Report plenary meeting
Report
De heer Ceyssens heeft het woord.
Minister, de eerste actuele vraag die ik u wil stellen in uw hoedanigheid van minister van Mobiliteit en Openbare Werken betreft de trajectcontroles. Ik heb er bewust voor gekozen deze actuele vraag te stellen. Ik vind verkeersveiligheid immers een van de belangrijkste pijlers van heel ons mobiliteitsbeleid.
We moeten vaststellen dat we in 2018 in Vlaanderen nog altijd 310 verkeersdoden hebben geteld. We weten dat meer dan een op de drie verkeersdoden te betreuren valt ten gevolge van overdreven snelheid. Dit is een probleem dat we moeten aanpakken en waarop we ons moeten richten, bijvoorbeeld tijdens de inrichting van de wegen of bij sensibilisering.
We zijn er echter ook allemaal van overtuigd dat handhaving daar een essentieel onderdeel van uitmaakt, zoals ook blijkt uit het regeerakkoord. Daarin worden niet alleen middelen gegeven aan de lokale besturen om met GAS-boetes (gemeentelijke administratieve sanctie) te gaan werken voor kleinere snelheidsovertredingen in de zones 30 en 50, maar Vlaanderen zal daarbij ook verder inzetten op de trajectcontroles.
Deze week is het probleem van snelheid in woonstraten nog maar eens aangetoond door de resultaten van de 330 telramen die er waren. Transport & Mobility, Mobiel 21 en waanz.in hebben daartoe een methode ontwikkeld met een kleine camera waaruit blijkt dat sowieso meer dan een op de tien van de passanten te hard rijdt. In sommige straten gaat het zelfs tot 30 en 40 procent. Ik heb gelezen dat er ondertussen alweer middelen zijn om opnieuw te investeren in trajectcontroles. In eerste instantie kijkt men naar de huidige flitspalen. Ik wil onmiddellijk mijn bekommernis van vorige legislatuur hernemen: objectiveren en ongevallencijfers gebruiken is goed, minister, maar de omgeving juist in kaart brengen is ook belangrijk. Soms kan het veel belangrijker zijn om te investeren in een weg waar misschien minder ongevallen gebeurd zijn maar waar meer zwakke weggebruikers aanwezig zijn. Mijn vraag is hoe u die trajectcontroles verder gaat uitrollen in samenspraak met de lokale besturen?
Minister Peeters heeft het woord.
Dank u wel, mijnheer Ceyssens, voor de vraag.
U woont in de buurt van mijn streek en u weet alleszins dat mijn gemeente vroeger koploper was inzake het aantal dodelijke verkeersongevallen voor Limburg. We hadden 28 kilometer aan gewestwegen en die dodelijke verkeersongevallen situeerden zich allemaal op de gewestwegen.
Wat hebben wij dan gedaan? Zoals u terecht aanhaalt hebben we ingezet op sensibilisering en op educatie. Dat is uiteraard heel belangrijk. We hebben in samenspraak met het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) ingezet op tal van infrastructurele maatregelen. Dat is heel belangrijk, maar de handhaving is dat evenzeer. De lokale besturen kunnen dat doen in samenspraak met de lokale politie. De pakkans verhogen door in te zetten op tal van controles maar zeker ook camera's zijn wat dat betreft zeer belangrijk.
U verwijst naar de telramen, maar u weet dat de telramen vooral gebruikt zijn voor lokale gemeentewegen, zelfs voor woonerven en dergelijke. Daar zijn wij als Vlaamse overheid uiteraard niet voor bevoegd, maar wel voor de handhaving van de snelheden op de gewestwegen. Daar zetten we in de toekomst verder in op trajectcontroles.
