Report plenary meeting
Actuele vraag over de uitrol van de boosterprik bij de algemene bevolking
Actuele vraag over de verplichte vaccinatie voor iedereen
Actuele vraag over het vaccinatieprogramma voor de derde prik
Report
De heer Sintobin heeft het woord.
Minister, van renovatieplicht tot vaccinatieplicht: waar gaat dat in godsnaam eindigen? Wanneer zal deze coronadictatuur – ik durf dat zo te noemen – eindelijk stoppen? Als het van federaal minister Vandenbroucke, van zijn en uw Waalse collega van Volksgezondheid en van Petra De Sutter afhangt, zullen alle inwoners van dit land verplicht gevaccineerd worden. Niemand weet hoe dat zal worden georganiseerd. Ik vraag me trouwens af wat men zal doen met mensen die weigeren om zich te laten vaccineren. Zal men die mensen een celstraf geven, naar een strafkamp sturen of een geldboete geven? In ieder geval is duidelijk dat de verplichte vaccinatie ervoor zal zorgen dat de tweedeling in dit land nog groter wordt. Mensen die zich niet willen laten vaccineren, zullen absoluut niet overtuigd worden door een verplichte vaccinatie.
U bent in het verleden daarover – een beetje typisch – op de vlakte gebleven en wat terughoudender geweest, maar u hebt toch laten noteren dat u bereid bent om het gesprek daarover aan te gaan. We weten allemaal wat ‘we zijn bereid om het gesprek aan te gaan’ betekent in CD&V-taal. We hebben de afgelopen weken en maanden kunnen vaststellen dat de Vlaamse Regering in diverse dossiers voortdurend slaafs aan het handje van de Federale Regering en in het bijzonder van federaal minister Frank Vandenbroucke heeft gelopen. We hebben daar recent nog een voorbeeld van gezien met het Covid Safe Ticket (CST).
Ik veronderstel, minister, dat de kwestie van de verplichte vaccinatie deze namiddag in het Overlegcomité aan bod zal komen. Ik wil van u weten wat het standpunt van de Vlaamse Regering is en vooral welk standpunt ze effectief zal verdedigen en afdwingen op het Overlegcomité.
De heer Parys heeft het woord.
Minister, collega’s, ik heb een andere vraag, een vraag die in een regio met een vaccinatiegraad van 92,5 procent volgens onze fractie alleszins relevanter is. Die gaat over die derde prik. Want zo’n derde prik, minister, zorgt ervoor dat de bescherming wordt opgetrokken van 44 procent voor wie eerst AstraZeneca heeft gekregen naar 93 procent en van 62 procent voor wie eerst Pfizer heeft gekregen naar 94 procent. Je ziet ook in het Verenigd Koninkrijk, waar ze sinds 19 september zijn begonnen met die derde prik toe te dienen, wat het effect is op de hospitalisaties van 60-plussers. En dat is bijzonder positief.
Minister, in juli bleek al uit Israëlisch onderzoek dat er positieve effecten te verwachten zijn van zo’n derde prik. In augustus vroegen wij zo’n derde prik voor wie kwetsbaar is en voor ouderen, en later voor iedereen. In september wilde de voorzitter van de Taskforce Vaccinatie daar nog niet van weten. De federale minister van Volksgezondheid zei: beter de derde wereld inenten dan een derde prik voor onze mensen van de derde leeftijd, terwijl de Vlaamse Regering daar toen wel op aandrong.
In oktober hebt u dan die veralgemeende derde prik – voor iedereen dus – op tafel gelegd. Die werd pas in november goedgekeurd in de interministeriële conferentie (IMC). Dat is natuurlijk echt de trein der traagheid waarvoor we de kost betalen. Vandaag verschijnen er artikels, minister, die zeggen dat Vlaanderen die derde prik trager toedient dan de andere regio’s in ons land. Voor alle duidelijkheid: we hebben er wel al 190.000 meer gezet dan in Wallonië, maar procentueel zitten zij voor op ons in de categorie 65-plussers, ook al hebben wij er in die specifieke categorie 135.000 meer gezet.
Minister, laten we van die derde prik absoluut het project maken van deze Vlaamse Regering. Laten we ervoor zorgen dat die prikken zo snel mogelijk gezet kunnen worden. Mijn vraag aan u is heel eenvoudig, minister. Hoe kunt u ervoor zorgen dat we de uitrol van die derde prik nog versnellen, zodat we onze bevolking zo snel mogelijk die extra bescherming aanbieden?
Mevrouw De Rudder heeft het woord.
