Report plenary meeting
Actuele vraag over de verlenging van de termijn voor de vervanging van afgekeurde roetfilters
Actuele vraag over de beslissing om de termijn om een afgekeurde roetfilter te vervangen te verlengen naar een jaar
Report
Mevrouw Mertens heeft het woord.
Minister, maandagochtend konden we in de kranten een interview met u lezen over de verfijnde roetfiltertesten. Daarin staat dat wie bij de autokeuring een rode kaart krijgt voor een defecte roetfilter vanaf december een jaar de tijd zal krijgen om daar iets aan te doen en om de roetfilter in orde te brengen.
Minister, het verlengen van deze termijn is een eerste stap in de goede richting want het geeft mensen meer tijd ofwel om zich financieel voor te bereiden op een mogelijke herstelling ofwel om uit te kijken naar een andere wagen of een alternatief. Maar dat is niet genoeg want de kern van het probleem lossen we daar niet mee op. Wat is de kern van het probleem? Dat is de onzekerheid. Op dit moment worden er in Vlaanderen wagens afgekeurd, zelfs na het vervangen van die roetfilter. Op deze manier zetten we mensen zonder wagen, van het ene op het andere ogenblik.
Minister, op dit moment zijn mensen die een dieselwagen hebben bang om twee redenen. Ze zijn bang dat hun wagen afgekeurd zal worden, maar ze zijn ook bang dat hun wagen zelfs na een dure herstelling – we hebben het hier over bedragen tussen de 1500 en de 3000 euro – niet goed genoeg zal zijn om door de keuring te krijgen. Bovendien is er geen uniformiteit met de regelgeving in Wallonië. Daar past men de vernieuwde roetfiltertest pas toe voor dieselwagens vanaf euronorm 5b. Wij doen dat al vanaf euronorm 5a. Dit kan men echt niet meer uitgelegd krijgen aan de mensen.
Minister, de verfijnde roetfiltertest werd terecht ingevoerd. Op die manier halen we de rotte appels die aan roetfilterfraude doen eruit en we verbeteren de luchtkwaliteit in Vlaanderen, wat echt nodig is. De cd&v-fractie staat hier nog altijd achter. Maar het kan niet zijn dat we mensen zonder wagen zetten. Doe iets aan die onzekerheid. Zorg ervoor dat mensen weten waar ze aan toe zijn. Daarom mijn vraag aan u, minister: welke aanpak wilt u voor wagens die zelfs na het vervangen van die defecte roetfilter worden afgekeurd? (Applaus bij cd&v)
De heer Verheyden heeft het woord.
Voorzitter, minister, heel veel automobilisten zitten met de handen in het haar sedert de invoering van die deeltjestellerstest. Aanvankelijk hadden die mensen vijftien dagen de tijd om hun wagen in regel te stellen, maar al gauw zag men dat men er niet kwam en is die termijn verlengd naar drie maanden. Ondertussen verlengt u naar een jaar.
Het is een goede zaak dat mensen meer tijd krijgen om die roetfilter in orde te krijgen. Met die lange termijn erkent u gelukkig toch wel dat er een probleem is en geeft u ons, het Vlaams Belang, impliciet gelijk. Desalniettemin en ondanks uw beweringen blijft u een heleboel automobilisten onterecht op kosten jagen want, het is hier al gezegd, aan de technische kant wordt er niets veranderd. Toen wij in de commissie de zaak aankaartten, schoof u de hete aardappel gewoon door naar de garagisten. Zij moesten maar zorgen voor de nodige service en voor een oplossing. Wel, minister, die service houdt in dat ook die garagisten geen waterdichte oplossing hebben voor hun klanten. Ze kunnen hun enkel maar zeggen wat de kosten zullen zijn en dat ze geen garantie kunnen geven dat die wagen door de keuring geraakt.
