Report plenary meeting
Actuele vraag over eventuele uitzendingen van Télé Bruxelles in Vlaanderen via digitale televisie
Actuele vraag over eventuele uitzendingen van Télé Bruxelles in Vlaanderen via digitale televisie
Report
De heer Van Rompuy heeft het woord.
Mijnheer de voorzitter, mijnheer de minister, vorig jaar in mei kenden we de grote discussie over de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde. We hebben toen als Vlamingen gezegd dat die splitsing er moet komen omdat we vinden dat de Franstaligen zich moeten aanpassen en dat het niet kan dat men in Halle of in Kampenhout kan stemmen voor Franstalige kandidaten. We hebben toen gezegd dat de homogeniteit van ons taalgebied die splitsing impliceert, zodoende dat de Franstaligen zich bij verkiezingen moeten schikken naar kandidaten die woonachtig zijn in het territorium.
Nu lezen we in de kranten dat Belgacom een positief advies heeft gegeven om in het digitale pakket toe te staan dat het francofone Télé Bruxelles zou worden uitgezonden in heel Vlaanderen en dus natuurlijk in eerste orde in de Vlaamse Rand, in Vlaams-Brabant. Télé Bruxelles is een zeer francofone zender, zeer militant ook trouwens, waar Franstalige politieke partijen exclusief aan bod komen. We hebben ons in de Rand van Brussel altijd verzet tegen Télé Bruxelles op de kabel. Het was een van de eisen van het FDF dat Télé Bruxelles in de Rand op de kabel kwam, maar we hebben die eis altijd verworpen. In het digitale pakket dat nu is toegestaan door Belgacom, zou Télé Bruxelles de kans krijgen om uit te zenden in Vlaams-Brabant.
In het decreet op de regionale televisies van 1991 hebben we de regionale zenders een monopolie gegeven per zendgebied. In elke regio is dus een regionale televisiezender toegestaan. Dat heeft nooit aanleiding gegeven tot opmerkingen van het Europese niveau, omdat een regionale zender zich richt tot een lokale gemeenschap, zoals bijvoorbeeld ook een lokale radio zich richt tot een bepaald gebied.
Belgacom heeft die toelating gekregen van de Vlaamse Regulator voor de Media. Die regulator zegt ons dat hij dat niet kon tegenhouden omdat het gaat om de toepassing van de Europese richtlijn 'Televisie zonder grenzen'. Dat klopt niet, want die richtlijn is niet van toepassing op de regionale omroepen, die slechts een beperkt zendgebied hebben, en die in ruil zelfs een monopolie hebben voor die regio.
Mijnheer de minister, die Vlaamse Regulator voor de Media, een soort rechtscollege, is exclusief bevoegd voor dat soort vergunningen. Wat zal de houding zijn van de Vlaamse Regering? Er zijn vele mogelijkheden. Ofwel kunnen we daar decretaal nog wat aan sleutelen, ofwel kan de Vlaamse Gemeenschap of de Vlaamse Regering, in beroep gaan bij de Raad van State, ofwel kunnen de inwoners van gemeenten rond Brussel in beroep gaan bij de Raad van State. Ik ben inwoner van Zaventem en ben van plan dat laatste te doen, als van de eerste mogelijkheden niets terechtkomt.
Het is een belangrijk punt, omdat die zender ook gesubsidieerd en in feite gedragen wordt door de Franse Gemeenschap.
Jaren geleden hebben we in het Vlaams Parlement stelling genomen tegen de verspreiding van het blad Carrefour, dat met verdoken subsidies van de Franse Gemeenschap in de Vlaamse Rand werd verspreid. Uiteindelijk heeft de Franse Gemeenschap afgezien van subsidiëring en nu wordt het blad gesubsidieerd vanuit Frankrijk. Toenmalig minister Van Grembergen heeft nooit goed geweten hoe dat mechanisme werkte.
Mijnheer de minister, welke maatregelen, decretale of andere, overweegt u om deze positieve beslissing van de Vlaamse Regulator voor de Media teniet te doen? Het kan niet dat we langs de ene kant opkomen voor de homogeniteit van ons taalgebied en een Vlaams actieplan ontwikkelen en langs de andere kant een zender toelating geven om vanuit Brussel puur francofone televisie op onze regio los te laten. (Applaus)
De heer Demesmaeker heeft het woord.
