Report plenary meeting
Motie van aanbeveling tot besluit van het op 10 oktober 2000 in plenaire vergadering gehouden actualiteitsdebat over de fiscale bevoegdheden van de gemeenschappen en de gewesten
Report
MOTIE VAN ORDE
Voorstel tot aanvulling van de agenda
Bij motie van orde werd de behandeling gevraagd van twee moties van aanbeveling. Volgens het Reglement kunnen deze moties pas in de volgende vergadering worden behandeld, tenzij alle leden zich bereid verklaren deze moties vandaag te behandelen. (Instemming)
MOTIE VAN AANBEVELING
Hoofdelijke stemming
Aan de orde is de hoofdelijke stemming over de motie van aanbeveling van de heer Van Rompuy tot besluit van het op 10 oktober 2000 in pleniare vergadering gehouden actualiteitsdebat over de fiscale bevoegdheden van de gemeenschappen en gewesten.
Naar aanleiding van het actualiteitsdebat van gisteren hebben we een motie van aanbeveling ingediend. Daarin geven we aan wat meer fiscale autonomie volgens ons moet inhouden.
We menen dat de motie van de meerderheidsfracties erg vrijblijvend is. Daarin wordt namelijk verwezen naar het Vlaams regeerakkoord waarin alleen enkele algemene principes werden geformuleerd. Wij stellen expliciet dat de financiering van het onderwijs niet langer mag gebeuren via de BTW-dotatie. Reële fiscale autonomie moet mogelijk zijn. Dat impliceert reële autonomie inzake tarieven en aftrekmogelijkheden voor de Vlaamse bevoegdheden evenals kortingen op de vennootschapsbelastingen. Dat is weliswaar niet opgenomen in het regeerakkoord, maar staat wel op de agenda.
Ik ben ontgoocheld over het feit dat de regeringspartijen niet meer kleur bekennen. Zogezegd willen ze hun strategie niet bekend maken. In interviews aan de Gazet van Antwerpen en aan het Belang van Limburg heeft de minister-president echter voor de verkiezingen wel heel precieze uitspraken gedaan. Nu wil de meerderheid geen concrete verbintenis meer aangaan en dat maakt ons wantrouwig. Daarom hebben we deze motie ingediend.
- De motie van aanbeveling wordt, wat de gemeenschapsaangelegenheden betreft, met 27 stemmen tegen 67 bij 21 onthoudingen en, wat de gewestaangelegenheden betreft, met 25 stemmen tegen 66 bij 19 onthoudingen niet aangenomen.
Aan de orde is de hoofdelijke stemming over de motie van aanbeveling van de heren Denys, Bossuyt, Sannen en Van Grembergen tot besluit van het op 10 oktober 2000 in pleniare vergadering gehouden actualiteitsdebat over de fiscale bevoegdheden van de gemeenschappen en gewesten.
- De motie van aanbeveling wordt, wat de gemeenschapsaangelegenheden betreft, met 63 stemmen tegen 49, en wat de gewestaangelegenheden betreft, met 64 tegen 44 aangenomen.