U vraagt specifiek hoe we dat gaan doen. U weet hoe het in het verleden gebeurde. twintig locaties werden geselecteerd op basis van heel wat specifieke data, vooral de ongevallendata. Ik zal sowieso met de administratie nakijken wat er wat dat betreft meer kan in de toekomst. U weet ook dat er in het verleden altijd een top-downbenadering was, terwijl u specifiek vraagt of de lokale besturen er nauwer bij kunnen worden betrokken. Het is zeer belangrijk dat we de input hebben van de lokale besturen want zij weten vaak in de regio het beste hoe en waar deze trajectcontroles kunnen worden ingezet. Uiteraard zijn ook de specifieke technische randvoorwaarden van belang. We gaan er alleszins op toezien dat we daar zeer snel werk van kunnen maken.
Minister, dank u wel. Dat klinkt alleszins hoopvol. Ik denk dat het inderdaad niet van onderen naar boven moet komen, maar dat de voorstellen die er zijn voor trajectcontroles op een heel eenvoudige manier kunnen worden afgestemd met lokale besturen of politiezones om te zorgen dat die investeringen op de beste manier worden ingezet, want het gaat telkens toch over een aardig bedrag .
Ik heb gelezen dat er ondertussen 62 trajectcontroles zijn die eigenlijk nog niet werken. Dat is een beetje jammer natuurlijk, want gezien de middelen die daarin zijn geïnvesteerd, vinden we het allemaal belangrijk dat die ook zo snel mogelijk operationeel zijn. Wat zult u eraan doen om die zo snel mogelijk operationeel te maken?
De heer Verheyden heeft het woord.
Minister, wij kunnen ons volledig vinden in het feit dat u voor meer handhaving gaat. Daar hebben we geen enkel probleem mee. Maar uit allerhande studies blijkt ondertussen toch dat we in Vlaanderen te weinig inzetten op onder andere sensibilisering en alternatieve straffen voor snelheidsovertreders.
Dat mis ik toch een klein beetje in het regeerakkoord.
Minister, bent u bereid om daarop in te gaan en sowieso meer budgetten vrij te maken? Die sensibilisering en de alternatieve strafvorming zullen uiteraard budget vragen. Gaat u daar meer budgetten voor vrijmaken en op welke tijdstermijn?
De heer Keulen heeft het woord.
Minister, als het gaat over een duurzaam snelheidsbeleid op de autowegen van alle categorieën, zijn de trajectcontroles inderdaad de hefboom bij uitstek om tot succes te komen. Minister, het is belangrijk dat u een tijdsschema ontwikkelt voor nieuw beleid en vooral voor de mogelijkheid voor lokale besturen, de steden en gemeenten, om zelf te sanctioneren in de zones 30 en 50 door middel van gasboetes. Dat is vooral daar waar de zwakke weggebruikers, de voetgangers en de fietsers, zich in de steden en gemeenten ophouden. Daar moet men op het lokale niveau snel weten wat er in de pijplijn zit, hoe dat nu precies vorm moet krijgen. Minister, ik denk dat u in de Vlaamse Regering de beste advocaat bent van de lokale besturen, net op een terrein waar de lokale besturen mee het verschil willen maken: het terugdringen van het aantal verkeersongevallen en zeker ook van de snelheidsovertredingen.
Mevrouw Lambrecht heeft het woord.
Minister, in ons zult u een zeer goede partner vinden, vooral voor wat u wilt ondernemen om het aantal verkeersdoden en zware ongevallen te verminderen. Ik ben zeer blij dat de spreker aan de hand van mijn vraag naar cijfers nog eens zegt dat er 62 niet werken. Het is nog erger: ik wil benadrukken dat 40 procent van de palen die er staan, van de trajectcontroles, niet werken. Dat is echt beschamend. We kunnen wel investeringen doen, maar als die palen niet werken, maken we ons belachelijk. In West-Vlaanderen, minister, werkt geen enkele trajectcontrole. Wij rijden rond en zien palen, maar wij weten dat ze niet werken.
