Report plenary meeting
Report
Algemene bespreking
Dames en heren, aan de orde is het ontwerp van decreet tot wijziging van de Codificatie sommige bepalingen voor het onderwijs van 28 oktober 2016, wat betreft de voorbereiding van de transitie van sommige voorzieningen van Onderwijs naar Welzijn.
De algemene bespreking is geopend.
Mevrouw Beckers heeft het woord.
Ik wil heel kort zeggen dat wij het voorstel zullen steunen, maar mijn collega De Reuse is hierover tussengekomen in de commissie, en ik wou toch nog even zeggen dat er nog altijd onzekerheid is voor de personeelsleden, zowel de vastbenoemde als de tijdelijke. Het is voor die mensen onduidelijk wat de transitie zal betekenen voor hun toekomst. Het beleid, dit onderwijsnet en de instellingen, moeten daar samen werk van maken. Ik hoop dat we dat inderdaad gaan blijven monitoren. Voor alle goede verstaanders zijn wij wel voorstander van deze transitie, maar die mensen moeten natuurlijk ook zekerheid hebben, en we moeten zorgen dat die overgang kwaliteitsvol gaat gebeuren.
Mevrouw Goeman heeft het woord.
Wij hebben in de commissie ook gezegd dat we het op zich een logische zaak vinden dat deze internaten nu overgaan naar Welzijn. Ik denk dat de zorgvragen steeds complexer worden, en dat daardoor het financieringskader binnen Onderwijs niet altijd het geschikte was. Wij gaan straks dus voor stemmen. Er zijn wel een aantal voorwaarden die we nog eens in de verf willen zetten.
Ten eerste, inderdaad, dat die transitie gebeurt met respect voor de instellingen en het personeel. Ook wij vragen dat er nu heel snel duidelijkheid komt wat er gaat gebeuren. Als ik het goed begrepen heb, blijft er een wervingsstop van kracht. Dat vinden wij een bijzondere jammere en eigenlijk onbegrijpelijke zaak.
Ten tweede wil ik van de gelegenheid gebruik maken om nog eens in de verf te zetten dat er, zeker voor dit soort internaten, absoluut voldoende middelen moeten worden vrijgemaakt. Ik ben vorige week nog op bezoek geweest in een school voor buitengewoon onderwijs. Zij werken met een aantal internaten en hebben nog eens heel duidelijk gezegd hoe kwetsbaar heel veel van die kinderen zijn die in die internaten zitten. Ze hebben heel veel nood aan ondersteuning en komen heel vaak uit echt moeilijke gezinssituaties. We zijn dus heel blij dat die internaten er zijn, maar er moet echt een heel goede omkadering zijn voor die kinderen.
Wij steunen dus het decreet, maar wij hopen dat de middelen gaan volgen.
De heer Danen heeft het woord.
Ik weet dat, nog voor ik in het parlement zat, er al een motie is ingediend om dit mogelijk te maken. Nu, tien jaar later, wordt dit werkelijkheid. Het gaat vooral om kinderen die meer nodig hebben dan het onderwijs kan bieden, en daarom is het wel een goede zaak dat zij van Onderwijs naar Welzijn worden overgeheveld. Het gaat toch over meer dan duizend kinderen, en ook meerdere honderden personeelsleden. Het is dus geen klein dossier of klein decreet, maar het is vooral een decreet dat de meest kwetsbaren in de samenleving ten goede komt. Daarom gaan wij ook voor stemmen.
De heer Daniëls heeft het woord.
Collega’s, ik ben blij om van verschillende fracties te horen dat ze dit ontwerp van decreet gaan steunen, want het is inderdaad een issue dat al heel lang weegt. Dat zijn kinderen met serieuze rugzakken, over wie je inderdaad terecht de vraag moet stellen: is dit onderwijs of is dit meer dan onderwijs, of is dit meer welzijn dan onderwijs? Dat debat voeren we inderdaad al jaren. Vanuit de N-VA-fractie hebben wij altijd aangegeven dat onderwijs onderwijs is. En als het meer is, moeten we ook kijken hoe we de beste context kunnen creëren voor die kinderen.
Daar komt nog bij, collega's, dat we ook eerlijk moeten zijn dat de juridische diensten in dit land hun oog ook op dat soort internaten hebben laten vallen om daar kinderen in te plaatsen, omdat ze in welzijnsmiddens geen plaatsen vonden. Door die internaten nu onder te brengen bij welzijn, wordt dat in elk geval al opgelost. Dat is één.
Ten tweede is er ook duidelijkheid voor de toekomst. Dat vind ik belangrijk, ook voor het personeel. Ik verwijs nog eens naar de MPIGO’s, de medisch-pedagogische instituten van het GO! Het lag al heel lang ‘in de waggel’ waar dat nu thuishoort. Daar creëren we nu eindelijk duidelijkheid over.
Vanuit onze fractie gaan we dat absoluut zeker steunen, zeker omwille van het principe. Er zijn in het ontwerp van decreet inderdaad een aantal zaken opgenomen rond personeel, onder andere de wervingsstop, die verder moeten worden uitgeklaard. Minister Crevits en minister Weyts, we hebben er alle vertrouwen in dat dat met de sector op een goede manier gaat gebeuren. Ik begrijp dat er wat ongemak is bij het personeel. Ik heb daar echt begrip voor, maar ik hoop dat we met dit ontwerp van decreet de toekomst nu in een definitieve plooi leggen en dat er op lange termijn duidelijkheid, stabiliteit en zekerheid is voor de kinderen, voor het personeel en in het landschap in Vlaanderen.
Mevrouw Vandromme heeft het woord.
Ook vanuit onze fractie is er tevredenheid over de tussenkomsten. Voor ons is het altijd belangrijk geweest dat er een goede afstemming was tussen onderwijs en welzijn. En laat ons eerlijk zijn, collega's, minister, voor ouders of leerlingen doet het er eigenlijk niet toe of die middelen nu vanuit onderwijs of vanuit welzijn komen. Ik denk dat dat een mooi signaal is dat we hier vandaag goedkeuren.
Het verhaal is complex en de transitie zorgt natuurlijk altijd voor onrust. Het is goed dat beide inspecties ook goed samenwerken. De timing is krap. Maar ik las ook dat er bijvoorbeeld een einddatum is voorzien voor de benoemingsstop. Ik denk dat het belangrijk is dat er duidelijkheid en transparantie is en dat dat de onrust voor een stuk zal beperken.
Wat voor ons ook belangrijk is, is dat er met betrekking tot de opnameplicht binnen de internaten een evenwicht is tussen het eigen beleid en de visie van de instelling en de noden die er op het terrein zijn. Maar ik heb uit de commissie onthouden dat daar ook aandacht voor is.
Wat ons betreft, is dit een zeer belangrijke stap voor een zeer kleine, kwetsbare groep, maar desalniettemin toch zeer belangrijk.
Vraagt nog iemand het woord? (Neen)
De algemene bespreking is gesloten.
Artikelsgewijze bespreking
Dames en heren, aan de orde is de artikelsgewijze bespreking.
De door de commissies aangenomen tekst wordt als basis voor de bespreking genomen. (Zie Parl.St. Vl.Parl. 2021-22, nr. 1252/3)
– Artikel 1 tot en met 8 worden zonder opmerkingen aangenomen.
De artikelsgewijze bespreking is gesloten.
We zullen straks de hoofdelijke stemming over het ontwerp van decreet houden.