Report plenary meeting
Actuele vraag over de besluiten van het Overlegcomité betreffende het aantal toegelaten gasten op een tuinfeest
Actuele vraag over het plan richting de vrijheid
Report
De heer Janssens heeft het woord.
Minister-president, na meer dan een jaar coronamaatregelen dacht ik dat we alle dwaasheden wel al hadden gezien: van het verbod om op een bankje te zitten, over mensen uitnodigen in je tuin zonder dat ze door je huis mogen lopen of naar het toilet mogen gaan, tot alleen aan het raam zitten in de trein. Maar vorig weekend kwam er daar nog een bij: tuinfeesten met meer dan tien personen mochten enkel plaatsvinden in aanwezigheid van een professionele cateraar, die dus ook voor politieagent moet spelen. Het leek wel een beleid op maat van Brasschaat: geen rijk van de vrijheid voor alle Vlamingen maar enkel vrijheid voor de rijken.
Dat was de communicatie zondagochtend, nota bene tijdens het weekend waarin in Brussel duizenden mensen deelnamen aan een verboden betoging voor een buitenlands conflict, zonder ingrijpen van de politie en zonder boetes. En op dat moment krijgen mensen dus te horen dat een barbecue met familie of vrienden met meer dan tien personen niet mag.
Gisteren meldde u dan plots dan een tuinfeest met meer dan tien personen toch mag zonder professionele cateraar. U liet dat weten in een entertainmentprogramma op de televisie. En dan vraag ik me af of dat de nieuwe overheidscommunicatie is in crisistijd: via een talkshow op televisie om elf uur ’s avonds. En vooral, minister-president, wat is het nu: met cateraar of zonder? En als het volgens de regels van de horeca moet, betekent dit dan ook dat iedereen om tien uur ’s avonds naar huis moet, in groepjes van drie als het na middernacht zou zijn? Geen mens die het momenteel eigenlijk nog weet.
Intussen zien we ook dat experten alweer beginnen tegen te spartelen en zeggen dat het veel te vroeg is voor feestjes in de tuin met meer dan tien personen. Het is dus na anderhalf jaar coronabeleid alweer chaos, alweer onduidelijkheid en vooral een hele hoop belachelijke regeltjes. Minister-president, kunt u daar nu eindelijk eens duidelijkheid over geven en dan zoals het hoort, hier in het parlement en niet in een laatavondprogramma op televisie?
Mevrouw De Vreese heeft het woord.
Beste minister-president, beste collega’s, als tussen de regenbuien door de zon opflakkert, willen we allemaal plannen maken. Onze kinderen willen hun communiefeest of lentefeest organiseren. We willen familie en vrienden weer uitnodigen in onze tuin voor een barbecue na de ‘Maai Mei Niet’-maand en we willen de bloemetjes weer buitenzetten.
We leven in uitzonderlijke tijden, waarin we zeer beperkt zijn geweest in wat we al dan niet kunnen doen, met een beperking op onze feestvreugde. Het bepalen van die beperkingen is een zeer belangrijke verantwoordelijkheid en gebeurt op het Overlegcomité waaraan allerlei meerderheidspartijen deelnemen.
De laatste dagen werd ik door verschillende burgers gecontacteerd, omdat er onduidelijkheid en verwarring was over die maatregelen met betrekking tot de tuinfeesten. Hoeveel mensen mochten er aanwezig zijn? Moest het nu met cateraar of niet? Er was heel veel onduidelijkheid en verwarring. Hierover ontstond dan ook een publiek debat. Het is dus duidelijk dat heel wat Vlamingen plannen willen maken, rekening houdend met de opgelegde regels, om familie en vrienden te ontvangen. Want dat doen wij Vlamingen natuurlijk graag: een hapje, een drankje, het Bourgondische leven.
Minister-president, kunt u de besluitvorming toelichten en uitleggen hoe de vork nu precies in de steel zit?
De heer Vaneeckhout heeft het woord.
Voorzitter, minister-president, collega's, voor ik naar hier kwam, heb ik er even over nagedacht hoe ik het spektakel van de voorbije drie dagen zou omschrijven. Wat er de voorbije 72 uur allemaal door u is gecommuniceerd, minister-president, is op zijn minst toch opvallend te noemen.
