Report plenary meeting
Report
Hoofdelijke stemming
Dames en heren, aan de orde is de hoofdelijke stemming over de met redenen omklede motie.
De heer Van Nieuwenhuysen heeft het woord.
Collega's, we hebben het vandaag al gehad over de Vlaamse Rand rond Brussel. De heer Van Rompuy heeft gezegd dat we het moeten zeggen als het goed is. Ik vind echter ook dat we het moeten zeggen als het niet goed is.
Ik kon vorige week mijn ogen niet geloven toen ik las dat de burgemeesters van het Pajottenland en van de Zennevallei zich neerlegden bij de oplossing die federaal minister Demotte en het ziekenhuis van Halle hebben gevonden voor de MUG-problematiek. Er zullen nog steeds Franstalige urgentieartsen uit het Waalse Tubeke aan te pas komen.
U zult zich herinneren dat dit het belangrijkste dossier was dat symbool moest staan voor de vastberadenheid van de Vlaamse Regering in de Vlaamse Rand rond Brussel na het Brussel-Halle-Vilvoorde-debacle. Het dossier is er uiteindelijk het zoveelste voorbeeld van geworden dat de Vlaamse Regering niet eens in staat is om een wet van openbare orde te doen naleven. Daardoor verzaakt ze aan de plicht om optimaal zorg te dragen voor Vlamingen die in een noodsituatie verkeren of in levensgevaar zijn.
De betrokken burgemeesters vinden dat iets beter is dan niets - ik denk dat bedelaars daar ook zo over denken.
De burgemeester van Halle vergoelijkt liever de gang van zaken met de stelling dat voor de mensen op het terrein het taalprobleem opgelost zal zijn omdat het paramedisch interventieteam altijd ter plaatse zal zijn. We zouden ons met andere woorden tevreden moeten stellen met het feit dat er voortaan in Halle bij de dringende medische hulpverlening tolken met een blauw zwaailicht zullen worden ingezet. Voor ons is dat niet voldoende.
De collega's van de meerderheid beperken zich in hun motie op de eerste plaats tot de vraag om een begeleidingscommissie waar naast het ziekenhuis van Halle ook de Vlaamse Regering en de federale regering deel van uitmaken. In die commissie zouden de zaken dan kunnen worden uitgepraat, maar eigenlijk zijn dat vijgen na Pasen, want zowel het ziekenhuis als minister Demotte hebben die commissie en de Vlaamse Regering dus genegeerd. Bovendien vragen de collega's van de meerderheid aan de Vlaamse Regering om financieel op te draaien voor de federale onwil.
Dit zou voor de regio van Halle misschien enig soelaas kunnen bieden. Het gaat hier natuurlijk niet om een structurele oplossing voor de Vlaamse Rand, voor gemeenten als Heuvelland, waar dezelfde problematiek aan de orde is, voor de Voerstreek of voor andere plaatsen langs de taalgrens.
Er is uiteindelijk maar één enkele structurele oplossing voor deze onaanvaardbare toestand. Ik veronderstel dat we het er allemaal over eens zijn dat de toestand onaanvaardbaar is. Indien de federale overheid niet in staat is of weigert de hulpverlening zo te organiseren dat de dringende hulpverlening waar ook in Vlaanderen in het Nederlands wordt verstrekt, moet die bevoegdheid naar het Vlaamse niveau worden overgeheveld. De Vlaamse Regering heeft veel goodwill getoond en veel geduld aan de dag gelegd. De Vlaamse Regering heeft getracht te bemiddelen. Echte politieke druk is tot op heden evenwel amper uitgeoefend. Volgens ons is het tijd om hier verandering in te brengen. Ik hoop dat het Vlaams Parlement dit signaal wil geven. (Applaus bij het Vlaams Belang)
De heer Demesmaeker heeft het woord.
Mijnheer de voorzitter, wat de laatste opmerking van de heer Van Nieuwenhuysen betreft, volstaat het te verwijzen naar de resoluties die het Vlaams Parlement in het verleden heeft goedgekeurd.
Mijnheer Van Nieuwenhuysen, het verwondert me dat u uw tekst verdedigt. Ons alternatief gaat eigenlijk een stuk verder. De aanbevelingen en de vragen in onze tekst zijn veel concreter.
Deze met redenen omklede motie is ingediend naar aanleiding van een interpellatie over de aanvullende regeringsverklaring van 18 mei 2005 en over de problemen met de urgentiedienst in Zuidwest-Brabant. Deze motie gaat veel verder dan de motie van de heer Van Nieuwenhuysen. De minister heeft in haar antwoord erkend dat de eerder gemaakte afspraken niet worden nageleefd. We vragen de Vlaamse Regering om de minister bijkomende middelen ter beschikking te stellen om een passende dienstverlening te verzekeren. Dit is veel concreter dan de vragen van de heer Van Nieuwenhuysen. Ik roep iedereen dan ook op om de tekst van de meerderheid goed te keuren. Het Vlaams Belang wil de enige kampioen van de Vlaamse zaak zijn. Nu verdedigt het Vlaams Belang echter een tekst die minder ver gaat dan de tekst die hier nu voorligt.
Begin van de stemming.
Stemming nr. 11
Ziehier het resultaat:
110 leden hebben aan de stemming deelgenomen;
77 leden hebben ja geantwoord;
33 leden hebben zich onthouden.
Dientengevolge neemt het Vlaams Parlement de motie aan. Ze zal aan de Vlaamse Regering worden overgezonden.