Report plenary meeting
Report
De heer Van Rompuy heeft het woord.
Mijnheer de voorzitter, mijnheer de minister, collega's, vorige week hebben we hier een aantal waarschuwingen gegeven aan de federale regering over het nieuwe spreidingsplan dat zou worden ingevoerd. Vorige week werd de beslissing genomen over het nieuwe spreidingsplan, dat van kracht wordt op 6 mei.
Het slechtste scenario waar ik voor gewaarschuwd heb, was dat één deel van de bevolking rondom de luchthaven de prijs zou betalen voor het nieuwe spreidingsplan. De regeling die van kracht wordt op 6 mei houdt in dat van zaterdagnamiddag 2 uur tot zondagavond 5 uur bijna 400 dagvluchten zouden starten van dezelfde baan. Hierdoor krijgen de inwoners van Zaventem, Kraainem, Sterrebeek en Tervuren ononderbroken af te rekenen met opstijgende vliegtuigen op heel korte afstand, want baan 20 ligt heel dicht bij de dorpskernen van Kraainem en Sterrebeek.
Mijnheer de minister, u hebt vorige week gereageerd namens de Vlaamse Regering. U hebt gezegd dat er stille momenten moeten zijn en dat het niet kan dat er een concentratie is boven een bepaald bevolkingsdeel. We verheugen ons over dat standpunt. U hebt gesteld dat de regeling niet beantwoordt aan de vooropgestelde criteria. Welke initiatieven kan de Vlaamse Regering nemen?
Het samenwerkingsakkoord over de vliegwet staat op stapel. Ik denk dat daar ook bepalingen in verband met het spreidingsplan in staan. Het zou ondenkbaar zijn dat een samenwerkingsakkoord wordt opgesteld waarin voor de weekends de basis van het spreidingsplan wordt weerhouden, want dat impliceert een onaanvaardbare concentratie.
Men start met een spreiding van nachtvluchten en men eindigt met een concentratie van weekendvluchten boven één gebied. Dit alles omdat men Brussel wil sparen. Dat is onaanvaardbaar. We rekenen op de Vlaamse Regering om initiatieven te nemen.
Men kan naar de rechter stappen - en de actiegroepen zullen dat ook doen -, maar ik denk dat de Vlaamse Regering ook met de federale regering moet overleggen om te komen tot de intrekking van de beslissing.
Minister Peeters heeft het woord.
Mijnheer de voorzitter, collega's, ik kan vrij kort zijn, want ik heb vorige week uitgebreid geantwoord op de actuele vragen. De beslissing van de federale regering stemt overeen met wat we hadden verwacht. Ik heb daar vorige week op geanticipeerd.
Vrijdagnamiddag heb ik met minister Landuyt contact gehad om nogmaals bevestiging te krijgen van de beslissing dat vanaf zaterdagnamiddag 15 uur baan 20 wordt gebruikt en niet meer afwisselend de banen 20 en 25R. Minister Landuyt heeft die beslissing bevestigd.
Ik heb ook gevraagd om de motivering van die beslissing te krijgen. Volgens minister Landuyt bestaat de motivering uit 62 bladzijden. Ik betreur het ten zeerste dat ik de motivering nog altijd niet heb gekregen.
Blijkbaar is het een aangelegenheid van de Belgische staat die, gezien de context, met enige voorzichtigheid moet worden behandeld. Waarvan akte. Ik betreur dus dat ik het document nog altijd niet heb gekregen.
Ten tweede zijn er de stille momenten. De mensen van Sterrebeek, Nossegem en omstreken worden elke dag - en in de toekomst zal dat nog meer het geval zijn - geconfronteerd met het feit dat er van stille momenten hier geen sprake is. Dan zwijg ik nog over het juridisch stabiel kader, want de minister heeft zelf aangekondigd dat hij vermoedt dat men vrij snel naar de rechtbank zal stappen. De Vlaamse Regering heeft daar vrijdag over beraadslaagd en heeft de terechte stelling bijgetreden dat de voorstelling en de beslissing van de federale regering daar niet aan beantwoordt.
Het samenwerkingsakkoord dat voor ons zo belangrijk is, moet het niet alleen hebben over de banen maar ook over de route en de bakens waar men naar vliegt. De Vlaamse Regering heeft in een beslissing van 7 oktober 2005 heel duidelijk gezegd dat voor haar een samenwerkingsakkoord essentieel is om een vliegwet te aanvaarden. Onze stelling is dat we altijd, ook vandaag, bereid zijn om op basis van de vier uitgangspunten over de inhoud van zo'n samenwerkingsakkoord verder te onderhandelen. Zaventem is voor ons te belangrijk. START is een heel belangrijk project, waar we ettelijke honderden miljoenen in investeren. Dat zijn en blijven onze uitgangspunten om tot een akkoord te komen in dialoog, waar uw collega woensdag naar heeft verwezen. (Applaus bij CD&V)
Het incident is gesloten.