Ik ben daar heel bezorgd over. Ik heb daar geen plezier in of heb er geen politiek genot bij dit te zien. Ik vind dit vooral zeer pijnlijk. Na een zeer moeilijk jaar vind ik het onnodig om nog meer verwarring te scheppen. Want ik vrees, minister-president, dat u de bal misslaat. U slaat de bal mis op drie gebieden. Ten eerste, qua communicatie. U kunt toch niet anders dan ontkennen dat wat er zondag en gisterenavond is gebeurd, dat herinterpretaties van wat er al dan niet zou zijn beslist op het Overlegcomité, alleen maar voor chaos, frustratie en extra complexiteit zorgt, die op dit moment niet nodig is en waarop niemand zit te wachten.
Ten tweede, ik vrees dat u de bal misslaat als het gaat over de focus die u legt op de herstart van een aantal dingen. U hebt helemaal gelijk – en we steunen dat ook, bijvoorbeeld in het Overlegcomité – dat er vandaag een exitplan ligt voor de horeca, de vrijetijdssector en de economie. Dat is superbelangrijk. Maar deze crisis is fundamenteel ook een crisis geweest van persoonlijke contacten en van de fundamentele nood van mensen aan ontmoeting, zowel brede als intieme ontmoeting. En dan moeten we toch wel durven te zeggen, collega's, minister-president, dat die fundamentele nood van mensen vandaag nog niet voldoende is beantwoord. Voor alles zien we cijfers over wat er al dan niet zal kunnen in de komende maanden, behalve als het gaat over de buiten- en de binnenbubbel. Dan is het nog niet duidelijk wat er vanaf juni, juli en augustus zou mogen. Dat heeft de fundamentele verontwaardiging van afgelopen zondag veroorzaakt.
En ten derde, vrees ik dat u de bal misslaat als het gaat over de voeling met de leefwereld van heel wat Vlamingen die niet de financiële of de praktische ruimte hebben om een aantal dingen te organiseren, die niet de luxe hebben van een kleine of grote tuin, die niet de luxe hebben van de middelen om ieder weekend van de horeca te genieten.
Minister-president, ik heb eigenlijk een zeer eenvoudige vraag: hoe zult u er als minister-president met de Vlaamse Regering voor zorgen dat de nood aan ruimere persoonlijke contacten bij iedereen veilig en snel kan worden ingevuld, zonder extra drempels?
Minister-president Jambon heeft het woord.
Voorzitter, beste collega's, eerst en vooral wil ik zeggen dat het Overlegcomité vorige dinsdag een hele reeks maatregelen, versoepelingsmaatregelen, en beslissingen heeft genomen. Daarbij gaf het ook een perspectief van wanneer we onze vrijheid zullen kunnen herwinnen. Het heeft dat op heel wat gebieden gedaan richting september, zeker en vast de gebieden waar mensen en organisaties zich lang op voorhand moeten voorbereiden. Een activiteit met vijfduizend mensen in open lucht plan je niet van vandaag op morgen, maar moet je op langere termijn bekijken.
Er zijn een aantal andere rubrieken die alleen nog maar voor juni ingevuld zijn. Dan kom ik al direct bij de vraag van de heer Vaneeckhout, en dat is het horecaprotocol voor juni, bijvoorbeeld met vier mensen aan een tafel. Dat is nog niet ingevuld voor juli en augustus. Dat gaat evolueren, maar we hebben nog wat tijd om dat te bekijken. Daarmee gepaard gaan de contacten binnen. Met vier mensen rond een tafel is natuurlijk gebaseerd op het contact met vier mensen binnen. Dat is iets waar we op een volgend Overlegcomité eventueel nog wat perspectief aan zullen geven. Na 9 juni mogen vier personen binnen. Dat is al een versoepeling ten opzichte van het knuffelcontact dat vandaag op sociaal vlak geldt.
Als ik dan zondag, niet in een entertainmentprogramma maar in een informatief programma – in Genk kennen ze ATV misschien niet – de vraag krijg of een tuinfeest met vijftig personen kan, dan moet ik mij baseren op de beslissingen die het Overlegcomité heeft genomen. Dat is geen beslissing van Jan Jambon. Dat is geen communicatie die Jan Jambon op dat moment uit zijn duim zuigt. Op die vraag kan ik alleen met de elementen die beslist zijn in het Overlegcomité naar waarheid een antwoord geven.