Ik kreeg als antwoord van uw voorganger dat in het vierde kwartaal van 2019 alle trajectcontroles zullen werken. We zijn nu eind oktober. We hebben nog november en december. Minister, mijn vraag is zeer eenvoudig: kunt u mij garanderen dat de palen die er eind 2019 zullen staan en waarvoor toch zware investeringen zijn gedaan, niet alleen maar zullen staan blinken, maar effectief zullen werken, zodat we eindelijk een echt verkeersbeleid voeren? (Applaus bij sp.a en Groen)
De heer Lantmeeters heeft het woord.
Voorzitter, ik wil me nu toch even mengen in deze Limburgse commissie.
Minister, u weet inderdaad dat een goed handhavingsbeleid een cruciaal sluitstuk is van het beleid. In die zin kan ik de vraag van collega Ceyssens volledig onderschrijven, en ook de vraag om alle trajectcontroles zo snel mogelijk aan het werk te zetten. Ik meen te vernemen dat u daarnet verwees naar Transport & Mobility Leuven en dat u het telraam gewoon naar de lokale besturen wilt sturen. Het is niet omdat ik vandaag 10 euro ga verdienen, maar ik wil toch nog eens verwijzen naar het beleid van minister Muyters in het verleden. Hij heeft heel duidelijk ingezet op investeringen in die technologie. Hij heeft daar middelen voor vrijgemaakt. Hij is op dit ogenblik geen lid meer van deze regering. Minister, bent u ook bereid om te investeren in die ‘citizen science’-projecten, om te bekijken of het van daaruit mogelijk is om, aanvullend bij die trajectcontroles of ter ondersteuning ervan, middelen uit te trekken om daar beleid rond te voeren?
Dank u, collega’s, voor de bijkomende vragen. Verkeersveiligheid en overdreven snelheid aanpakken: dat belangt ons uiteraard allemaal aan. Inzetten op de handhaving is zeker een kaart die we ten volle moeten trekken.
Het is al een paar keer gezegd dat handhaving belangrijk is en dat infrastructurele ingrepen belangrijk zijn, maar uiteraard is ook sensibilisering belangrijk. Mijnheer Verheyden, specifiek met betrekking tot uw vraag hoeveel geld we zullen vrijmaken voor sensibilisering: u moet het mij vergeven maar dat kan ik vandaag, na één week minister te zijn, nog niet meedelen. We zullen zeker rekening houden met die vragen en bekommernissen.
Mijnheer Keulen, u vraagt hoe snel we werk kunnen maken van GAS-boetes in de zone 30 en in de zone 50. Dat is een belangrijk gegeven voor de lokale besturen. Wel, ik beloof u dat we daar heel snel werk van zullen maken. We moeten natuurlijk nog de definitie bepalen van hoe die beperkte ingrepen worden omschreven. Ik nodig de collega's uit om daar mee over na te denken zodat we zo snel mogelijk tot een goed verhaal komen.
Over de trajectcontroles heb ik ook de verhalen in de pers gelezen. U zei dat er heel wat van die palen staan te blinken, maar niet werken. Dat is inderdaad zeker niet zoals het hoort. Ik heb dit al gevraagd aan de administratie, en ik zal weldra een overzicht krijgen van hoe snel welke palen in werking kunnen worden gesteld, zodat alle trajectcontroles zo snel mogelijk resultaat kunnen boeken. U weet dat dit een samenwerking is met de federale overheid, en met de politie, die voor de uitlezing zorgt en de daaraan gekoppelde boetes. We gaan daar zo snel mogelijk werk van maken.
Minister, we kijken alvast hoopvol uit naar de trajectcontroles die in gebruik zullen worden genomen. Het doet me alleszins bijzonder veel plezier dat u in het begin van uw antwoord verwees naar uw tijd als burgemeester. Daarmee geeft u heel duidelijk aan dat u de brug wil slaan naar het lokale niveau, want verkeersveiligheid is een bezorgdheid van ons allemaal. We moeten dit dan ook allemaal samen aanpakken. (Applaus bij CD&V)
De actuele vraag is afgehandeld.