Report plenary meeting
Report
De heer Penris heeft het woord.
Mijnheer de voorzitter, mevrouw de minister, collega's, 'hier 's ek weer, hier 's ek weer' en niet zoals in het Afrikaanse liedje 'met my rooirok voor jou deur' - ik zie trouwens dat u zelf al een rood kledingstuk aanheeft, dat u goed staat - maar met de zoveelste vraag over het wegenvignet. Het wordt inderdaad stilaan een vervolgverhaal, collega's, en wat voor een.
Ik heb vanmorgen nog eens het woord 'wegenvignet' ingetikt op de webstek van het Vlaams Parlement. Ik ben dat woord de afgelopen 14 maanden 25 keer tegengekomen. Er zijn heel wat initiatieven geweest omtrent dit onderwerp, volgens mij ook terecht. Ik herinner me dat heel wat van de fracties in dit parlement zich in hun verkiezingsstrijd een grote voorstander hebben verklaard van de invoering van zo'n wegenvignet, al was het maar om billijkheidsredenen: om ook de buitenlandse gebruikers van ons wegennet voor een stuk te laten betalen voor de infrastructuurkosten.
Ik stel vast dat de Vlaamse Regering in haar regeringsverklaring heeft bevestigd dat ze snel en efficiënt werk wil maken van dat wegenvignet. Ik stel ook vast dat dit parlement kort na die regeringsverklaring bij eenparigheid een voorstel van resolutie heeft aanvaard waarin dat principe nogmaals werd bevestigd. Ik stel eveneens vast dat zowel ikzelf als mevrouw De Ridder de minister hierover in het verleden herhaaldelijk hebben geïnterpelleerd, wat aanleiding heeft gegeven tot een aantal parlementaire initiatieven in de vorm van een motie, die ook steeds dat principe hebben hernomen.
Dat principe was dat er een wegenvignet moet worden ingevoerd. Over de vorm kan nog worden gepraat, maar het moet snel en efficiënt gaan. We vroegen bij onze laatste motie, die we allemaal hebben goedgekeurd, dat alle deelregeringen in dit onzalige land daarbij zouden worden betrokken. Dat is gebeurd. Er is overleg gepleegd met de verschillende regeringen en die hebben een preakkoord gemaakt. Als ik de pers mag geloven - het parlement is hierover nog niet rechtstreeks ingelicht - kiezen deze regeringen voor een e-vignet.
Men kan tol heffen via het vignetsysteem op verschillende manieren. Men kan naar het Duitse voorbeeld werken met GPS en boordcomputer, wat duur en ingewikkeld is. Men kan ook volgens het Zwitsers en Oostenrijks model werken met een vrij goedkoop papieren vignet, wat Wallonië voorstond, alsook mijn eigen fractie en de VLD. CD&V bevestigt nu dat het voorstander blijft van een papieren vignet. Er is bijna een kamerbrede meerderheid voor dat soort vignet.
Het overleg met de verschillende deelregeringen heeft uitgewezen dat er wordt gekozen voor het e-vignet. Ik verneem dat in de pers en neem daarvan akte. Ik zou graag vandaag van de minister willen vernemen of ze dat kan bevestigen. Wordt het een e-vignet, en zo ja, waarom?
Ik lees ook dat er omtrent het e-vignet een aantal technische voorbereidingen moeten plaatsvinden waardoor het vignet op zijn vroegst op 1 januari 2008 in deze vorm zou kunnen worden ingevoerd. Klopt dat?
Het overleg is gebotst op problemen met de Brusselse regering. Die zegt dat het aandeel in de inkomsten van een dergelijk vignet dat haar wordt toegewezen, te gering is. Klopt dat?
Blijven we met z'n allen het principe handhaven dat het vignet voor de Vlaamse belastingbetaler en weggebruiker een nuloperatie zal zijn? (Applaus bij het Vlaams Belang)
Minister Van Brempt heeft het woord.
Mijnheer de voorzitter, collega's, het klopt dat een tweetal weken geleden de Vlaamse Regering een niet onbelangrijke beslissing heeft genomen in verband met het wegenvignet. Het is een volgende stap in de implementatie. Het klopt dat daarin een aantal stappen worden gezet. De eerste is de gezamenlijke oprichting van een studiesyndicaat met de andere twee gewesten. De doelstelling is om te komen tot een e-vignet, al is dat ook nog een onderdeel van het onderzoek in het studiesyndicaat. Van een andere optie, namelijk een papieren vignet, ben ik persoonlijk geen voorstander want dat is geen modern vignet en geeft geen mogelijkheden om er in de toekomst andere dingen aan te koppelen. Het e-vignet houdt het midden tussen het GPS-systeem en het papieren vignet en laat de mogelijkheid om op een moderne manier een wegenvignet in te voeren. Dat zal echter deel uitmaken van het onderzoek dat we opstarten in het studiesyndicaat want het spreekt voor zich dat we geen systeem op poten zullen zetten dat verlieslatend zou zijn of geen opbrengsten zou hebben.
