Report plenary meeting
Report
De heer Coenegrachts heeft het woord.
Ja, collega Claes, ik had wel gehoopt dat u ‘Breek uit jezelf’ zou zingen, dat is wel een minpuntje …
U kunt het zingen.
Ik kan niet zingen, dat kan ik u beloven.
U krijgt extra tijd!
Dat is een aanlokkelijk voorstel, voorzitter, maar ik ga toch passen.
Minister, Liberty Global haalt Telenet van de beurs, of wil dat toch graag doen. Het wil er een 100 procent Amerikaans bedrijf van maken. Dat is een actie die van belang is voor zowel onze Vlaamse mediaconsument als voor de investeerder die de resterende 40 procent bezit, maar ook voor ons als overheid, want Telenet is toch wel ingebed in zeer strategische infrastructuur van ons land.
Daarom ben ik blij – niet dat ik minister Dalle niet graag zie – dat u hier vandaag staat, omdat u, samen met mij en andere collega’s, de laatste maanden het strategisch belang van de landbouwsector hebt herontdekt en verdedigd. We zijn nu opnieuw bij een sector waarvan we toch moeten zeggen dat die strategisch is voor ons land. Hij is strategisch voor de economie van de toekomst, voor het kabelnetwerk, het 5G-netwerk, het ‘fiber to the home’-netwerk. Dat is allemaal zeer cruciaal, én voor onze bedrijven én voor de consumenten.
Daarom, minister, is mijn vraag zeer kort en krachtig: wat zijn volgens u de gevolgen van een dergelijke transactie op de beurs op die cruciale investeringen in onze Vlaamse infrastructuur?
Minister Brouns heeft het woord.
Dank u wel, collega Coenegrachts. Liberty Global is vandaag al hoofdaandeelhouder, dat weet u. Waar het hier om gaat, is een overname van de zogenaamde ‘free float’. Dat zijn de verhandelbare aandelen. Telenet zou daardoor uit de markt gehaald worden, maar dat zal geen effect hebben op het beleid op zich. Zij hebben vandaag dus al bijna 60 procent van de aandelen.
Waar het voor ons als Vlaamse Regering om gaat, is de concurrentiepositie op de Vlaamse telecommarkt. Het is belangrijk dat we voldoende sterke spelers hebben die bereid zijn en de kracht hebben om te blijven investeren in technologische vernieuwing, ook vanuit een maatschappelijk perspectief. Er moet dus niet alleen 5G zijn in Brussel, maar ook in het zuiden van Limburg. Ik denk dat het belangrijk is dat we die mening delen. We begrijpen dat de hele strategie erop gericht is om een kader en ruimte te creëren om die investeringen in technologische vernieuwing te doen, bijvoorbeeld in glasvezel. Het is misschien toevallig, maar het is geleden van vorige week, 15 maart, dat wij een schrijven hebben gericht aan de CEO van Telenet over het memorandum of understanding (MoU) dat collega Muyters in 2018 – denk ik – ondertekend heeft om het supersnelle datanetwerk in Vlaanderen uit te rollen. Het was en is voor ons belangrijk dat de engagementen die daarin toen zijn vastgelegd, ook vandaag gestand gedaan worden, ook al wordt Telenet uit de markt gehaald. Dat is voor ons hierin een heel belangrijk punt.
We zullen daarnaast ook opvolgen wat er gebeurt op het vlak van 5G, waar u ook naar verwees. Nu de bandbreedte voor 5G geveild en verdeeld is zullen we de contacten tussen de Vlaamse overheid en de telecomoperatoren ook gaan vernieuwen.
De heer Coenegrachts heeft het woord.
Dank u wel voor uw antwoord, minister.
Ik heb een kleine bedenking: met het beleid dat hier in Brussel gevoerd wordt, denk ik dat we in het zuiden van Limburg sneller 5G gaan hebben dan in Brussel. Maar dat even terzijde.
