Report plenary meeting
Report
De heer Ronse heeft het woord.
Minister, collega’s, wat ik u nu ga brengen, is zeer technische en droge materie, maar het is wel materie waar ik zelf enorm van wakker lig, en ik hoop u allen ook en zeker u, minister. Het voorbije jaar is er 70 procent minder geïnvesteerd door durfkapitalisten in onze start-ups en groeibedrijven dan de jaren voordien. Dat heeft te maken met het feit dat geld duurder is – je betaalt meer om geld te lenen –, maar ook met het feit dat men de macro-economische ontwikkelingen volgt en toch wat schommelingen ziet. In Vlaanderen wordt jaarlijks – hou u vast – 3 miljard euro via beleggingsfondsen geïnvesteerd in groeibedrijven en startende bedrijven. Dat is zeer belangrijk, heel poreus, we moeten er enorm goed voor zorgen dat dat goed blijft bestaan.
In Wallonië is dat een ander geval. Daar zijn het voornamelijk overheidsfondsen die de economie oppompen. Maar de brandstof van onze Vlaamse economie, van onze Vlaamse welvaart komt uit beleggingsfondsen, ondernemers die hun zaak verkocht hebben, die met de centen die ze overhouden na belastingen investeren – riskante investeringen doen – in onze start- en groeibedrijven.
Het is zo dat federaal minister Van Peteghem een plan uitgewerkt heeft dat – ik zeg het zoals het is – wat mij betreft een atoombom is op het hele systeem dat risicokapitaal verschaft. Enerzijds gaat hij wanneer er een exit of meerwaarde is, 25 procent belasten wanneer dat naar een beleggingsfonds gaat en dan nog eens 25 procent wanneer het van het beleggingsfonds naar de onderliggende vennootschap gaat. Dat is compleet dodelijk omdat het retroactief is. Het gaat ook over investeringen die al gedaan zijn. Maar ten tweede ga je een leegloop hebben van risicoinvesteringen in Vlaanderen. Dat is echt wel een bom leggen onder onze Vlaamse economie.
Minister, wanneer zult u de alarmbel luiden bij de Federale Regering zodat dat plan nooit in werking zal treden? (Applaus bij de N-VA en Open Vld)
Minister Brouns heeft het woord.
Collega, de bezorgdheid bereikt ons ook sedert enkele weken. Het zal u uiteraard niet verbazen. We zijn ons bewust van de impact van de plannen van mijn goede collega-minister Van Peteghem op de deelstaten, zowel aan inkomstenzijde als aan uitgavenzijde. Minister Diependaele verwees er ook al naar, en u zult het ongetwijfeld ook met mij eens zijn: als één hervorming in dit land, ook van belang voor Vlaanderen, nodig is, dan is het wel degelijk de fiscale hervorming, om werken meer te laten lonen, om het verschil tussen niet werken en werken te vergroten. Als er één hervorming in dit land nodig is, is het die fiscale hervorming.
Specifiek de fiscale behandeling van risico- en durfkapitaal is ook mijn bekommernis. Ik zie daar inderdaad ook wel degelijk het belang van in voor onze Vlaamse economie, de economische valorisatie van de innovatiekracht die we in Vlaanderen hebben. Dat kapitaal moet kunnen blijven worden ingezet in een competitieve fiscale omgeving. Dat is cruciaal voor de scale-ups, voor de start-ups, voor de groeiende ondernemingen. We zijn vandaag, als we kijken naar onderzoek en ontwikkeling, op het vlak van innovatie koploper in Europa. Dat is inderdaad mede dankzij die belangrijke investeringen via het durf- en risicokapitaal.
Ja, wij staan in contact met de sector via Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV). Dat zal u uiteraard niet verbazen. De sector, PMV, het Vlaams Instituut voor Biotechologie (VIB), heeft ook al contact gehad met het kabinet van de bevoegde minister Van Peteghem. De eerste signalen, de eerste echo’s daarrond zijn positief. Men heeft daar begrip voor. Ik heb heel veel begrip voor die o zo belangrijke fiscale hervorming, die absoluut nodig is, om de werkzaamheidsgraad op het juiste peil te brengen, voor de toekomst van ons land. Maar ja, ik ben ook bezorgd over die andere heel belangrijke sterke pijler van de start-ups, de scale-ups. We hebben daarrond een heel mooi ecosysteem in Vlaanderen uitgebouwd. Dat mag inderdaad niet onderuitgehaald worden.