Collega’s, voorzitter, minister, de coronacijfers blijven stijgen. De ziekenhuizen liggen opnieuw vol en de huisartsen worden overspoeld met vragen. Straks zal het Overlegcomité bij elkaar komen om te kijken welke bijkomende maatregelen er genomen zullen moeten worden op korte termijn om die vierde golf te doen afzwakken, om de zorg weer onder controle te krijgen en om het aantal besmetting weer te doen dalen.
Op middellange termijn – dat hebben we al gezien in het verleden – blijft die vaccinatie uiteraard een van de belangrijkste maatregelen om die coronacrisis te kunnen doorstaan. In Vlaanderen hebben we een zeer hoge vaccinatiegraad. Dat is uiteraard alleen maar te danken aan de vele vrijwilligers die zich inzetten in onze vaccinatiecentra en die daar elke dag het beste van zichzelf geven om zoveel mogelijk mensen die prik te kunnen geven.
Door de Vlaamse Regering is enkele weken geleden dan ook beslist om die derde prik te gaan geven, wat een goede zaak is. Op federaal niveau is al beslist om het zorgpersoneel een verplicht vaccin toe te dienen.
Minister, met CD&V zijn we eigenlijk zeer duidelijk. Voor ons moet er een volgende stap gezet worden. Voor ons moet die verplichte vaccinatie voor iedereen er komen. Natuurlijk moet dat succesvol gedaan worden en moeten er nog heel veel voorwaarden uitgewerkt worden, zoals regels in verband met de afdwingbaarheid. De voorwaarden moeten gemaakt worden, het kader moet geschapen worden. We hebben er alle begrip voor dat die voorwaarden nog uitgeschreven moeten worden. Maar de voorbereiding moet natuurlijk aangevat worden om dat op termijn mogelijk te maken.
Ik heb dus een heel concrete vraag, minister. Welke initiatieven of voorbereidingen zult u nemen om die verplichte vaccinatie te kunnen doorvoeren?
Mevrouw Saeys heeft het woord.
Minister, ik vraag mij af wanneer die vaccinatiegolf van de derde prikken op ons af gaat komen, want het gaat traag, te traag, met het zetten van de derde prikken. We zien dat heel wat zorgpersoneel in de ziekenhuizen en in de eerste lijn met bosjes uitvalt. Ik denk toch wel dat het een no-brainer is dat we juist die mensen extra moeten beschermen om uitval te vermijden, zeker nu, in die vierde golf.
En die vaccins, die zijn er, minister. Er zijn 2 miljoen vaccins die op dit moment stof liggen te vergaren en die niet in de armen van de mensen geraken. Het agentschap haalt daar een aantal redenen voor aan: er moet een bepaalde periode worden gerespecteerd tussen uw tweede en uw derde prik, vrijwilligers zoeken is wat moeilijker en er is bovendien een plafond in het bijverdienen, de vaccinatiecentra zijn afgeschaald en moeten nu weer worden opgeschaald, en dat vraagt tijd.
Maar, minister, die derde prikken zijn zo belangrijk, naast die bijkomende maatregelen, om ervoor te zorgen dat we die besmettingen doen dalen, dat de druk op het zorgsysteem naar beneden gaat en dat we de winter op een zo goed mogelijke manier proberen door te komen.
Recente cijfers uit het Verenigd Koninkrijk hebben inderdaad aangetoond dat we de bescherming tegen symptomatische infectie sterk kunnen verhogen via die derde prik. Dus stop het getreuzel en versnel die vaccinatiecampagne. Minister, mijn vraag is dan ook heel simpel: welke maatregelen zult u nemen om ervoor te zorgen dat die derde prikken zo snel als mogelijk in de armen van de mensen geraken?
Minister Beke heeft het woord.
Collega's, ik dank jullie voor deze vragen.
Collega Sintobin, u spreekt over een grote tweedeling tussen gevaccineerden en niet-gevaccineerden. Als 92 procent van de volwassen bevolking gevaccineerd is, dan valt het nogal mee met die tweedeling, denk ik. Aan de andere kant moet ik u zeggen dat ik hoe langer hoe minder begrip heb voor die 8 procent niet-gevaccineerden. Als u naar onze ziekenhuizen gaat, als u naar onze dokters luistert, dan ziet u dat iedereen wordt overspoeld. En toch zijn er nog altijd mensen die zich manifest niet laten vaccineren. Daar heb ik dan geen begrip voor. Vandaag moet er zorg worden uitgesteld omdat er mensen zijn die zich niet hebben laten vaccineren. Daar heb ik geen begrip voor. Ik vind het dan ook niet gepast om te spreken over een tweedeling. Ik kan maar één ding zeggen: we kunnen het debat voeren over de verplichte vaccinatie. De vragen zijn gesteld en ik vind dat ook een belangrijk debat. Het is niet een debat waar dit Vlaams Parlement over zal beslissen, het is een federale aangelegenheid. Maar we mogen het debat daarover wel voeren.