Bovendien stellen die garagisten zich ook heel wat vragen bij die test zelf. Ik ben zelf getuige geweest van zo’n test in een garage met een identieke meter zoals men die gebruikt bij de keuring. Wat bleek? Bij één voertuig was er een meting die op vijf minuten tijd drie verschillende resultaten registreerde. Er is dus met die meter een en ander fout, minister. Met deze termijnverlenging geeft u die mensen enkel wat uitstel van executie.
Minister, bent u bereid om de metingen met die teller op te schorten in afwachting dat er een technische oplossing wordt gevonden voor die gedupeerde automobilisten? En meer nog: bent u ook bereid om die test zelf te evalueren en eventueel in te grijpen? Het is immers duidelijk dat ook daar problemen mee zijn. (Applaus bij het Vlaams Belang)
De heer Van Miert heeft het woord.
Minister, veel duiding hoef ik niet meer te geven bij de twee collega's die mij zijn voorgegaan. Ik denk dat het voor ons allemaal duidelijk is dat het parcours dat we hebben afgelegd sinds 1 juli 2022, waarin we de roetdeeltjesfilter en de roetdeeltjescontrole onder de loep hebben genomen in onze keuringscentra, vrij hobbelig is geweest. Het is niet gemakkelijk geweest. Er zijn heel wat mankementen vastgesteld.
Net zoals mijn voorganger, ben ik toch wel tevreden dat u de termijn verlengt, niet alleen om uzelf en uw medewerkers tijd te geven om eens te kijken naar de techniciteit zodat er geen fouten meer in zitten, maar ook voor de eigenaars van die voertuigen die in de problemen geraken. Ik hoop natuurlijk wel, samen met u waarschijnlijk, dat de mensen die ondertussen wel al beslissingen hebben genomen en hun wagen hebben verkocht of afgestaan, nu niet op hun stappen moeten terugkeren en die als ze dat hadden geweten, misschien nog even hadden gewacht.
Ik maak me ook wat zorgen, minister, want als ik in gezelschap zit, dan zie ik mensen die een vrij nieuwe wagen met keuring in de tweedehandsmarkt zetten, en aan de andere kant zie ik mensen met oude wagens. Ik ken iemand met een oude wagen van straks twintig jaar oud die moeiteloos door de keuring geraakt omdat hij een roetfilter heeft, natuurlijk. Maar het is heel moeilijk om aan die mensen uit te leggen vanwaar dat allemaal komt. Er zijn herstellingen die toch niet in een goed resultaat uitmonden bij de herkeuring. Het zijn allemaal problemen die u moet bekijken. U neemt daar ruim de tijd voor, minister, en daar ben ik tevreden over.
Ik heb dezelfde korte vraag als mijn voorgangers: hoe gaat u ervoor zorgen, minister, dat er duidelijkheid en rechtszekerheid is voor de eigenaars van auto’s, als zij de roetuitstoot van hun voertuig laten controleren?
Minister Peeters heeft het woord.
Luchtkwaliteit belangt ons allemaal aan. We zien telkens opnieuw, in tal van media, dat er veel meer mensen zijn met longaandoeningen en met aantasting van de luchtwegen. Als we naar de cijfers van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) kijken, dan zien we dat er op jaarbasis ruim vierduizend tot zesduizend meer vroegtijdige sterfgevallen zijn door fijn stof in de lucht. We moeten over de luchtkwaliteit waken.
In 2018 is er een studie geweest die heeft aangetoond dat er 165.000 voertuigen met een defecte of zonder roetfilter zouden rondrijden. Toen is gevraagd om er onmiddellijk voor te zorgen dat de keuringscentra de nodige testen zouden kunnen uitvoeren. Ze moesten kunnen testen welke voertuigen een slechte of geen roetfilter hebben, en welke voertuigen in orde zijn. Van alle medewerkers hier in het parlement, van alle parlementsleden, van uiterst links tot uiterst rechts, kwam de vraag: doe er onmiddellijk iets aan. Jawel, mijnheer Verheyden, ook u zei toen: “daadkracht tonen en zorgen dat die roetfiltertesten worden uitgevoerd in de keuringscentra”.