Dat zijn drie elementen. Ten eerste: tien mensen buiten. Ten tweede: vanaf juni kunnen recepties, banketten en dergelijke plaatsvinden met vijftig personen, in juli kan dat met honderd personen en in augustus met tweehonderd personen. Ten derde: dienstverlening aan huis kan ook opnieuw. Als men mij dan vraagt of een tuinfeest met vijftig mensen kan, dan kan dat, op basis van de combinatie van die drie beslissingen, alleen als men een professionele cateraar inschakelt. Ik kon geen ander antwoord geven op basis van de besluitvorming van het Overlegcomité. Had mevrouw Ilegems die vraag aan een ander lid van het Overlegcomité gesteld, dan had die identiek hetzelfde antwoord gegeven. Dat waren de beslissingen van het Overlegcomité en het correcte antwoord op de vraag van de journaliste.
Nu is het mij de voorbije dagen niet ontgaan dat dat tot de nodige commotie heeft geleid. Dat is het understatement van de dag. Dan kan je twee dingen doen. Je kunt halsstarrig blijven staan bij wat we beslist hebben of je kunt in overweging nemen dat onze maatregelen draagvlak bij de bevolking moeten hebben en dat je geen discussies moet voeren over het grote gelijk, maar dat je vooral moet zien dat we zo snel mogelijk uit die coronapandemie geraken.
Ik heb dus de eerste minister gecontacteerd en bekeken of we met de leden van het Overlegcomité die maatregel konden bijsturen. Dus hebben we die gisteren in de late namiddag bijgestuurd. Wat zal de maatregel zijn voor activiteiten en festiviteiten in de tuin? Tot en met vijftig personen, in correlatie met de banketten, recepties en dergelijke die ook elders mogen doorgaan, kunnen die met of zonder cateraar. Je bent daar natuurlijk vrij in. Hoe dan ook moet het horecaprotocol worden gevolgd, dat zegt dat er in juni slechts vier mensen aan tafel mogen. Dat kan evolueren in de tijd, maar in juni is dat vier mensen aan een tafel en anderhalve meter tussen de tafels.
Mijnheer Janssens, ik ben naar dat laatavondprogramma waar u naar verwijst, gegaan om over de Ultimas te praten. Gisteren zijn de Ultimas uitgereikt, twaalf prijzen voor het culturele veld in Vlaanderen. Ik kreeg ook de vraag hoe het nu zit met de tuinfeesten. Dan moet ik toch naar waarheid antwoorden? Wat is dat nu voor een vals debat. Dan moet ik naar waarheid antwoorden. Ik wist ook al dat ik hier in het Vlaams Parlement vragen zou krijgen, onder andere ook van u, en dat ik hier de toelichting zou geven. Maar ik kon toch niet zeggen dat we de beslissing hadden bijgestuurd maar dat ik het niet mocht vertellen? Ik vind dat een beetje spijkers op laag water zoeken.
Een laatste element dat ik eraan toe wil voegen wat betreft de vier personen die men binnen mag ontvangen en de vier personen aan een tafel in de horeca: op 29 mei is er opnieuw een Overlegcomité en zullen al die elementen opnieuw onder de loep worden genomen. Maar het is nu glashelder hoop ik: vanaf 9 juni mag men in de tuin festiviteiten tot en met vijftig personen organiseren, waarbij men het horecaprotocol moet volgen en men niet verplicht is om een cateraar in te schakelen.
De heer Janssens heeft het woord.
Minister-president, het zal aan mijn naïviteit liggen, maar ik vind dat een minister-president eerst cruciale informatie deelt met het parlement en pas dan met de media, zeker als het gaat over entertainmentprogramma's.
Als het Overlegcomité vorige week inderdaad heeft beslist dat tuinfeesten met een professionele cateraar moeten gebeuren, dan etaleert dat vooral de wereldvreemdheid van heel veel leden rond de tafel van dat Overlegcomité, onder meer uzelf.
Als u zegt dat tuinfeesten moeten gebeuren volgens het horecaprotocol, denkt u dan echt dat mensen in de tuin aan tafeltjes per vier gaan zitten met anderhalve meter ertussen? Hoe wereldvreemd, hoe ver van de realiteit staan jullie in dat Overlegcomité?
Ik heb nog altijd geen antwoord gehad op mijn vraag over het sluitingsuur in de horeca. De horecaprotocollen zeggen dat iedereen om 22 uur naar huis moet. Geldt dat dan ook voor een tuinfeest dat volgens de protocollen van de horeca moet verlopen?
