Report plenary meeting
Report
Voorstel tot spoedbehandeling
Dames en heren, vanmiddag heeft de heer Willem-Frederik Schiltz bij motie van orde een voorstel tot spoedbehandeling gedaan van het voorstel van decreet van Willem-Frederik Schiltz, Wilfried Vandaele en Peter Van Rompuy over tijdelijke noodmaatregelen voor het individueel bezoldigd personenvervoer naar aanleiding van de coronacrisis.
De heer Schiltz heeft het woord.
Voorzitter, de reden voor de spoedbehandeling ligt erin dat dit voorstel van decreet tot doel heeft om gemeentebesturen toe te staan om individueel in te grijpen in de toeslagen en vergunningsvergoedingen die zij ontvangen van taxibedrijven.
Vraagt nog iemand het woord? (Neen)
Dan stemmen we nu bij zitten en opstaan over het voorstel tot spoedbehandeling.
De volksvertegenwoordigers die het voorstel tot spoedbehandeling wensen aan te nemen, drukken op ‘Ik sta op’.
De volksvertegenwoordigers die het voorstel tot spoedbehandeling niet wensen aan te nemen, drukken op ‘Ik blijf zitten’.
Het voorstel tot spoedbehandeling is aangenomen. Dan stel ik voor dat het voorstel van decreet van Willem-Frederik Schiltz, Wilfried Vandaele en Peter Van Rompuy over tijdelijke noodmaatregelen voor het individueel bezoldigd personenvervoer naar aanleiding van de coronacrisis onmiddellijk wordt behandeld.
Is het parlement het daarmee eens? (Instemming)
Het incident is gesloten.
Algemene bespreking
Dames en heren, aan de orde is het voorstel van decreet van Willem-Frederik Schiltz, Wilfried Vandaele en Peter Van Rompuy over tijdelijke noodmaatregelen voor het individueel bezoldigd personenvervoer naar aanleiding van de coronacrisis.
De algemene bespreking is geopend.
De heer Schiltz heeft het woord.
Voorzitter, collega's, de regeling rond het individueel bezoldigd personenvervoer, of ook wel het taxivervoer, is uniform. Daar zijn Vlaamse criteria op gevestigd om te beletten dat gemeenten met elkaar in concurrentie zouden gaan over de retributies die ze vragen aan taxibedrijven. Om forumshopping te vermijden, is er een universele standaard voorzien voor wat die retributie moet zijn. Dat is heel logisch in andere tijden. Maar vandaag in coronatijden is het een sector die zwaar te lijden heeft gehad door het gebrek aan verplaatsingen. De mate waarin die sector geleden heeft, is evenwel verschillend van gemeente tot gemeente. Waar voorheen die uniformiteit wenselijk was, is die vandaag een handicap om gemeentebesturen toe te staan om die retributies, die uiteindelijk bij hen terechtkomen, eventueel tijdelijk af te schaffen of te verlagen om de sector in kwestie lokaal een beetje zuurstof te geven. Dit kleine voorstel van decreet voorziet in een tijdelijke versoepeling en het afschaffen van die uniforme toepassing van de retributievoeten en staat daarin lokale autonomie toe.
Mevrouw Goeman heeft het woord.
Collega's, de taxisector heeft een zware klap gekregen tijdens de coronacrisis en het ziet ernaar uit dat ze nog een tijdje de gevolgen van de crisis zullen moeten dragen. We zijn het eens met de doelstelling van dit voorstel van decreet, met name dat de mogelijkheid wordt geboden aan lokale besturen om een volledige of gedeeltelijke kwijtschelding te doen van de retributie op de taxisector.
Ik heb wel nog enkele vragen. De beslissing ligt bij de lokale besturen. Dat betekent dat er dus inderdaad verschillen zullen zijn in de toekomst. Is dat doorgesproken met de lokale besturen, bijvoorbeeld via de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten (VVSG)? Wat als de ene gemeente wel die retributie kwijtscheldt, en de andere niet? Kan dat juridische gevolgen hebben? Over welke bedragen gaat het hier? Wat is de totale geschatte financiële impact van deze maatregel, zowel voor de betrokken gemeenten als voor de taxisector?