Maar ondertussen zou ik toch wel willen vragen aan iedereen die nog niet gevaccineerd is: laat u in godsnaam vaccineren! U redt daarmee niet alleen uw eigen leven, u zorgt er ook voor dat de mensen die zorg, die ons zorgsysteem nodig hebben, die ook kunnen gebruiken. En omgekeerd, door u niet te laten vaccineren, speelt u niet alleen met uw eigen leven, maar eigenlijk ook met het leven van mensen die zorg nodig hebben en die op dit ogenblik geen plaats kunnen krijgen in de ziekenhuizen. Ik heb daar hoe langer hoe minder begrip voor.
Ten tweede, mijnheer Sintobin, zegt u dat ik ‘aan het handje van’ loop. Dat gevoel heb ik eerlijk gezegd absoluut niet, integendeel. Ik heb eerder het gevoel dat we de andere collega's in de interministeriële conferenties en andere niveaus mee op sleeptouw nemen. Toen ik zei dat tegen 11 juli iedere volwassene een eerste prik zou krijgen, werd ik weggelachen. Maar we hebben het wel gedaan. Toen ik weken – wéken – geleden zei dat we een derde prik moesten hebben, werd ik weggelachen. Maar intussen zijn de andere collega's wel bijgedraaid. Ik heb dan ook het gevoel dat we eerder de anderen mee op sleeptouw nemen dan dat we aan het handje lopen.
Collega’s, vorige week heb ik op deze plaats gezegd dat de situatie zorgwekkend is. En dat is ze nog steeds. Dat is ook de reden waarom er op dit eigenste ogenblik een Overlegcomité zal plaatsvinden.
Een paar weken geleden heb ik gezegd dat we ons moeten klaarmaken voor die derde prik en dat we die derde prik moeten zetten. En mevrouw Saeys, er liggen geen miljoenen vaccins stof te vergaren. Ik vind dat een beetje een ongelukkige uitdrukking. We hebben al 500.000 vaccins, derde prikken, gezet. Van de 65-plussers, van wie het tijdsinterval verstreken is, werd al 83 procent uitgenodigd. Wat de zorg betreft, zullen de ziekenhuizen deze week hun vaccins krijgen. Er wordt dus volop gewerkt om die derde prik te zetten. En natuurlijk betekent dat in Vlaanderen meer werk. We hebben meer 65-plussers en we hebben veel meer mensen gevaccineerd, dus natuurlijk betekent dat bij ons veel meer werk dan in de andere regio's. Dat is nogal vanzelfsprekend.
Maar al bij al is dat nog een goede zaak dat het bij ons meer werk geeft, omdat het eigenlijk alleen maar aantoont dat we met een hogere vaccinatiegraad zitten.
Wat de verplichte vaccinatie vandaag betreft, heb ik de ontwerpnotificaties gelezen, die straks besproken zullen worden. Ik heb gezien wat daarover in de Federale Regering is gezegd naar aanleiding van het Overlegcomité, en dat staat daar niet tussen. U stelt de vraag wat daar straks over zal worden gezegd. Ik kan u alleen zeggen dat, als ik zie wat er gisteravond op federaal niveau is afgesproken, en ik zie de partijverklaring – maar dat is voor mij iets anders – het dan niet op tafel zal liggen. Wat wel op tafel zal liggen is de veralgemeende derde prik. Dat is wat wij inderdaad gevraagd hebben.
Ben ik tegen die verplichte vaccinatie? Ik vind inderdaad dat we dat debat moeten voeren. Ten eerste vind ik dat iedereen moreel verplicht is om zich te laten vaccineren. Dat is het eerste punt dat ik daarstraks gemaakt heb. En we moeten daarover durven na te denken. Het is niet zo dat dat niet bestaat in ons land: polio is een vaccin dat verplicht is. Maar er is de vraag over de sanctie en de afdwingbaarheid – hoe gaan we dat doen, hoe gaan we dat controleren? Dat vind ik belangrijke debatten; die vragen hebt u zelf ook aangehaald. Minister Vandenbroucke heeft het debat publiekelijk naar voren gebracht, en ik denk dat we die debatten moeten voeren. Maar nog eens: dat is voor aan de overkant van de straat. Als men dat wil verplichten, is dat een federale regelgeving. Daar zal men dus ook moeten kijken naar de sancties en de afdwingbaarheid. Maar in tussentijd denk ik vooral dat we daar niet op hoeven te wachten. Ik ben er hoe langer hoe meer van overtuigd dat die derde prik ons inderdaad kan helpen.
