Actuele vragen
Tijdens de wekelijkse plenaire vragenmiddag kunnen de Vlaamse volksvertegenwoordigers de ministers van de Vlaamse Regering ondervragen over onderwerpen uit de actualiteit.
Deze week vragen over:
de achterstand bij de bouw van sociale woningen;
de opvang van Oekraïense vluchtelingen door gastgezinnen;
de toevoeging van de deeltjestellertest tegen roetfilterfraude aan de technische autokeuring;
het tekort aan zwemplaatsen in open water in Vlaanderen;
een Vlaamse 5G-strategie;
de discussie over een eventueel alcoholverbod op jeugdkampen;
de federale arbeidsdeal en de impact ervan op Vlaanderen;
de wettigheid van samenstelling van de bestuursorganen van vzw Flagey;
de repatriëring van kinderen uit Syrië;
de stijgende prijzen in woonzorgcentra;
overlast door allochtone jongeren op recreatiedomeinen.
Download hier de lijst met de actuele vragen van 22 juni 2022 (pdf).
Waterbeleid: ontwerp van wijzigingsdecreet
De Vlaamse Regering diende een ontwerp van decreet in om een aantal wijzigingen aan te brengen in bestaande decreten met betrekking tot de onbevaarbare waterlopen, het milieubeleid en het integraal waterbeleid. Zo wordt onder meer de definitie van bedding van de waterloop en talud verduidelijkt, komt er een verfijnde watertoets en informatieplicht en een actualisering van de afbakening van overstromingsgevoelige gebieden en wordt uitvoering gegeven aan de verordening (EU) 2020/741 over het hergebruik van water. De plenaire vergadering bespreekt het ontwerp van decreet en houdt de eindstemming.
Overheveling buitengewone internaten van Onderwijs naar Welzijn - ontwerp van decreet
Vlaanderen telt nog 21 buitengewone internaten voor kinderen en jongeren die extra zorg nodig hebben. Concreet gaat het om de 19 medisch-pedagogische instituten van het GO! (Gemeenschapsonderwijs), waarvan er acht ook een beheersovereenkomst hebben als internaat met permanente openstelling, het tehuis Kastor (voorheen de Rijzende Ster) en het Koninklijk Werk IBIS. De Vlaamse Regering diende een ontwerp van decreet in om deze voorzieningen of delen ervan de transitie te laten maken van Onderwijs naar Welzijn, met als doel om tot een gelijkwaardige financiering te komen tegen uiterlijk 2024 en aldus een historisch ontstane discriminatoire situatie recht te zetten. Deze voorzieningen maken een transitie omdat ze qua populatie en werking aansluiten bij de voorzieningen van Welzijn, zowel voor minderjarigen met een handicap (het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap) als voor jeugdhulp (agentschap Opgroeien). Een duizendtal leerlingen met bijzondere zorgnoden moeten hierdoor een betere en meer aangepaste ondersteuning krijgen. De plenaire vergadering bespreekt het ontwerp van decreet en houdt de eindstemming.
Hertekening inburgeringsbeleid - ontwerp van decreet
In uitvoering van het Vlaams regeerakkoord 2019-2024 diende de Vlaamse Regering een ontwerp van decreet in om het inburgeringsbeleid op een aantal punten te wijzigen. Zo zal een inburgeraar inschrijvingsgeld moeten betalen voor de NT2-opleiding (Nederlands als tweede taal) met inbegrip van de NT2-test, en het taalniveau wordt hoger. De plenaire vergadering bespreekt het ontwerp van decreet en houdt de eindstemming.
Relancemaatregelen in het onderwijs - ontwerp van decreet
In het onderwijs werden vier relanceplannen opgesteld in uitvoering van het relanceplan Vlaamse Veerkracht. Het doel van deze relance is een ambitieus plan waarbij het Vlaamse onderwijs toekomstbestendig moet worden gemaakt en een achterstand omgebogen in een voorsprong. Daarnaast zijn er gevolgen van de coronacrisis die een impact hebben op het onderwijs. Om uitvoering te geven aan de relanceplannen en om enkele andere tijdelijke maatregelen te verlengen diende de Vlaamse Regering een ontwerp van decreet in. Het ontwerp bevat onder meer de verlenging van het ondersteuningsmodel in afwachting van het decreet Leersteun; relancemiddelen voor de Syntra's; bijkomende middelen voor de ICT-vorming via de relanceplannen Digisprong en Edusprong. De plenaire vergadering bespreekt het ontwerp van decreet en houdt de eindstemming.
Ondersteuning G-sport: voorstel van resolutie
Personen met een handicap ondervinden drempels als ze een sport willen uitoefenen. Leden van verschillende fracties van meerderheid en oppositie dienden een voorstel van resolutie in waarin ze de Vlaamse Regering onder andere vragen om onderzoek te doen naar inclusief sporten in het buitenland, ondersteuning te bieden zodat goede praktijkvoorbeelden kunnen worden gedeeld, reguliere sportclubs bij te staan bij infrastructuuraanpassing voor sporters met een beperking en in te zetten op meer promotie via rolmodellen.