Minister-president, ik kreeg vandaag nog een mail van de Vlaamse infolijn 1700 van mensen die een klein evenement willen organiseren, een zomerbar of een wafelbak, en waarvan de Vlaamse infolijn zegt dat er op dit moment nog veel onduidelijkheid is over de aangekondigde versoepelde coronamaatregelen. Kunt u nu eindelijk eens voor al die organisatoren van kleine evenementen duidelijkheid geven na zoveel maanden en jaren van onduidelijkheid die we kennen in deze coronatijden? (Applaus bij het Vlaams Belang)
Mevrouw De Vreese heeft het woord.
Collega's, het is nu wel zeer duidelijk dat de beslissingen, de beperkingen, de versoepelingen worden genomen op het Overlegcomité, waarbij ook alle federale meerderheidspartijen zijn betrokken. Het is dan wat vreemd om vast te stellen dat sommige mensen zo verwonderd zijn, want die partijen zitten natuurlijk ook op het Overlegcomité. Ik zie sommige mensen met de wenkbrauwen fronsen, maar dat is nu eenmaal zo.
Minister-president, het is niet fair om op de pianist te schieten na alle hetze en politieke spelletjes. Laat ons nu eindelijk eens de puntjes op de i zetten. Dat moet gebeuren via het ministerieel besluit en ik hoop dat dat er heel snel komt. Ik hoop ook dat het dan voor iedereen duidelijk is, ook wat betreft de andere nog resterende vragen. Ik heb liever dat het nu snel komt zodat we niet een aantal uren voor de maatregel ingaat, opnieuw moeten starten met discussies.
De heer Vaneeckhout heeft het woord.
Collega De Vreese, als de minister-president kiest om te communiceren, dan kiest hij natuurlijk ook om pianist te zijn. Ik heb hem geen medelijden horen vragen, en ik vind het ook niet nodig dat u dat in zijn naam doet.
Minister-president, zondag trok u naar de studio's, gisteren trok u naar de studio's, u weet dat als u daar iets communiceert, dat dat nieuws is. U weet dat u antwoord moet geven en dat dat nieuws zal opleveren. Laat ons daar dus niet naïef over zijn.
U had zondag ook kunnen antwoorden: wij begrijpen dat er nog onduidelijkheid is over wat er kan in de tuinen, maar we gaan de komende weken duidelijkheid verschaffen over de buitenbubbel. Mensen zitten niet te wachten op een nieuw instructieboek of handboek over wat er al dan niet kan op een tuinfeest. We gaan nog een extra categorie creëren. Vorige zomer konden we dat gewoon met de buitenbubbel oplossen en was er geen probleem. Nu moet er blijkbaar een nieuwe categorie in het leven worden geroepen. Dat is ook niet op die manier op het Overlegcomité besproken. Een telefoon met de premier is zeer waardevol, maar is niet voldoende om een heel nieuw beleid uit te tekenen.
Minister-president, er zijn lokale jeugdbewegingen die niet weten wat ze in de zomer kunnen organiseren op het gebied van fuiven. We gaan fuiven organiseren voor 65.000 mensen waar alles kan, maar we zijn niet in staat om nu al te zeggen wat er zou kunnen voor een fuif van 100 of 200 mensen. Minister-president, de prioriteit moet liggen op sociale ontmoeting en op nabije contacten. Ik hoop dat u dat in de komende dagen en weken duidelijk naar voren brengt.
De heer D'Haese heeft het woord.
Minister-president, het gaat hier natuurlijk niet over het antwoord dat u hebt gegeven in een of andere studio, het gaat over de beslissing die jullie in het Overlegcomité hebben genomen. Die beslissing houdt gewoon geen rekening met de realiteit van gewone werkende mensen die geen cateraar kunnen betalen als ze elf mensen in hun tuin willen uitnodigen. Dat is vandaag het probleem.
Bovendien neemt het Overlegcomité blijkbaar beslissingen om ze vervolgens niet te communiceren. Wij, parlementsleden, burgers van dit land, zijn afhankelijk van Gert Verhulst en James Cooke om vragen te stellen over hoe de maatregelen er nu eigenlijk uit gaan zien.
