Report plenary meeting
Report
Algemene bespreking
Dames en heren, aan de orde is het ontwerp van decreet tot wijziging van het decreet van 14 december 2007 houdende de organisatie en werking van de regionale technologische centra, wat betreft de optimalisatie van de werking van de regionale technologische centra.
De algemene bespreking is geopend.
De heer Slagmulder heeft het woord.
Vanuit onze fractie onderschrijven wij zeker het belang van de regionale technologische centra (RTC’s) in het versterken van de samenwerking tussen beroeps- en technisch onderwijs, het bedrijfsleven en de arbeidsmarkt. Ze zijn essentieel als we onze technische en beroepsgerichte opleidingen willen versterken, opwaarderen en willen klaarstomen voor de toekomst.
De maatregelen die u met dit ontwerp van decreet zult nemen en de aangepaste verderzetting van de werking kunnen wij vanuit onze fractie zeker ondersteunen. We gaan dit ontwerp van decreet goedkeuren, maar ik heb toch een bemerking. Er wordt gevreesd dat de budgetten niet voldoende mee stijgen ten aanzien van de extra opdrachten die er zullen bij komen. Er is dan wel een lichte stijging van 1,9 miljoen euro naar iets meer dan 2 miljoen euro, maar de vraag is of dit wel voldoende zal zijn. Ik wil u dan ook vragen om dat zeker nauwgezet op te volgen.
Mevrouw Yalçin heeft het woord.
Dit ontwerp van decreet over de optimalisatie van de werking van de regionale technologische centra is een goede zaak. Een tijdje geleden bezocht ik zelf RTC Limburg. Ik was erg onder de indruk van hun werk en organisatie. Het zijn echte bruggenbouwers die de verschillende partners uit het onderwijsveld en het ondernemingsleven samenbrengen om een goede afstemming tussen het onderwijs en de huidige behoeften op de arbeidsmarkt te realiseren door te ondersteunen in apparatuur, infrastructuur en het delen van kennis.
De RTC’s krijgen een uitgebreid takenpakket voorgeschoteld. Ook uit het advies van de Vlaamse Onderwijsraad (Vlor) werd duidelijk dat het belangrijk is om de centrale focus van de RTC’s te behouden en er voor te zorgen dat eventuele aanvullende opdrachten geen impact hebben op hun werking. Dat is een belangrijk element waarop we moeten blijven toezien en waarnaar we ook regelmatig moeten blijven peilen bij de RTC’s zelf. Er zou nu gewerkt worden aan een nieuwe beheersovereenkomst tussen de RTC’s en de Vlaamse Regering voor de periode 2022-2027. Ik hoop dan ook dat we als parlement inzage krijgen in dit document. De cd&v-fractie kan zich dan ook vinden in de wijzigingen aan het ontwerp van decreet dat nu voorligt. We zijn vooral tevreden over de voortzetting van de provinciale verankering van de RTC’s die ertoe bijdraagt dat een groot aantal scholen uit de doelgroep bereikt worden. Daarnaast kan er nu nog meer gestreefd worden naar een betere afstemming en samenwerking tussen de verschillende RTC’s onderling, wat alleen maar een positieve kruisbestuiving kan veroorzaken.
De heer Danen heeft het woord.
RTC’s zijn vandaag een soort spilfiguur tussen de arbeidsmarkt en het onderwijs en ze proberen technologie binnen te laten sluipen in het onderwijs. Als fractie denken wij dat dat een heel goede zaak is, en zoals we allemaal weten, evolueert technologie heel snel. Dus het is ook een heel goede zaak dat de taakstelling van die RTC’s geactualiseerd wordt. We stellen ons wel wat vragen bij de uitgebreide taakstelling. We vragen ons af of de financiële middelen voor die RTC's wel zullen volstaan om aan die taakstelling te voldoen, vooral ook omdat technologische ontwikkelingen altijd maar duurder worden. Voor alle duidelijkheid, het is niet zo dat de RTC’s die allemaal zelf moeten betalen. Maar als je je in een wereld begeeft, waarin veel technologie aan de orde is, en je wilt die in het onderwijs onderbrengen, is het soms ook wel goed dat je zelf investeert in die technologie. Mijn vraag is: volstaat dat budget wel?
Waar we ons ook vragen bij stellen, is het volgende. Zowel de Vlor als de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) zeggen eigenlijk, als ik het heel kort samenvat, dat het goed zou zijn dat de RTC’s zich beperken tot de kernopdrachten. En toch zijn in dit ontwerp van decreet een aantal optionele bijkomende opdrachten geformuleerd. Wij vragen ons af waarom, zonder goede argumenten, de adviezen van de SERV en de Vlor niet gevolgd worden. Allicht zijn ze er wel, maar dan vraag ik me af waarom je die niet expliciteert, minister.
Samengevat: omdat we de rol van de RTC’s belangrijk vinden en het de kern van de zaak is dat de taakstelling geactualiseerd wordt, zullen we als fractie voor dit ontwerp van decreet stemmen.
De heer Coel heeft het woord.
De regionale technologische centra slaan, zoals de collega’s gezegd hebben, de brug tussen scholen, bedrijfswereld en arbeidsmarkt en zorgen ervoor dat leerlingen en leraren arbeidsmarktgerichte technische en technologisch competenties kunnen verwerven. Met dit ontwerp van decreet herbevestigen we het belang van de RTC’s, voegen we een nieuwe Vlaamse stuurgroep toe die het evenwicht moet bewaren tussen enerzijds Vlaamse aansturing en anderzijds ruimte laten om provinciale accenten te leggen. We bakenen ook duidelijk de kerntaken af en vermelden daarnaast nog een aantal opdrachten die complementair en ondersteunend kunnen worden opgenomen. Wat ons ook verheugt als fractie, is dat de werking van de RTC’s mee zal worden ingeschakeld in de STEM-agenda 2030 (Science, Technology, Engineering and Mathematics). We denken dat dit een goed ontwerp van decreet is en we gaan het uiteraard steunen.
Vraagt nog iemand het woord? (Neen)
De algemene bespreking is gesloten.
Artikelsgewijze bespreking
Dames en heren, aan de orde is de artikelsgewijze bespreking.
De door de commissie aangenomen tekst wordt als basis voor de bespreking genomen. (Zie Parl.St. Vl.Parl. 2021-22, nr. 1313/3)
– Artikel 1 tot en met 11 worden zonder opmerkingen aangenomen.
De artikelsgewijze bespreking is gesloten.
We zullen straks de hoofdelijke stemming over het ontwerp van decreet houden.