Vraagt nog iemand het woord?
Collega Verheyden, denk ik. U had echt wel een groot mondmasker aan.
Ik heb ook een groot hoofd. (Gelach)
Daar ga ik me niet over uitspreken. (Gelach)
Alle gekheid op een stokje, het is al aangegeven dat ook de taxisector zwaar werd getroffen door de coronacrisis. In de sector was er sprake van een omzetdaling van meer dan 90 procent. Terwijl het openbare leven en de vraag naar personenvervoer als gevolg van de opgelegde coronamaatregelen stilviel, bleef de taxisector op de lijst van de essentiële sectoren staan. Als resultaat van die beslissing kon geen enkel taxibedrijf aanspraak maken op de Vlaamse hinderpremie en de daaropvolgende dagvergoeding, maar slechts op de compensatiepremie van 3000 euro.
Terwijl de minister-president en opperviroloog Van Ranst elke dag op tv het belang van social distancing verkondigden, werd van de taxibedrijven verwacht dat de werkzaamheden zouden worden voortgezet, met gevaar om zelf besmet te raken door de beperkte afstand tussen chauffeur en passagier.
Enkele weken geleden was de Nationale Groepering van Taxiondernemingen nog tevreden dat er toch wel enige financiële ondersteuning werd aangekondigd vanuit Vlaanderen. Op het federale vlak viel de sector ondertussen uit de boot en is die een van de grote slachtoffers geworden omdat ze moesten blijven werken. Dat betekende dat het federale overbruggingsrecht niet werd verlengd. Taxi's mochten dus blijven rijden.
Natuurlijk is deze sector in grote mate afhankelijk van de reis- en evenementensector. Omdat die waren stilgevallen, was er ook voor de taxichauffeurs nauwelijks werk. De sector heeft het niet alleen moeilijk door de coronacrisis, maar ook het Taxidecreet, dat op 1 januari 2020 in voege trad, brengt toch kopzorgen mee. Zo moet onder meer de volledige vloot worden aangepast aan de milieunormen.
Collega's, we moeten durven bekijken of we het Taxidecreet, dat op 1 januari van start ging, niet moeten aanpassen in functie van de crisis waar we nu mee te maken krijgen. Ik weet dat het een andere discussie is, maar het Vlaams Belang wil de Vlaamse Regering toch oproepen om de regels te versoepelen die nu samenvallen met de coronacrisis. De bijna 5800 taxichauffeurs zouden ons daar bijzonder dankbaar voor zijn.
Terug naar het voorstel van decreet. Ik heb kort trachten te schetsen met welke problemen de taxisector te kampen heeft. Onze fractie steunt dan ook dit voorstel van decreet, dat de gemeenten de mogelijkheid geeft om vergunde exploitanten financieel tegemoet te komen met een volledige of gedeeltelijke vrijstelling, of teruggave van de belasting of retributie, opdat deze sector, die zich moeilijk door de crisis heeft gesleept, verder zou kunnen worden ondersteund.
De heer Schiltz heeft het woord.
Collega Goeman heeft nog een vraag gesteld. Het voorstel van decreet is ontstaan door de vraag van verschillende steden en gemeenten die in hun lokale coronaplannen graag ook iets wilden doen voor een lokale sector.
Vraagt nog iemand het woord? (Neen)
De algemene bespreking is gesloten.
Artikelsgewijze bespreking
Dames en heren, aan de orde is de artikelsgewijze bespreking van het voorstel van decreet. (Zie Parl.St. Vl.Parl. 2019-20, nr. 424/1)
– Er zijn geen opmerkingen bij de artikelen 1 tot en met 3.
De artikelsgewijze bespreking is gesloten.
We zullen straks de hoofdelijke stemmingen over de artikelen en over het voorstel van decreet houden.