Minister-president, ik roep u op om op het volgende Overlegcomité alstublieft te wachten tot na de mediastorm over jullie volgende maatregel die voor gewone mensen niet haalbaar is, maar rekening te houden met de realiteit van gewone werkende mensen in dit land.
De heer Van Rompuy heeft het woord.
Voor de bevolking is het natuurlijk belangrijk dat ze goed weet wat er deze zomer wel en niet kan. Na elk Overlegcomité moet men de politieke beslissingen vertalen naar wat dat in de praktijk betekent. Dat gebeurt op basis van een ministerieel besluit dat enkel kan worden opgemaakt wanneer er notificaties zijn. Dat zijn eigenlijk de geschreven beslissingen van het Overlegcomité. Die notificaties heb je nodig om eenduidig te kunnen communiceren naar de bevolking en de burgemeesters, die die regels moeten toepassen.
Minister-president, wanneer zullen die notificaties klaar zijn? Want pas dan kan het proces beginnen om ook het ministerieel besluit op te maken.
De heer Anaf heeft het woord.
Dank u wel, voorzitter.
Collega’s, het effect van één avond een minister-president op de televisie is verwarring, teleurstelling en verontwaardiging. Verwarring omdat u zondag nog iets helemaal anders zei. Teleurstelling omdat u er gisterenavond helemaal niet bij hebt gezegd welke protocollen er dan zouden nodig zijn in uw eigen tuin. Zoals hier terecht wordt gezegd, wordt er vandaag verwezen naar de horecaprotocollen, maar u zult teleurstelling krijgen omdat mensen dat gisteren niet hebben gehoord en nu al plannen beginnen te maken. Dan blijkt echter dat het in de praktijk toch helemaal anders zal zijn. Ten derde is er verontwaardiging en die is hier, denk ik, vandaag al voldoende geuit. Verontwaardiging omdat mensen wel verwachten dat zulke officiële beslissingen, die een grote impact hebben op hun persoonlijke en ook hun sociale leven, op een juiste manier worden gecommuniceerd en niet in een talkshow.
U zegt dan, minister-president, dat als u die vraag krijgt, u toch naar waarheid moet antwoorden. Nu, als u in een talkshow zo’n vraag krijgt, kunt u evengoed antwoorden dat men dat aan het bekijken is, dat men inderdaad doorheeft dat die maatregel niet evident is en dat men die zal herbekijken en daar zo spoedig mogelijk, officieel, over zal communiceren. Dat is wat mensen verwachten van een minister-president.
Mijn vraag aan u is heel duidelijk: was het nu echt nodig om dat gisteren in een talkshow bekend te maken zonder alle informatie erbij of had u niet beter gewacht op een persconferentie waarop wel duidelijk werd waar de mensen zich aan kunnen verwachten?
Minister-president Jambon heeft het woord.
Ik wil nog op een aantal elementen ingaan.
Mijnheer Janssens, het horecaprotocol zegt dat het sluitingsuur voor buiten 23.30 uur is.
Mijnheer Van Rompuy, u hebt 100 procent gelijk. Normaal gezien hebben wij aan het einde van een Overlegcomité ook een akkoord over de notificatie. Dat is altijd zo. Nu was de boterham die op de tafel van het Overlegcomité lag dermate uitgebreid dat we om 9 uur ’s morgens zijn begonnen en, als mijn geheugen mij niet in de steek laat, om 14.30 uur of 15 uur klaar waren met de algemene bespreking van de maatregelen. Toen heeft de eerste minister beslist om de notificatie buiten de vergadering om, in overleg met de partijen, af te ronden. Dat heeft iets meer voeten in de aarde gehad. Als we dat al rond de tafel hadden gedaan, dan had het nog een paar uur geduurd, maar dan was het ten minste afgeklopt geweest. Nu is het via mailverkeer gebeurd. Dat proces is pas gisterenavond afgerond.
Vlaanderen heeft altijd op tijd zijn opmerkingen bij die notificaties gegeven. Gisterenavond moesten de opmerkingen van iedereen binnen zijn. Ik denk voor middernacht. Ik verwacht op elk moment nu de afgewerkte notificatie zodat de minister van Binnenlandse Zaken aan de slag kan gaan met het ministerieel besluit. Als het ministerieel besluit gepubliceerd zal zijn, zal de regeling over het sluitingsuur van de horeca van kracht kunnen gaan. U weet dat er nog altijd een samenscholingsverbod is vanaf 24 uur voor groepen van meer dan drie personen. Het ligt nu op de tafel van de minister van Binnenlandse Zaken om die zaken met elkaar te combineren. Ze zal binnen de kortste keren duidelijkheid verschaffen over een maatregel die ingaat vanaf 9 juni. Dus dat is nog wel even.