Ik denk dat een dossier zoals dit ons aantoont dat het strategisch belang van dergelijke infrastructuur, en de snelheid waarmee we die in buitenlandse handen zien vallen, ons zorgen moet baren, en ons eigenlijk sneller tot actie moet doen overgaan. We moeten sneller reageren en voorzien dat dergelijke infrastructuur eigenlijk onder onze controle moet blijven.
In dit geval denk ik dat – met een Engelse uitdrukking – ‘we dodged the bullet’ met Fluvius, dat in NetCo is gestapt met zeer zware waarborgen. Daar hebben we toch wel op de rand van de afgrond gestaan maar zijn we eigenlijk dankzij de lokale besturen gered. Zij hebben die lokale infrastructuur bij ons gehouden. Ik voeg er nog aan toe dat ik het spijtig blijf vinden dat Proximus zich daarbij niet heeft aangesloten en een apart traject is gestart. Ik leid daaruit af dat nog altijd te weinig mensen in onze samenleving beducht zijn voor de buitenlandse beïnvloeding van onze infrastructuur.
De heer Vandaele heeft het woord.
Telenet was ooit een Vlaams kroonjuweel, ook van de lokale besturen, maar dat is al een tijdje niet meer zo. Als het Amerikaans bedrijf Liberty Global extra investeert, dan kan dat misschien extra kansen bieden voor investeringen in die infrastructuur, maar het is natuurlijk ook een belangrijke mediaspeler geworden. Het is eigenaar van Streamz, Play en Woestijnvis, om maar iets te noemen. Dus ik denk dat we toch bijzonder goed moeten uitkijken als we straks die nieuwe regeling gaan goedkeuren, die nu op de tafel van de regering ligt rond de investeringsverplichting. We moeten er in elk geval op toezien dat ook het nieuwe Telenet voldoende blijft investeren in onze eigen Vlaamse producties. (Applaus bij de N-VA)
De heer D’Haese heeft het woord.
Ik zou mij heel graag aansluiten bij de vraag van de heer Coenegrachts.
Minister, ik vind dat u er heel vaag over bent geweest, om niet te zeggen dat u er eigenlijk niet op hebt geantwoord. Het gaat over strategische infrastructuur. We hebben in ons land maar twee aanbieders van dit soort infrastructuur. De ene is nog publiek, de andere is Telenet, dat nu volledig overgaat in Amerikaanse handen. In deze tijden waar zoveel te doen is over mogelijke spionage via onschuldige en minder onschuldige applicaties op smartphones, verbaast het mij dat u niet meer belang hecht aan het feit dat deze strategische infrastructuur volledig in handen komt van een buitenlands bedrijf, uit een land waarvan wij weten dat het onze overheidsdiensten actief bespioneert.
Hoe kijkt u naar deze zaak inzake onze strategische communicatie-infrastructuur en onze veiligheid? (Applaus van Onno Vandewalle)
De heer De Roo heeft het woord.
Ik wil er toch op wijzen dat er sinds 2007 geen vragen over zijn gesteld, maar dat Liberty Global wel sinds 2007 meerderheidsaandeelhouder is van Telenet. Dus dit is geen plots nieuw gegeven. Het feit dat zo’n bedrijf investeert in onze regio, kunnen we ook als een positief signaal zien dat men in onze markt gelooft en vooral als een positief signaal zien dat we nodig hebben om onze data-infrastructuur van de toekomst uit te bouwen.
Telenet is samen met Fluvius in het consortium NetCo gestapt. Er is wat vertraging door de Europese Commissie, maar na de zomer zouden zij van start moeten gaan. Het is niet zo dat Telenet eigenaar is van die infrastructuur, maar we moeten er wel over waken dat die infrastructuur zo snel mogelijk gerealiseerd wordt. Binnen vijftien jaar zou NetCO 78 procent van ons glasvezelnetwerk moeten hebben aangelegd, dus daar ligt wel een tijdsdruk. Minister, u hebt gezegd dat u een brief aan Telenet hebt geschreven, maar er is in 2018 een memorandum of understanding met Proximus afgesproken, dus mijn vraag is of u ook contact hebt met Proximus en de andere spelers die onze fysieke data-infrastructuur zullen moeten gaan aanleggen.
