Report plenary meeting
Report
Algemene bespreking
Aan de orde is het ontwerp van decreet houdende bepalingen tot herstructurering van Gimvindus NV.
De algemene bespreking is geopend.
- De heer De Cock, verslaggever, verwijst naar het schriftelijk verslag.
Ik zal dit ontwerp van decreet samen met het voorstel van decreet van de heren Laverge, Voorhamme, Stassen, Bogaert tot wijziging van het decreet van 13 juli 1994 betreffende de herstructurering van de GIMV, Gimvindus, VMH, Mijnen, LIM en tot oprichting van het Limburgfonds en van de permanente werkgroep Limburg.
Vorig jaar werd, naar aanleiding van de conclusies van de onderzoekscommissie over de scheepskredieten, bij gebrek aan mogelijkheid om politieke verantwoordelijkheden te duiden, maar één specifieke conclusie gemaakt, namelijk de vereffening van Gimvindus. Waar de meerderheidsfracties toen nog voorstander waren van een snelle vereffening, blijkt uit het verslag van de commissiebesprekingen dat zij het nu onverstandig vinden om tot een totale en snelle vereffening over te gaan en kiezen zij voor het creëren van nieuwe structuren. Belangrijke participaties worden ondergebracht in nieuwe structuren zoals de NV Textiel Vlaanderen en de NV Staal Vlaanderen.
Waar er vroeger een directe relatie was tussen het Vlaams Gewest en Gimvindus, is er een structuur via de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV), die NV Textiel en Staal en een aantal op te richten instanties van de PPS-formule zal beheren. Hierdoor wordt de transparantie en de parlementaire controle bemoeilijkt.
Het zou interessant zijn om te weten hoe deze veranderingen de personeelssamenstelling zal wijzigen. Zal het beperkt blijven tot het vervangen van een aantal beheerders en zal de voorzitter van Gimvindus op post blijven? Zal men zich beperken tot het vervangen van de regeringscommissaris door een fractiesecretaris van een meerderheidsfractie in de Kamer?
Bedoeling is een slechte beslissing recht te trekken. Men kiest niet voor een uitdoofscenario van Gimvindus, want dan zou men geen nieuwe decreten nodig hebben. Men wil enkel Gimvindus onderbrengen in nieuwe structuren. We zullen dan ook tegen het voorstel en ontwerp van decreet stemmen.
Dit ontwerp is een logisch gevolg van de beslissing van dit Vlaams Parlement tot vereffening van Gimvindus. Het was nooit de bedoeling om de participaties in textiel en staal zo maar op de markt te brengen. Het ging enkel over de scheepskredieten, waarvoor een vereffening noodzakelijk is.
Wij zijn geen voorstander van vereffening. U was dat vorig jaar wel.
Een vereffenaar moet oog hebben voor de passiva en de activa maximaal valoriseren. Het vrijwaren van de participaties is een goede beslissing en de regering creëert hiervoor de nodige structuren. Het is goed dat zij rekening houden met de economische realiteit om de beslissingen van het Vlaams Parlement uit te voeren. Wij zullen dit ontwerp goedkeuren.In de vorige regeerperiode ontwikkelde Gimvindus, ondanks het uitdoofscenario, tal van nieuwe initiatieven. Nu doorbreken we de cyclus en komen tegemoet aan de verzuchtingen van het Vlaams Parlement.
Tijdens de vorige regeerperiode was het parlement het er al over eens dat Gimvindus een uitdovend karakter moest hebben. Die NV is echter nog altijd niet uitgedoofd. Het feit dat de portefeuille van Gimvindus strategische sectoren zoals textiel en staal bevat, legitimeerde in zekere zin de instandhouding ervan en leidde ertoe dat de leidinggevenden daar gebruik van maakten om de NV nieuw leven in te blazen. Ondertussen besloot een parlementaire onderzoekscommissie dat er tot vereffening moest overgegaan worden naar aanleiding van de manier waarop de scheepskredieten beheerd werden. Dat betekent dat er een nieuw kader gecreëerd moest worden om de vereffening zo snel mogelijk te realiseren. Dat kader dient rekening te houden zowel met de opdracht van het Vlaams Parlement als met de belangen van de economie en van de Vlaamse belastingbetaler.
U zegt dus impliciet dat het uitvoeren van de opdracht van het Vlaams Parlement niet gecombineerd kan worden met het vrijwaren van de financiële en economische belangen.