De heer Janssens heeft het woord.
Minister-president, het duurt nog wel even voor het 9 juni is. Dat is in elk geval drie weken en voor mensen die evenementen of kleine evenementjes willen organiseren, zijn er op dit moment nog meer vragen dan antwoorden. Dus als u volgende keer naar het Overlegcomité gaat, neem dan ook eens de boodschap mee dat men moet stoppen met de betutteling van de Vlamingen. Heb vertrouwen in hen. Volwassen mensen kunnen echt wel een tuinfeest organiseren zonder dat de overheid hen bij de hand neemt of daarvoor allerlei protocollen uitschrijft. Denkt u nu echt dat mensen in hun eigen tuin aan tafeltjes van vier met anderhalve meter afstand tussen zullen gaan zitten? Ik denk dat dat echt aantoont, benadrukt, hoe wereldvreemd sommige mensen in dat Overlegcomité zijn.
Ten tweede roep ik op om aan een vrijheidsplan op maat van alle Vlamingen te werken, niet enkel gericht op diegenen die het zich kunnen permitteren. Ik denk dat heel wat zaken die beslist worden vooral de kloof tussen de ministers in dat Overlegcomité en de burger benadrukken, de burger, die het na anderhalf jaar wel gehad heeft met onduidelijke en dwaze maatregelen. Stop dus met chaotische situaties te creëren als minister-president van Vlaanderen. Spreek namens en voor alle Vlamingen. Communiceer helder en stop de tegenstrijdigheden en de verwarring. (Applaus bij het Vlaams Belang)
Mevrouw De Vreese heeft het woord.
Collega’s, ik wil toch nog even zeggen: laat die politique politicienne voor wat ze is. Dat is misschien leuk en amusant op Twitter, maar daar hebben de mensen echt niets aan. Ik doe een oproep aan de federale collega’s om de regelgeving inderdaad om te zetten in heldere regelgeving, om dat ook snel te doen, om daar duidelijkheid over te verschaffen. Creëer duidelijkheid, zodat iedereen echt weet waar hij aan toe is. Doe daarbij inderdaad een beroep op het gezond verstand, op de verantwoordelijkheidszin van de burgers, en heb daar ook vertrouwen in. Zo zorgen we ervoor dat de mensen inderdaad kunnen plannen. Minister-president, het maakt niet uit welke kleur de kat heeft, als ze maar muizen vangt. Door u is deze maatregel herbesproken en in gunstige zin aangepast. Ik kijk dus uit naar dat ministerieel besluit, om ook dat hier op te volgen.
De heer Vaneeckhout heeft het woord.
Minister-president, dank u wel. Collega’s, eigenlijk is het gewoon heel simpel. Minister-president, u hebt gisterenavond willen scoren. U dacht: er is een probleem sinds zondag, ik ga snel iets communiceren en ik ga proberen dat recht te zetten. Op 7 mei heeft de Vlaamse Regering zelf een vrijheidsplan goedgekeurd. In dat vrijheidsplan staat niks opgenomen voor de maanden juli en augustus over de uitbreiding van bubbels. Integendeel, er wordt gesteld dat sociale contacten op hetzelfde peil zouden worden gehouden. Minister-president, dát is het fundamentele probleem. We hebben het afgelopen jaar zeer veel gevraagd van alle Vlamingen en het is het moment om hun op een ordentelijke manier en zonder chaos een antwoord te geven over wat er de komende maanden kan. Ik hoop dat deze zitting, maar ook de voorbije 72 uur voor u een realitycheck waren. De Vlamingen hebben niet allemaal een grote tuin. Ze hebben niet allemaal de ruime budgettaire middelen om een aantal keuzes te kunnen maken. Ze hebben geen nood aan een extra instructiehandboek over wat er in de tuin kan, maar gewoon aan duidelijkheid over met hoeveel mensen we buiten mogen samenkomen. Er is gewoon fundamenteel nood aan meer sociale contacten op een kleinschalige, persoonlijke manier. Dát zal de prioriteit van onze fractie blijven in de komende maanden.
De actuele vragen zijn afgehandeld.