Report plenary meeting
Actuele vraag over de impact van het arrest van de Raad van State op het GRUP 'Afbakening regionaalstedelijk gebied Brugge'
Actuele vraag over het RUP dat de bouw van een voetbalstadion in Brugge moet mogelijk maken
Report
De heer Sintobin heeft het woord.
Voorzitter, dit dossier gaat over meer dan alleen maar een voetbalstadion, maar dat zal straks wel blijken.
De aanleiding, minister, is natuurlijk het arrest van de Raad van State waarmee een deelgebied, met onder andere het voetbalstadion, maar ook bedrijventerreinen, van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (GRUP) ‘Afbakening regionaalstedelijk gebied Brugge’ wordt vernietigd.
Ik denk dat de schepen van Financiën van Brugge straks zal bevestigen dat dit nieuws gisteren insloeg als een bom, niet alleen bij het Brugse stadsbestuur, bij de twee voetbalploegen, bij de voetbalsupporters, bij de voetballiefhebbers in het algemeen, maar zeker ook en des te meer bij ondernemers en bedrijven en vrijetijdsrecreanten. Dit arrest is niet alleen slecht nieuws voor het stadiondossier van onze stad, maar ook voor de bedrijven, zowel lokaal als regionaal, die op zoek zijn naar een geschikte locatie. We hebben nood aan bedrijventerreinen. Straks komt er in Zeebrugge een nieuwe sluis en zullen een aantal bedrijven moeten verhuizen.
En dan wil ik het nog niet hebben over de werkgelegenheid die we zullen mislopen door dit arrest, met de bouw van een stadion en met nieuwe bedrijven die we zullen aantrekken. Dit arrest is een beetje eigenaardig – wij politici kunnen ons daar niet in mengen – in die zin dat het GRUP in 2013 is goedgekeurd door de Vlaamse Regering. Er was ook een positief advies van de auditeur en van de stad en alle bij dit dossier betrokken actoren hebben gewerkt aan een oplossing naar aanleiding van de opmerkingen van de Raad van State in 2013. Ik zeg er ook nog bij dat er geen beroep meer mogelijk is. Ik zal straks van u wel een reactie krijgen op dit arrest, maar mijn vraag is eigenlijk welke rol de Vlaamse overheid in dit dossier nog kan of wil spelen.
Mevrouw Van Volcem heeft het woord.
Minister, ik sluit me volledig aan bij wat de heer Sintobin zegt maar ik wil toch volgende insteek doen. Brugge is een toeristische stad maar ik moet zeggen dat Brugge gisteren in diepe rouw was. Brugge heeft twee voetbalclubs in eerste klasse: Club Brugge met veertigduizend supporters – zelfs nog veel meer als we iedereen meetellen die op televisie kijkt –, en Cercle Brugge dat zich de vereniging noemt. Minister, u weet dat voetbal de emotie is van de mensen. In deze hele moeilijke tijden zou de zone aan de Blankenbergsesteenweg die ontsloten is aan de N31 de toekomst van Brugge moeten symboliseren. En wat willen wij daar? Een nieuw stadion. Wat wilden wij daar nog? Bedrijventerreinen. Er is nood aan bedrijventerreinen in de Brugse regio voor 255 hectare. Er is geen hectare meer vrij die nog kan worden aangesneden. Minister, dat is echt schrijnend, jonge mensen die vandaag afstuderen, blijven in Gent omdat er in Brugge geen nieuwe ondernemingen meer zijn, omdat er geen nieuwe vestigingen meer mogelijk zijn. Dit gaat over de toekomst van Brugge. Ik kan dan ook niet genoeg het belang van dit dossier benadrukken.
Ik besef dat dit voor u een moeilijk dossier is, het sleept al dertien jaar aan. Daarnet werd nog gezegd dat de droom van de ene de nachtmerrie van de andere is. Welnu, ik vind het heel jammer dat de heer Tobback weg is, want hij zou misschien zestigduizend mensen over zich heen krijgen als die ene beroep aantekent waardoor al die mooie plannen worden gedwarsboomd.
