Report plenary meeting
Actuele vraag over de aangekondigde sluiting van Philips Hasselt
Actuele vraag over de aangekondigde sluiting van Philips Hasselt
Report
Aan de orde zijn de samengevoegde actuele vragen van mevrouw Claes en de heren Schuermans en Keulen tot de heer Gabriels, Vlaams minister van Economie, Buitenlands Beleid, Buitenlandse Handel en Huisvesting, over de aangekondigde sluiting van Philips Hasselt.
Het doek is gevallen over de vestiging van Philips in Hasselt. Eerst was er sprake van een herstructurering, maar nu is de ergste nachtmerrie werkelijkheid geworden. Alleen de printafdeling werd overgenomen door een Amerikaanse groep en blijft met een beperkt aantal werknemers voorlopig bestaan, want er zijn slechts garanties tot eind 2003. Alle andere activiteiten moeten tegen midden 2003 worden stopgezet.
Voor arbeiders is dit het verlies van hun job, hun inkomen, de structuur in hun leven en nog veel meer. Jarenlang hebben ze het beste van zichzelf gegeven in dat bedrijf.
Vorige maand heeft de minister nog verklaard dat er met Philips Hasselt werd onderhandeld en dat men alternatieven probeerde uit te werken.
Vandaag kregen de werknemers de deur tegen de neus. Kan hier duidelijkheid komen?
Wat is de rol van de multinational Philips trouwens in dit alles? Men bedankt de werknemers en de overheid voor alle steun die men jarenlang ontving, maar trekt nu wel naar lage loonlanden om er goedkoper te kunnen produceren.
Vooreerst had ik graag een overzicht gekregen over alle expansiesteun die het bedrijf de afgelopen jaren ontving. Zal men deze expansiesteun terugvorderen? Zo ja, tegen welke termijn zal dit gebeuren?
- De heer Norbert De Batselier, voorzitter, treedt opnieuw als voorzitter op.
Wat zal de minister doen om vervangende werkgelegenheid te vinden? Zijn er al contacten met andere firma's? De werknemers wiens job bedreigd wordt moeten zo snel mogelijk in aanmerking komen voor hertewerkstellingsprogramma's zodat hun kennis niet verloren gaat. (Applaus bij sp.a)
Het probleem van Philips Hasselt overstijgt alle partijpolitiek. Enkel door de partijpolitiek te overstijgen kon Limburg immers al een aantal economische reconversies doorvoeren. De meerderheidspartijen kunnen echter niet rond het feit dat het momenteel om meer dan een 'economisch dipje' gaat.
Op 23 oktober stelde ik al een vraag over de Philips vestiging te Hasselt. De minister verklaarde toen dat er al contacten met de directie waren geweest en dat men naar een aantal alternatieven zocht.
Gisteren vernam ik echter dat zowel de directie van Philips als de vakbonden zich een aantal keren tevergeefs hadden aangeboden op het kabinet. Nooit werden er concrete voorstellen gedaan. Pas vandaag werd er, voor het eerst, constructief samengewerkt.
Tenslotte mag men niet vergeten dat er zowel op regionaal als op lokaal vlak inspanningen werden gedaan.
Vandaag gaan de werknemers van Philips Hasselt door de hel. Indien we hun tragiek door te jerimiëren zouden kunnen oplossen, hadden we dit al lang gedaan. We mogen echter niet bij de pakken blijven zitten.
Vooreerst had ik graag geweten hoe groot de kans op een overname is. Welke inspanningen zal men verder doen om instellingen zoals de RVA, antennes te laten uitbouwen voor het personeel?
Philips heeft zowel innovatie- als expansiesubsidies ontvangen. Kan dit geld teruggevorderd worden? Overeenkomsten moeten immers nog steeds nageleefd worden.
De overheid kan wel voorwaarden scheppen om bedrijven te lokken maar kan niet in de plaats treden van bedrijven. Politici zijn immers maar radertjes in een groots raderwerk. (Applaus)
Iedereen wist dat de Hasseltse Philipsvestiging bedreigd werd. Niemand kon echter vermoeden dat het zo erg zou zijn.
Verder is het duidelijk dat de overheid enkel een flankerend beleid kan voeren. In een poging om een oplossing uit te werken zaten we vandaag dan ook voor het eerst met de vakbonden rond de tafel.
Wat zijn de toekomstige alternatieven? Via een tussenpersoon kwam men bij een mogelijke overnemer terecht. De Philipsdirectie toonde echter weinig bereidheid om constructief mee te werken. Wellicht is het feit dat deze mogelijke overnemer een geducht concurrent is van Philips hier niet vreemd aan.
Net zoals overal elders ter wereld heeft ook in Vlaanderen de ICT-evolutie een flinke duik gemaakt. In Vlaanderen waren we echter bij de eersten om, aan de hand van ronde tafelconferenties, alle vragen en behoeften van de verschilldende sectoren op een rijtje te zetten. Voor de ICT-sector zal dit dus ook gebeuren. Ook voor deze sector moeten er immers alternatieven gevonden worden.
In Limburg zal men ook met alle actoren rond de tafel moeten gaan zitten om de verwachtingen voor zowel de hoog- als laaggeschoolden te kunnen vervullen.
We zullen dat samen met de sociale partners opvolgen.
In de periode dat ik minister was, heeft het bedrijf 150 miljoen frank gekregen voor de wetenschapsafdeling en de gebouwen. Die blijven beschikbaar. Ik heb aan mijn collega voor Wetenschapsbeleid gevraagd om na te gaan of een deel van de middelen teruggevorderd kan worden.
Onder meer door de rondetafelconferentieAutomotives hebben we het vertrouwen van die bedrijven teruggewonnen. Zij zijn bereid om ongeveer 100 miljard frank te investeren. Ford Genk krijgt 2 miljard frank expansiesteun. Op die manier bewijzen we de goede bedoelingen van de overheid.
Uit de performantie-index van Unctad blijkt dat, terwijl de buitenlandse investeringen in alle ontwikkelde landen met gemiddeld 80 procent dalen, Vlaanderen één van de best presterende regio's is. In de eerste helft van dit jaar is er 7 procent meer buitenlandse handel dan in dezelfde periode vorig jaar. Relatief gezien doen we het niet slecht. We moeten een oplossing geven voor de ICT-evolutie, maar ik geloof dat we uit de problemen zullen geraken.
Als de rechtstreekse contacten met de buitenlandse investeerder tot resultaten leiden, zal ik de parlementsleden inlichten. Voorbarige informatie zou de onderhandelingen hypothekeren. (Applaus bij de VLD)
Limburg rekent op resultaten. Ik denk dat flankerend beleid niet volstaat. De overheid moet een grotere rol spelen en minstens permanent overleggen met de bedrijven.
Ik wil de minister oproepen om de overname te stimuleren. Ook andere organisaties zoals VDAB hebben een belangrijke taak. Ideologische oprispingen hebben geen zin, er moet gehandeld worden.
Diegenen die door de herstructureringen getroffen zijn, hebben geen boodschap aan Unctad-statistieken. Het is hoog tijd voor een nieuw economisch beleid.(Applaus bij CD&V)
Ik benadruk nogmaals de nieuwe investeringen. We moeten een aantal partners activeren. We kunnen hen niet verplichten. In de vorige regeerperiode daalde het aantal werknemers in Hasselt van 5000 naar 1400. Het zou oneerlijk zijn om de vorige Vlaamse regering daarvoor verantwoordelijk te stellen. We moeten samen van de huidige situatie het beste maken. (Applaus bij de VLD)
Het incident is gesloten.