Ik was gisteren in Noordrijn-Westfalen, en ik heb daar met mijn Duitse collega gesproken. Ik heb ook met een aantal experten gesproken, en ik heb daar de vraag gesteld hoe het mogelijk is dat we langs de ene kant met zo’n hoge vaccinatiegraad zitten – ook in Duitsland zegt men ‘knap gedaan’ – en we toch met zo’n hoge besmettingsgraad zitten. En een van de mogelijke verklaringen is dat we wel eens slachtoffer zouden kunnen zijn ons eigen succes. Het feit dat we als een van de eerste regio's zo snel de eerste prik gezet hebben, veel sneller dan in andere regio's en in andere landen, en het feit dat een toenemend aantal studies aantonen dat de immuniteit geleidelijk aan daalt, kunnen er mee voor zorgen dat de viruscirculatie daardoor ook sneller toeneemt.
Het kan er ons alleen maar toe aanzetten om die derde prik inderdaad ook stevig verder in handen te nemen. En dat doen we ook: 83 vaccinatiecentra hebben gezegd dat zij gaan doorstarten. In Brussel zijn dat er 5, in Wallonië zijn het er 22. Hier hebben we 83 vaccinatiecentra. Ik wil alle burgemeesters en alle eerstelijnszones bedanken voor het feit dat ze daar hun schouders opnieuw onder zetten. En we gaan die vaccinatiecentra ook tot diep in 2022 verder nodig hebben.
We proberen tot praktische afspraken te komen, ook met het federale niveau. Ik geef een voorbeeldje. Als onze vrijwilligers verder ingezet willen worden, hoe zit het dan met het vrijwilligersforfait? En zo zijn er een aantal andere zaken. We zijn in overleg, dat zal straks ook op het Overlegcomité komen. De minister-president heeft die vragen meegenomen vanuit Vlaanderen om aan te geven dat we een aantal praktische zaken nodig hebben om die derde prik te kunnen zetten.
500.000 zijn er al gezet, 1,2 miljoen zijn geprogrammeerd – dat wil zeggen de 65-plussers en de zorg. En daarnaast zouden we tegen het einde van dit jaar ook nog de mensen die het Janssenvaccin hebben gekregen willen uitnodigen. Over AstraZeneca zijn er nog geen wetenschappelijke adviezen, en het frustreert me eerlijk gezegd een beetje dat de Hoge Gezondheidsraad ons daar nog altijd geen positief advies over geeft. Maar ik heb alvast aan mijn agentschap gevraagd om er ook in capaciteit voor te zorgen dat ook deze mensen zo snel als mogelijk kunnen worden uitgenodigd. En dan zijn er nog de volgende trajecten die we moeten voorbereiden om inderdaad zo snel als mogelijk die derde prik bij de rest van de bevolking te kunnen zetten. (Applaus bij de meerderheid)
De heer Sintobin heeft het woord.
Ik laat eerst het massale applaus uitdoven. (Applaus bij de meerderheid)
Ik denk dat een aantal onder hen niet gevaccineerd zijn, maar soit. (Opmerkingen van minister Beke)
Minister, ik vind het eigenlijk wraakroepend dat een federale minister een toch wel belangrijk debat in de media op gang trekt over verplichte vaccinatie en daarmee mensen in de gordijnen jaagt en dat u dan komt zeggen dat dit niet uw bevoegdheid is maar een federale bevoegdheid en dat het trouwens niet geagendeerd staat op het Overlegcomité. Collega’s van de Vooruitfractie, ik vind dit wraakroepend. Het is trouwens wel voor een deel onze verantwoordelijkheid want we hebben natuurlijk ook het zorgpersoneel, maar dat is een apart verhaal wat verplichte vaccinatie betreft.
U zegt dat u steeds minder begrip hebt voor niet-gevaccineerden. Ik heb hier een aantal vrij recente citaten van u bij me waarin u telkens zegt voorstander te zijn van een vrijwillige vaccinatie. Plotseling, in een week tijd, bent u van mening veranderd.