Mijnheer de voorzitter, het is inderdaad, zoals de heer Van Rompuy heeft gezegd, een oude eis van het FDF om Télé Bruxelles op de kabel te krijgen, in eerste instantie in de Vlaamse Rand rond Brussel. We moeten dat natuurlijk zien binnen de logica van het FDF. In hun ogen moet de Rand rond Brussel, zeker op termijn, onderdeel uitmaken van Groot-Brussel, een tout grand Bruxelles. Op het terrein gedragen heel veel Franstalige inwoners van de Rand zich op die manier.
Ik wil niet iedereen over dezelfde kam scheren, maar in de praktijk respecteren heel veel Franstalige inwoners van de Vlaamse Rand het Vlaamse karakter van de Rand niet. In die logica moeten we de aspiratie van het FDF zien om Télé Bruxelles op de kabel te krijgen in de Vlaamse Rand rond Brussel.
Het is bijzonder pijnlijk te moeten vaststellen dat een nieuwe Vlaamse instelling die we in het leven hebben geroepen, met een van haar eerste beslissingen de grote droom van het FDF dreigt waar te maken. Ik verzet me daar hevig tegen en sluit me aan bij de bezwaren die de heer Van Rompuy heeft gemaakt bij de motivering van de Vlaamse Regulator voor de Media.
De motivering van de VRM wordt in de Vlaamse Rand op onbegrip onthaald en wordt door de inwoners gepercipieerd als een de facto-uitbreiding van de faciliteiten.
Télé Bruxelles werkt inderdaad met subsidies van de Franse Gemeenschap en van het Brusselse Gewest. Niets staat de zender in de weg om zijn boodschappen niet alleen te richten op Brussel, maar ook op de Vlaamse Rand. Ik twijfel er geen moment aan dat hij dat ook zal doen. Een zender die wordt gedomineerd door Franstalige politici, zal geen kans onbenut laten om propaganda te voeren voor het UF en la Francité, ook in de Vlaamse Rand.
We staan voor gemeenteraadsverkiezingen en daarna voor belangrijke federale verkiezingen. Dan is het plaatje snel duidelijk, denk ik. Dan gaat het niet meer om Télé Bruxelles, maar om Télé Grand-Bruxelles. In de Vlaamse Rand willen we daar niets van weten.
Mijn kritiek is - in tegenstelling tot de uitleg die sommigen er waarschijnlijk aan zullen geven - niet ingegeven door bekrompenheid. Het is niet een zoveelste uiting van enggeestigheid of Vlaamse bekrompenheid.
In theorie zou dit geen probleem mogen zijn. Hoe meer zenders, hoe beter voor de kijker. Wij zijn ook geïnteresseerd in wat er in Brussel gebeurt. Degenen die dat zeggen, kennen echter de maatschappelijke en politieke realiteit en de specifieke toestand in de Vlaamse Rand niet. Die realiteit is er een van toenemende verfransing die weegt op het maatschappelijke leven in de Vlaamse Rand, van een politiek discours van de meeste Franstalige partijen met een gebrek aan respect voor het Nederlandstalige karakter van de Vlaamse Rand, waar de Vlaamse Regering toch wil voor gaan, zo dacht ik.
Een jaar geleden hing er elektriciteit in de lucht naar aanleiding van het mislukken van de BHV-onderhandelingen en moest een sterk signaal, in de vorm van een aanvullende regeerverklaring, het vertrouwen herstellen. Zal Vlaanderen dat vertrouwen op deze manier te grabbel gooien? Wat is de geloofwaardigheid van die mooie verklaringen als we dit laten gebeuren? Mijnheer de minister, het signaal van de Vlaamse Regering moet meer zijn dan alleen maar zeggen: in dat geval zullen we ook de Vlaamse zender tvbrussel op de kabel laten. Mijn standpunt is dat Télé Bruxelles van de kabel moet worden gehouden, punt aan de lijn.