Minister, u kunt eigenlijk juridisch het deelgebied hernemen. Het deelgebied is nu vernietigd, ik vraag aan u of u dit zo snel mogelijk kunt hernemen. Als ik het arrest lees, vind ik dat soms een beetje eigenaardig maar ik heb daar niet over te oordelen aangezien we in een rechtsstaat nu eenmaal de scheiding der machten moeten respecteren.
Uw vraag luidt?
Minister, ik vraag u om zo spoedig mogelijk aan de hand van de motivering van het arrest het deelgebied te hernemen.
De heer Warnez heeft het woord.
Gisteren legde de Raad van State inderdaad een bom onder het stadiondossier. Tegen het advies van de auditeur in vernietigde de bestuursrechter het GRUP. Dat is een ramp voor het stadionproject waarbij Club Brugge en Cercle Brugge samen met het stadsbestuur op zoek gaan naar een oplossing. En dan vraag ik ook aan u een oplossing, minister.
Het arrest stelt dat de voetbalzone in het RUP te groot is. Te veel voetbal in Brugge is iets dat ik als supporter van Club Brugge en als liefhebber van Cercle Brugge niet kan onderschrijven en daar doen we vooral onze West-Vlaamse voetballende jeugd geen plezier mee.
Club Brugge en Cercle Brugge tegelijk, kan dat? (Rumoer)
Dat is dan zoals Beerschot en Antwerp tegelijk?
Gaat u verder, mijnheer Warnez.
In West-Vlaanderen zien we elkaar allemaal graag.
Ja, blijkbaar.
Collega's, het gaat hier echt niet alleen over die eersteklassers Club Brugge en Cercle Brugge, het gaat over de vele jeugdspelers die daar ook terecht kunnen en die daar een nieuwe thuis zoeken, het gaat over het park en recreatiegebied, het gaat over bedrijventerreinen. Het GRUP bevat 30 hectare ruimte voor ondernemen, ruimte die er vandaag in Brugge inderdaad niet meer is. Daardoor trekken onze bedrijven nu naar Nederland of zelfs naar Noord-Frankrijk. Het is bovendien ook strategische ruimte die belangrijk is voor de nieuwe sluis in Zeebrugge.
Het RUP moet dus inderdaad voor de derde keer naar de tekentafel, minister. En het is al veertien jaar dat er naar een oplossing wordt gezocht. Die moet er nu heel snel komen, voor voetbalminnend en ondernemend Vlaanderen, voor Club en voor Cercle.
Minister, hoe en binnen welke timing zult u omgaan met het deelgebied Blankenbergse Steenweg? Denkt u de stad Brugge daar de bevoegdheid te geven om een gemeentelijk RUP te maken, of neemt u zelf een initiatief om het deelgebied te hernemen?
Minister Demir heeft het woord.
Ik denk dat iedereen de beslissing van de Raad van State kan betreuren. Of je nu voetbalsupporter bent of voor Club of Cercle supportert: dat maakt eigenlijk niet uit. Heel ondernemend Vlaanderen zal wel wat met argusogen naar de Raad van State hebben gekeken. We hebben dat arrest ook bekeken.
Een deel wordt vernietigd op basis van drie argumenten. Het eerste argument is de bovenmaatse parking. Punt twee is het zorgvuldig ruimtegebruik dat onvoldoende wordt gemotiveerd. En het derde punt wil ik toch echt onderstrepen: de Raad van State verwijst heel duidelijk naar de intentieverklaringen van de stad Brugge en van Club Brugge, die op 10 januari heel duidelijk aangeven dat zij het stadion niet meer daar gaan bouwen, maar op een andere site. De Raad van State gebruikt deze verklaring van de stad en van de club als bevestiging van de zogenaamde vastgestelde onwettigheden. Als je dat arrest goed leest, zijn dat eigenlijk de drie redenen waarop de Raad van State zich baseert.