Men heeft ons altijd wijsgemaakt dat er moet worden gevaccineerd en dat bij een vaccinatiegraad van 70 procent alles weer oké wordt. We zitten nu al aan 92 procent en het is nog altijd niet goed. U zult trouwens nooit aan 100 procent raken. En dus is mijn vraag wat er gebeurd is met het verhaal van de groepsimmuniteit.
De heer Parys heeft het woord.
Collega’s, ik wil even inpikken op wat de collega van het Vlaams Belang hier net zei. Het is alsof het licht van de zon wordt ontkend en alsof de deltavariant hier niet is aangespoeld in Vlaanderen.
Minister, wij geloven wel in de medische wetenschap, wij geloven wel in de voordelen die vaccinatie kunnen opleveren. En wat de discussie over een algemene vaccinatieplicht betreft, is die voor Vlaanderen natuurlijk weinig relevant gezien onze vaccinatiegraad. Maar het is wel zo dat er voor een stuk een vals debat op gang is gekomen omdat het CST is ingevoerd, dat ervoor moet zorgen dat zoveel mogelijk mensen zich laten vaccineren. Wie geen CST heeft, wordt het leven moeilijker en moeilijker gemaakt. Dan is het intellectueel misschien wel eerlijker om de voor- en de nadelen van een algemene vaccinatieplicht tegen elkaar af te wegen. Ik denk dat dat in Vlaanderen weinig relevant is, maar je moet dat debat durven aan te gaan.
Minister, wat die derde prik betreft, is de vraag die ook collega Saeys al heeft gesteld of de doorlooptijd van zes maanden bijvoorbeeld kan worden verkort naar vijf maanden. En zult u ervoor zorgen dat alle 65-plussers in Vlaanderen voor 31 december zijn ingeënt?
Mevrouw De Rudder heeft het woord.
Minister, ik dank u voor uw zeer duidelijk antwoord. De ziekenhuizen liggen vol, zorg wordt uitgesteld en dus blijft vaccineren belangrijk.
Collega Janssens, collega Parys, mevrouw De Rudder is een vraag aan het stellen.
We moeten op korte termijn de vierde golf echt wel kunnen inperken. Dat kan alleen maar wanneer de maatregelen worden opgevolgd en wanneer we kunnen inzetten op die derde prik. De vaccinatiecentra zijn nu volop bezig met het toedienen van die derde prik maar we zien natuurlijk dat er heel wat verschillen zijn tussen de vaccinatiecentra onderling. Er zijn er die al heel vergevorderd zijn, er zijn er die nog moeten opstarten en er zijn er die nog in de beginfase zitten. Minister, tot eind dit jaar ligt het vaccinatieprogramma vast: de 65-plussers, het zorgpersoneel en mensen die een Johnson & Johnson-vaccin hebben gehad. Is het realistisch om dit programma af te werken want mensen vragen zich af of ze nog voor het einde van dit jaar hun vaccin zullen kunnen krijgen? Kunnen we ervoor zorgen dat de vaccinatiecentra eind dit jaar het programma dat ze nu hebben ook kunnen afronden, zodat we volgend jaar met een nieuw programma kunnen beginnen?
Mevrouw Saeys heeft het woord.
Minister, slechts 30 procent van onze 65-plussers is op dit moment gevaccineerd en het zorgpersoneel wacht nog altijd op zijn vaccins. Ik heb gehoord dat de ziekenhuizen volgende week hun vaccins zouden krijgen. De eerste lijn is ook nog altijd wachtende en we zien enorm veel uitval. Ik zie bij collega’s enorm veel uitval en dat is nefast. Immers, hoe meer mensen uitvallen, hoe minder bedden er zijn om te bemannen en dat is nu net de essentie.
We hebben tweeduizend bedden, maar in theorie. In de praktijk is dat niet zo, gewoon omdat zo veel zorgpersoneel uitvalt. Vandaar mijn frustratie: die derde prikken, dat gaat voor mij te traag. Dat moet worden versneld. Ik heb er alle begrip voor dat dat altijd een beetje tijd vraagt, maar we kunnen ons nu niet wegstoppen achter het feit dat de vaccins er niet zijn. Die zijn er, dus laten we die absoluut zo snel mogelijk geven, met het liefst zo snel mogelijk een opschaling in die vaccinatiecentra en het liefst een zo snel mogelijke vaccinatie van ons zorgpersoneel.
Mevrouw Van den Bossche heeft het woord.
