Report plenary meeting
Report
De heer De Meyer heeft het woord.
Mevrouw de voorzitter, mijnheer de minister-president, collega's, gezien het gevorderde uur zal ik kort en duidelijk zijn. Vorige week las ik in de gespecialiseerde pers: "Ondanks verzet in Raad en Parlement: Europese Commissie wil toch chloorkippen toelaten".
Chloorkippen zijn kippen waarvan de karkassen behandeld worden met een chemisch product, een soort van chloorwater. Uiteraard schept dat grote vragen bij de consumenten en de consumentenorganisaties en bestaan er heel wat onzekerheden over. Nog meer zorgen en verbijstering zijn er bij de producenten, die dit aanvoelen als oneerlijke concurrentie. Vraag is: hoe zou dat eventueel mogelijk zijn, als we weten dat het Europees Parlement, de meeste ministers van Landbouw en de veterinaire experts van de aangesloten landen hier terecht vragen bij hebben? Blijkbaar wil de Europese Commissie haar mening doordrukken.
Het procedé dat in Amerika wordt toegepast, komt erop neer dat alleen het eindproduct wordt gecontroleerd en dat er een chemische wassing plaatsheeft van de karkassen met een vorm van chloorwater. Hier in Vlaanderen, waar men streeft naar een hogere kwaliteit, is dit procedé uiteraard niet toegelaten, maar wordt elke stap in de keten, van het ei tot de kippenbout die op je bord komt, streng gecontroleerd, met een programma van salmonellabestrijding. Uiteraard heeft dit zijn kostprijs. Daarom voelt de sector dit terecht aan als een mogelijke concurrentievervalsing en begrijp ik de vragen bij de consumenten.
Mijnheer de minister-president, op welke wijze kunt u wat u tot nu toe hebt verdedigd, ook de komende dagen en weken verdedigen, zodat de Europese Commissie haar opvatting niet kan doordrukken?
Minister-president Peeters heeft het woord.
Mevrouw de voorzitter, geachte leden, mijnheer De Meyer, ik zal ook kort zijn gezien het gevorderde uur. U hebt gelijk dat u deze terechte bezorgdheid in het Vlaams Parlement nog eens formuleert. In april en mei hebben alle landbouwministers zich negatief uitgesproken omtrent het voorstel om die kippen in te voeren in Europa. Vorige week nog is er door 26 lidstaten negatief op gereageerd. De Europese Commissie wenst dat alsnog door te drukken.
Ik heb me nog verder geïnformeerd. Mijn informatie is momenteel dat de Europese Commissie dat op 14 juli mogelijk opnieuw zou willen voorleggen aan de Europese Landbouwraad. Ook bestaat de mogelijkheid dat ze dat aan een andere raad zou voorleggen. Ik zal er alles aan doen, net zoals het grootste deel van mijn collega's, opdat dat niet zou worden toegelaten. Ik hoop dat die Europese meerderheid die vindt dat dat niet kan, de volgende dagen en weken behouden blijft.
We hebben hier al over gesproken in de commissie voor Landbouw. In het algemeen is het heel belangrijk dat we in het kader van de WHO-besprekingen nogmaals het volgende benadrukken. Wij nemen in Europa heel veel maatregelen, bijvoorbeeld met betrekking tot de volksgezondheid en het dierenwelzijn, waaraan onze landbouwers zich moeten houden. Wij leggen hen strenge voorwaarden op. Als dan tegelijk producten onverkort worden toegelaten en ingevoerd die daar niet aan onderworpen zijn, dan is er natuurlijk geen gelijk speelveld meer. Dat wordt steeds duidelijker. Dan krijgen we problemen met onze Europese landbouw, en met onze Vlaamse landbouw in het bijzonder. We hebben het onlangs nog gehad over genetisch gewijzigd voer: het vlees dat met dat voer werd geproduceerd, mag wel worden ingevoerd, maar het voer zelf mag hier niet worden verkocht en gebruikt.
De WHO-onderhandelingen lopen nog volop. Ik hoop dat wij niet alleen, maar ook andere lidstaten, heel duidelijk zullen benadrukken dat we, tegen deze achtergrond en gezien de voorwaarden die we opleggen, heel zorgvuldig moeten omspringen met het volledig liberaliseren van de landbouw. Dat kan niet totaal worden doorgetrokken, want dat betekent dat onze landbouwers met ongelijke wapens moeten strijden tegen andere landbouwers, die niet onderworpen zijn aan dezelfde reglementering.
Mijnheer de minister-president, ik hoop dat de Europese Commissie u en uw collega-landbouwministers zal volgen. Mocht dat echter niet het geval zijn, dan is het bijzonder belangrijk dat de consument nog beter wordt geïnformeerd over de kwaliteit van de producten die hier worden geproduceerd en de kwaliteit van bepaalde ingevoerde producten. Bovendien moet er dan ook worden nagegaan hoe we onze producenten beter kunnen wapenen tegen deze concurrentievervalsing. Laat me echter duidelijk zijn: ik hoop dat het gezond verstand zegeviert en dat deze chloorkippen hoe dan ook verboden blijven in Europa.
Mevrouw Dua heeft het woord.
Mevrouw de voorzitter, ik deel volledig de bezorgdheid van de minister-president en de heer De Meyer. Uit recent onderzoek is trouwens gebleken dat 81 percent van de Amerikaanse kippen salmonella- en andere ziektekiemen bevatten. In die zin is het zeker terecht om de grenzen te sluiten.
Ondertussen heb ik informatie ingewonnen bij het Europees Parlement. Daar blijkt ook een grote meerderheid gekant tegen de plannen van de Europees Commissaris. Er werd me verzekerd dat men vrij optimistisch is met betrekking tot het eindresultaat. Als alle landbouwministers en het Europees Parlement duidelijk de Europees Commissaris een halt toeroepen, dan zou het me zeer sterk verbazen mocht die zijn wil kunnen doordrukken. Mijnheer de minister-president, u hebt mijn sympathie en mijn volledige steun bij uw pogingen om dit tegen te gaan.
De heer Demesmaeker heeft het woord.
Ook ik schaar me achter de vraag en de bezorgdheid van de heer De Meyer, en achter het antwoord van de minister-president. Ik hoop dat de Europese Commissie haar conclusies trekt, als overgrote delen van de ministers en de veterinaire experts hiertegen gekant zijn. Mijnheer de minister-president, ik wens u alleszins veel succes bij het alsnog overtuigen van de Europese Commissie.
Ik dank alle sprekers voor hun warme steun. Ik zal met nog meer aplomb proberen dit verbod te handhaven.
Het incident is gesloten.