Ik heb toen gezegd dat we daar niet onmiddellijk konden toe overgaan omdat er nog het een en ander moest gebeuren. De regelgeving moest aangepast worden, het liefst in samenwerking met de andere gewesten. En er moesten uiteraard gehomologeerde en geijkte toestellen komen voor onze keuringscentra. Die moesten nog worden aangekocht, dus er moest nog een bestek in de markt worden geplaatst. Er kwam ook nog een brede campagne.
Wel, eind 2021 was heel de regelgeving rond. We hebben een breedschalige campagne opgezet, en vanaf 1 juli 2022 is er nu de nieuwe regeling. Wat houdt die nieuwe regeling in? Als je meer dan 1 miljoen stofdeeltjes per kubieke centimeter uitstoot, dan heb je in principe geen of een gebrekkige roetfilter. Dat meten die toestellen. Als je tussen de 250.000 en 1 miljoen roetdeeltjes per kubieke centimeter uitstoot, dan is er klaarblijkelijk iets aan de hand en wordt er gevraagd om je verplichtingen na te komen.
Die regeling is in voege sinds 1 juli 2022. Ik heb, net zoals jullie, heel wat klachten gekregen. Wat heb ik gedaan? Ik heb een overleg gevraagd met de Groepering van Erkende Ondernemingen voor Autokeuring en Rijbewijs (GOCA). Ik heb alle cijfers opgevraagd en ik ben een keuringscentrum gaan bezoeken. De cijfers wil ik jullie als eerste meegeven.
Uit de cijfers die ik van GOCA krijg, blijkt dat meer dan 90 procent van de voertuigen met een dieselmotor die zich aanbieden in een keuringscentrum, wordt goedgekeurd. Met name: er is niets aan de hand met deze voertuigen. Wat blijkt ook? 6,8 procent wordt afgekeurd en heeft meer dan 1 miljoen roetdeeltjes per kubieke centimeter. En 3,1 procent krijgt een waarschuwing. Misschien spreken de percentages niet tot de verbeelding, dan geef ik even de duidelijke cijfers. Er zijn van juli tot en met oktober 2022 313.000 voertuigen gekeurd, waarvan er 21.000 werden afgekeurd. En om nog meer in detail te gaan: als we kijken naar Euro 5-voertuigen van de periode 2009 tot 2013, daarvan werd ongeveer 13 procent afgekeurd: 9.000 van 5a en ongeveer 8.000 van 5b. Dat zijn de cijfers.
Wat hebben we gedaan? We hebben recent beslist om een code 3 om te zetten naar een code 5. Dat betekent dat men niet zich niet binnen de drie maanden moet aanbieden voor een herkeuring als blijkt dat de roetfilter defect of afwezig is. Want we zagen dat een heel aantal mensen zich om de drie maanden of om de zoveel tijd gingen aanbieden om te zeggen: “Ik kom terug, dan heb ik opnieuw drie maanden.” En zo, repetitief, boden ze zich keer op keer opnieuw aan.
Neen, we hebben beslist dat te verlengen tot één jaar. Uiteraard krijgt men de boodschap dat er een gebrek is en dat men dat zo snel mogelijk in orde moet brengen, maar men heeft wel tijd tot de volgende periodieke keuring. Is het dan niet in orde, dan is het over en uit, dan is die auto afgekeurd.
Collega’s, waarom hebben we dat gedaan? Ten eerste, omdat heel veel garagisten klaarblijkelijk niet beschikten over de geijkte meettoestellen. Zij doen een en ander, sturen de mensen terug naar het keuringscentrum, en dan blijkt dat die wagen nog niet in orde is. Ten tweede is er het probleem van het verkrijgen van wisselstukken. Als blijkt dat de roetfilter volledig moet worden vervangen, is die soms niet tijdig te krijgen. Ook dat zijn signalen die we kregen, dus ook daarmee willen we rekening houden. Ten derde, we leven op dit ogenblik in een crisissituatie. Mensen onmiddellijk op kosten jagen, maken dat ze 1000 of 2000 euro moeten betalen om een nieuwe roetfilter te installeren, ook dat geeft onduidelijkheid. Daarom hebben we aan TRAXIO, de federatie van de garagisten, gevraagd een duidelijke briefing voor iedereen te doen, maar tegelijkertijd verlengen we voor de burgers die een afgekeurd voertuig hebben, de termijn tot een jaar, met uitzondering van de voertuigen die voor verkoop worden aangeboden. Daarvoor geldt natuurlijk de consumentenbescherming, en daar houden we het op drie maanden. Ik denk dat we zodoende eenieder voldoende tijd geven, maar de boodschap is: doe het zo snel mogelijk, want de luchtkwaliteit is van groot belang voor iedereen in onze maatschappij.
