Report plenary meeting
Report
Algemene bespreking
Dames en heren, aan de orde is het ontwerp van decreet tot wijziging van de Vlaamse Codex Fiscaliteit van 13 december 2013.
De algemene bespreking is geopend.
De heer D’Haese heeft het woord.
Voorzitter, beste minister, beste collega's, dit ontwerp van decreet bevat een heel aantal positieve zaken. Ik denk aan de vrijstelling van de belasting op inverkeerstelling van de voertuigen voor gemeenschappelijk vervoer van rolstoelgebruikers.
Maar toch zullen we dit ontwerp van decreet niet steunen, omdat er ook een platte belastingverhoging in zit voor heel wat liefhebbers van oldtimers. Die oldtimerliefhebbers zien hun hobby daardoor duurder worden, terwijl ik denk dat de Vlaamse Regering haar geld toch niet dáár moet halen, bij mensen die op zondag eens een toertje willen maken met de Volkswagen kever of het 2pk’tje. Ik denk dat u het geld beter haalt waar het zit, bij échte vervuilers en niet bij mensen die er een hobby op nahouden.
Daarom zullen we dit ontwerp van decreet niet steunen. Het bevat echter wel een aantal positieve zaken.
Mevrouw Van dermeersch heeft het woord.
Minister, ook het Vlaams Belang zal dit ontwerp van decreet niet steunen. Ik heb u al in de commissie uitgelegd dat we niet akkoord gaan met het feit dat het inderdaad belangrijke onderwerpen zijn die in een globaal ontwerp worden vervat. Elke belangrijke fiscale wijziging heeft een specifiek ontwerp van decreet nodig.
We gaan ook niet akkoord met het verhogen van de belasting voor oldtimers. De Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) heeft terecht opgemerkt dat er heel wat mensen zijn die oldtimers nodig hebben. Dat vinden wij ook. Zij overtreden momenteel inderdaad soms de wetgeving, waarbij er geen commercieel vervoer of woon-werkverkeer kan gebeuren. Maar er zijn nu eenmaal mensen die geen ander vervoermiddel hebben. We vinden de maatregel om van 31 euro naar 100 euro te gaan grosso modo toch wel erg overdreven, vooral voor de mensen die niet anders kunnen dan met zo'n oude Volkswagen Golf of Polo rond te rijden. Ik vind het een redelijk asociale maatregel.
Anderzijds vind ik het ook een soort van nostalgiebelasting, als ik het zo moet noemen. Want de maatregelen kunnen niet goed worden afgedwongen. Ik verwijs naar de voorwaarden die aan zo'n oldtimernummerplaat zijn verbonden. Men kan het niet handhaven, dus gaat men daarop een bijkomende belasting laten betalen. Dat is natuurlijk geen manier van werken. De SERV heeft het gezegd: het zijn vooral die jonge oldtimers die de regelgeving niet naleven. Als er een betere handhaving zou zijn geweest, zou het niet nodig zijn om die verhoging door te voeren.
Ik heb u in de commissie trouwens ook al gezegd dat ik in uw meerjarenraming heb gevonden dat dit een meeropbrengst van ongeveer 8,7 miljoen euro moet opleveren. Ik denk dat hier ten koste van mensen die nostalgisch zijn en daarvoor oldtimers aankopen, een belastingverhoging wordt doorgevoerd. Dat is een heel asociaal kantje aan deze belasting. Daarom zullen we dit ontwerp van decreet niet goedkeuren.
De heer Muyters heeft het woord.
Mijn collega's verbazen mij een beetje. Ik volg mijn collega in verband met de voertuigen voor het gemeenschappelijke vervoer van rolstoelgebruikers. Ik vind dat echt een goede maatregel. Het gaat meestal om zwaardere wagens die moeten worden omgebouwd, maar zij hebben een redelijk hoge CO2-uitstoot en zouden dus normaal gezien veel belastingen moeten betalen. Maar het is belangrijk dat zij kunnen blijven rijden, want mensen hebben die nodig.
Wat de oldtimers betreft, begrijp ik het niet goed. De jaarlijkse verkeersbelasting voor die oldtimers is nog altijd lager dan voor de gewone wagens. Dus collega Van dermeersch, als het effectief is om echt te gebruiken, door mensen die niet anders kunnen, dan is het nog altijd goedkoper dan met een gewone auto rond te rijden. Dan hebben ze dus nog altijd een voordeeltarief. Waarom krijgen ze een lager tarief dan het gewone? Net omdat er mínder mee zou worden gereden. In uw voorbeeld, waar het voor gewoon gebruik is en ze niet anders kunnen, klopt de redenering niet. Want dan zouden ze minstens de belasting moeten betalen die je voor een andere auto betaalt. Voor dat soort auto’s is het dus een voordeel en begrijp ik uw redenering niet.
Voor de echte oldtimers is het logisch dat ze minder rijden en dat ze daardoor relatief minder verkeersbelasting moeten betalen. Aan de andere kant hebben ze een veel grotere CO2-uitstoot. Daarin moet je een evenwicht vinden. De 35 euro per jaar om met de auto te rijden lijkt mij heel laag. Die 100 euro lijkt mij een beter evenwicht tussen aan de ene kant de uitstoot en aan de andere kant het feit dat die auto’s minder worden gebruikt.