Minister, die boosterprikken gaan inderdaad veeleer traag, en dan heb ik het vooral over het zorgpersoneel. U weet dat die mensen eerst aan de beurt waren. Velen van hen hebben acht maanden geleden hun tweede prik gehad, terwijl men het erover eens is dat zes maanden na de tweede prik zeker die booster moet worden gegeven. Het personeel in de zorg valt massaal uit. 10 procent van de bedden wordt gesloten op een moment dat we ze keihard nodig hebben. Ik begrijp niet dat het zo moeilijk is voor Vlaanderen om de bestelwagens te regelen om die vaccins, zodra ze er waren, te verdelen onder de ziekenhuizen, waar het personeel dan diezelfde dag nog zou worden ingeënt. Zij smeken om de vaccins. Die zijn er, maar Vlaanderen is zeer traag met de verdeling ervan, en ik vraag mij af hoe dat kan. Dat het een eerste keer wat leergeld betalen was, oké, maar waarom ook deze keer?
De heer Vaneeckhout heeft het woord.
Minister, collega’s, laten we heel duidelijk zijn: de effecten van vaccinatie zijn zeer helder. Het is cruciaal in de bestrijding van dit virus dat we massaal blijven vaccineren en dat mensen zich ook met hun derde dosis laten inenten, en dat ook mensen die niet gevaccineerd zijn, dat alsnog laten doen. We moeten er echter ook heel helder over zijn dat het na negentien maanden in deze crisis toch ook heel duidelijk is dat er geen wonderformules zijn. Ik hoor iedereen dat iedere keer bevestigen. Collega’s, er is sprake van een derde prik. Bij experten en in bepaalde middens is er nu ook al sprake van een vierde prik, en terecht, met reden, denk ik. We moeten dus stoppen met iedere week dit soort debatten te voeren over één symboolmaatregel, of het nu gaat over verplichte vaccinatie, het CST of een derde prik en de snellere uitrol daarvan. We hebben een langetermijnperspectief nodig.
Minister, wat wij hier vandaag doen namens onze fractie, is de hand reiken om dit hysterische debat wat te stoppen en eindelijk in alle rust een langetermijnplanning en een langetermijnstrategie te bepalen wat het coviddebat betreft, dat Vlaanderen nog jarenlang mee zal beheersen.
De heer D’Haese heeft het woord.
Voorzitter, beste collega’s, er wordt gezegd dat de vierde golf een golf van ongevaccineerden zou zijn, maar niks is minder waar: dit is een golf van slecht beleid. Natuurlijk is het belangrijk dat mensen zich laten vaccineren, maar we weten ondertussen toch dat we er daarmee niet geraken.
Minister, u zegt hier dat u geen begrip hebt voor mensen die zich om welke reden dan ook niet laten vaccineren. Wel, ik heb geen begrip voor het feit dat er anderhalf jaar na de start van deze pandemie nog altijd geen plan is om onze scholen te ventileren. Het zet-de-ramen-openbeleid is failliet. Ik heb geen begrip voor de verwaarlozing van de contacttracing. Ik heb geen begrip voor de sluiting van de testcentra. Ik heb geen begrip voor het stoppen van de hulp aan de eerste lijn. In plaats van dat op te lossen, willen jullie nu zorgpersoneelsleden ontslaan als zij drempels hebben om zich te laten vaccineren. Gaan jullie nu echt de mensen aan de deur zetten die zich sinds de eerste golf dag in dag uit dubbelplooien om onze zorg recht te houden, welke reden ze ook hebben om zich niet te laten vaccineren? Ik wil maar één ding zeggen: neem nu eindelijk eens jullie eigen verantwoordelijkheid, in plaats van het altijd op de mensen af te schuiven.
Minister Beke heeft het woord.
Ik moet zeggen dat ik toch een beetje verbaasd ben door het discours van de Partij van de Arbeid. Ik snap niet dat zij kunnen en willen verdedigen, dat ze zeggen dat het normaal is dat mensen die werken in de zorg, zich niet laten vaccineren. (Opmerkingen van Jos D’Haese)
Dat hebt u eigenlijk wel gezegd. Dat hebt u wél gezegd. Dat vind ik onbegrijpelijk! (Applaus bij de meerderheid en van Conner Rousseau. Opmerkingen van Jos D’Haese)
Collega D’Haese, de minister heeft het woord.