Mijnheer de minister, wat is uw beoordeling van het initiatief van Belgacom TV? Welke initiatieven zult u terzake nemen? Over welke middelen beschikt u om initiatieven te nemen? Hebt u überhaupt wettelijke middelen voorhanden? Hebt u al demarches ondernomen en hebben die al enig resultaat opgeleverd? Er is daarenboven nog een veel grotere speler op de markt, namelijk het Vlaamse Telenet. Zal na Belgacom ook Telenet volgen om Télé Bruxelles in zijn digitaal aanbod op te nemen?
De heer Van Hauthem heeft het woord.
Mijnheer de voorzitter, mijnheer de minister, we waren ook verbijsterd dat de Vlaamse Regulator voor de Media, afgekort VRM, aan Belgacom de toestemming heeft gegeven om Télé Bruxelles, zij het digitaal, buiten Brussel in de Vlaamse Rand en heel Vlaanderen ter beschikking te stellen. U en wij weten ook, zoals de heer Van Rompuy heeft uitgelegd, dat de VRM zich fundamenteel heeft vergist. Het gaat hier niet om een buitenlandse zender waarvan het decreet effectief zegt dat als het gaat om een zender die onder de regelgeving valt van een andere lidstaat van de Europese Unie, men dat niet kan weigeren. Men kan bezwaarlijk zeggen dat het Brussels Gewest een lidstaat is van de Europese Unie. Het gaat hier om een Brusselse Franstalige regionale zender. Als die op welke manier dan ook toegang wil krijgen tot de Vlaamse Rand en heel Vlaanderen, dan weten we uit het verleden dat dat een politiek statement is. Het gaat dat niet meer over een mediadossier maar wel over een politiek dossier.
Het politieke statement vanuit Franstalige Brusselse politieke hoek is: wij leggen ons nog altijd niet neer bij het feit dat het Brussels Gewest stopt aan de negentien gemeenten en wij leggen ons nog altijd niet neer bij het feit dat de Rand nu eenmaal behoort tot het Nederlandse taalgebied. Dat is de politieke bedoeling die er tien jaar geleden achter stak en die er nu ook in steekt. De Franstaligen in de Rand moeten we bedienen want ze behoren in feite tot het Brussels Gewest, dat is de logica van de Franstalige politieke partijen in Brussel.
De heer Van Rompuy heeft uitgelegd dat er decretaal problemen zijn om dat te doen. Terwijl de heer Van Rompuy en de heer Demesmaeker zeggen dat ze verbijsterd en verontwaardigd zijn, zijn wij even verontwaardigd over uw reactie in eerste instantie, mijnheer de minister.
U hebt het niet gehad over Télé Bruxelles in de Vlaamse Rand. U hebt het vooral gehad over tvbrussel. Blijkbaar had de VRM immers ook gezegd dat tvbrussel niet zou mogen uitzenden in Vlaanderen. Zo hebt u minstens de indruk gegeven dat, indien de VRM zijn beslissing met betrekking tot tvbrussel zou herzien, Télé Bruxelles in Vlaanderen en de Vlaamse Rand voor u ook geen probleem zou vormen. Dat is wat u tot op heden hebt gezegd. U hebt geen probleem gemaakt van de plannen van Télé Bruxelles, met alle politieke connotaties die die hebben en die u kent. Zo u ze niet kent, dan is dat jammer voor u.
U hebt wel geïnsinueerd dat u het op een akkoordje wou gooien: als tvbrussel ook in Vlaanderen ook op het digitale net mag, dan zou u zelf geen problemen maken over Télé Bruxelles. Dan vraag ik me af waar we mee bezig zijn. De heer Demesmaeker verwees al naar vorig jaar en naar Brussel-Halle-Vilvoorde. Op 18 mei 2005 legde de Vlaamse Regering een verklaring af, waarin ze stelde een fors beleid te zullen voeren in de Rand. We zullen straks misschien de verwezenlijkingen ervan op een rijtje kunnen zetten. Mijnheer Demesmaeker, ze zijn niet bepaald spectaculair. Dit komt er dan nog bij: de minister van Media reageert niet. Hij wijst de VRM er niet op dit niet kan.
