Report plenary meeting
Report
De heer Vandenbossche heeft het woord.
Mijnheer de voorzitter, mijnheer de minister, vorige zaterdag zei de gouverneur van Oost-Vlaanderen op de uitreiking van de Visser-Neerlandiaprijs aan AVS over de discussie over het doorbreken van het monopolie van de openbare omroep in de commissie voor Media van 10 tot 15 geleden, dat dit de meest boeiende periode was in die commissie. Die meest boeiende periode speelt zich ook nu af.
Mijnheer de minister, er moet een keuze worden gemaakt over de rol van de openbare omroep in het digitale tijdperk. Daarover hebben de VRT en uzelf een aantal nota's geschreven die in de commissie voor Media voorliggen. Vanaf 2007 moet een nieuwe beheersovereenkomst met de VRT worden gemaakt. U hebt terecht een hele reeks raadplegingen gedaan om die nieuwe overeenkomst in te vullen.
Er is een advies gevraagd aan de Mediaraad. Dat werd eergisteren voorgesteld aan de pers. Het bevat 9 aanbevelingen. In de pers konden we daarover erg uiteenlopende meningen lezen. De ene krant kopte 'Geen digitale zenders voor de VRT', de andere 'Een goed rapport voor de VRT'. De waarheid zal zoals gewoonlijk ergens in het midden liggen.
De Mediaraad stelt dat de opdracht van de VRT goed wordt vervuld en dat de VRT dus een goed rapport verdient. Dat was ons al bekend naar aanleiding van de evaluatie van de beheersovereenkomst in de commissie.
Anders was het gesteld met de uitlatingen van de voorzitster van de Mediaraad. Die zei dat 8 digitale themakanalen van het goede te veel is. Het gaat over thema's, maar ook over doelgroepen. Wat de heer Van Hecke vandaag in De Morgen over de thematische zenders vertelt, verduidelijkt de zaak. De Mediaraad heeft volgens mij de visienota van de VRT verkeerd geïnterpreteerd. In die visienota staat niet dat er 8 kanalen moeten komen.
Er is geen publiek en er zijn geen middelen voor acht digitale kanalen.
U hebt daarop gereageerd, en ik kan u daarin volgen voor wat de lijnen betreft die zijn uitgezet in uw nota. De vraag is nu hoe dat advies van de Mediaraad moet worden geïnterpreteerd. U hebt gezegd dat u ermee instemt dat acht kanalen niet kunnen. Themazenders zouden wel kunnen, maar ook dan is acht teveel. Door de persmededelingen van de voorbije dagen is onduidelijk geworden wat precies in dat advies wordt bedoeld.
Minister Bourgeois heeft het woord.
Ik ga niet in op het interview van de heer Van Hecke van vandaag. Ik wil wel voortgaan op wat in de nota en in het advies van de Mediaraad staat. Het advies van de Mediaraad sluit aan bij de voorbereiding van de beheersovereenkomst die moet ingaan op 1 januari 2007.
De Mediaraad heeft negen aanbevelingen gedaan die allemaal lezenswaardig zijn. Dat is gebeurd op basis van een wetenschappelijk rapport en op basis van de bevraging. In een van de deelaanbevelingen staat dat het opstarten van bijkomende digitale televisienetten voorlopig niet evident is, gelet ook op de kostprijs en de budgettaire noden.
Op de persconferentie waar dit document me werd overhandigd, heb ik me publiek uitgelaten over de themakanalen. De vraag was immers of de VRT vragende partij is. Ik heb verklaard dat er geen budgettaire ruimte is voor acht digitale themakanalen. De VRT heeft al meermaals gezegd dat dit op kruissnelheid 200 tot 250 miljoen euro zou kosten. Ik heb er ook aan toegevoegd dat uit het vergelijkend materiaal waarover wij beschikken, blijkt dat die digitale themakanalen niet zo'n succesverhaal zijn als men wil laten blijken. Ik verwijs naar de BBC die al lang is gestart met themakanalen en die op het einde van de jaren negentig heeft gedigitaliseerd: die kanalen hebben een marktbereik van 3,6 percent.
Het is belangrijk na te gaan wat de meerwaarde is van digitale televisie. Ik lees het advies van de Mediaraad ook in die zin. De meerwaarde van digitale televisie zit in de interactiviteit, de verrijkte inhoud, de video on demand, de digitalisering van het archief, enzovoort.
In andere landen biedt digitalisering heel vaak een meerwaarde op het vlak van beeldkwaliteit. Ik heb in Vlaanderen nog niemand ontmoet die is overgeschakeld naar digitale televisie omwille van de beeldkwaliteit die inderdaad beter is.
