Report plenary meeting
Report
Vermindering van de uitstoot van broeikasgassen
De voorzitter : Aan de orde is het ontwerp van decreet tot vermindering van de uitstoot van broeikasgassen in het Vlaamse Gewest door het bevorderen van het rationeel energiegebruik, het gebruik van hernieuwbare energiebronnen en de toepassing van flexibiliteitsmechanismen uit het Protocol van Kyoto.
De algemene bespreking is geopend.
De heer Jos Bex, verslaggever, verwijst naar het schriftelijke verslag.
Dit kaderdecreet moet de subsidiëring en de stimulering mogelijk maken van een aantal belangrijke maatregelen inzake rationeel energiegebruik en hernieuwbare energiebronnen en moet de flexible mechanismen van het Protocol van Kyoto duiden.
Het ontwerp komt rijkelijk laat. Het Vlaamse beleid inzake rationeel energiegebruik en hernieuwbare energiebronnen heeft duidelijk een achterstand goed te maken. Van alle EU-landen heeft Vlaanderen nog altijd de grootste energie-intensiteit in verhouding tot het Bruto Binnenlands Product. Nochtans hebben een aantal benchmarkingstudies door vooraanstaande internationale studiebureaus duidelijk aan het licht gebracht dat we onze Kyotonorm makkelijk kunnen halen, louter door onze energie-intensiteit te brengen op het niveau van onze buurlanden. We hopen dat dit ontwerp van decreet de nodige stimuli kan aanbrengen.
Ook inzake hernieuwbare energiebronnen rijdt Vlaanderen helemaal achteraan in het Europese peloton. In deze regeerperiode werd een zeer grote vooruitgang geboekt, maar dat heeft vooral te maken met het feit dat we van nul moesten beginnen en niet met een enorme vooruitgang in absolute termen. Toch betreur ik dat gisteren met een anti-groene wisselmeerderheid en tegen het regeerakkoord in, de reeds zwakke groenestroomdoelstelling van de regering nog is afgezwakt.
Het ontwerp gaat ook over de toepassing van de flexibele mechanismen om de Kyoto-doelstellingen te realiseren. Met de huidige anti-ecologische restauratie van de drie centrumkartels vrees ik dat ook het huidige paars-groene regeringsstandpunt - dat flexibele mechanismen alleen kunnen worden ingezet als aanvulling bij de eigen inspanningen - overboord zal worden gezet. Ik pleit ervoor de hoofdmoot van onze CO2-reductieverplichting in eigen land en in eigen regio te realiseren.
Dit kaderdecreet kan wel degelijk een belangrijke bijdrage leveren aan het keren van het tij. Ik hoop wel, al twijfel ik daaraan, dat de nodige financiële middelen ter beschikking zullen worden gesteld, opdat dit ontwerp van decreet geen lege doos zou worden. (Applaus bij sp·a enGroen!)
De heer Glorieux heeft het over een anti-groene coalitie. Hij verwijst daarmee naar de discussie van gisteren in de commissievergadering. In de ondernemingsconferentie werd beslist de bedrijven die energie gebruiken als grondstof, enige verlichting te bieden. Nochtans was er in het volgende punt van de bespreking, namelijk de energieprestatieregeling, was er een anti-blauwe coalitie.
De Vlaamse regering heeft doelstellingen geformuleerd en heeft die zelfs op een bepaald ogenblik nog scherper gesteld. De doelstelling over de hoeveelheid energie uit hernieuwbare energiebronnen tegen 2012 werd van vijf op zes procent gebracht. We willen een realistisch, maar voluntaristisch beleid voeren om de doelstellingen die we onszelf hebben opgelegd, te kunnen bereiken. Ik denk dat we op de goede weg zijn. Het ontwerp komt inderdaad laat, maar heel wat maatregelen die erin vervat zijn, zijn reeds in uitvoering.Als we onze inspanningen op deze manier voortzetten, kan Vlaanderen de Kyoto-doelstellingen halen.
De Vlaamse regering heeft de doelstelling alleen verhoogd om aan de minimumnorm van de Europese Unie te voldoen. De vrijstelling verhoogt de kans dat men die norm niet zal halen. Dan zullen de belastingbetalers de boetes van Europa moeten betalen. Ofwel zullen de gezinnen meer inspanningen moeten leveren om de vermindering te compenseren.
Men zou de grootgebruikers meer soelaas bieden door, zoals beslist door de vorige paars-groene regering, een deel van de stroomproductie te veilen. De vrijstelling van de Elia-heffing -ook al ten nadele van de gezinnen - en de onterechte erkenning van afvalverbranding als groene stroom hebben de grootgebruikers al voldoende voordelen opgeleverd. Ik pleit dan ook voor de daadwerkelijke realisatie van de Kyoto-doelstellingen, meer groene stroom en soelaas voor de gezinnen, niet voor diegenen die massaal energie verspillen.
Zonder het doorbreken van het monopolie van de stroomproductie is er inderdaad geen liberalisering van de sector. Ik hoop dat de federale regering die beslissing zo snel mogelijk uitvoert. De daaraan verbonden daling van de elektriciteitsprijzen komt ook de gezinnen ten goede. Ook wij ijveren voor een groter aandeel van de energie uit hernieuwbare bronnen in de Vlaamse elektriciteitsproductie.
Het Vlaams Parlement maar ook de steden en gemeenten verlangen een snelle liberalisering van de energiemarkt. Het is geen aangename maar wel een noodzakelijke opdracht van de federale overheid.
Vooraf moet voldaan worden aan bepaalde voorwaarden. Het is niet mogelijk om de boetes voor te weinig groene stroom te ontlopen door zuivere lucht te kopen. Er is immers te weinig capaciteit. Daarover lopen trouwens een aantal procedures. Elkeen moet zijn taak vervullen en ik roep de federale regering op om niet langer te talmen.
Velen zijn het hiermee eens.
De algemene bespreking is gesloten.
Artikelsgewijze bespreking
De voorzitter : Aan de orde is de artikelsgewijze bespreking van het ontwerp van decreet tot vermindering van de uitstoot van broeikasgassen in het Vlaamse Gewest door het bevorderen van het rationeel energiegebruik, het gebruik van hernieuwbare energiebronnen en de toepassing van flexibiliteitmechanismen uit het Protocol van Kyoto.
De artikelen worden zonder opmerkingen aangenomen.De artikelsgewijze bespreking is gesloten.
We zullen straks de hoofdelijke stemming over het ontwerp van decreet houden.