Mevrouw Mertens heeft het woord.
Minister, dank u wel voor de verduidelijking, en ook voor de cijfers. U haalt aan dat er van de 313.000 gekeurde voertuigen 21.000 voertuigen worden afgekeurd. Dat zijn echter wel 21.000 mensen die zonder auto dreigen te komen. Het zijn misschien ouderen die slecht te been zijn en niet weten hoe ze nog boodschappen kunnen doen. Sommige mensen kunnen misschien niet meer op hun werk geraken. U hebt net ook aangehaald dat er overleg heeft plaatsgevonden met de sector, met GOCA, met TRAXIO. Zo bent u aan die cijfers gekomen, maar wat hebben zij nu concreet gezegd over het feit dat wagens zelfs nog worden afgekeurd na het vervangen van de roetfilter, en over welke aantallen gaat dat?
De heer Verheyden heeft het woord.
Minister, dank u wel voor uw antwoord. Voor alle duidelijkheid: roetfilterfraude aanpakken? Ja. Mensen wier filter perfect in orde is, onterecht bestraffen? Neen. Het gaat juist over die groep, niet over die anderen, die roetfilterfraude plegen. Daar kunnen we allemaal tegen zijn.
Minister, hoe gaat u aan mensen wier wagen eigenlijk perfect in orde is, zeggen dat hun wagen de facto plots niks meer waard is op de tweedehandsmarkt? Hoe gaat u aan mensen wier wagen tot voor kort perfect in orde was, zeggen dat die eigenlijk rijp is voor de schroothoop, of misschien kan worden uitgevoerd naar Afrika, omdat er daar geen roetfiltertest bestaat en de luchtverontreiniging blijkbaar geen enkele rol speelt? Wij willen alvast niet dat mensen in vervoersarmoede terechtkomen. Dát is immers het beleid dat u momenteel voert. Trouwens, de collega voor mij heeft dat duidelijk aangegeven. Zeg nu eens duidelijk: waarom wilt u die roetfiltertest niet opschorten? Is het omdat die herkeuringen nog extra geld in het laatje brengen, of is het omdat u te allen prijze met deze methode mensen wilt sturen naar andere mobiliteit omdat u te allen prijze die modal shift wilt bereiken? Durft u hier en nu eindelijk eens de waarheid te zeggen? (Applaus bij het Vlaams Belang)
De heer Van Miert heeft het woord.
Minister, voor onze fractie staan de roetfiltertest en het gebruik van de roetfilter hier vandaag niet ter discussie. Maar ik was toch nog een beetje verrast. U neemt nu een jaar de tijd. Ik zei daarstraks dat ik tevreden was, maar ik had toch gehoopt dat u toch een beetje twijfel zou hebben omtrent het technische aspect van het onderzoek op zich. Ik heb ook testcentra, keuringscentra bezocht. Er zijn toestellen van verschillende makelij in omloop. Dat zorgt weer voor een aantal vragen bij mensen. Ik denk dat u vooral op dat vlak een belangrijk taak hebt, namelijk inzake wat men in Nederland zo mooi de broodjeaapverhalen noemt. Je hoort dat: “Rij 20 kilometer op de snelweg tegen 3000 toeren, en dan staat je motor warm genoeg en ga je er altijd door zijn.” “Voeg dingen toe aan je brandstof.” Ik vind die lapmiddelen allemaal heel gevaarlijk. Aan de boodschap op zich, die roetfilter op zich, daar mogen we niet aan twijfelen, maar zorg ervoor dat de bevolking er geloof in heeft dat ze een eerlijke behandeling krijgt als ze met de wagen naar de keuring gaat. Ik denk dat we daar met een probleem zitten en dat er ter zake voor u nog werk aan de winkel is. (Applaus bij de N-VA)
De heer Keulen heeft het woord.