Er zijn geen economische motieven die kunnen rechtvaardigen dat de portefeuille van Gimvindus in handen blijft van de overheid. Men dient wel een onderscheid te maken tussen de soort activa en de omstandigheden waarin die zich bevinden. Wat bijvoorbeeld het staal betreft is er momenteel een Europese megafusie aan de gang. Ofwel neemt men de optie om het hele pakket te laten voortkabbelen tot het laatste onderdeel van de portefeuille gevaloriseerd kan worden ofwel zondert men de activa van de textiel- en staalsector af van de rest en valoriseert men die op een later tijdstip. De andere activa zoals de scheepskredieten kunnen op een versnelde manier gevaloriseerd worden. Ik begrijp de controverse over het ontwerp van decreet niet. De twee sectoren staal en textiel worden bij een andere vennootschap ondergebracht en op het juiste moment gevaloriseerd.
Maakt u het scenario op die manier niet ingewikkelder? De beheerders van Gimvindus worden gewoon overgeplaatst naar NV Textiel en NV Staal. Wat is het verschil?
Het scenario is dat Gimvindus vereffend gaat worden. Wat is er ingewikkeld aan het onderbrengen van de textiel- en staalsectoren in een aparte onderneming?
Is het niet marktconformer om de twee sectoren bij Gimvindus te laten en die te valoriseren als het nodig is?
Het is de vraag van het parlement om Gimvindus te vereffenen. Totnogtoe is er weinig te merken van het uitdovende karakter. Men heeft dan ook lessen uit het verleden getrokken en u zal de wijzigingen in het landschap merken. Ik heb geen namen in het document zien staan en wil daarover niet discussiëren. (Applaus bij de VLD, de SP, AGALEV en VU&ID)
Iedereen is het eens over het uitdovende karakter van Gimvindus. Tijdens de vorige regeerperiode waren er problemen bij de afdeling scheepskredieten binnen Gimvindus waarvoor er geen oplossing is gekomen. De conclusies van de parlementaire onderzoekscommissie die tijdens deze regeerperiode werd opgericht, werden op 6 juli 2000 door het Vlaams Parlement overgenomen en doorgegeven aan de uitvoerende macht. Op 1 december 2000 heeft de regering akte genomen van die conclusies en de bevoegde minister stelde zich tot taak om binnen de zes maanden een ontwerp van decreet voor te leggen.
Het Vlaams Parlement heeft de opdracht tot vereffening gegeven. De Vlaamse regering heeft ter zake als een goede huisvader gehandeld en daarbij de belangen van het parlement optimaal gediend. Het pakket bevat drie onderdelen : de sectoren textiel en vooral staal die goed zijn voor 675 miljoen frank middelen per jaar; de vereffening van het saldo van de scheepskredieten; Novovill en andere participaties. De belangrijke participaties worden binnen een afzienbare termijn te gelde gemaakt en tijdelijk ondergebracht in een dochtermaatschappij.
De onderdelen textiel en staal zitten niet in het vereffeningsscenario. Over hoeveel procent van de portefeuille gaat dat?
Over 10 tot 15 procent. Het Vlaams Parlement heeft de opdracht gegeven om tot een versnelde verheffing van Gimvindus over te gaan. Het maakt daarbij niet uit waar die twee participaties worden ondergebracht.
Als het niet uitmaakt waar zij worden ondergebracht, begrijp ik niet goed waarom daar nieuwe structuren voor in het leven moeten worden geroepen. Waarom geen gebruik maken van Gimvindus in een uitdovingsscenario?
Het ontwerp van decreet is de perfecte vertaling van de vraag van het Vlaams Parlement. Dat heeft duidelijk gevraagd om Gimvindus te vereffenen. Daarom moeten de twee participaties staal en textiel ergens worden ondergebracht, moet het saldo van de scheepskredieten worden verrekend en moeten de kleinere participaties worden verkocht.
Zoals alle instellingen heeft ook Gimvindus alles in het werk gesteld om te kunnen overleven. We konden ook vaststellen dat Gimvindus zich als een kleine Gimv heeft gedragen voor de participaties staal en textiel, door onder meer zich met spitsbedrijven bezig te houden.
Het verhaal van de scheepskredieten was duidelijk en zal ik hier niet overdoen. Het was de bedoeling dat de vereffening niet in het nadeel van de Vlaamse belastingsbetaler of de Vlaamse overheid zou gebeuren. Het ontwerp van decreet komt perfect tegemoet aan deze bekommernis.
