Report plenary meeting
Report
De heer Van Rooy heeft het woord.
Voorzitter, ambtsgenoten, lieve collega’s van het Vlaams Belang, weet u wat deze Vlaamse Regering afgelopen vrijdag heeft beslist, nota bene op de dag tussen de Septemberverklaring – of moet ik zeggen aalmoesverklaring – op donderdag en het debat daarover op zaterdag? Wel, er worden met Vlaams belastinggeld twee projecten gesubsidieerd in Marokko voor in totaal 2 miljoen euro. Daarvan gaat 1 miljoen euro naar – ik citeer – “een grotere energiestroomcapaciteit op het Marokkaanse platteland” en nog eens 1 miljoen euro naar de – ik citeer – “ontwikkeling van Marokkaanse kmo’s binnen de groene economie”. Blijkbaar moet de hardwerkende Vlaming nu ook opdraaien voor – en ik citeer voor een derde keer – “de bescherming van het leefmilieu, de versterking van de lokale economie en duurzame tewerkstelling in Marokko”.
Duurzame tewerkstelling in Marokko? Zijn alle Marokkanen in Vlaanderen plots aan het werk misschien? Of zit Sihame El Kaouakibi misschien nog stiekem aan de knoppen van deze Vlaamse Regering? Alsof dat nog niet genoeg is, beste politici, staat op de eerstvolgende ministerraad nog een subsidie geagendeerd van maar liefst 2,5 miljoen euro voor een project van duurzaam landbeheer in Malawi.
Minister-president, mijn vraag aan u is natuurlijk evident. Hoe haalt u het in uw hoofd om zelfs in deze crisistijd, terwijl er steeds meer hulpbehoevenden zijn in Vlaanderen, toch 2 miljoen euro Vlaams belastinggeld, van de hardwerkende Vlamingen, te geven aan Marokko? (Applaus bij het Vlaams Belang)
Minister-president Jambon heeft het woord.
Mijnheer Van Rooy, u had uw vraag nog wat beter kunnen larderen. Wij doen ook ontwikkelingshulp in Mozambique. U moet dat nog bij op uw lijstje schrijven.
Kijk, Ontwikkelingssamenwerking is een van de zwaarbevochten bevoegdheden die we gedeeld hebben. Zeg dan aan de Vlamingen wat u hun wilt zeggen. Zeg dan aan de Vlamingen: ‘Voor ons, het Vlaams Belang, mag er nul euro naar ontwikkelingssamenwerking gaan.’ Dat is duidelijk. Wij verschillen daarover van mening, ‘we agree to disagree’, maar kom niet met die dingen af.
Vroeger hadden we Zuid-Afrika en twee andere landen. We hebben dat bekeken, en vonden dat je bezwaarlijk nog kunt zeggen dat Zuid-Afrika nog een ontwikkelingsland is. Daarom hebben we Zuid-Afrika als ontwikkelingshulpproject vervangen door Marokko. De Vlaamse Regering heeft er altijd voor geopteerd om doelgericht te werken, en niet over heel veel landen strooigeld uit te delen. We hebben gekozen voor concrete projecten waarmee we de situatie van de mensen kunnen veranderen. Daarom hebben we nu Marokko in plaats van Zuid-Afrika opgenomen. Inderdaad, mijnheer Van Rooy, Marokko. Het zou u eigenlijk als muziek in de oren moeten klinken, dat wij tewerkstellingsprojecten willen maken in Marokko. Dat is beperkt, de middelen zijn beperkt, want het gros van de middelen moet naar de Vlamingen gaan, daarin hebt u gelijk. Maar we willen tewerkstellingsprojecten opzetten, zodat Marokkanen tewerkstelling vinden in hun eigen land. Ik had gedacht dat ik daarvoor op uw banken applaus zou krijgen. Zeg dan aan de bevolking wat je eigenlijk wilt zeggen: nul euro voor ontwikkelingssamenwerking. Dan is dat duidelijk.
Wij zijn een andere mening toegedaan. Wij denken dat we in Marokko tewerkstellingsprojecten moeten doen, en we denken dat we in Mozambique gezondheidsprojecten moeten doen, want daar is er een enorm probleem. En de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) gaat inderdaad de mensen in Malawi helpen om daar de klimaatdoelstellingen mee aan te pakken. We kunnen het erover eens zijn dat we daarover altijd van mening zullen verschillen. Maar ik moet eerlijk zeggen dat ik dat niet zo heel erg vind. (Applaus bij de meerderheid)
De heer Van Rooy heeft het woord.
