Report plenary meeting
Report
Voorstel tot spoedbehandeling
Dinsdag heeft de heer Dewinter bij motie van orde een voorstel tot spoedbehandelig gedaan van het voorstel van resolutie van de heer Dewinter betreffende het gemeentelijk stemrecht voor vreemdelingen.
Er zijn verschillende redenen waarom het Vlaams Parlement zich over deze aangelegenheid moet uitspreken. Ten eerste : het zou niet correct zijn om deze materie over te laten aan de Senaat. De Waalse senatoren willen ons het stemrecht voor migranten opdringen. Het Vlaams Parlement is weliswaar niet bevoegd, maar als enige legitieme vertegenwoordiging van Vlaanderen, hebben we de picht om voor een tegengewicht te zorgen.
In dit parlement en bij de Vlamingen is een meerderheid tegen het gemeentelijk stemrecht voor vreemdelingen. Indien dat goedgekeurd wordt, zullen de Brusselse Vlamingen nog meer een electorale minderheid worden.
Ik wil de heer De Gucht bedanken voor zijn inspanningen. Hij is een telegeleid vehikel, waarvan de afstandsbediening in handen is van het Vlaams Blok. Wij bepalen de politieke agenda en hij voert die ten dele uit. En zo hoort het, we moeten front vormen tegen het gemeentelijk stemrecht voor vreemdelingen.
We zullen ons niet verzetten tegen de spoedbehandeling, maar het voorstel van resolutie niet steunen omdat deze materie een federale bevoegdheid is.
Wij zien geen redenen om dit voorstel van resolutie met spoed te behandelen.
- Het voorstel tot spoedbehandeling wordt met 76 stemmen tegen 23 aangenomen.
Bespreking
Aan de orde is het voorstel van resolutie van de heer Dewinter betreffende het gemeentelijk stemrecht voor vreemdelingen.
De bespreking is geopend.
Ik herhaal dat het onaanvaardbaar is dat het stemrecht voor vreemdelingen ons opgedrongen wordt door de Franstaligen, terwijl de meerderheid van dit parlement en van de Vlamingen er tegen is. Onvoldoende bevoegdheden hebben kan ons dus zuur opbreken.
Stemrecht is geen hefboom van de integratie. Vreemdelingen moeten de keuze krijgen : assimileren of terugkeren. Op het einde van het integratieproces kan de nationaliteit verleend worden en aan die nationaliteit is stemrecht verbonden. Dat is de mening van de Vlamingen.
Aan het verkrijgen van de nationaliteit zijn voorwaarden verbonden : onder meer loyauteit ten opzichte van de gemeenschap, onze waarden en normen aanvaarden en zich eigen maken, onze taal kennen enzovoort. Tegenover deze plichten staan rechten, onder meer het stemrecht. Dat is de weg die in de meeste landen moet gevolgd worden. In enkele Europese landen, waar het stemrecht voor migranten wel is ingevoerd, is het experiment mislukt.
De Brusselse Vlamingen zullen, na de invoering van het stemrecht voor migranten, nog meer dan nu electoraal in de minderheid zijn. Ook in andere gemeenten, waar vreemdelingen de meerderheid vormen, zal dergelijk stemrecht electorale gevolgen hebben en de politieke verhoudingen hertekenen. In het district Borgerhout bijvoorbeeld overtreft het aantal mandatarissen van Migrant Plus de vertegenwoordigers van de moederpartij Agalev.
Het is dus van cruciaal belang dat dit parlement tegen vreemdelingenstemrecht is. (Applaus bij het VB)
De bespreking is gesloten.
We zullen straks de hoofdelijke stemming over het voorstel van resolutie houden.