Minister, de geschiedenis heeft inderdaad haar rechten. Bij het begin van de legislatuur hebben de toenmalige goede collega’s Lantmeeters en Ceyssens erop aangedrongen om met grote spoed op te treden inzake deze problematiek van de roetfilters. U was toen zelf heel terughoudend, onder meer wegens het ontbreken van duidelijke Europese kaders. Ook dat is de waarheid.
Ik heb nog twee bedenkingen, minister. Hoe zit dat in de twee andere gewesten van dit koninkrijk, in Brussel en Wallonië? Verder is het volgens mij geen uniform roetfilterprobleem. Er zijn volgens mij ook verschillen tussen merken en types. Kunt u daar meer uitleg bij geven?
De heer Danen heeft het woord.
Het was vandaag een heel interessante vragenronde. We hebben gesproken over een aantal kerntaken van de overheid: wonen, onderwijs en energie. Zorgen voor rechtszekerheid is ook zo’n kerntaak. Maar zeker zo belangrijk is zorgen voor gezonde lucht. Minister Peeters en de heer Keulen hebben al verwezen naar eerdere debatten daarrond.
Wat we soms vergeten, is dat een auto met een defecte roetfilter of een auto waarbij de roetfilter verwijderd is, 100 tot 1000 keer meer vervuilt dan een auto waarvan de roetfilter wel in orde is. Dat wil dus zeggen dat de 20.000 wagens waarover u spreekt een uitstoot hebben die equivalent is aan die van een paar miljoen wagens die wel in orde zijn. Dat is iets dat we toch zeker niet mogen vergeten.
Minister, de heer Keulen wees er al op dat de roetfiltertest vele vaders en moeders heeft. Minister Weyts is ermee begonnen. U hebt het systeem ingevoerd. Een aantal collega’s en ikzelf hebben erop aangedrongen om het goed en snel in te voeren. Maar als u vandaag oordeelt dat het systeem zoals het vandaag uitgerold is, niet of onvoldoende goed werkt, dan heb ik maar één vraag, en dat is volgens mij de enige relevante vraag. Wat gaat u doen om het systeem wel snel te laten werken?
Minister Peeters heeft het woord.
Dank u voor de bijkomende vragen. Ik ben alleszins blij dat een aantal mensen toch consequent zijn. Anderen zijn dat klaarblijkelijk niet. Mijnheer Verheyden, voor alle duidelijkheid: ik verwijs naar de commissie van 30 april 2020. Ik citeer wat u toen gezegd hebt. “Mijn vraag is dan ook, minister, om zo snel mogelijk nieuwe meetinstallaties te installeren.” Dat was uw standpunt in de commissie van 30 april 2020. Het kon niet snel genoeg gaan.
De heer Keulen was me al voor: de heer Ceyssens – en ik dacht dat u dat zou weten, mevrouw Mertens – en uw fractie waren toen vragende partij om onmiddellijk te zorgen dat die PN-meettoestellen gebruikt zouden kunnen worden in de keuringscentra. Gisteren las ik in de krant dat u zegt dat het uitstel dat nu verleend wordt maar een druppel op een hete plaat is, dat alles opnieuw de schop op moet en dat alles opnieuw verder onderzocht en geanalyseerd moet worden. Ik begrijp dat niet. Ik begrijp niet waarom het in 2020 niet snel genoeg kon gaan en dat het vandaag allemaal de schop op moet en dat het allemaal niet van belang is.
