Report plenary meeting
Report
Budgettaire gevolgen van de betaling van de tijdskredietpremies voor de Vlaamse overheid en de lokale besturen
Hoofdelijke stemming
De voorzitter : Aan de orde is de hoofdelijke stemming over de met redenen omklede motie van de heren Loones, Vandenbroeke en Van Dijck tot besluit van de op 6 november 2003 door de heer Loones in commissie gehouden interpellatie tot de heer Somers, minister-president van de Vlaamse regering, over de beslissing van de federale overheid met betrekking tot de betaling van de tijdskredietpremies en de budgettaire gevolgen hiervan voor de Vlaamse overheid en de lokale besturen.
De gemeenten staan de laatste tijd aan de klaagmuur en dankzij de inspanningen van de VVSG krijgen ze daarvoor ook de nodige media-aandacht.
Deze motie heeft betrekking op een doorschuifoperatie vanuit de federale overheid. De gemeenten worden namelijk opgezadeld met allerlei speciale arbeidsregelingen die niet bij hun beleid passen, maar waarvoor ze wel de kosten moeten betalen. Het gaat om een bedrag van 60 miljard waarvan ongeveer 18 miljard ten laste van de gemeenten zou vallen.
De minister voor Werkgelegenheid beantwoordde de interpellatie die hierover aan de minister-president werd gesteld in de commissie voor Werkgelegenheid. Veel collega's hebben zich bij deze interpellatie aangesloten. Dat geldt ook voor de regering zelf en in het bijzonder voor de minister van Werkgelegenheid. Daarom hebben we deze motie opgesteld in de bewoordingen die door de minister zelf zijn gebruikt, namelijk dat er binnen een samenwerkingsfederalisme rekening moet worden gehouden met de andere partners in het bestuur.
De maatregel is geblokkeerd binnen het Overlegcomité en ik hoop dat heel het Vlaams Parlement zich kan aansluiten bij deze oproep aan onze regering om in dit Overlegcomité voet bij stuk te houden en te pleiten voor een goede financiële oplossing voor alle betrokkenen. Vermits er geen andere motie is ingediend, hoop ik dat deze motie de goedkeuring zal krijgen van het hele parlement.
De heer Loones is de belangen van steden en gemeenten zeer genegen, ook in moeilijke omstandigheden. In Gent is er vandaag trouwens een bijeenkomst van de VVSG waarbij de problematische financiële situatie van de gemeenten zal worden besproken. Het zou goed zijn indien deze motie unaniem werd goedgekeurd. (Applaus bij CD&V)
Uit de notulen van het Overlegcomité blijkt dat de minister-president duidelijk gewezen heeft op de nadelige effecten voor de Vlaamse gemeenten. Hij heeft duidelijk laten notuleren dat het niet mogelijk is deze maatregel door te voeren zonder akkoord.
Uit de tekst van de federale programmawet blijkt dat men bij KB kan gemachtigd worden om vanaf 1 januari 2004 die lasten door te schuiven naar de lokale besturen.
De met redenen omklede motie wordt met 48 stemmen tegen 57 bij 5 onthoudingen niet aangenomen.