rekening kunnen houden met het feit dat tijdens de verlofperiode een deel van de jeugdwerkers bezig zijn met de kampen, iets wat we hier twee weken geleden hebben besproken. We hebben gezegd dat ze natuurlijk niet de hele tijd met de kampen bezig zijn. De laatste veertien dagen van augustus worden bijzonder weinig kampen georganiseerd, de grote piek zit nog steeds tussen 15 juli en 15 augustus. Bovendien gaan de meesten, uitzonderingen niet te na gesproken, voor een periode van tien dagen of twee weken op kamp. In elk geval houden we rekening met het feit dat er een beetje ruimte moet worden gecreëerd en daarom verlengen we tot 15 september.
Er was een vraag over de subsidiëring. De sectorraad stelt voor om investeringen vanaf 10.000 euro voor subsidiëring in aanmerking te nemen. Wij hadden 25.000 euro vooropgesteld om een toevloed aan dossiers te vermijden. Ik ben daar toch op ingegaan en ik heb het bedrag verlaagd van 25.000 euro naar 15.000 euro.
Een laatste vraag die u stelde, betrof de communicatie. Dat is een terechte vraag. Het ontwerp stond al enige tijd op de website en vandaag staat de definitieve versie op de website, na de aanpassing die we deden naar aanleiding van het advies. Via de kanalen van de administratie wordt het ook verder verspreid. De Verenigde Verenigingen hebben de opdracht gekregen, en nemen die opdracht ook met graagte op zich, om het reglement te verspreiden bij de verenigingen.
Ik ga via de Jeugdraad en het Steunpunt Jeugd vanzelfsprekend ook een beroep doen op die organen om iedereen in kennis te stellen van het reglement. De Verenigde Verenigingen zullen ook een toelichting in een folder verspreiden. Dit alles gebeurt in de eerste week van juli.
Mijnheer de minister, ik dank u voor uw antwoord.
Wat betreft het reglement voor de subsidiëring van verenigingslokalen, is het positief dat u ingaat op de bemerkingen van de adviesraad. Ik ben ook tevreden dat jeugdverenigingslokalen een prioriteit krijgen, aangezien er inderdaad hoge noden zijn. Ik ben ook tevreden dat u de indiendatum wat verschuift.
Ik wil er even op wijzen dat er een tweede indiendatum is, namelijk 1 november. Ook dan kunnen er dus opnieuw documenten of dossiers worden ingediend. Dat is voor degene die iets meer tijd nodig hebben.
Dat is inderdaad heel belangrijk. Tegen 15 augustus zullen de meeste jeugdverenigingen misschien al op kamp zijn geweest, maar er zijn er nog altijd die dan pas op kamp gaan. Bovendien zijn er ook een aantal mensen die herexamens hebben, enzovoort. De zomervakantie is dus een uitermate slechte periode voor jeugdverenigingen om met zulke dossiers bezig te zijn. Ik ben dan ook tevreden, zeker als er ook nog een tweede indiendatum is. Daarbij is het ook belangrijk om nu de vinger aan de pols te houden op het vlak van de communicatie.
Ik wil nog even terugkomen op het punt van de subsidiëring van particuliere sportinfrastructuur. U haalt aan dat het niet over de gemeente, noch over verenigingen gaat. In het reglement lezen we: "De aanvrager is hetzij een topsportschool, hetzij een topsportclub in samenwerking met de gemeente, hetzij een universitair topsportcentrum of vervult een bijzondere regionale functie." Ik weet niet hoe we die bijzondere regionale functie dan moeten interpreteren. In elk geval hebben ook die mensen ruimte en tijd nodig om een goed dossier te kunnen indienen, of er zou eventueel al een dossier moeten klaarliggen. Maar dat kan niet de bedoeling zijn.
U haalt aan dat er nooit een reglement is geweest, en dat er wel al geruime tijd een basisallocatie in de begroting staat. Dat klopt, maar in de begroting die we reeds besproken hebben, lees ik bij die basisallocatie: "Er zal dan ook vanuit de Vlaamse Regering, waar mogelijk, ondersteuning worden gegeven aan nieuwbouw of aanpassing van bestaande sportinfrastructuur en sportcentra met een topsportfunctie die internationaal niveau haalt en mogelijk maakt, en dit in samenspraak en samenwerking met alle betrokken actoren."
