Report plenary meeting
Report
VOORSTEL VAN RESOLUTIE
Benchmarkconvenants en de richtlijn inzake de handel in uitstootrechten
Voorstel tot spoedbehandeling
De voorzitter : Deze morgen heeft de heer Van Rompuy bij motie van orde een voorstel tot spoedbehandeling gedaan van het voorstel van reslutie van de heren Caluwé, Schuermans en Matthijs betreffende de benchmarkconvenants en de richtlijn inzake de handel in uitstootrechten.
Op 29 november heeft de Vlaamse regering het ontwerp over de benchmarkconvenants goedgekeurd. De regeling is identiek aan de Nederlandse benchmarkconvenants waarbij de Europese Commissie geen bezwaren had. We verwachten dus ook geen opmerkingen van Europa. Deze namiddag is er, in voorbereiding van de Europese raad, een akkoord bereikt met de energie-intensieve bedrijven.
De meerderheidsfracties zullen zich niet verzetten tegen een verwijzing van dit voorstel naar de commissie. Na de Europese ministerraad van 9 december kan de Vlaamse regering nog steeds haar standpunt aanpassen.
Omdat de ministerraad op 9 december plaatsvindt, vragen we de spoedbehandeling. BASF zal een investering van 150 miljoen euro uitstellen vanwege de onzekerheid over het Kyotobeleid. De Vlaamse regering heeft een goed benchmarkconvenant afgesloten waarin ze de bedrijven vraagt om tot de energiezuinigste ter wereld te behoren.
De Vlaamse regering heeft zich tegenover de Vlaamse bedrijven die al bijkomende inspanningen leveren, verbonden om geen bijkomende verplichtingen op te leggen en er ook op federaal vlak voor te ijveren dat zij van extra verplichtingen gevrijwaard zouden blijven.
De richtlijn die op de Europese Raad van ministers van Leefmilieu van 9 december 2002 zal worden besproken, beantwoordt helemaal niet aan deze afspraken. De richtlijn bepaalt dat vanaf 1 januari 2005 een emissiehandel op ondernemersniveau mogelijk zal worden. Hierbij wordt nadrukkelijk bepaald dat bedrijven die al inspanningen hebben geleverd, niet bevoordeeld mogen worden. De uitstootrechten moeten gelijk worden verdeeld over alle sectoren.
Bovendien is de kans klein dat Vlaamse bedrijven uitstootrechten op de Europese markt kunnen aankopen, aangezien door het bankingsysteem bedrijven deze rechten kunnen opsparen voor latere uitbreidingen. Het aankopen van uitstootrechten op niet-Europese markten wordt bovendien verboden door de richtlijn.
De beslissing van BASF om de investering uit te stellen, is geen uitstel, maar afstel. Het is duidelijk dat de chemische industriecluster in Vlaanderen aan een afbouw werkt door de bedrijfsonvriendelijke manier waarop de verplichtingen van Kyoto worden opgelegd. Bij onder meer Bayer en Monsanto stellen we eenzelfde fenomeen vast. De economische gevolgen voor Vlaanderen zullen die van de sluiting van Philips in Limburg ver overstijgen.
De goedkeuring van deze resolutie impliceert dat de Vlaamse regering haar belofte die ze vorige vrijdag heeft uitgesproken en goedgekeurd, ook daadwerkelijk moet nakomen.
De heer Caluwé baseert zich in zijn uiteenzetting op informatie die hij van BASF heeft ontvangen. Ik deel hem mee dat deze middag een vergadering heeft plaatsgevonden met de betrokken bedrijven, waar men tot een bevredigend akkoord is gekomen over de standpunten en stellingen die op de Europese Raad van 9 december zullen worden ingenomen. De vrees van de heer Caluwé is dus ongegrond en er is niet langer sprake van dringendheid.
- Het voorstel tot spoedbehandeling wordt met 53 stemmen tegen 63 niet aangenomen.