Minister-president Jambon, ik hoor hier een groot applaus bij de meerderheidspartijen en de linkse partijen. U vindt dus allen dat 2 miljoen euro niet naar de hardwerkende Vlaming maar naar Marokko moet gaan. U vindt dat allemaal een goed idee. En dan bent u verbaasd dat u stemmen verliest. Marokko, is dat een ontwikkelingsland, mijnheer Jambon? Is dat een ontwikkelingsland? Weet u wat het fortuin is van de koning van Marokko? 6 miljard euro! 6 miljard euro! (Applaus bij het Vlaams Belang)
De koning van Marokko heeft 2 privévliegtuigen, heeft 600 auto’s – dat zijn er heel wat meer dan u hebt, dat geef ik toe – en heeft een miljoen horloges. En twee jaar geleden heeft die koning nog een stulpje van 1000 vierkante meter gekocht in Parijs, nabij de Eiffeltoren. 2 miljoen euro, mijnheer Jambon, het subsidiebedrag dat u aan Marokko geeft, dat is dus het bedrag dat de koning van Marokko op amper 2 dagen uitgeeft aan zijn 1100 dienaren in zijn 12 megalomane paleizen.
Ik herhaal de vraag: vindt u dat normaal, minister-president Jambon? Welke politicus in dit parlement kan dit normaal vinden? Besteed die 2 miljoen euro aan onze mensen, niet aan Marokko. (Applaus bij het Vlaams Belang)
De heer Tommelein heeft het woord.
Mijnheer Van Rooy, wat u hier predikt, dat is populisme. Dat verfoei ik! (Opmerkingen van Sam Van Rooy)
Het woord is aan collega Tommelein!
Als wij op mondiaal vlak een rol van betekenis willen spelen, dan moeten wij ook een internationaal beleid voeren. Ik steun daarin volledig de minister-president, die heel duidelijk maakt dat wij ook moeten investeren in ontwikkelingslanden en in ontwikkelingssamenwerking. Wat u nu doet, is zeggen dat u er moeite mee hebt dat er ook maar één euro buiten Vlaanderen gaat, en dat wij volledig moeten terugplooien op onszelf.
Ik denk dat wij hier moeten blijven op focussen. Wat Malawi betreft is dat op landbouw, of voedselzekerheid, een bijzonder belangrijk thema, en in Marokko is dat op tewerkstellingsprojecten. Minister-president, wij steunen u voor 150 procent. (Applaus bij de meerderheid)
Mevrouw Lambrecht heeft het woord.
Mijnheer Van Rooy en uw groep van de nul euro ontwikkelingssamenwerking, ik heb een vraag, en ik hoop dat u wilt antwoorden. Wat hebt u liever? Dat wij vanuit Vlaanderen de mensen daar ter plaatse, in hun land, duurzaam gaan helpen om hen er een beetje bovenop te krijgen en om ervoor te zorgen dat sommigen aan werk geraken? Of hebt u, en heel uw groep daar, liever dat men uit pure wanhoop naar hier blijft komen? Ik zou daarop graag een antwoord willen krijgen. (Applaus bij Vooruit en van Bart Tommelein)
Minister-president Jambon heeft het woord.
Voorzitter, ik denk niet dat er bijkomende vragen zijn gesteld.
Mijnheer Van Rooy, u bent het toch die op een zeer wetenschappelijke manier ongelooflijk verantwoord de kostprijs van migratie heeft berekend? U moet dat eens afzetten tegen die 2 miljoen euro die we in Marokko investeren. Misschien is uw berekening niet zo wetenschappelijk verantwoord. Dat zou ook wel eens kunnen. (Applaus bij de meerderheid en van Annick Lambrecht en Mieke Schauvliege)
De heer Van Rooy heeft het woord.
Mevrouw Lambrecht en minister-president Jambon, u weet wat ik en mijn ‘groep’, mijn partij, al decennia zeggen: sluit onze grenzen! Dat moeten wij doen. Wij moeten niet chanteerbaar zijn voor landen zoals Marokko die zeggen dat als we geen geld geven ze maar naar hier komen. Gaat u nu beweren dat die 2 miljoen euro de migratiestroom vanuit Marokko naar hier heeft doen opdrogen? Gaat u dat nu echt met droge ogen beweren? Flauwekul, mijnheer Jambon! U kunt nog zoveel miljoenen euro's sturen naar landen als Marokko, ze zullen blijven komen. En tegelijkertijd geeft u dat geld dus niet aan de hardwerkende Vlamingen, aan onze mensen. Op dit moment zijn er nog nooit zoveel Vlamingen geweest die hulp nodig hebben, die het moeilijk hebben, mijnheer Jambon. Zij kunnen elke extra euro gebruiken. Geef die 2 miljoen euro aan die mensen, aan de hulpbehoevende Vlamingen, en geef ze niet aan islamitische regimes zoals het corrupte Marokkaanse regime, dat alleen maar zichzelf verrijkt en dat zich in de handen wrijft met nog een paar extra miljoenen van de hardwerkende Vlamingen. Het is werkelijk schandalig! (Applaus bij het Vlaams Belang)
De actuele vraag is afgehandeld.