Ik kan nu twee dingen doen. Sowieso hebben we vandaag al wel contact gehad. Wij gaan dus heel snel samenzitten met de stad en de beide clubs, om te kijken of ik remedieer, wat binnen de acht dagen kan. Ofwel zegt de stad dat zij een delegatie willen, dat zij daarover willen praten. Daarom zal ik iedereen aan tafel roepen. Dat zal heel snel gaan – ik hoop deze week nog. Zo kunnen we kijken welke oplossing we kunnen vinden. Want ik vind het belangrijk dat we een signaal geven, niet alleen aan de voetbalsupporters maar aan heel Vlaanderen.
De heer Sintobin heeft het woord.
Minister, ik ben blij dat u in overleg zult gaan met alle belangrijkste actoren om te proberen te redden wat er te redden valt. Wat collega Van Volcem vraagt, het hernemen van het dossier, zal natuurlijk ook tijd kosten. We kunnen hier wel vragen om erop aan te dringen en ermee verder te doen, maar we weten sowieso dat dergelijke dossiers een aantal jaren verder gaan.
Wat de argumenten van de Raad van State betreft, en zeker dat laatste punt: het is absoluut wereldvreemd wat ze daar vertellen. Er is gewoon een politiek akkoord in de stad Brugge, ondersteund door alle politieke partijen in de gemeenteraad om het stadion van Club Brugge op de huidige site te bouwen, maar met een nieuw stadion voor de vereniging langs de Blankenbergse Steenweg. Ik heb de indruk dat de Raad van State advies verleent of een arrest maakt zonder zelfs te weten wat het politiek akkoord is daaromtrent.
Ik wil wel nog iets duidelijk maken. Sommige collega’s doen hier wat lacherig over, heb ik de indruk: ‘Het gaat maar om Brugge.’ We zijn wel degelijk de derde grootste stad van Vlaanderen. Wij West-Vlamingen zijn soms veel te bescheiden. Het gaat hier om meer dan een voetbalstadion. Het gaat hier ook over bedrijventerreinen, werkgelegenheid, om recreanten, om heel wat. En het gaat inderdaad om de toekomst van onze stad, maar ook de toekomst van onze regio. Wat zou er nu mooier zijn dan op die locatie een landmark te hebben voor onze stad?
Mevrouw Van Volcem heeft het woord.
Ik had natuurlijk ook het arrest gelezen. Dat sloeg in als een bom. Ik heb het volledig geanalyseerd. U zegt dat u kunt remediëren binnen de acht dagen. Kunt u mij dat nog eens toelichten? Want het is wel heel belangrijk. Het is voor de Raad van State ook heel gemakkelijk om te zeggen dat het de schuld is van de stad Brugge. We hebben lang naar een oplossing gezocht, en Club Brugge wilde dat de volledige gemeenteraad akkoord ging, met geen enkele dissidente stem. Alle partijen vonden dat een goede oplossing. Maar als de Raad van State dan toch kritiek geeft op het stadsbestuur, waarom vernietigen ze dan ook dat bedrijventerrein en die weginfrastructuur? Ik begrijp dat echt niet.
Dat men de stedelijke activiteiten volledig heeft vernietigd, dat kan ik ook niet begrijpen. Men had ook een klein stukje van de parking kunnen vernietigen zodat we alleen dat stuk konden hernemen en we dan voor mijn part een parking van 2500 in plaats van 7500 voertuigen moeten voorzien – want daar gaat het eigenlijk over. Ik vind het jammer dat men niet oplossingsgerichter denkt. Ik kan natuurlijk niet zeggen wat de rechters moeten doen, maar de impact van deze beslissingen op de toekomst is heel belangrijk. Minister, heel Brugge rekent op u om dat op korte termijn op te lossen, alstublieft.
De heer Warnez heeft het woord.
Minister, ik wil u ook danken voor uw antwoord. Het is inderdaad een dossier waar we het politiek allemaal over eens zijn. Het is goed om dat ook eens te benadrukken. Dus dank voor het kordate optreden.
Ik had eigenlijk dezelfde vraag als mevrouw Van Volcem, maar korter: kunt u dat nog eens uitleggen, die acht dagen?