De heer Ronse heeft het woord.
Als iemand hier gaat werken en die wordt door de werkgever 100 euro betaald, dan gaat er 54 euro naar vadertje staat. Dat is veel te veel. Dat moet minder. Daar zijn we het allemaal over eens. Maar als je dat gaat doen door een andere belasting te heffen die jobs zal vernietigen, die in heel ons systeem om groeibedrijven, om startende bedrijven te gaan ondersteunen, zaken opblaast, dan ben je onvoorstelbaar slecht bezig.
In een land met zo’n hoog overheidsbeslag is er maar één manier om werken lonender te maken, en dat is: besparen en mensen meer activeren. Wij roepen daartoe week na week op in dit parlement.
Minister, ik zou u hier heel graag zeer formeel namens de Vlaamse Regering horen zeggen dat de plannen waarover we nu al hebben gehoord, die een absolute bom leggen onder onze Vlaamse economie, te land, ter zee en in de lucht zullen worden bestreden vanuit dit Vlaams Parlement, maar ook vanuit deze Vlaamse Regering. Dit mag en kan en zal er niet doorkomen. (Applaus bij de N-VA)
De heer Vande Reyde heeft het woord.
Collega’s, dit is een heel goede vraag van collega Ronse. In de politiek hebben we de ziekte om mensen die ondernemen, mensen die kapitaal beheren en dat willen investeren, te zien als een soort van rijke egoïsten, een soort van Dagobert Ducktypes die een grote bunker met geld hebben en daar een hele dag in rondzwemmen. Niets is natuurlijk minder waar. Mensen die ondernemen, die risico nemen, zorgen voor onze groei en welvaart. Zij zijn de basis van onze sociale zekerheid. Alle welvaart die wij in ons land hebben, komt van mensen die risico durven te nemen.
Ik ben het volledig eens met collega Ronse. Op een moment dat we die economische groei zo nodig hebben, dat soort van activiteiten afstraffen door ze extra te belasten, zou een zeer slechte zaak zijn. Ik hoor ook tussen de lijnen dat u daar niet echt een fan van bent, minister. Ik kan u geruststellen: wij zijn daar bondgenoten in. Wij vinden dat ook geen goede maatregel binnen deze fiscale hervorming. En als er dan toch moet worden gezocht naar compensaties om de lasten op arbeid te verminderen, denk ik dat we in een land met een overheidsbeslag van meer dan 50 procent misschien meer naar de uitgaven moeten kijken. Net zoals collega Ronse wil ik dus voorstellen dat we op het Vlaamse niveau zeker zeggen dat we dat durfkapitaal willen stimuleren en niet afstraffen.
Minister, ik heb nog een bijkomende vraag voor u. Het is ook de bedoeling dat we meer durfkapitaal vanuit het buitenland naar hier halen. Hoe gaat u dat doen? (Applaus van Marino Keulen en bij de N-VA)
De heer Verbeurgt heeft het woord.
Minister, ik ben het volmondig met u eens als u zegt dat een van de belangrijkste hervormingen die in het land moeten gebeuren de fiscale hervorming is. U hebt daar 100 procent gelijk in. Het is essentieel dat die fiscale hervorming er op federaal niveau komt, zodat we ervoor kunnen zorgen dat werken loont, dat mensen op het einde van de rit meer overhouden. Dat is essentieel. Daarom is het belangrijk dat minister Van Peteghem alle ruimte krijgt om zijn plannen vorm te geven, in overleg. Collega’s en ook collega’s in de federale meerderheid, het is al te gemakkelijk om op de bühne te staan roepen. Ik roep de collega’s op om aan tafel te gaan, te onderhandelen en te bekijken wat mogelijk is om de fiscale hervorming op de best mogelijke manier te kunnen realiseren.