Ik vind dat onbegrijpelijk, eerlijk gezegd. Ik apprecieer eigenlijk wel de woorden van collega Vaneeckhout: het heeft geen enkele zin om elkaar hier vliegen af te vangen. De situatie is zorgwekkend. Dat heb ik vorige week gezegd. Mijnheer Sintobin, men kan dan zeggen dat er ooit, anderhalf jaar geleden, is gezegd dat 70 procent groepsimmuniteit is en dat ondertussen 81 procent is gevaccineerd, en vragen waar we vandaag staan.
Wel, we staan vandaag met een variant die een hoop besmettelijker is, een hoop ziekelijker is dan die van anderhalf jaar geleden. Het kan zijn dat u dat niet wilt zien maar dat is wel de realiteit. Ik weet niet of er nog een nieuwe variant kan komen. Ik kan niet in een glazen bol kijken. Ik kan wel zeggen waar we vandaag voor staan en waar ik denk dat we de komende weken en maanden voor zullen staan en proberen om anderen op sleeptouw te nemen voor bijvoorbeeld het inzetten op die derde prik.
En, ja, vaccineren maakt een verschil. De niet-gevaccineerden maken 10 procent van onze bevolking uit maar ze maken wel 50 procent uit van de mensen die op de ICU liggen. Je bent veertien keer meer beschermd tegen een ziekenhuisopname wanneer je gevaccineerd bent dan wanneer je niet gevaccineerd bent, behalve als je 65-plusser bent. Hoeveel argumenten hebben wij vandaag nog nodig om tegen de mensen te zeggen: ‘In godsnaam, laat u vaccineren.’ Wees maar eens iemand met kanker. Wees maar eens iemand die voor de tweede keer een telefoon heeft gekregen met de boodschap: ‘Mijnheer, mevrouw, excuseer, uw operatie wordt uitgesteld want we hebben vandaag geen bedden.’ Wees maar eens patiënt. Wees maar eens partner van zo iemand. Wie krijgt dat nu nog uitgelegd?
Of het dan op een verplichte manier moet gebeuren, rechtstreeks door dat in de wet in te schrijven en de vraag wat dan de sanctie en de handhaving is, vind ik wel een interessant debat. Ik vind dat we dat debat op zich mogen voeren. Of gaan we de mensen nog meer aanzetten, waarbij het CST ons kan helpen? Het helpt ons ook om dat te doen, om de mensen nog meer bewust te maken. Als men wat meer vrijheid wil, staat daar ook wat meer verantwoordelijkheid tegenover. Ik vind het persoonlijk geen enkel probleem, maar dan ook geen enkel probleem dat we verantwoordelijkheidszin van de mensen vragen en zeggen dat als men een stuk vrijheid wil, men dan ook een stuk verantwoordelijkheid moet kunnen vragen. Ik heb daar eerlijk gezegd geen enkel probleem mee.
Wat de 65-plussers betreft en de vraag naar het versnellen van de campagne, mevrouw Van den Bossche, moet ik zeggen dat ik eerlijk gezegd wel een beetje betreur wat u zegt. Ik heb weken moeten sleuren, weken moeten sleuren. Jawel. Op 6 oktober heb ik op de IMC de vraag gesteld. Dan komt u mij uitleggen: ‘Kan het niet een beetje rapper?’ U moet wel een beetje ernstig blijven! U moet wel een beetje ernstig blijven! (Applaus bij CD&V en de N-VA)
Wat de 65-plussers betreft: 88 procent van wie de doorlooptijd doorlopen heeft, namelijk 4 maanden voor AstraZeneca en 6 maanden voor Pfizer, heeft een uitnodiging gekregen. 88 procent. Dat hangt inderdaad af van de capaciteit, onder andere van de vaccinatiecentra want zij sturen die uitnodigingen door. Ik maak me sterk dat dat snel zal toenemen. Er zijn er een aantal die nog niet aan die 4 of die 6 maanden zitten. Die zullen die periode nog moeten afwachten. Dat gaat over 400.000 mensen. Die zullen de komende weken allicht worden uitgenodigd.
Wat de eerste lijn betreft, collega Saeys: die worden gevaccineerd. Die uitnodigingen lopen en die lopen via de vaccinatiecentra. Wat betreft de ziekenhuizen – mevrouw Van den Bossche, het is daar dat ik vind dat het een beetje goedkoop is –: wij sturen de aanvragen door naar Medista. Dat zit niet op Vlaams niveau. Het is aan Medista om te zorgen dat de leveringen komen. Ik doe niet aan zwartepieten, zeggende dat het deze of gene zijn schuld is. Maar kom mij hier niet de les spellen en zeggen: ‘Waarom zijt gij te traag?’ Dat is niet ernstig. Ik denk dat we daar geen enkele stap vooruit mee zetten.
