Actuele vragen
Tijdens het wekelijkse plenaire vragenuur kunnen de Vlaamse volksvertegenwoordigers de ministers van de Vlaamse Regering ondervragen over onderwerpen uit de actualiteit.
Ze kunnen hun actuele vragen indienen tot kort voor de aanvang van de plenaire vergadering en zo snel inspelen op wat gebeurt in de samenleving.
Deze week vragen over:
de coronamaatregelen voor de jeugdsector tijdens de kerstvakantie;
de nieuwe coronamaatregelen in het onderwijs;
de voorstellen om het lerarentekort aan te pakken;
het OESO-rapport betreffende het Vlaams hoger onderwijs, met name wat de vereiste taalkennis Nederlands voor docenten betreft;
de gevolgen van het faillissement van de Vlaamse Energieleverancier;
mogelijk minder Europese relancemiddelen voor België en de impact hiervan op Vlaanderen.
Download hier de lijst met de actuele vragen van 8 december 2021 (pdf).
Nieuw DBFM-programma Scholen van Vlaanderen - ontwerp van decreet
Het Masterplan Scholenbouw 2.0 van de Vlaamse Regering voorziet tijdens deze legislatuur voor meer dan 3 miljard euro investeringen in ruim 1000 nieuwe of grondig gerenoveerde scholen. Hierbij kunnen de scholen onder meer een beroep doen op DBFM-programma’s (Design Build Finance Maintain), de meest geïntegreerde variant van publiek-private samenwerking (PPS), waarbij alle aspecten van een project integraal worden geregeld. De Vlaamse Regering diende een ontwerp van decreet in om deze DBFM-programma’s met een totaal investeringsvolume van 1 miljard euro aan de scholen te kunnen aanbieden. De plenaire vergadering bespreekt het ontwerp van decreet en houdt de eindstemming.
Bescherming dienstenchequewerknemers - ontwerp van decreet
Het Vlaams Parlement nam op 16 juni 2021 al een decreet aan om te kunnen optreden tegen gebruikers van dienstencheques die de coronamaatregelen niet naleven en de dienstenchequewerknemers daardoor in gevaar brengen. Nu diende de Vlaamse Regering een ontwerp van decreet voor de uitsluiting van dienstenchequegebruikers wegens andere zware inbreuken dan de niet-naleving van de coronaveiligheidsmaatregelen. Met het nieuwe sanctiemechanisme wordt het mogelijk om gebruikers te bestraffen die een inbreuk hebben gepleegd zonder medewerking van de erkende onderneming. De lijst van inbreuken waar een bestraffingsmaatregel tegenover staat, wordt uitgebreid. Gebruikers die overheidsmiddelen misbruiken of de veilige werkomstandigheden voor de huishoudhulpen in het gedrang brengen, worden aangepakt. Deze regeling moet de dienstenchequewerknemers beschermen, maar hen ook het signaal geven dat ze gesteund worden door een decretaal kader en dat ze misbruik en respectloosheid op een veilige manier kunnen melden.
Generieke waarborgregeling ondernemingen: ontwerp van decreet
Sinds 2004 bestaat er een waarborgregeling voor kleine, middelgrote en grote ondernemingen in Vlaanderen. De waarborgregeling van de Vlaamse overheid maakt het voor ondernemers makkelijker om krediet te verkrijgen van de bank. Om de bestaande waarborgregeling te updaten, diende de Vlaamse Regering een ontwerp van decreet in. Het ontwerp beoogt een nieuw kader te creëren voor de generieke of automatische waarborgregeling voor ondernemingen met behoud van de essentie van de bestaande regeling.Zo zal de regelgeving duidelijker worden gemaakt en krijgen de ondernemingen een betere ondersteuning via de wet Continuïteit Ondernemingen. De plenaire vergadering bespreekt het ontwerp van decreet en houdt de eindstemming.
Leerlingenvervoer buitengewoon onderwijs: voorstel van resolutie
Uit een bevraging van het Katholiek Onderwijs Vlaanderen en de ouderkoepel van het vrij onderwijs (VCOV) in de maand oktober bleek dat kinderen uit het buitengewoon onderwijs die gebruikmaken van het leerlingenvervoer soms urenlang op de bus zitten op weg naar en van school. Tijdens de plenaire vergadering van 17 november 2021 ondervroegen de volksvertegenwoordigers de ministers van Mobiliteit en Onderwijs al hierover. In een voorstel van resolutie roepen de meerderheidsfracties de Vlaamse Regering op om op korte termijn extra inspanningen te leveren om de meest problematische situaties op te lossen en om een fundamentele hervorming van het leerlingenvervoer in het buitengewoon onderwijs uit te werken. De voorstellen van resolutie van de oppositiefracties over deze problematiek werden verworpen in de commissie, maar ze vragen om ze alsnog plenair te behandelen.
Belang binnenluchtkwaliteit in strijd tegen COVID-19
De plenaire vergadering bespreekt via de spoedprocedure voorstellen van resolutie van Groen en Vlaams Belang over het belang van goede luchtkwaliteit, ventilatie en luchtfiltratie in het onderwijs en van een voorstel van resolutie van de meerderheidsfracties over het belang van een goede luchtkwaliteit in de strijd tegen het coronavirus.