Actuele vragen
Tijdens de wekelijkse plenaire vragenronde kunnen de Vlaamse volksvertegenwoordigers de ministers van de Vlaamse Regering ondervragen over onderwerpen uit de actualiteit.
Deze week vragen over:
- de diverse pleidooien om een pauze in acht te nemen voor de Europese klimaatambities en de Europese Natuurherstelwet;
- de uitgaven van de Vlaamse Regering aan consultancyopdrachten;
- de resultaten van de HSBC-studie bij jongeren naar grensoverschrijdend gedrag en seksualiteit;
- het fenomeen van de ‘subway shirts’ die vrouwen dragen om aan ongewenst gedrag te ontsnappen;
- het alternatief leerplan wiskunde van een aantal leerkrachten;
- de aanpak van domiciliefraude bij sociale huurders;
- de onderbenutting van de middelen voor sociale woningbouw en de cijfers voor sociaal wonen voor 2022;
- het nieuwe begeleidingstraject dat asielzoekers aan werk moet helpen;
- het activeren van de Vlaamse inactieven.
Download hier de lijst met de actuele vragen van 24 mei 2023 (pdf).
Subsidiëring in kader van lokale energie- en klimaatpacten (LEKP) - Ontwerp van decreet
Vlaanderen streeft naar een vermindering van minstens 80 procent van de uitstoot van broeikasgassen tegen 2050, met de ambitie om te evolueren naar volledige klimaatneutraliteit. In het kader van het Vlaams Energie- en Klimaatplan 2021-2030 riep minister Zuhal Demir alle leden van de Vlaamse Regering op om bijkomende klimaatmaatregelen te nemen. Minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers kwam met tot nu toe drie versies van het lokaal energie- en klimaatpact (LEKP). Deze pacten bevatten (financiële) engagementen die worden opgenomen door de steden en gemeenten en de Vlaamse overheid. De Vlaamse Regering diende een ontwerp van decreet in betreffende de uitwerking van de concrete subsidiëring binnen de pacten. De plenaire vergadering bespreekt het ontwerp van decreet en houdt de eindstemming.
Instrumentendecreet – Ontwerp van decreet
Het Vlaams regeerakkoord bevat de ambitie om het bijkomend ruimtebeslag in het dichtbebouwde Vlaanderen terug te dringen (de ‘bouwshift’). Door het Krokusakkoord van 22 februari 2022 bereikte de Vlaamse Regering een overeenkomst over hoe die bouwshift gerealiseerd moet worden. Het ontwerp van decreet betreffende het realisatiegerichte instrumentarium (‘Instrumentendecreet’) moet de overheid de geschikte instrumenten aanreiken om de bouwshift te realiseren. Het Instrumentendecreet bevat onder meer de regeling van de vergoeding die eigenaars ontvangen als een grond aan waarde verliest door een planningsinitiatief van de overheid. De oppositie diende tot besluit van de commissiebespreking een reflectienota in.
Door de goedkeuring van een motie tot raadpleging van de Raad van State over de ingediende amendementen werd de behandeling van dit ontwerp van decreet geschorst tijdens de plenaire vergadering van 30/11/22. De plenaire vergadering hervat de beraadslaging over het ontwerp van decreet.
Ontwikkelingsmogelijkheden woonreservegebieden – Voorstel van decreet
Ook het voorstel van decreet betreffende de woonreservegebieden kadert in de uitvoering van de bouwshift. De term ‘woonreservegebieden’ is een verzamelterm, gebruikt voor meerdere soorten gebieden waar woningen gebouwd kunnen worden naast het ‘gewone’ woongebied. Het gaat om de woonuitbreidingsgebieden en specifieke reservegebieden aangeduid met bijzondere (aanvullende) gewestplanvoorschriften. In de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening (VCRO) wordt bepaald op welke manier deze gebieden ontwikkeld kunnen worden.
De meerderheidsfracties in het Vlaams Parlement dienden een voorstel van decreet in dat de ontwikkelingsmogelijkheden voor woonreservegebieden in de VCRO wil wijzigen. Het voorstel beoogt een duurzame oplossing te creëren voor de resterende woonreservegebieden door de huidige regeling inzake de aansnijding van deze gebieden grondig te hervormen. De regie over het ontwikkelen van woonreservegebieden zal bij de lokale besturen liggen.
De behandeling van dit voorstel van decreet werd eveneens geschorst tijdens de plenaire vergadering van 30/11/22. De plenaire vergadering hervat de beraadslaging over het voorstel van decreet.