Report plenary meeting
Report
Voorstel tot spoedbehandeling
Dames en heren, zonet heeft de heer Björn Rzoska bij motie van orde een voorstel tot spoedbehandeling gedaan van het voorstel van resolutie van Ann De Martelaer, Björn Rzoska en Jeremie Vaneeckhout over een bezoekverbod bij nieuwe golven van corona in woonzorgcentra.
Mevrouw De Martelaer heeft het woord.
We hebben vastgesteld dat er nu, tijdens de nieuwe coronagolf, toch enkele woonzorgcentra, niettegenstaande de aanbevelingen in de coronacommissie, opnieuw hun deuren sluiten. Dat heeft de minister gisteren ook in de commissie voor Welzijn bevestigd. Daarom zouden wij met spoed vandaag toch een voorstel van resolutie willen bespreken om dat in de toekomst te voorkomen.
Mevrouw De Rudder heeft het woord.
Vanuit onze fractie hebben we die bezorgdheid, collega, over het bezoekrecht in de woonzorgcentra, wel al herhaaldelijk uitgedrukt, en zeker ook bij monde van collega Schryvers, die hier vandaag jammer genoeg niet kan zijn wegens medische redenen.
Nu, die bekommernis is ook kamerbreed gedragen, en we hebben daarvan het grote bewijs: de resolutie van onze coronacommissie, en ook de bevestiging van dat standpunt. Gisteren hebben we daar in de commissie zelfs nog een consensus over gehoord, over alle partijgrenzen heen.
Voorzitter, vanuit onze fractie zullen wij dus niet meestemmen over de spoedbehandeling van een nieuw voorstel voor resolutie, om drie toch wel belangrijke redenen, die ik nog even wil meegeven aan de collega. Ten eerste hebben we een duidelijke resolutie. Die resolutie werd ook over meerderheid en oppositie heen ingediend naar aanleiding van de besprekingen in de coronacommissie. Die resolutie is goedgekeurd in het parlement en blijft nog altijd van kracht. In die resolutie staan 95 aanbevelingen, waarbij ook het bezoekrecht mee is opgenomen.
Ten tweede zijn er op dit moment nog heel veel middelen om bezoek veilig te kunnen laten verlopen in de woonzorgcentra, zoals sneltesten en het Covid Safe Ticket (CST). Dus we moeten er wel voor zorgen dat we in die resolutie nu geen nieuwe of andere voorstellen gaan doen, want ze zijn al mee opgenomen in de resolutie.
Tot slot keuren we de spoedbehandeling niet goed – en dat is ook wel belangrijk, voorzitter – omdat de minister gisteren in de commissie ook duidelijk zijn engagement heeft uitgesproken om het bezoekrecht te gaan opvolgen. Hij heeft zelfs het agentschap de opdracht gegeven om de woonzorgcentra te gaan begeleiden. Wij vinden dus dat er op dit moment echt wel middelen genoeg zijn om de spoedbehandeling niet mee goed te keuren.
Mevrouw Saeys heeft het woord.
Inderdaad, wij hebben het daar gisteren in de commissie nog zeer uitgebreid over gehad. En dat was inderdaad een consensus over de partijgrenzen heen. Dat is in de coronacommissie onze belangrijkste aanbeveling geweest. We zijn het er allemaal over eens dat het bezoekrecht absoluut gegarandeerd moet zijn.
Ik vind het eigenlijk een beetje jammer dat er nu plots met hoogdringendheid een dergelijk voorstel van resolutie wordt ingediend, omdat de minister zich gisteren net ook duidelijk geëngageerd heeft om met het agentschap te kijken naar de 27 woonzorgcentra die nu toch, tijdelijk, deels bezoek hadden opgeschort vanwege uitbraken. Er wordt gekeken welke maatregelen daar wel kunnen worden genomen om dat bezoekrecht toe te laten, want dat staat ook duidelijk in onze resolutie vanuit de coronacommissie: er moet toch altijd minstens één bezoeker zijn per bewoner. Dus ook ons lijkt die hoogdringendheid hier absoluut niet nodig.
De heer Anaf heeft het woord.
Voorzitter, op één punt moet ik collega Saeys gelijk geven, en dat is dat die aanbeveling om dat bezoekrecht te allen tijde te garanderen, inderdaad misschien wel de belangrijkste aanbeveling was die we in de coronacommissie in die resolutie gedaan hebben.
Als je dan vaststelt dat 27 woonzorgcentra op dit moment dat bezoekrecht niet meer garanderen, dan is het toch logisch dat je als parlement opnieuw het signaal geeft dat dat absoluut niet kan? We hebben hier toen allemaal samen die resolutie goedgekeurd; dat was een van onze belangrijkste aanbevelingen.
Behalve om politieke redenen begrijp ik niet goed waarom de spoedbehandeling hiervan niet kan worden goedgekeurd. Dat is een extra signaal dat we kunnen geven dat dat echt ongelooflijk belangrijk is. Dat werd in de eerste golf van de crisis echt met de voeten getreden. We waren het er toen allemaal over eens, en we hebben allemaal die verhalen gehoord uit de woonzorgcentra, dat we dat absoluut nooit meer wilden meemaken. Dus ik denk dat dit een logisch signaal is, en wij als fractie steunen absoluut de spoedbehandeling van dit voorstel van resolutie van de collega's van Groen.
De heer Parys heeft het woord.
Collega’s, wij delen absoluut de bezorgdheid over het feit dat het bezoekrecht altijd gegarandeerd moet worden. We hebben daar inderdaad gisteren in de commissievergadering uitgebreid over gedebatteerd, de minister heeft toezeggingen gedaan, we hebben een resolutie waarin dat recht nogmaals heel prominent naar voren is gekomen. Ik sluit mij dus graag aan bij de twee collega’s van de meerderheid om te zeggen dat we dit voorstel van resolutie met plezier in de commissie zullen behandelen.
De heer Sintobin heeft het woord.
Collega’s van de meerderheid zeggen dat het garanderen van het bezoekrecht een van de belangrijkste punten was in de coronaresolutie. Wij stellen samen met de collega’s van Groen vast dat dit in 27 woonzorgcentra niet wordt nageleefd. Collega Anaf heeft gelijk, dat is juist de reden waarom we dit voorstel van resolutie wel met spoed moeten behandelen, om ons effectief als parlement – ik heb minder vertrouwen dan de collega’s van de meerderheid in het engagement van minister Beke – daarover uit te spreken, en dat te zeggen tegen die woonzorgcentra die nu gesloten zijn – en er zijn er ongetwijfeld die in de komende weken ook het bezoekrecht niet meer zullen toestaan. We moeten ervoor zorgen dat dat bezoekrecht wel gegarandeerd kan worden. We kunnen daar niet mee wachten tot volgende week of over veertien dagen. Het moet nu gebeuren.
Vraagt nog iemand het woord? (Neen)
Dan stemmen we nu bij zitten en opstaan over het voorstel tot spoedbehandeling.
De volksvertegenwoordigers die het voorstel tot spoedbehandeling wensen aan te nemen, drukken op ‘Ik sta op’.
De volksvertegenwoordigers die het voorstel tot spoedbehandeling niet wensen aan te nemen, drukken op ‘Ik blijf zitten’.
Het voorstel tot spoedbehandeling is niet aangenomen. Derhalve blijft het voorstel van resolutie van Ann De Martelaer, Björn Rzoska en Jeremie Vaneeckhout over een bezoekverbod bij nieuwe golven van corona in woonzorgcentra naar de Commissie voor Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Armoedebestrijding verwezen.
Het incident is gesloten.