De heer Vandenberghe heeft het woord.
Minister, ik wil het eigenlijk niet hebben over de techniciteit van het dossier, maar vooral over de geloofwaardigheid naar de bevolking. We krijgen soms veel kritiek dat er een grote kloof is tussen de bevolking en de politiek. Dergelijke dossiers zijn daar de oorzaak van. Het duurt al meer dan veertien jaar en er is nog geen stap vooruit in de bouw van een nieuw stadion. Twee jaar en negen maanden duurde het om een antwoord te krijgen van de Raad van State, om dan te zeggen dat het allemaal niet kan. Daar verliezen we allemaal onze geloofwaardigheid. Je kunt natuurlijk wel zeggen dat wij niets kunnen zeggen aan de Raad van State, dat is waar, maar de bevolking ziet het als één grote problematiek in zijn totaliteit.
Rechtszekerheid moet er zijn, absoluut, ik ben daar als democraat uiteraard ook voorstander van, maar rechtszekerheid op een transparante manier zodat iedereen weet waar hij of zij zich aan moet houden. Ik heb de indruk dat er in dat dossier geen rechtlijnigheid, geen transparantie en vooral geen rechte lijn wordt gerespecteerd. Dat zorgt voor heel veel frustratie en onenigheid, niet alleen bij de mensen die het stadion willen bouwen, maar vooral bij de vele supporters, die alweer in de steek worden gelaten.
De heer Vaneeckhout heeft het woord.
Minister, dank u voor het antwoord. Wij gaan ook geen steen werpen naar u, want u krijgt dat in de schoot geworpen als een erfenis van het verleden, maar wel een erfenis waar wij vanuit onze fractie en ook lokaal regelmatig voor gewaarschuwd hebben: dat het proces niet goed aan het lopen was, dat er niet werd gewerkt aan draagvlak, dat het participatietraject eigenlijk niet oké zat, dat het getuigde van een ruimtelijke visie van het verleden die halsstarrig werd vastgehouden en dat de procedures rommelig verliepen. Wat ons betreft krijgen we helaas nu de rekening gepresenteerd.
Inderdaad, er is op dit moment een politieke consensus rond het stadion van Club Brugge, maar al de rest van de zaak is wel enorm voer voor discussie en blijft bediscussieerd in Brugge en omgeving. Ik denk dat het belangrijk is om de zaak ten gronde aan te pakken, echt te gaan kijken naar oplossingen op het terrein voor de verschillende noden die er zijn. Want op dit moment zijn de slachtoffers van die halsstarrigheid de bedrijvigheid in Brugge die zijn kansen gepasseerd ziet, maar vooral ook al die supporters van de club en van de vereniging. Ik ga hier niet doen alsof ik een supporter ben van Club Brugge of van Cercle Brugge, ik ben een supporter van Zulte Waregem.
U moet een vraag stellen.
Het heeft nooit zin om te doen alsof je voor een andere club bent, maar die supporters verdienen meer dan een rommelige aanpak vanuit de Vlaamse overheid en vanuit de stad Brugge. (Opmerkingen van Mercedes Van Volcem)
U staat zo hevig, mevrouw Van Volcem. (Opmerkingen van Mercedes Van Volcem)
Neen, ik heb u al heviger gezien. Ik ga u niet uitdagen.
Mevrouw De Vreese heeft het woord.
Collega's, als geboren en getogen Brugse kan ik niet anders dan even mijn mening geven over dit dossier. Met een vader die Clubsupporter is en een moeder die uit een Cerclenest komt, denk ik dat ik goed geplaatst ben om te zeggen dat de stad twee topploegen heeft, die in onze stad moeten blijven. We verwachten dat het stadsbestuur er alles aan doet om ze daar te houden, dat alle andere pistes worden bekeken en zeker ook dat er wordt bekeken waar er nog mogelijkheden zijn om bedrijventerreinen in het Brugse te krijgen. Want dat is belangrijk voor onze hele regio en onze hele West-Vlaamse economie.