Tussen de de bevoegde kabinetten en ministeries van de drie gewesten is intensief overleg gepleegd. De doelstelling was om een overeenkomstige nota goedgekeurd te krijgen door de drie gewesten, wat een goed signaal zou zijn, en het studiesyndicaat en het wegenvignet samen op te starten. In Wallonië is de nota goedgekeurd, in Brussel evenwel niet. Ik neem daar akte van. We betreuren dit en begrijpen dit niet echt. In de eigen nota, zowel van de Vlaamse als van de Waalse Regering, stond heel duidelijk dat er een akkoord moet zijn over de verdeling van de middelen voor we overgaan tot het studiesyndicaat en de verdere implementatie. Ook voor ons was dat een evidentie. Daar is vandaag nog geen akkoord over.
Er is altijd gezegd dat er een interministeriële conferentie tussen de drie gewesten zal worden belegd om die onderhandelingen op te starten.
Wat de verdeling van de middelen betreft, moet er een duidelijk onderscheid worden gemaakt tussen de inkomsten van het wegenvignet voor de Belgen, waar het principe dat vandaag geldt voor de verkeersbelasting, blijft gelden, en de inkomsten gegenereerd door de buitenlandse bestuurders op onze wegen. Als het gaat over de verdeling van de opbrengsten, gaat het alleen over die bijkomende opbrengsten van de buitenlandse bestuurders, min de kosten voor exploitatie, controle en dergelijke. Daarover bestaat vandaag nog geen akkoord. De discussie betreft de vraag of we het aantal kilometers weg in rekening moeten brengen, of het exacte aantal verreden kilometers. Naargelang het antwoord, krijgen we toch wel heel andere verdeelsleutels tussen de drie gewesten. Ik kan me daar vandaag niet over uitspreken. Dat overleg moet nog plaatsvinden.
Ten slotte wil ik nogmaals beklemtonen, zoals we dat telkens doen als we een beslissing nemen, dat het onze doelstelling is, zoals in het Vlaams regeerakkoord staat, dat de invoering van het wegenvignet kostenneutraal zou zijn voor de Vlamingen.
Mevrouw de minister, ik dank u oprecht voor u antwoord. Ik neem akte van het belangrijkste element ervan, namelijk dat de hele operatie kostenneutraal blijft voor de Vlaamse weggebruiker. Daar moeten we van blijven uitgaan.
Verder neem ik er akte van dat er een studiesyndicaat zal worden opgericht. Ik neem aan dat het parlement eerlang in kennis zal worden gesteld van de kosten van dat syndicaat, net als van de werktermijn die dat syndicaat toegemeten krijgt. Ik zou immers niet willen dat er voor de zoveelste maal sprake zou zijn van een studie, waardoor dit alles op de lange baan wordt geschoven.
Ik neem er ook akte van dat dit studiesyndicaat verschillende opdrachten krijgt. Het moet de mogelijkheid van de invoering van een e-vignet onderzoeken. Dat is een belangrijke opdracht, maar u sluit niet uit dat het syndicaat ook het papieren vignet voort onderzoekt. Ik benadruk dat omdat het mijn aanvoelen is - en dat is iets dat u weet sinds de reactie van de heer Decaluwe - dat een zeer ruime meerderheid in dit parlement snelheid verkiest boven technologische snufjes. Een papieren wegenvignet heeft het voordeel van de snelheid.
U zegt terecht dat Brussel om voor u onbegrijpelijke redenen is gaan dwarsliggen. Wat zijn daarvan de politieke en verdere legistieke gevolgen? Brussel heeft als derde gewest ter zake immers een vinger in de pap. In welke mate kan dat onze projecten en ambities nog dwarsbomen?
Het e-vignet is helemaal geen snufje. Integendeel, het vormt de beste garantie voor de handhaving. Daarom ben ik geen voorstander van een papieren vignet. Dat is een beetje achterhaald en ook heel moeilijk controleerbaar. Helaas zien we dat ook als het gaat over de handhaving bij het eurovignet. Bedenk dat de invoering van een e-vignet ook wel eens een betere handhaving bij het eurovignet mogelijk zou kunnen maken. Zoals u weet, zijn er ook nog andere toepassingen mogelijk.
Als alles kan worden opgestart, wat afhangt van de onderhandelingen over de verdeling van de opbrengsten en de goedkeuring door Brussel, is het de bedoeling dat het studiesyndicaat in het najaar een voorstel voorlegt. Dan wordt het tijdsschema, dat ik al in de commissie belichtte, volledig gerespecteerd. Uiteraard hangt dat ook af van de goede wil van de andere gewesten.
We zouden in theorie kunnen beslissen ons niets aan te trekken van Brussel en samen met Wallonië te beginnen. Het is mogelijk het studiesyndicaat alleen met Wallonië op te starten. Ik wil er echter op wijzen dat het maatschappelijke debat dat we hebben gevoerd met betrekking tot het wegenvignet, een heel zinvol debat volgens mij, heel duidelijk heeft aangegeven dat het zinloos is een vignet in te voeren in slechts één of zelfs in twee gewesten. Niet over alle punten bestond er overeenstemming, maar over dit punt wel. We moeten blijven streven naar een vignet in de drie gewesten.
Het incident is gesloten.