Report plenary meeting
Report
Algemene bespreking
Dames en heren, aan de orde is het voorstel van decreet van Katrien Schryvers, Koen Daniëls, Freya Saeys, Lorin Parys, Maaike De Rudder en Katja Verheyen tot wijziging van het decreet van 27 april 2018 tot regeling van de toelagen in het kader van het gezinsbeleid, wat de selectieve participatietoeslagen betreft.
De algemene bespreking is geopend.
Mevrouw Jans, verslaggever, had gevraagd om hierover verslag uit te brengen. Ik zie echter dat ze niet aanwezig is. Dat is dus niet aan de orde.
De heer Daniëls heeft het woord.
In afwezigheid van mevrouw Jans wil ik kort meegeven dat die selectieve participatietoeslag een niet onbelangrijk gegeven is. Dat is de vroegere schooltoelage, die we nu in het groeipakket hebben ondergebracht.
Er zijn twee belangrijke zaken. De eerste is de automatisering. Ik denk dat het een goede zaak is voor iedereen dat zoveel mogelijk gezinnen het automatisch krijgen. Een tweede zaak die we bij dezen doen, is het moment waarop we kijken naar de gezinssamenstelling – een belangrijk punt voor de berekening van het bedrag – zo dicht mogelijk plaatsen bij het moment waarop de schooltoelage wordt uitgekeerd. Dat is niet onbelangrijk en ik ben blij dat daar grote overeenstemming over bestaat. Dat zorgt ervoor dat het bedrag van de selectieve participatietoeslag – lees: de schooltoeslag – maximaal is afgestemd op het gezin waarin het kind zich bevindt op het moment dat het schooljaar start. Dat is wat nu voorligt.
Mevrouw Schryvers heeft het woord.
Collega’s, met het groeipakket worden sinds 1 januari vorig jaar een heel aantal tegemoetkomingen voor kinderen ondergebracht in één globaal systeem. Ik denk daarbij aan het basisbedrag – de vroegere kinderbijslag – maar ook aan de selectieve participatietoeslag, de sociale toeslag en de zorgtoeslag.
Die selectieve participatietoeslag wordt toegekend voor kinderen die onderwijs volgen in een door de Vlaamse Gemeenschap erkende, gefinancierde of gesubsidieerde onderwijsinstelling en die opgroeien in een gezin met een lager inkomen. Het bedrag is afhankelijk van het gezinsinkomen, de opleiding die de leerling volgt en de gezinssamenstelling. Net zoals de sociale toeslag voor de lage inkomens wordt de schooltoeslag binnen het groeipakket ook automatisch toegekend aan wie daar recht op heeft. Uit de cijfers blijkt dat die schooltoeslag daardoor wordt uitbetaald aan veel meer gezinnen dan voorheen het geval was. Dat is dus alleszins een goede zaak, dat mensen krijgen waar ze recht op hebben.
Hoewel de uitbetaling van die selectieve participatietoeslag gebeurt in het begin van het schooljaar, gebeurt de berekening van het precieze bedrag waarop een gezin recht heeft aan de hand van de gezinssituatie op 31 december van het lopende schooljaar. Het groeipakket heeft die werkwijze overgenomen van het Ministerie van Onderwijs, dat voor de inwerkingtreding van het groeipakket de uitbetaling van die schooltoeslagen deed.
En dat betekent, als er zich een wijziging voordoet in de gezinssituatie tussen het moment van uitbetaling en 31 december van dat jaar, dat het uitbetaalde bedrag niet meer correct is. Bij gezinnen die te weinig hebben gekregen, kan er dan een bijpassing gebeuren. Bij gezinnen die te veel hebben gekregen, wordt er dan weer een terugvordering gevraagd. Met het voorstel van decreet dat nu voorligt, willen we het ijkingsmoment van de berekening van de selectieve participatietoeslag wijzigen van 31 december, te midden van het schooljaar, naar 31 augustus, voorafgaand aan het betrokken schooljaar dus. We willen die wijziging laten ingaan vanaf nu, zodat alle gezinnen bij het begin van het eerstvolgende schooljaar ook ineens het juiste bedrag krijgen. Zo vermijden we dat de meest kwetsbare gezinnen, die de toeslag snel nodig hebben, eerst een te laag bedrag zouden ontvangen en dat er van gezinnen die mogelijk te veel ontvingen, een terugvordering geëist wordt via een aantal onverwachte vragen tot terugbetaling.
Bovendien betekent dit alles een significante administratieve vereenvoudiging – dat zullen jullie ook wel begrijpen – en wordt er zowel voor de administratie als voor de burger heel wat papierwerk vermeden.
Met dit voorstel optimaliseren we het Groeipakket dus verder en ik denk dat het heel goed is dat er meer duidelijkheid komt en dat gezinnen meteen het juiste bedrag van de selectieve participatietoeslag krijgen, waar ze ook recht op hebben. We weten allemaal dat het Groeipakket een heel belangrijk instrument is in de ondersteuning van gezinnen, in het bijzonder de meest kwetsbare.
Vraagt nog iemand het woord? (Neen)
De algemene bespreking is gesloten.
Artikelsgewijze bespreking
Dames en heren, aan de orde is de artikelsgewijze bespreking van het voorstel van decreet. (Zie Parl.St. Vl.Parl. 2019-20, nr. 363/1)
– Er zijn geen opmerkingen bij de artikelen 1 tot en met 3.
De artikelsgewijze bespreking is gesloten.
We zullen straks de hoofdelijke stemmingen over de artikelen en over het voorstel van decreet houden.