Report plenary meeting
Report
Artikelsgewijze bespreking
Dames en heren, aan de orde is de artikelsgewijze bespreking van het ontwerp van decreet.
De door de commissies aangenomen tekst wordt als basis voor de bespreking genomen. (Zie Parl.St. Vl.Parl. 2020-21, nr. 812/12)
– Er zijn geen opmerkingen bij de artikelen 1 tot en met 6.
Er is een amendement tot toevoeging, aan hoofdstuk 3, van een artikel 6/1. (Zie Parl.St. Vl.Parl. 2020-21, nr. 812/14)
De heer Muyters heeft het woord.
Dit gaat over de woonbonus en wat vandaag de situatie is. Ik denk dat iedereen weet dat vanuit de hypothecaire lening die na 1 januari 2020 werd verlengd de woonbonus niet meer van toepassing was. Door corona is er een afspraak gemaakt met Febelfin om het hypothecaire krediet uit te stellen als iemand ten gevolge van corona in de problemen komt om die betalingen te doen.
In het programmadecreet voor 2020 stond dat de woonbonus dan ook voor die periode zou worden uitgesteld, maar die regeling liep enkel tot 17 juli 2020. In december 2020 is opnieuw voorzien in de mogelijkheid het hypothecair krediet uit te stellen, maar toen is de koppeling met de woonbonus niet gemaakt. Dat doen we wel in het amendement dat we nu voorstellen.
Een amendement dat hieraan is gekoppeld, is een amendement bij artikel 69, waarbij we erin voorzien dat deze uitbreiding van de maatregel loopt tot 31 december 2021, maar dat de regering de kans heeft om die periode nog te verlengen indien dat nodig zou zijn.
– Er zijn geen opmerkingen bij de artikelen 7 tot en met 10.
Er is een amendement tot vervanging van artikel 11. (Zie Parl.St. Vl.Parl. 2020-21, nr. 812/14)
De heer Muyters heeft het woord.
Met het amendement op artikel 11 komen we in sterke mate tegemoet aan de opmerkingen. We leggen een vijftal voorwaarden op aan de waarborgen die de Vlaamse Regering kan verstrekken.
Pas als een verbintenis en de aansprakelijkheden ten gevolge van te hoge premievergoedingen of een gebrek aan offertes niet geheel verzekerd of verzekerbaar zijn door een verzekeraar op de privémarkt, kan de Vlaamse Regering een waarborg verstrekken. BAM moet voor de aansprakelijkheid van de betrokken bouwpartijen minimaal een andere verzekeringsovereenkomst met een verzekeraar op de private markt afsluiten. De economische levensduur wordt beperkt tot het onderliggend actief of project. Het maximaal bedrag wordt jaarlijks vastgelegd in de uitgavenbegroting van de Vlaamse Gemeenschap. Daar hebben we het net over gehad. Bij een voorzichtige inschatting valt geen gehele of gedeeltelijke uitwinning van de waarborg te verwachten. We geven geen waarborg geven waarvan we op voorhand inschatten dat de waarborg wellicht zal worden uitgewonnen. Uiteraard voorzien we dan een vergoeding.
Ik wil opnieuw naar artikel 69 verwijzen. We vragen de inwerkingtreding vanaf 1 juli 2021 omdat het nodig is zo spoedig mogelijk de noodzakelijke waarborgen vast te leggen, zodat de verzekeringen kunnen worden afgesloten.
Er zijn amendementen op de artikelen 12 en 13. (Zie Parl.St. Vl.Parl. 2020-21, nr. 812/13)
De heer Gryffroy heeft het woord.
Het amendement op artikel 12 betreft een taalkundige correctie. In het artikel wordt “§2” door “tweede lid” vervangen. Daarnaast kon ook verwarring ontstaan over het decreet waarnaar wordt verwezen. Dit wordt met dit amendement verholpen, want we maken duidelijk dat het gaat om het gecoördineerd decreet betreffende het integraal waterbeleid.
Artikel 13 is ten onrechte in paragrafen opgedeeld. Die paragrafen worden nu door twee leden vervangen.
– Er zijn geen opmerkingen bij de artikelen 14 tot en met 22.
Minister Diependaele heeft een technische correctie op artikel 23.
Minister Diependaele heeft het woord.
In hoofdstuk 7, afdeling 5, artikel 23, van de tekst aangenomen door de commissies van het ontwerp van programmadecreet bij de aanpassing van de begroting voor 2021, moet nog een technische correctie worden doorgevoerd. In de tekst die het eerste lid van artikel 3.20 van de Vlaamse Codex Wonen van 2021 vervangt, moet de witregel tussen de twee leden worden verwijderd, zodat er maar één lid wordt ingevoegd. Dit was oorspronkelijk de bedoeling, maar door een fout in de opmaak werd dit als twee leden ingediend.
Geen verdere opmerkingen bij artikel 23? (Neen)
– Er zijn geen opmerkingen bij de artikelen 24 tot en met 68.
Er zijn amendementen op artikel 69. (Zie Parl.St. Vl.Parl. 2020-21, nr. 812/14)
De heer Muyters heeft daarnet al naar deze drie amendementen verwezen.
De artikelsgewijze bespreking is gesloten.
We zullen straks de hoofdelijke stemmingen over de amendementen, de artikelen en het ontwerp van decreet houden.