Report plenary meeting
Report
Aan de orde is de actuele vraag van de heer Dewinter tot de heer Van Grembergen, Vlaams minister van Binnenlandse Aangelegenheden, Ambtenarenzaken en Buitenlands Beleid, over de deelname van migranten aan volksraadplegingen op Vlaams niveau.
De minister-president heeft verklaringen afgelegd over de deelname van niet-EU-burgers aan Vlaanse volksraadplegingen. Het Vlaams Blok staat volledig achter deze vorm van directe democratie.Voor deelname aan deze volksraadplegingen moeten echter dezelfde criteria gehanteerd worden als voor de uitoefening van het stemrecht. Enkel wie zich engageert en loyaal opstelt tegenover een gemeenschap mag participeren aan de politieke en maatschappelijke besluitvorming. Dat impliceert dat men bereid is om de nationaliteit van die gemeenschap aan te nemen. Wat is het standpunt van de Vlaamqse regering? Wanneer zal de Vlaamse volksraadpleging ingevoerd worden?
Met uw vraag loopt u vooruit op het debat. Op mijn kabinet werd gewerkt aan een tekst om de volksraadpleging mogelijk te maken, maar omdat er ook een parlementair initiatief is aangekondigd, ben ik bereid daaraan mee te werken. Het is nu dus aan het Vlaams Parlement om alle randvoorwaarden vast te leggen, maar ik heb terzake enkele ideeën.
Zo kan de burger volgens mij niet verplicht worden deel te nemen aan een volksraadpleging. Het is in een parlementaire democratie bovendien normaal dat de eindbeslissing de verantwoordelijkheid van het parlement blijft. Mocht dat niet het geval zijn, dan creëren we een referendum en daartoe zijn wij grondwettelijk niet gemachtigd. Bovendien lijkt het me opportuun om alle in Vlaanderen gedomicilieerde burgers - ongeacht hun nationaliteit - uit te nodigen deel te nemen aan een volksraadpleging. Vlaamse Brusselaars kunnen via de Vlaamse Gemeenschapscommissie of via het Vlaams Parlement bij de volksraadpleging betrokken worden.
Aangezien niemand verplicht wordt deel te nemen en de eindbeslissing in handen van het parlement blijft, is het volgens mij een ideale tussenstap naar het verlenen van stemrecht aan iedereen. Ik zal de initiatiefnemers proberen te overtuigen van mijn persoonlijke motivatie om ook niet-EU burgers uit te nodigen, maar ik besef goed dat het Vlaams Parlement uiteindelijk zelf zal beslissen.
De minister formuleert hier dus een persoonlijk standpunt en niet het regeringsstandpunt. Ik hoop dat de discussie over de volksraadpleging niet gehypothekeerd wordt door de vraag of niet-EU-vreemdelingen eraan mogen deelnemen. Het mag evenmin een breekijzer worden om niet-EU-burgers stemrecht te verlenen. Ik ben overigens benieuwd naar het VLD-standpunt terzake.
Ik zal het parlementair initiatief steunen en proberen mijn inzichten duidelijk te maken. Ik zal ook de Vlaamse regering meedelen hoe ik hierover denk. Ik ben ervan overtuigd dat er binnen de Vlaamse regering eensgezindheid bestaat over de volksraadpleging.
Over de invoering van de volksraadpleging wellicht wel, maar over de vraag of ook niet-EU-burgers mogen deelnemen zal nog serieus gediscussieerd worden. Dat hoop ik althans.
Het incident is gesloten.