Wat ik ook al langere tijd vraag, mevrouw Van den Bossche, al weken en weken, is het volgende. Vorig jaar, toen ik voorzitter was van de IMC, hadden wij een plan en hadden we nog geen vaccins. Ik ben al weken tegen mijn collega's op de IMC aan het zeggen dat we vandaag wel vaccins hebben maar dat we geen plan hebben. Dat kan niet blijven duren. Had ik er geen druk op gezet, dan hadden we niet op 27 november opnieuw een IMC om over dat plan, die veralgemeende aanpak te praten. Ja, dat is wel waar. Dat is wel waar. Ik heb uiteindelijk de steun gehad van mevrouw Morreale om dat door te duwen.
Waarom op dit niveau dit en op dat niveau dat niet, dat heeft geen enkele zin of betekenis. Meer nog, dit soort discours ontploft onmiddellijk in uw eigen gezicht. (Applaus bij de meerderheid)
De heer Sintobin heeft het woord.
Praten over de uitval van zorgpersoneel of over het ontslaan ervan vanaf april, ik vind dat een beetje vreemd. Praten over problemen in ziekenhuizen en het uitstellen van bepaalde zaken, terwijl men jarenlang bespaard heeft op ziekenhuizen en zorginstellingen, ik vind het een beetje vreemd om dat nu te misbruiken om te zeggen dat het de schuld is van de niet-gevaccineerden.
Ik wil ten aanzien van de heer Parys en anderen die mij misschien niet goed begrepen hebben nog dit zeggen. Wij zijn niet tegen het vaccin of tegen de vaccinatiecampagne. We geloven in de werking van de vaccins. Maar als dé vrijheidspartij, collega’s, geloven wij ook in vrije keuze en zelfbeschikking, collega Schiltz. Dat was gisteren ons standpunt, dat is vandaag ons standpunt en dat zal ook morgen ons standpunt blijven.
En u kunt misschien eens die honderdduizenden illegalen beginnen te vaccineren. Opsporen en vaccineren. (Applaus bij het Vlaams Belang)
De heer Parys heeft het woord.
Ik wacht even tot het massale applaus wegebt. (Applaus van Philippe Muyters en Jeremie Vaneeckhout)
Collega’s, ernstig nu. De Vlaamse Regering is eerst weggelachen met haar pleidooi voor een algemene derde prik, nu worden we daarin gevolgd, dus laat ons daar dan ook zo snel mogelijk werk van maken. Dat is ons enige pad vooruit.
Ik ben het eens met de collega’s die zeggen dat we niet alles over dit virus weten en dat we dus moeten stoppen met te doen alsof dat wel het geval is. Vervolgens doen wij hier meestal exact het tegenovergestelde, maar als er nu één ding is waar we wel allemaal zeker van zijn, dan is het dat die derde prik werkt. Minister, als u één focus moet hebben tot op het eind van het jaar, dan zou ik u vragen om te focussen op het veralgemeend toedienen van die derde prik op een zo snel mogelijke manier. (Applaus bij de meerderheid)
Mevrouw De Rudder heeft het woord.
Minister, ons hoeft u er niet meer van te overtuigen dat vaccinaties heel belangrijk zijn en hun effect hebben. Wij zijn alvast overtuigd. Voortschrijdend inzicht is in deze crisis heel belangrijk.
Als standpunt hebben we, denk ik, twee pistes. De piste op de korte termijn zijn bijkomende maatregelen en een derde prik. Op de lange termijn is onze partij toch wel heel duidelijk voor de verplichte vaccinatie voor de brede bevolking. Het uitgangspunt daarbij moet zijn dat we voorafgaand aan de verplichting, nog meer mensen over de streep trekken om zich te laten vaccineren. Daar moeten we met zijn allen voor gaan.
Mevrouw Saeys heeft het woord.
Minister, die derde prik is echt wel essentieel. Tijdens deze vierde golf zullen zij niet het grote verschil maken; daarvoor zijn bijkomende maatregelen nodig, maar we weten dat het niet bij de vierde golf zal blijven. Experten zeggen het ook: er zal een vijfde of zesde golf komen. Het is heel belangrijk dat we ons daar zoveel mogelijk tegen beschermen. De recente cijfers uit de studie van het Verenigd Koninkrijk laten duidelijk blijken dat een derde prik de bescherming tegen symptomatische infectie enorm verhoogt, dus dit kan een bijkomende dijk zijn om ons te beschermen tegen dit virus.
De actuele vragen zijn afgehandeld.