Report plenary meeting
Report
Aan de orde is de actuele vraag van de heer De Meyer tot de heer Van Mechelen, Vlaams minister van Economie, Ruimtelijke Ordening en Media, over de nieuwe schorsing van de bouwvergunning voor het Deurganckdok in de Waaslandhaven.
De juridische flaters in verband met het dossier over Doel en het Deurganckdok blijven deze Vlaamse regering achtervolgen. De Raad van State heeft de bouwvergunning voor dit dok voor de tweede keer geschorst. Het langdurig stillegggen van de werkzaamheden heeft voor de bouwheer grote consequenties. De aannemer raamt de schade op 10 miljoen frank per dag. De regeringspartijen spreken elkaar voortdurend tegen. Zo reageert Agalev zeer scherp op de verklaring van minister Sauwens over het woonrecht. Door de Europese procedure bestaat zelfs het risico dat de gewestplanwijziging moet herzien worden. Als dat het geval is, moeten de onteigeningen tijdelijk stopgezet worden. Het is belangrijk dat de blunders stopgezet worden en dat er duidelijkheid geschapen wordt. Wat zijn de plannen van de regering en op welke wijze pakt ze het dossier aan?
U doet de waarheid geweld aan door te spreken over een opeenstapeling van juridische blunders vanwege de huidige regering. Het proces start op 20 januari 1998 wanneer de Vlaamse regering de voorlopige gewestplanwijziging I voor Sint-Niklaas en Lokeren goedkeurt. Op 1 juni 1999 bekrachtigt ze de definitieve goedkeuring. In 1998 wordt de bouwaanvraag voor het Deurganckdok ingediend. In het najaar van 1998 vindt het openbaar onderzoek plaats en wordt de bouwvergunning opgesteld. Die laatste mag slechts verleend worden drie weken na de publicatie van de definitieve goedkeuring van de gewestplanwijziging. Op 24 augustus 2000 wordt de bouwvergunning afgeleverd. De Vlaamse regering heeft hier dus geen juridische blunder begaan.
Zowel de gewestplanwijziging als de bouwvergunning worden betwist bij de Raad van State. Die schorst de eerste gewestplanwijziging. Daardoor wankelt automatisch de juridische basis voor de bouwvergunning. De Raad van State schorst ook de eerste bouwvergunning. Ondertussen wordt op 1 juni 1999 de tweede gewestplanwijziging voor Sint-Niklaas en Lokeren opgestart. Die wordt in de zomer van 2000 beëindigd en geeft de juridische basis voor een nieuwe bouwvergunning. Volgens de administratie Ruimtelijke Ordening was er geen openbaar onderzoek nodig omdat er nog geen enkele beschikking van de Raad van State was dat er in een dergelijk geval een nieuw openbaar onderzoek moest gevoerd worden.
Politiek-maatschappelijk gaat de overgrote meerderheid van het Vlaams Parlement akkoord over de aanleg van het Deurganckdok en over het feit dat dit dok geen bedreiging betekent voor de leefbaarheid van Doel. Het is essentieel om duidelijkheid te krijgen over drie zaken. Ten eerste rijst de vraag of het MER van 1997 rechtsgeldig is, geactualiseerd moet worden of opnieuw gemaakt worden. De MER-cel moet daar op 20 maart een antwoord op formuleren. Ten tweede zijn we in een informele procedure met Europa verwikkeld over de ontwikkelingen in het dossier Linkerschelde-oever. De Vlaamse regering moet daar eerst een antwoord op formuleren. Een derde vraag is wat de Raad van State zal doen met de schorsingsaanvraag voor de tweede gewestplanwijziging. Alle dossiers zijn ingediend. We wachten op het auditoraatsverslag en de uitspraak van de Raad van State. Het is onverstandig om vroeger een nieuwe bouwvergunning af te leveren. Op 20 maart zullen de bevoegde ambtenaren kijken hoe een nieuw dossier kan samengesteld worden.
De schorsing van de bouwvergunning heeft verregaande economische consequenties. Naast de rechtstreekse schade door het stilleggen van de werken, heeft de schorsing aanzienlijke commerciële schade voor de haven van Antwerpen tot gevolg.
We zullen op korte termijn, binnen drie maanden, nagaan hoe we het dossier kunnen deblokkeren. We zullen een correcte procedure opstarten en een rechtsgeldige bouwvergunning afleveren. Als de Raad van State de tweede gewestplanwijziging zou schorsen, dan moeten we de situatie herbekijken.
Dit dossier ligt al 20 maanden op de tafel van deze regering. Het verhaal is nog steeds niet af. Klopt het dat de Vlaamse regering een uitweg zoekt om de uitspraak van de Raad van State te omzeilen?
Neen : mijn antwoord was duidelijk.
Het incident is gesloten.