Report plenary meeting
Report
Verslag
Dames en heren, aan de orde is het verslag namens de Commissie voor Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Armoedebestrijding over het verzoekschrift over de gevolgen van de BelRAI-screener voor het zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden.
Mevrouw De Martelaer, verslaggever, heeft het woord.
Op 3 januari 2022 werd een verzoekschrift ingediend over de gevolgen van de BelRAI-screener voor het zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden. Het verzoekschrift kreeg het nummer 22 van dit jaar. Het verzoekschrift werd ontvankelijk verklaard op 12 januari 2022 en voor verdere behandeling verwezen naar de Commissie voor Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Armoedebestrijding. De commissie besprak het verzoekschrift voor de eerste maal op 25 januari en besliste om aan minister Wouter Beke uitleg te vragen over dit verzoekschrift.
Collega’s, waar gaat dit over? De gevolgen van de inschaling via de nieuwe BelRAI-screener voor het zorgbudget voor zwaar zorgbehoevenden hebben zowel in het Vlaams Parlement als in de pers al heel wat stof doen opwaaien, aldus de verzoeker. Er is zelfs sprake van dat 30 procent en meer mensen nu geen recht meer hebben op het zorgbudget. De Vlaamse minister van Welzijn, Wouter Beke, kondigde een evaluatie en mogelijke bijsturing aan. Ondertussen blijven zij die een inschaling krijgen via het nieuwe systeem en uit de boot gevallen zijn, met vragen zitten. Ook diegenen die opnieuw een inschaling moeten krijgen, zitten met vragen. Daarom vraagt de verzoeker het Vlaams Parlement om verduidelijking over deze problematiek en oplossingen op zeer korte termijn.
Concreet stelt de verzoeker de volgende vragen. Ten eerste: heeft het zin om in beroep te gaan bij een negatieve beslissing en 75 euro dossierkosten te betalen? Zullen dossiers van personen waarvan het einde van hun recht nadert en ook nieuwe dossiers een inschaling krijgen met de nieuwe BelRAI-screener? Zal de beroepscommissie ook het resultaat van de evaluatie afwachten?
Ten tweede: wanneer zal de minister van Welzijn een antwoord geven over het resultaat van het onderzoek naar de problemen met het nieuwe screeningssysteem?
Ten derde: indien blijkt dat er inderdaad een fout is in het nieuwe screeningssysteem, zullen dan alle behandelde dossiers, zowel die met een positieve als die met een negatieve beslissing, opnieuw behandeld worden?
De vierde en laatste vraag: ondertussen blijven de Vlaamse zwaar zorgbehoevenden in de kou staan, zonder hun broodnodige 130 euro per maand. Waar blijft het warme en sociale Vlaanderen uit het regeerakkoord?
Op 3 mei 2022 werd het verzoekschrift opnieuw toegevoegd aan de agenda van de Commissie voor Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Armoedebestrijding. De commissie had inmiddels van minister Beke een antwoord ontvangen op dit verzoekschrift. Aangezien er zich tussen de indiening van het antwoord van de minister en de behandeling ervan tijdens de commissievergadering wijzigingen voordeden, vroeg de commissie naar een geactualiseerd antwoord van minister Wouter Beke. Dit antwoord werd op 10 mei 2022 bezorgd en op 24 mei 2022 toegevoegd aan de agenda van onze commissie. De kern van het geactualiseerd antwoord van de minister was dat er ondertussen een onderzoek afgesloten was naar de redenen voor de vermindering van het aantal mensen dat in aanmerking komt voor het zorgbudget voor zwaar hulpbehoevenden sinds het gebruik van de BelRAI-screener als inschalingsinstrument. Dat onderzoek was dus afgerond, en op 1 april besliste de Vlaamse Regering om de afkapwaarde bij te sturen in de BelRAI. Dit wordt momenteel vertaald in de regelgeving die retroactief zal ingaan op 1 juni 2021.
De aanwezige leden stemden in met het voorstel van de commissievoorzitter om het antwoord van de Vlaamse Regering samen met het verslag van de bespreking ervan, aan de indiener van het verzoekschrift te bezorgen.
Is het parlement het eens met de conclusies van de commissie? (Instemming)
Ik zal de verzoeker hiervan in kennis stellen.