Mijnheer Van Miert, u bent gelukkig wel nog consequent in dit verhaal. U hebt daarstraks gezegd dat er misschien nog wel enige twijfel is. Laat mij duidelijk zijn: er is geen twijfel over het gebruik van de meettoestellen bij de keuringscentra. Dat zijn gecontroleerde, gehomologeerde en geijkte toestellen, die voor honderd procent werken. Wat is wel een probleem? Mensen die een afgekeurd voertuig hebben, gaan naar hun garagist. Die garagist doet iets aan die auto en stuurt die mensen terug. Die garagist heeft misschien ook een meettoestel en probeert daar iets mee te doen, maar uiteindelijk blijkt dat dat voertuig nog niet gekeurd raakt. TRAXIO heeft een hele bundel ter beschikking gesteld van alle garagisten, een handleiding die ze moeten gebruiken.
Er is dus geen twijfel en geen onzekerheid bij de keuringscentra, maar misschien wel bij de garagisten. Daarom hebben wij beslist om die mensen meer tijd te geven om zich in regel te stellen, gelet op het feit dat een aantal garagisten op dit ogenblik geen meettoestellen hebben, ofschoon ze vrij te koop zijn op de markt en gelet op het feit dat we in een crisissituatie zitten. We willen mensen in deze moeilijke tijd niet opzadelen met hoge kosten en we willen hen ruim de tijd geven om te beslissen of ze voor een ander voertuig kiezen of toch een nieuwe roetfilter steken of een ander probleem aan hun voertuig verhelpen. We hebben daarom beslist om hen, in plaats van een code 3, waarbij ze zich binnen de drie maanden opnieuw moeten aanbieden, een code 5 te geven, waarbij ze zich binnen het jaar opnieuw moeten aanbieden.
Maar wat betekent die code 5 de facto? Dat betekent: er is een gebrek, dus stel u zo snel mogelijk in regel. Dat is nog altijd de boodschap. Die roetfilterstesten zijn van belang. Inderdaad, het is zoals de heer Danen gezegd heeft: bij een defecte of afwezige roetfilter stoot het dieselvoertuig veel meer stofdeeltjes uit. Dat is nefast voor onze luchtkwaliteit en voor de gezondheid van heel wat mensen. Dat roepen we een halt toe.
Mijnheer Keulen, u vraagt mij hoe het zit met het Europese kader, en wat met de andere gewesten? Ik weet dat Nederland een soortgelijk plan van aanpak heeft klaarliggen om vanaf 1 januari uit te rollen. Ook zij meten de roetdeeltjes vanaf meer dan 1 miljoen uitgestoten stofdeeltjes. In Duitsland heeft men een iets andere aanpak. Daar kiest men voor een ander systeem, maar de normen zijn er zelfs strenger.
Wat de andere gewesten betreft: we hebben een samenwerkingsovereenkomst gesloten, en het is Wallonië dat op de valreep beslist heeft dat ze 5a, dat zijn de oudste voertuigen, niet gaan testen en dat ze pas beginnen bij voertuigen die zijn ingeschreven vanaf 2013. Men kan daar pro of contra zijn. Ik lees ook dat sommige media aanraden om dan maar naar Wallonië te gaan om je voertuig te laten herkeuren. Ik denk dat we allemaal de luchtkwaliteit voor ogen moeten hebben. Dat is en blijft een belangrijk aspect.
Mijn kabinet heeft ook nagevraagd hoe het zit met de andere gewesten, en met klachten en opmerkingen van burgers ten aanzien van het Waalse Gewest en het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest. In het Brusselse Hoofdstedelijke Gewest is er geen probleem. Daar heeft men geen klachten, daar heeft men geen weet van cijfers die hoog zouden oplopen. Het Waalse Gewest heeft ongeveer dezelfde cijfers als wij. Zij zitten op dit ogenblik ook met een afkeurpercentage van om en bij de 6 à 7 procent. Specifiek voor 5b wordt bij hen 11 procent afgekeurd.