Minister, ik vraag u zeker en vast om alles te doen wat binnen uw Vlaamse beslissingsmacht en uw bevoegdheid ligt en daar alles uit te halen om ook vanuit het Vlaamse niveau naar een oplossing te zoeken voor dit stadiondossier en voor onze bedrijventerreinen.
Minister Demir heeft het woord.
Collega’s, los van het voetbal en de vraag wie fan is van welke club: ik wil vooral een oplossing hebben, en liefst zo snel mogelijk. Ik denk dat dat natuurlijk wel het belangrijkste is. Daarom wil ik ook zo snel mogelijk, liefst nog deze week, samenzitten met de clubs en met de stad Brugge, zodat iedereen aangeeft wat hij wil, zodat daar duidelijkheid over is.
Dan hebben we verschillende opties. Ofwel zegt de stad dat ze een delegatie wil, dat ze dat zelf wil doen. Dat kan worden bekeken. Mijn administratie zegt het plan van het GRUP te kunnen remediëren, bijvoorbeeld door een gewijzigde vorm qua parkings, kleinere parkings of iets anders. Dan hebben we nog acht dagen de tijd, vanaf vandaag gerekend. Het zal dus snel moeten gaan. Het arrest is daar heel duidelijk in. Het gaat vooral over dat ruimtebeslag, dat onvoldoende is gemotiveerd, en de bovenmaatse parking. Verder is er natuurlijk die intentieverklaring, waar men heel duidelijk op wijst. Het positieve advies van de auditeur was er voor die intentieverklaring, voor alle duidelijkheid. Dat zal dus hebben meegespeeld. Ik heb natuurlijk geen glazen bol. Ik weet niet exact wat er in de hoofden omgaat, maar ik baseer me gewoon op het arrest. Ik denk dat het vooral heel belangrijk is dat we zo snel mogelijk samenzitten met de stad, met de clubs, zodat duidelijk is wie wat wil, om dan heel snel actie te kunnen ondernemen. Er zijn verschillende opties. Ik wil met hen aan tafel gaan om te weten welke we moeten kiezen.
De heer Sintobin heeft het woord.
Minister, ik hoop inderdaad dat we tot een oplossing komen, maar ik wil er even op wijzen dat het mensen zoals collega Vaneeckhout, en partijen zoals Groen en milieuactivisten zijn die dergelijke dossiers al vijftien jaar aan een stuk tegenhouden. (Opmerkingen van Jeremie Vaneeckhout)
Niks kan nog worden gerealiseerd in Vlaanderen! We hadden het daarjuist over de tijd dat vergunningen werden verleend. Wel, dat is nu een typisch dossier. We zijn vijftien jaar bezig in Brugge om een dergelijk dossier tot een goed einde te brengen. (Opmerkingen van Jeremie Vaneeckhout)
Collega Vaneeckhout, u bent totaal verkeerd als u zegt dat dit rommelig werd aangepakt. Alle nodige aanpassingen werden gedaan. (Opmerkingen van Jeremie Vaneeckhout)
Jullie zijn de schuldigen voor het opnieuw verkeerd aflopen hiervan, en wat de Raad van State betreft, excuseer mij, maar dat is een wereldvreemd arrest.
Mevrouw Van Volcem heeft het woord.
Minister, als u dit in acht dagen kunt oplossen, dan mag het stadion van mij het Zuhal Demirstadion heten.
De heer Warnez heeft het woord.
Collega Vaneeckhout, ik wil toch ook nog heel even reageren. Ik houd niet van met de vinger wijzen en roepen tussendoor, maar als u dit een rommelig dossier noemt, dan denk ik dat dat soort communicatie het inderdaad rommelig maakt. Het is op die manier dus een beetje een selffulfilling prophecy, maar goed. (Opmerkingen van Jeremie Vaneeckhout)
Minister, ik heb u kordaat horen zeggen dat u snel zult zoeken naar een oplossing, samen met de actoren. Ik voel dat u klaarstaat om een voorzet te geven, en de voetballers en de ondernemers zullen die binnenkoppen.
De actuele vragen zijn afgehandeld.