Jaren geleden kenden we een gelijkaardige vereffening, namelijk die van de Vlaamse Scheepsbouwmaatschappij. We zien dat CNR Rupelmonde ook nog steeds moet worden vereffend, dus dergelijke zaken kunnen lang aanslepen. Wij hebben de vraag van het Vlaams Parlement van vorig jaar snel willen beantwoorden.
In het kader van de regionalisering werd Vlaanderen bevoegd voor de nationale sectoren. Vooral het verhaal van de steenkoolmijnen is hierbij zeer beklijvend. De Vlaamse regering werkt er volop aan om de beschikbare middelen van de NV LRM aan te wenden voor een actief Limburgs ondersteuningsbeleid. Het verhaal over de sector van het glas is bekend.
En dan hebben we nog de scheepskredieten, het staal en de textiel. Op 30 juni van vorig jaar werden de conclusies van de onderzoekscommissie voor de Scheepskredieten bekend gemaakt. Ik kan de heer Schuermans verzekeren dat het daardoor voor mij een zeer warme zomer is geworden. De bezorgdheid van de verantwoordelijken voor staal en textiel was zeer groot. De vereffening van Gimvindus vormde alvast een grote uitdaging.
Ik wil de minister erop wijzen dat de beslissing om de participaties versneld op de markt te gooien, niet de onze was maar die van de meerderheid.
Daar gaat het niet om. Het Vlaams Parlement nam gewoon de beslissing om een streep te zetten onder de geschiedenis van Gimvindus.
De eerste stap die we moesten zetten, was de situatie op het terrein nagaan. Zo was het memorandum of understanding om te komen tot een aandelen-swap al ondertekend. In de participatie textiel werd gewerkt aan een sanering, clustering en bundeling. We werden geconfronteerd met de scheepskredieten en het feit dat Gimvindus aan zijn uitdovende activiteiten een nieuwe affiniteit wilde geven.
De Vlaamse regering heeft gekozen voor een oplossing die het Vlaamse economische instrumentarium ten goede kwam en tegemoet kwam aan de verzuchtingen van de Vlaamse ondernemers. We besloten dan ook over te gaan tot een creatieve vereffening van Gimvindus.
De eerste stap was het opsplitsen van Gimvindus in drie filialen : NV Staal Vlaanderen, NV Textiel Vlaanderen en Gimvindus Romp. De raad van bestuur van Gimvindus heeft zich vrijwillig teruggetrokken, waarna drie personen de verantwoordelijkheid van deze zware taak op zich hebben genomen.
De NV Staal werd opgericht na diverse contacten waarin de Vlaamse overheid haar bedoelingen duidelijk heeft gemaakt. Zo wilden wij met het oog op de Europese mondialisering en de aangekondigde fusies de nodige investeringen in Sidmar Zelzate en ALZ vrijwaren. We hebben hiervoor waarborgen gekregen.
In de textielsector was de bezorgdheid groot over het op de vrije markt brengen van de aandelen van Gimvindus. Wij hebben de toestand dan ook geconsolideerd in de NV Textiel Vlaanderen, die een volledige dochter is van Gimvindus. Als de NV PMW is geactiveerd, zullen we Textiel Vlaanderen met de nodige transparantie overdragen.
Na deze operatie zullen we de NV Gimvindus behouden, waarbij bepaalde activiteiten, zoals de NV Werfinvest, zullen zijn stopgezet. Het is de bedoeling om de rest van Gimvindus vervolgens in één beweging te valoriseren.
De NV's Staal en Textiel zullen dus worden ondergebracht in de PMV en het moet duidelijk zijn dat de PMV deze NV's op een bepaald ogenblik zal valoriseren. Daarbij zal worden geprobeerd een zo hoog mogelijke waarde te realiseren.
- De heer Johan De Roo, eerste ondervoorzitter, treedt als voorzitter op.
De algemene bespreking is gesloten.
Artikelsgewijze bespreking
Aan de orde is de artikelsgewijze bespreking van het ontwerp van decreet houdende bepalingen tot herstructurering van Gimvindus NV.
- De artikelen worden zonder opmerkingen aangenomen.
De artikelsgewijze bespreking is gesloten.
We zullen morgen om 16 uur de hoofdelijke stemming over het ontwerp van decreet houden.