Mijn vraag blijft dus of er advies is gevraagd. Enerzijds wordt hier duidelijk aangegeven dat dat in samenspraak zal gebeuren met de betrokken actoren, anderzijds wordt er in het Lokaal Cultuurpact aangegeven dat er over elk reglement een advies moet worden gegeven. Ik wil u erop wijzen dat er in het verleden reglementen waren die al ter discussie gestaan hebben, waarbij bezwaren werden ingediend. Ik zou niet willen dat toegekende subsidies door de regering, teruggefloten worden omdat er geen advies over wordt gegeven.
U haalt aan dat er nooit een reglement is opgemaakt en dat er in de laatste tien jaar nooit een reglement is geweest. Ik heb echter wel een decreet teruggevonden over die basisallocatie. Er is ooit een decreet opgesteld, namelijk het decreet betreffende de subsidiëring van het oprichten, verbeteren en/of aankopen van particuliere sportinfrastructuur. In het laatste artikel van dat decreet staat wel duidelijk: "De regering bepaalt de datum waarop dit decreet in werking treedt." Het klopt dat het decreet niet in werking is, maar er bestaat dus wel degelijk een decreet.
Nu wordt er een reglement voorgelegd. Is dat met elkaar gelinkt of niet? En waarom wordt er nu met een reglement gewerkt en wordt het decreet niet in werking gesteld of aangepast? En wat met de stand van zaken van de adviezen?
Ook hier worden twee zaken door elkaar gemengd. Een reglement dat geen decretale basis heeft, is binnen Cultuur mogelijk voor een maximale periode van drie jaar, en daarvoor moeten vanzelfsprekend ook de nodige adviezen worden aangevraagd. Dat is ook het geval bij Sport en Jeugd.
Vanzelfsprekend is het iets heel anders als je dat ook kunt doen op basis van een bestaand decreet en indien er op zich geen reglement nodig is om een rechtsgrond te hebben om deze beslissing te nemen.
Dat is in het verleden altijd zo geweest. Er is een decretale basis. Op zich is er geen gebrek aan rechtsgrond om deze beslissing te nemen. Ik wil het toch doen via dit reglement om het juist ruimer bekend te maken. Het is een korte periode omdat we in 2008 de vastleggingen moeten doen. Er is echter een tweede periode voor eventuele dossiers die van nul moeten vertrekken. Het gaat over dossiers waarvan tijdens de begrotingsbesprekingen is gezegd dat er noden zijn waarvoor eenmalig extra middelen moeten worden vrijgemaakt. Elke regering en elke minister was in het verleden en is in de toekomst vrij om eenmalige extra impulsen te geven. Ik heb dat gedaan en heb daar wel degelijk, zoals u zelf zegt, een decretale basis voor.
Mijnheer de minister, ik zeg dat er een decreet is. U zegt dat u een reglement wilt opstellen omdat u het ruimer bekend wilt maken. Ik meen echter dat men een decreet ook ruim bekend kan maken zonder dat daar een reglement voor nodig is. Ik vind dat argument een beetje tricky.
Wat het lokaal pact betreft, is er een probleem van interpretatie. In artikel 12 van het Cultuurpact staat: "De bepalingen van de artikelen 10 en 11 van deze wet zijn niet van toepassing op toelagen die dienen om nieuwe experimentele initiatieven te steunen. In dat geval mogen deze starttoelagen slechts worden verleend gedurende ten hoogste drie dienstjaren. Het besluit tot toekenning moet het voorwerp zijn van een met reden omkleed advies van de bevoegde adviesorganen."
Er zijn in het verleden reglementen geweest die in strijd waren met het Cultuurpact en waartegen dus bezwaar is ingediend. Ik vrees dat we, wanneer iemand niet tevreden is omdat er geen subsidies worden toegekend en een bezwaar indient, in een probleemsituatie terecht kunnen komen op basis van het Cultuurpact.
Het incident is gesloten.