Report plenary meeting
Report
Aan de orde is de actuele vraag van de heer Patrick Hostekint tot de heer Renaat Landuyt, Vlaams minister van Werkgelegenheid en Toerisme, over mensenhandel in de sport.
Vorig jaar al stelde ik een actuele vraag naar aanleiding van een klacht bij het gerecht van 15 jonge Afrikaanse voetballers die zich bekocht voelden door hun makelaars en clubs. Het decreet op de private arbeidsbemiddeling zou zijn overtreden.
Zonder overdrijving kan men stellen dat voetbalmakelaars zich schuldig maken aan mensenhandel. Zij lokken Afrikaanse en Braziliaanse jongeren met vervalse papieren naar ons land, waar ze de jonge voetballers als koopwaar aan de clubs aanbieden. Als het handeltje mislukt, komen de jongeren in de illegaliteit terecht.
Al deze onheilsberichten werden zeer recent nog eens bevestigd door een Braziliaanse onderzoekscommissie en door de subcommissie Mensenhandel van de Belgische Senaat. Alles aan de jonge spelertjes wordt veranderd, hun leeftijd, hun naam, hun paspoort, hun afkomst, alleen hun geslacht blijft ongewijzigd, zo getuigde een commissielid. Deze subcommissie heeft zelfs een lijst bekendgemaakt van malafide makelaars en clubs. Komen op deze lijst namen voor van makelaars die eerder een erkenning kregen van het Vlaamse Gewest? Overweegt de minister om actie te ondernemen tegen deze praktijken?
De bevoegdheden op dit vlak zijn gedeeltelijk federaal. Op Vlaams niveau beschikken we over twee bevoegdheden : het afleveren van de arbeidskaart en het afleveren van de erkenning van sportbemiddelaar. Een arbeidskaart kunnen we al na twee weken afleveren als de betrokkene minimum 18 jaar is en 90.000 frank per maand verdient. Het zijn echter de FIFA en de Belgische voetbalbond die de spelerslicenties uitreiken en zij houden geen rekening met de arbeidskaart. Hetzelfde probleem doet zich voor bij de erkenning als sportbemiddelaar. Ook daar houdt de voetbalbond geen rekening met de Vlaamse reglementering.
Vorig jaar al heb ik de lijst van bemiddelaars laten nakijken door de sociale inspectie en toen bleken zes makelaars niet in orde te zijn. De bond dringt nu aan op een nog strengere sociale inspectie en daar zal ik graag op ingaan, niet met de bedoeling de individuele voetballertjes te pakken, maar wel de niet erkende makelaars en hun klanten. Het wordt hoog tijd dat de voetbalbond zijn licenties afhankelijk maakt van de Vlaamse erkenningen.
De kordate taal van de minister stemt me hoopvol. De sociale gevolgen van de gangbare praktijken zijn voor de jonge buitenlandse voetballers immers bijzonder groot. De voetbalbond neemt totnogtoe een hypocriete houding aan en moet eindelijk beseffen dat ze niet boven de wet staat. De machtige lui aan de top moeten worden geviseerd. We hebben een goed decreet en dat moet worden nageleefd, anders moet men de licenties maar intrekken. Wij vragen dus strenge controles, in het besef dat in de andere gewesten misschien nog achterpoortjes blijven openstaan.
Ik hoop dat mijn stadsgenoot Michel D'hooghe bij de FIFA meer respect kan afdwingen voor de nationale wetgevingen.
Het incident is gesloten.