Tijdens een recente vergadering met mijn collega-ministers van Media in Brussel bleek dat in een aantal andere landen de stap naar digitale televisie mede en vooral wordt gezet voor een betere beeldkwaliteit. Wij zoeken echter naar een meerwaarde.
In de visienota van de VRT lees ik niet dat hij acht themakanalen vraagt. Ik wil er wel op wijzen dat mensen van de VRT dit publiek zo hebben gezegd. Ik lees dat de VRT opteert voor vijf thema's: cultuur, kennis en wetenschap, Vlaamse identiteit, nieuws en informatie, en sport. Ze mikt daarbij op drie doelgroepen: kinderen, jongeren en senioren.
Voor het geheel wil de VRT werken met drie sporen. Het eerste en tweede spoor spitsen zich toe op het generalistische net. Daarbij wordt gezegd dat die thema's het onderwerp moeten zijn van een programma. In het nieuws wordt bijvoorbeeld een politicus of een kunstenaar geïnterviewd. Daarvoor moet er aandacht zijn in een generalistisch programma. Bij het tweede spoor, dat nog steeds generalistisch is, moeten die thema's het voorwerp uitmaken van een programma over bijvoorbeeld cultuur, kennis en wetenschap, enzovoort.
Als ik de tekst aandachtig heb gelezen, noemt de VRT het derde spoor niet dat van de themakanalen, maar wel het multimediale en cross-mediale spoor. Daarbij moeten niet noodzakelijk themakanalen worden ontwikkeld. Ik lees in de visienota dus niet dat er acht themakanalen worden gevraagd, hoewel dit wel publiekelijk werd gezegd en men zeker die indruk heeft gewekt.
Voor acht themakanalen is er zeker geen budgettaire ruimte. We moeten prioriteiten bepalen. Over wat er wel kan komen, is nog geen uitspraak gedaan. We gaan ook geen beslissing nemen op 1 of 2 dagen. De commissie voor Media heeft trouwens beslist dat de regering daarover nog geen uitspraak mag doen. Eerst moeten er nog bijkomende hoorzittingen worden gehouden, en dit in samenspraak met de commissie Digitaal Vlaanderen. We zullen die vraag ook respecteren.
Mijnheer Vandenbossche, u peilt ook naar het cultuurkanaal. De VRT heeft daar wel een dossier voor ingediend. Dat past wel in het driesporenbeleid. Het dossier moet worden voorgelegd aan de regering. Het moet worden besproken. Er moet worden gekeken naar het inhoudelijke aspect, naar de meerwaarde en het bereik. Er moet ook rekening worden gehouden met het kostenplaatje.
De VRT zegt dat er in een eerste jaar zal worden geput uit de reeds beschikbare middelen. In de huidige beheersovereenkomst staat echter dat de VRT eind 2006 een positief saldo moet hebben van 2,4 miljoen euro. Als er volgend jaar een themakanaal wordt opgestart met eigen middelen, zal de VRT die norm niet halen. De VRT is ESR-matig geconsolideerd. Dat kanaal heeft implicaties voor het ESR-saldo. Het financiële aspect speelt dus zeker een rol.
Wat een eventueel digitaal cultuurkanaal betreft, heb ik aan de VRT gevraagd om maximaal te streven naar samenwerking met Nederland. Het kan immers een heel grote impact hebben op het drukken van de productiekosten. Als we de Koningin Elisabethwedstrijd opnemen en uitzenden voor 22 miljoen in plaats van voor 6 miljoen mensen, dan dalen de kosten automatisch. Het grootste deel van de kosten zit in de productie. Natuurlijk zijn er ook bijkomende rechten.
Ik heb aan de VRT gevraagd om daar verder werk van te maken. Na de hoorzittingen gaan we dan met een volledig dossier naar de regering. Conform het regeerakkoord zal de regering een beslissing moeten nemen. Het gaat immers om een bijkomende zender, een bijkomend kanaal. Volgens het regeerakkoord moet de regering daarover beslissen. Volgens het regeerakkoord houdt het immers een wijziging in van de lopende beheersovereenkomst. (Applaus bij CD&V)
Mijnheer de minister, ik dank u voor uw antwoord en voor de verduidelijking dat er in de visienota geen sprake is van acht themakanalen. Dat heb ik ook niet gelezen. De verklaringen in de pers laat ik voor wat ze zijn. Wat in de visienota staat, is het voornaamste.
Ik heb pas gisteren gemerkt dat de culturele sector daar voor de eerste keer sinds jaren bijzonder enthousiast over is, terwijl ze dat in het verleden over de VRT niet zo erg was. Het begrip 'cultuur' werd door de VRT anders ingevuld dan door wie in de sector actief is. Het themakanaal over cultuur kan voor het eerst rekenen op een zeer ruime steun van de cultuursector, wat absoluut een vooruitgang is in de verhouding tussen beiden.
Het incident is gesloten.