Mevrouw Segers heeft het woord.
Telenet, inderdaad opgericht als Vlaamse tegenhanger van Belgacom, is altijd duidelijk een Vlaams project geweest, in hart en nieren een bedrijf van eigen bodem dat onze markt kent, de Vlamingen en wat ze nodig hebben. Vanuit Vooruit hebben we twee bezorgdheden: enerzijds de participatie en samenwerking van Telenet met Fluvius in NetCo. Wat gaat dat betekenen voor de consument? Kunt u garanderen dat ons internet en kabelabonnement niet veel duurder zullen worden? Telenet is ook meer dan een telecomspeler, het is een belangrijk entertainmentbedrijf geworden met participaties in Play, Nostalgie, Woestijnvis, Streamz en Caviar. Bovendien heeft Telenet ook de plicht om te investeren in de Vlaamse audiovisuele producties en voor ons, vanuit Vooruit, is dat een belangrijke regeling om waardevolle Vlaamse audiovisuele producties van eigen bodem waar te maken. Wie gaat garanderen dat dat Amerikaanse bedrijf vanuit Amerika de Vlaamse audiovisuele sector zal blijven ondersteunen op een manier die niet alleen de bedrijven waarin Telenet participeert ten goede komt?
Minister Brouns heeft het woord.
Misschien een aantal zaken die een antwoord moeten zijn op de bijkomende vragen en bezorgdheden die geuit zijn. Telenet blijft zijn rol spelen in de Vlaamse entertainmentsector. Ik denk dat dat duidelijk is, ook dat de werkomstandigheden van het personeel ongewijzigd zijn en moeten blijven. Dat is ook belangrijk.
We weten allemaal dat de Vlaamse overheid via de Gewestelijke Investeringsmaatschappij voor Vlaanderen (Gimv) al enige tijd geen belang meer heeft in Telenet. Dat neemt natuurlijk niet weg dat we de engagementen die in 2018 zijn aangegaan nu willen herbevestigd zien. Ik denk dat we het daar ook wel over eens zijn vanuit die strategische positie, collega’s. Ik deel dus die bekommernis, en ik denk dat we daar samen over moeten waken.
De heer Coenegrachts heeft het woord.
Als collega D’Haese waarschuwt voor spionage, zou ik dat toch nog eens extra nakijken, hij kent daar iets van, denk ik. (Opmerkingen van Jos D’Haese)
Minister, bedankt voor uw antwoorden. Ik sluit mij aan bij de bezorgdheden, vooral bij die van collega Vandaele en collega Segers, die opvallend veel gelijkenissen vertonen. Maar ik zou daar iets positievers willen aan toevoegen, namelijk dat dat Vlaamse ecosysteem zeer sterk is. We kennen vandaag al buitenlandse platformen die in de mediasector actief zijn, zoals bijvoorbeeld Telenet, die ook een investeringsverplichting hebben en ook investeren in Vlaamse fictie.
Het voordeel voor de Vlaamse fictie – laat ons dat ook niet vergeten en laat ons dat als een opportuniteit pakken – is namelijk dat die sneller internationaal wordt opgepikt. Kijk naar het succes van ‘Undercover’, kijk naar het succes van ‘De familie Claus’, hoe dat internationaal meespeelt nadat een internationale speler geïnvesteerd heeft in onze Vlaamse fictie. Het is dus niet allemaal kommer en kwel, maar we moeten beducht zijn voor het strategische belang van een buitenlandse speler in ons datanetwerk, ook in de toekomst. (Applaus bij Open Vld en de N-VA)
De actuele vraag is afgehandeld.