Kortom, collega’s, ik sta nog altijd volledig achter de regeling die we hebben doorgevoerd. We geven mensen nu meer de tijd om zich in regel te stellen. De luchtkwaliteit is voor iedereen van belang, en ik hoop dan ook dat alle collega’s in dit verhaal consequent blijven.
Mevrouw Mertens heeft het woord.
Minister, ik heb zeker niet gezegd dat het allemaal de schop op moet. Ik heb wel gezegd dat we meer cijfers nodig hebben om de test te evalueren. De cd&v-fractie staat ook nog altijd achter het doel van de roetfiltertest: roetfilterfouten bestrijden en de luchtkwaliteit verbeteren. Niet alleen de fysieke gezondheid is belangrijk, maar ook het mentale welbevinden is belangrijk. Voor ons is het dus heel belangrijk dat er zekerheid komt. Mensen hebben in deze tijden van crisis echt geen nood aan onzekerheid. Wij hopen dus dat u hen snel de zekerheid kunt geven die ze nodig hebben. (Applaus bij cd&v)
De heer Verheyden heeft het woord.
Minister, ik heb toch wel de indruk dat u heel selectief bent in wat u hier komt zeggen. Trouwens, ik heb daarnet “ja” gezegd op het aanpakken van roetfilterfraude, maar het gaat hier om mensen van wie de auto perfect in orde is en die toch een rode kaart krijgen. Daar gaat het over. Het gaat niet over degenen die foefelen, het gaat niet over degenen die hun roetfilter weghalen. Daar gaat het niet over. Het gaat over mensen die perfect in orde zijn, en daar gaat u gewoon over alsof het niets is.
Ik heb hier vandaag wel wat empathie gemerkt, met de mensen die daarin gedupeerd zijn, maar ik vraag me af of het gemeend is, of komedie. Want toen wij enkele weken geleden in de commissie die zaak aankaartten, heb ik eigenlijk niemand gehoord. Oké, mevrouw Mertens heb ik wel degelijk wél gehoord. Maar uw partij, mijnheer Van Miert, de N-VA, heb ik niet gehoord. Groen, jullie zijn uiteraard wel voor die deeltjestellingen.
Maar toen wij hier enkele weken geleden in de plenaire een voorstel van resolutie bij spoed wilden agenderen, toen heeft iedereen gewoon de andere kant opgekeken, ook de partij van mevrouw Mertens. Het probleem bestond blijkbaar niet. En nu ineens wordt iedereen wakker. Ik vind het dan ook een schande, mevrouw Mertens, dat uw partij u hier vandaag laat opdraven om een nummertje te komen opvoeren, terwijl ze langs de andere kant eigenlijk gewoon geen enkele interesse hebben voor die … (Opmerkingen van de voorzitter)
Pure hypocrisie! Er is maar één partij die aan de kant van de automobilisten staat, voorzitter, en dat is het Vlaams Belang. En die mensen weten dat goed genoeg. (Applaus bij het Vlaams Belang)
De heer Van Miert heeft het woord.
Ik dacht uit het antwoord van de minister begrepen te hebben dat 90 procent van de voertuigen zijn goedgekeurd, dus dat zal nog wel meevallen, collega.
Ik heb drie woorden, minister, ik heb ze zelf ook gebruikt: duidelijkheid, rechtszekerheid – collega Danen heeft het er ook over gehad. Ik heb naar onze goede collega Keulen geluisterd, die sprak over uniformiteit, en ik denk dat het daar ligt. Het gaat niet over het nut en het belang van die roetfilter. Het gaat erover dat onze mensen zich comfortabel voelen als zij de keuringscentra binnenrijden.
We zijn het gewend dat onze banden goede profielen moeten hebben. We zijn het gewend dat onze ophanging goed moet zijn, dat onze lichten goed afgesteld moeten zijn. Laat ons er dan ook voor zorgen dat onze burgers het gewend zijn dat de roetuitstoot van hun voertuig ook in orde is, en dan denk ik dat we onze doelstelling van die gezonde lucht zeker zullen bereiken. (Applaus bij de N-VA en Open Vld)
De actuele vragen zijn afgehandeld.