Mijnheer de minister, wat gaat u nu doen? Verschuil u nu niet achter de decretale bepaling dat u als minister van Media niet kunt ingrijpen. Als u de beslissing van de VRM inzake tvbrussel kunt aanvallen, dan kunt u net zo goed de beslissing van de VRM inzake Télé Bruxelles aanvallen. Dat hebt u echter nog niet gedaan. Als u over het ene praat, dan moet u zeker ook over het andere praten.
Het ontgoochelt ons dat u tot op heden nog altijd niet hebt gezegd dat dit niet kan voor u, daar het haaks staat op het Vlaamse regeerakkoord, dat het territorialiteitsprincipe huldigt, net als op de Vlaamse regeringsverklaring van 18 mei 2005. Als u vandaag niet zegt in dit parlement dat u uw invloed zult aanwenden, en dat u desnoods de beslissing van de VRM aanvecht bij de Raad van State, dan moet de N-VA toch eens dringend nadenken over welke persoon ze heeft afgevaardigd in de Vlaamse Regering. (Applaus bij het Vlaams Belang)
Minister Bourgeois heeft het woord.
Mijnheer de voorzitter, geachte leden, net als u heb ik post factum kennis gekregen van de aanvraag van Belgacom TV ingediend bij de VRM om op zijn netwerk de omroepsignalen van Télé Bruxelles uit te mogen zenden. Gelet op de onafhankelijkheid van de VRM heb ik post factum kennis gekregen van de beslissing van de VRM. Ik betreur de aanvraag van Belgacom en de beslissing van de VRM. Ik voeg daaraan toe dat de VRM een onafhankelijke instantie is, die onafhankelijk beslist en op geen enkele wijze onderworpen is aan mijn voogdij. De decreetgever heeft dat zo gewild.
Ik betreur dit alles omdat het indruist tegen het beleid van de Vlaamse Regering met betrekking tot het Vlaams houden van Vlaams-Brabant en tegen mijn persoonlijke overtuiging. Ik betreur het ook omdat de beslissing een ongelijkheid creëert voor de Vlaamse regionale zenders, die decretaal gezien die toestemming niet kunnen krijgen. De decreetgever heeft immers bepaald dat die Vlaamse regionale zenders beperkt zijn tot hun eigen zendgebied. Ze kunnen wel gezamenlijk in een betalend digitaal pakket worden opgenomen. Dat moet dan wel gebeuren in volledig onderling akkoord, wat ik niet mogelijk acht.
Mijnheer Van Hauthem, bij mijn weten heeft de VRM geen enkele uitspraak gedaan over tvbrussel. tvbrussel valt onder de decretale bepalingen en is dus beperkt tot zijn zendgebied. Ik heb op geen enkele manier het ene aan het andere gekoppeld. De kop in 'Brussel Deze Week' was: 'tvbrussel mag niet uitzenden in Vlaams-Brabant'. Ik heb daar vragen over gekregen en ik wil bekijken of iets aan het probleem kan worden gedaan. Ik kom daar straks op terug, maar dit heeft helemaal niets te maken met de problematiek van Télé Bruxelles.
Ik heb onmiddellijk contact opgenomen met Belgacom en gezegd dat een dergelijke aanvraag indruist tegen het beleid van de Vlaamse Regering en tegen het territorialiteitsbeginsel - wat de vraagstellers terecht hebben beklemtoond. De heer Bellens heeft me gezegd dat hij een en ander zou bespreken in zijn directiecomité en dat hij begrip heeft voor mijn bezwaren en argumenten. Hij heeft me laten weten dat Belgacom afziet van de verspreiding op zijn netwerk van Télé Bruxelles. Dit is dus een gedane zaak.
Ik heb ook contact opgenomen met Telenet. De heer Demesmaeker heeft erop gewezen dat Telenet evenzeer digitale televisie verspreidt. Telenet heeft me bevestigd dat het geen plannen heeft om Télé Bruxelles op zijn netwerk te brengen of om daartoe een aanvraag in te dienen.
Nu een oplossing werd gegeven aan dit probleem, vraag ik aan het parlement om na te denken over de volgende vraag: moeten wij nagaan of en in welke mate wij de decreten kunnen aanpassen? Ons decreet is heel stringent en ik onderschrijf de bedoeling ervan. Het decreet bepaalt immers dat een regionale omroep die een commerciële omroep is, beperkt is tot zijn grondgebied en niet kan uitgroeien tot een soort de facto landelijke commerciële omroep. Dat zou alleen mogelijk zijn in een betalend pakket als ze allemaal meedoen.