Dus, in elk geval, en dat zal niemand verbazen, zal mijn fractie met plezier deze aanpassing van de Vlaamse Codex goedkeuren. Er zijn nog heel veel andere punten die vaak in het voordeel van de leesbaarheid zijn. Ook die volgen we.
Minister Diependaele heeft het woord.
Dank voor de tussenkomsten.
Mevrouw Van dermeersch, ik sluit me aan bij wat collega Muyters zegt want ik begrijp uw tussenkomst niet. En vooral, het hangt niet af van de nummerplaat. Het hangt af van de leeftijd. Ook zij die geen O-nummerplaat hebben vallen onder hetzelfde regime. Dat is het eerste. En ten tweede, de stelling als zouden alleen jonge eigenaars zich niet aan de regelgeving houden – wat u net zei – daar heb ik geen flauw idee van. Op basis waarvan zegt u dat? Ik zou dat wel eens willen weten.
U weet allemaal dat dit deel uitmaakt van een ruimer akkoord dat we bij de begrotingsopmaak 2022 hebben gesloten. Ik ben zelf oldtimerfanaat. Ik heb dat in de commissie uitgelegd. Ik heb twee oldtimers gehad en heb er nog één staan. Ik vind dit wel degelijk heel redelijk. Het gaat hier niet om een heel grote belastingverhoging. Het gaat hier niet om het alternatief, wat ook mogelijk was geweest, dat je die wagens effectief onder de normale verkeersbelasting gaat inschrijven. Dan zit je al heel gauw – het zijn zware en vervuilende motoren – aan heel hoge bedragen. Ik heb ook naar de oldtimersector toe verdedigd dat dit een zeer redelijke bijdrage is. U weet dat die sector uit twee grote groepen bestaat. Dat zijn diegenen die de oldtimer als een investeringsproduct beschouwen. Dat zijn de meer kapitaalkrachtige mensen. Maar, mijnheer D’Haese, die gaan ongetwijfeld zeer blij zijn dat u, als communist, hen verdedigt. Anderzijds zijn er een groot deel mensen, de sleutelaars, die graag aan de wagen sleutelen en dat als hobby doen.
Wat volgens mij de ideale oplossing was nadat ik deze regeling had afgesproken, is de brief die ik heb gestuurd naar de Federale Regering om te vragen of het mogelijk zou zijn om meer dan één wagen per nummerplaat in te schrijven. Want, zoals collega Muyters aangeeft, gaat het natuurlijk om een voordeeltarief omdat de wagens veel minder rijden, veel minder gebruikt worden. Dan zou het ideaal zijn mocht je meerdere wagens, bijvoorbeeld tot drie, kunnen inschrijven op dezelfde nummerplaat. Nu, we hebben een redelijk hallucinant bericht teruggekregen van de federale overheid dat het niet mogelijk was wegens het feit dat men bij de Dienst voor Inschrijving van de Voertuigen (DIV) nog onvoldoende digitaal werkt. Dat is zeer vreemd. Volgens mij was dit de ideale oplossing, maar die is er niet doorgekomen.
Samenvattend, ik denk dat dit een bescheiden, redelijke bijdrage is. Ik begrijp de mensen die zeggen dat dit vervelend en ambetant is. Niemand voert graag een belastingverhoging door. Maar het lijkt me wel te verdedigen.
Mevrouw Van dermeersch heeft het woord.
Ik wil nog even kort reageren op de jonge oldtimers die de regelgeving niet naleven. Dat werd zwart-op-wit op papier gezet door de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV). Ik herhaal wat de SERV zegt.
Om het asociale karakter van dit onderwerp nog eens te onderlijnen, wil ik toch nog opmerken dat het voorstel van aanhangwagens die een boot kunnen vervoeren wordt behouden op een basistarief van 31,61 euro. Het argument hiervoor is dat zij op zichzelf geen bijkomende CO2 uitstoten. Dat is toch wel kort door de bocht. Zo’n aanhangwagen stoot op zich geen CO2 uit, maar er wordt wel een boot of paard mee voortgetrokken. Daar heeft men een voertuig voor nodig dat, als het zo’n zware last voorttrekt, vaak tot 30 procent meer uitstoot heeft. Ik kan niet goed volgen. Het is inderdaad heel asociaal dat jonge oldtimers zich niet aan de regelgeving houden en echt de regels overtreden om van punt A naar punt B te geraken. Tegelijk staat in dit ontwerp toch nog het voorstel om voor aanhangwagens die een boot kunnen vervoeren geen belastingverhoging door te voeren.
Vraagt nog iemand het woord? (Neen)
De algemene bespreking is gesloten.
Artikelsgewijze bespreking
Dames en heren, aan de orde is de artikelsgewijze bespreking.
De door de commissie aangenomen tekst wordt als basis voor de bespreking genomen. (Zie Parl.St. Vl.Parl. 2022-23, nr. 1440/5)
– Artikel 1 tot en met 41 worden zonder opmerkingen aangenomen.
De artikelsgewijze bespreking is gesloten.
We zullen straks de hoofdelijke stemming over het ontwerp van decreet houden.