Minister, neemt u het engagement op dat de Vlaamse Regering waar mogelijk constructief zal meewerken om die fiscale hervorming mogelijk te maken? (Applaus van Ludwig Vandenhove)
De heer Bothuyne heeft het woord.
Ik denk dat iedereen het erover eens is dat de fiscale hervorming noodzakelijk is, dat werken moet lonen, en dat de verschuiving van lasten op dat vlak een essentiële oefening is die minister Van Peteghem op federaal niveau gaat maken. Dat daarbij, op basis van het eerste voorstel dat nu op tafel ligt, overleg moet worden georganiseerd en dat er moet worden geluisterd naar de bezorgdheden en bekommernissen van verschillende sectoren en belanghebbenden, is zeer logisch. Maar, collega’s, ik wil ook oproepen om niet aan een omgekeerde cherrypicking te doen en om niet aan een hypothetische angstzaaierij te gaan doen waarmee we het draagvlak voor de fiscale hervorming zouden ondermijnen. Dat zou ertoe leiden dat werken minder zal lonen, dat we minder economische activiteit in Vlaanderen zullen krijgen, dat we minder jobs in Vlaanderen zullen krijgen. Dat mag en kan de bedoeling niet zijn.
Voor de collega’s die het belang van groeikapitaal, van durfkapitaal te gronde willen bespreken, doe ik een warme oproep. Op 16 mei geeft Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) haar jaarverslag vrij. Zoals we hier vorig jaar met PMV hebben afgesproken, wordt de primeur aan de commissie Economie gegeven. Op 16 mei zullen we dus in dit parlement het belang van groeikapitaal en durfkapitaal voor Vlaanderen uitgebreid kunnen bespreken. Van harte welkom in de commissie Economie! (Applaus van Maurits Vande Reyde)
Minister Brouns heeft het woord.
Collega’s, ik dacht dat ik in de eerste ronde al vrij duidelijk was. Over de fiscale hervorming zijn we het eens, die is absoluut noodzakelijk om de welvaart in dit land, in Vlaanderen, op peil te houden, om naar de werkzaamheidsgraad te gaan die nodig is. Maar we moeten dat doen op een verstandige manier. Dat durfkapitaal is voor Vlaanderen cruciaal. We hebben de laatste tien jaar een uniek ecosysteem gebouwd rond start- en scale-ups. We zijn de innovatieleider in Europa, mede dankzij dat kapitaal. Dus ja, we moeten die fiscaal interessante omgeving behouden, mijnheer Vande Reyde, op die manier halen we buitenlands geld naar hier. Ik denk dat die boodschap duidelijk is aangekomen bij de federale collega’s en dat we die samen zullen bewaken.
De heer Ronse heeft het woord.
Ik begrijp hieruit, minister, dat u namens de Vlaamse Regering stelt dat de plannen van Van Peteghem niet kunnen doorgaan, dat we ons daartegen gaan verzetten. Ik ben daar blij mee want het zou echt een atoombom zijn op onze Vlaamse economie en welvaart.
Collega’s, ik heb vandaag ook plannen gelezen van minister Lalieux om de belasting op groepsverzekering van 10 naar 33 procent op te trekken. Wel, als we werken lonend willen maken, moeten we vooral zorgen dat wie investeert in onze economie, in onze mensen, met plannen en ideeën om onze economie te doen groeien, in ondernemers, of dat nu via groepsverzekering of via risicokapitaal en beleggingsfondsen is of via andere middelen, goed soigneren en hier aan boord houden. We moeten kijken naar het overheidsbeslag, met een overheid die meer dan 50 procent van de opgebouwde welvaart opslurpt. Die kan en moet en zal op dieet gaan. Dat dieet zal hogere nettolonen voor mensen die willen werken, opleveren.
Minister, wij willen absoluut bewaken dat die hervorming op een goede manier wordt doorgevoerd. Wij rekenen op de voltallige Vlaamse Regering en op u als minister van Economie om te zorgen dat dit zonder accidenten en op de juiste manier gebeurt. (Applaus bij de N-VA)
De actuele vraag is afgehandeld.