Nu zitten we met het probleem van de juridische ongelijkheid. Télé Bruxelles kan een aanvraag indienen bij de VRM, die autonoom beslist, om verspreid te worden op de omroepnetwerken. De Vlaamse regionale zenders kunnen dit niet, want het wordt decretaal verboden. Het is niet gemakkelijk om een oplossing te vinden. Ik ben aan het onderzoeken wat ik kan doen, zowel met betrekking tot het eerste aspect als met de betrekking tot de vraag van tvbrussel om te kunnen uitzenden in Vlaams-Brabant. Volgens het decreet kan dit laatste niet, tenzij in onderling akkoord. Laten we dit onderzoeken om desgevallend een structurele oplossing te vinden. Voor mij kan het niet dat de decretale situatie ertoe leidt dat een Franstalige regionale zender een betere positie kan innemen dan de Vlaamse regionale zenders. Ik heb aan mijn mensen de opdracht gegeven om na te denken over dit probleem.
Mijnheer de voorzitter, ik dank de minister voor zijn spoedige reactie en voor het feit dat hij met succes is tussengekomen bij Belgacom waardoor er wordt afgezien van het uitzenden van Télé Bruxelles. Dat is belangrijk nieuws voor de mensen in de Rand, want het zou bijna symbolisch zijn als Télé Bruxelles daar actief kan worden.
Mijnheer de minister, ik ben blij dat u dat u zo spoedig hebt gereageerd en dat Belgacom afziet van de plannen. Gelukkig maakt Belgacom hier geen punt van, want dat zou leiden tot een communautaire discussie. Dat u vanuit de Vlaamse Regering zegt dat zoiets indruist tegen onze principes, is belangrijk.
De discussie over tvbrussel is een andere zaak. Het debat over de vraag of de zender al dan niet moet kunnen uitzenden in de Vlaamse Rand, staat volledig los van de kwestie van Télé Bruxelles. We moeten goed onderzoeken wat de gevolgen daarvan kunnen zijn. Er is immers al een zender die het uitstekend doet in de Rand: Ring-TV. Als tvbrussel een toelating krijgt om in de Rand uit te zenden, zullen er twee regionale omroepen actief zijn. Een ervan, tvbrussel, zou dan heel sterk gesubsidieerd zijn, want het ontvangt bijna 90 miljoen frank voor de werking, terwijl de andere, Ring-TV, het bijna alleen met eigen inkomsten moet doen en het bijzonder moeilijk heeft om de eindjes aan elkaar te knopen.
Indien men daarom concurrentie invoert, zal dat problemen geven. Ik wil daar geen definitieve uitspraak over doen. We moeten dat eens grondig bekijken. De heer Caron heeft voorstellen gedaan over de wetgeving op de regionale televisieomroepen. Mijn fractie wil deze nog eens onder de loep nemen. Eindelijk is er goed nieuws in de Rand, al is het in defensieve zin, u bent erin geslaagd om Télé Bruxelles tegen te houden.
Daar sluit ik mij volledig bij aan. Er zit inderdaad nieuws in dit antwoord. Télé Bruxelles wordt noch bij Belgacom, noch bij Telenet opgenomen in het pakket. Dat is goed nieuws voor de Rand. Het zou me verbaasd hebben, mocht u geen demarches ondernomen hebben, mijnheer de minister.
De zeer negatieve kritische toon van het Vlaams Belang, mijnheer Van Hauthem, was op zijn minst voorbarig. Wat ons betreft, wij moeten absoluut niet nadenken welke minister wij in de Vlaamse Regering hebben afgevaardigd.
