Report plenary meeting
Report
Algemene bespreking
Dames en heren, aan de orde is het voorstel van decreet van Nadia Sminate, Tinne Rombouts, Mercedes Van Volcem, Maaike De Vreese, Kurt Vanryckeghem en Allessia Claes tot wijziging van artikel 2.10 en 2.11 van de Vlaamse Codex Wonen van 2021, wat de definitie betreft van leegstaande gebouwen die in hoofdzaak gediend hebben voor een economische functie.
De algemene bespreking is geopend.
Mevrouw Sminate heeft het woord.
Voorzitter, collega’s, er bereikten ons de laatste maanden verschillende signalen van lokale besturen dat ze kampen met het probleem van leegstand van handelsgebouwen. Zeker door de coronacrisis zien we dat steden en gemeenten op dit probleem willen inspelen, maar dat niet kunnen omdat ze geen actueel zicht hebben op de problematiek.
Vandaag kun je pas na twaalf maanden leegstand een pand opnemen in het leegstandsregister. Dat is een heel lange periode. Je moet in het beleid rond leegstand heel kort op de bal kunnen spelen. Hoe langer een pand leegstaat, hoe moeilijker om het weer verhuurd te krijgen. We moeten de gemeentebesturen die hierrond een beleid willen voeren, de tools geven om dat ook effectief te doen. Er zijn wel degelijk heel veel mogelijkheden op dat vlak. Denk maar aan handelscontracten van korte duur, pop-upstores, coaching van eigenaars enzovoort. Uiteraard is er ook de mogelijkheid tot sanctionering, maar we zijn ervan overtuigd dat dat pas helemaal aan het einde van de rit mag komen. Met dit voorstel van decreet vragen we om een kortere termijn dan twaalf maand op te nemen in een verordening om handelspanden in het leegstandsregister te kunnen opnemen.
De heer Keulen heeft het woord.
Collega Sminate heeft dat zeer goed toegelicht. In heel wat specifieke situaties zijn de termijnen te lang voordat men kan optreden en beboeten.
Collega Van Volcem heeft dat voor Open Vld in de commissie gevolgd. Zij gebruikte een heel treffend beeld. Dat was de sluipende sloper als het gaat over leegstand in stadskernen maar ook in dorpskernen. Met dit voorstel van decreet willen de indieners de lokale besturen de mogelijkheden bieden om op te treden voor kernversterking. Ik wil het Brugse voorbeeld aanhalen, Space Tinder heet het. Ik vind het een heel goed idee, het stadsbestuur wil alle leegstaande panden op korte termijn matchen met starters.
Maar om zulke initiatieven professioneel van de grond te krijgen, te kunnen ontplooien en begeleiden, moeten de gemeenten wel extra middelen ter beschikking krijgen. Ooit dacht men over leegstand als: als we erover zwijgen, bestaat het niet. Vandaag worden lokale besturen terecht afgestraft als men dat laat betijen. Ik denk dat ook het draagvlak voor dit voorstel van decreet heel groot is, voorzitter.
Vraagt nog iemand het woord? (Neen)
De algemene bespreking is gesloten.
Artikelsgewijze bespreking
Dames en heren, aan de orde is de artikelsgewijze bespreking van het voorstel van decreet. (Zie Parl.St. Vl.Parl. 2020-21, nr. 776/1)
– Er zijn geen opmerkingen bij artikel 1 tot en met 3.
De artikelsgewijze bespreking is gesloten.
We zullen straks de hoofdelijke stemmingen over de artikelen en over het voorstel van decreet houden.