Mijnheer de voorzitter, ik blijf nog altijd met de vraag zitten wat de eerste reactie was van de minister zelf toen het nieuws bekend geraakte. (Opmerkingen van de heer Eric Van Rompuy)
Neen, dat zijn geen vijgen na Pasen, mijnheer Van Rompuy. Integendeel, want wat zegt de minister nu? Hij gaat niet telefoneren of contact opnemen met de VRM. (Opmerkingen van minister Geert Bourgeois)
Wacht even. Ik weet wat u gaat zeggen. U gaat zich verschuilen achter de autonomie van de VRM. Maar u hebt zich niet verscholen achter die autonomie om uitspraken te doen over de eventuele komst van tvbrussel op het digitale net. Over Télé Bruxelles hebt u gezwegen. U hebt nooit gezegd - als politicus, want voogdijminister bent u inderdaad niet - dat de VRM decretaal en zelfs juridisch verkeerd geoordeeld heeft. Dat hebt u nog altijd niet gezegd. U hebt contact opgenomen - en dat is gelukkig goed afgelopen - met Belgacom. Wat had u gedaan indien Belgacom en/of Telenet toch verkozen hadden om Télé Bruxelles aan te bieden? Had u dan met de VRM contact opgenomen? Had u die beslissing desnoods als minister aangevochten bij de Raad van State? U hangt nu af van de goodwill van Belgacom en Telenet opdat Télé Bruxelles niet in de Rand wordt uitgezonden. We weten dat dat een politieke zet is van de Franse Gemeenschap. We weten nu ook dat u geen enkele stap ondernomen hebt tegenover de VRM.
Goed, Télé Bruxelles komt niet in de Rand. Maar, mijnheer Demesmaeker, wat de verklaring van de Vlaamse Regering van 18 mei 2005 betreft: de bussen van De Lijn rijden nog altijd tweetalig rond. Er komt geen MUG in Halle, een onnozel marktreglement in Merchtem wordt vernietigd, enzovoort. We zijn er nog lang niet, mijnheer Demesmaeker.
Mijnheer de minister, u had onmiddellijk moeten zeggen dat u desnoods contact zou opnemen met Belgacom. U had onmiddellijk moeten zeggen dat de VRM fout zat met zijn interpretatie van het decreet. U had moeten zeggen dat u desnoods naar de Raad van State zou stappen als hij daarbij bleef. U hebt nu een gelukstreffer gehad, gelukkig voor ons allemaal. Gelukkig heeft Belgacom ervan afgezien. (Applaus bij het Vlaams Belang)
Mijnheer de voorzitter, ik ontwaar een ondertoon van teleurstelling in de repliek van de heer Van Hauthem. Hij had blijkbaar kunnen doorgaan op zijn elan waarmee hij die heel slechte minister kon kapittelen.
Mijnheer Van Hauthem, ik heb niet de gewoonte om aan te kondigen wat ik ga doen. U vindt dat ik publiekelijk moest aankondigen dat ik contact zou nemen met Belgacom en Telenet. Dat is misschien uw manier van politiek voeren, maar niet de mijne. Ik heb contact opgenomen en daarmee resultaat geboekt. Ik heb dit op de meest efficiënte manier aangepakt.
Ik wil ook uw misvatting over de VRM wegwerken. De VRM is autonoom en onafhankelijk. Ik kan of mag hem niet contacteren om hem te beïnvloeden. Ik zal dat ook niet doen.
Ik heb wel publiekelijk gezegd dat ik die beslissing betreur, maar ik moet er akte van nemen. Ik kan ook niet zeggen dat ik de motivering bestrijd. U zegt dat het gebaseerd is op Europese regels, maar dat is niet zo. De beslissing is niet gemotiveerd.
We proberen al 2 dagen, maar we krijgen de beslissing niet. De VRM is al urenlang bezet.
Mijnheer Van Hauthem, dat is een reden te meer om te vragen naar de motivering van de VRM. U gaat er vanuit dat de VRM zich heeft gebaseerd op de Europese regelgeving, maar dat is niet zo. De VRM heeft gezegd dat het op basis van de decreten haar bevoegdheid is om die toestemming te geven. En bij dezen gebeurt dat ook.
Ik heb geen pasklare oplossing om daar structureel wat aan te doen. Het evenwicht dat de decreetgever heeft gewild, is heel delicaat. We hebben ervoor gezorgd dat de regionale zenders alleen binnen hun zendgebied opereren, tenzij in onderling akkoord, gezamenlijk betalend. Op die manier is er wel een ongelijkheid met de Franstalige regionale omroepen. Daar wil ik een oplossing voor zoeken.
Het incident is gesloten.