Actuele vragen
Tijdens het plenaire vragenuur kunnen de Vlaamse volksvertegenwoordigers de Vlaamse Regering ondervragen over de politieke actualiteit. De parlementsleden kunnen een actuele vraag indienen tot enkele uren vóór de aanvang van de plenaire vergadering, en zo snel inspelen op de actualiteit.
Deze week vragen over:
- het tekort aan doventolkuren;
- de Vlaamse investering in gepersonaliseerde geneeskunde;
- het SWT op 58 jaar en de gevolgen hiervan voor het Vlaamse activeringsbeleid;
- de crisis in de fruitsector;
- de gevolgen van de droogte voor de landbouwsector;
- de houding van Brussel met betrekking tot het opstarten van handelsgesprekken tussen EU en VS;
- het Rekenhofrapport over het M-decreet en de zorg in het gewoon onderwijs;
- de onderbetaling van artiesten en het toezicht op cao's in het kader van het Kunstendecreet;
- de tentenverkoop door het Belgische leger en de opportuniteiten hiervan voor jeugdbewegingen;
- de huurprijsverhoging voor 50.000 sociale huurders;
- Vlaams proefdieronderzoek op primaten in Kenia;
- het plaatsen van de aanbesteding voor Spartacuslijn 1 (sneltram Hasselt-Maastricht);
- de trambus in de Vlaamse Rand.
Download hier de lijst met de actuele vragen van 24 april 2019 (pdf)
Inschrijvingsdecreet basis- en secundair onderwijs
De plenaire vergadering heeft het voorstel van Inschrijvingsdecreet voor het basis- en secundair onderwijs, ingediend door leden van de meerderheidsfracties, goedgekeurd.
Wijziging LEZ-decreet (lage-emissiezones)
Een lage-emissiezone (LEZ) is een afgebakend lokaal gebied (meestal een stadscentrum) waarbinnen bepaalde categorieën van voertuigen geen of beperkte toegang krijgen wegens hun uitstoot van schadelijke uitlaatgassen. Het doel van een LEZ is het verbeteren van de luchtkwaliteit binnen de afgebakende zone. De Vlaamse Regering diende een ontwerp van decreet in om het bestaande LEZ-decreet te optimaliseren, na de ervaring opgedaan in Antwerpen en met het oog op het invoeren van een LEZ in Gent. Het ontwerp wil onder meer het toezicht op een LEZ met behulp van mobiele ANPR-camera’s (ANPR: Automatic Number Plate Recognition - automatische nummerplaatherkenning) mogelijk maken. Het moet ook de slagkracht verhogen om buitenlandse overtreders te kunnen beboeten.
Decreet gemeentewegen
Het Vlaams regeerakkoord bevat de ambitie om de bestaande Buurtwegenwet te moderniseren en de Atlas der Buurtwegen uit 1841 te actualiseren zodat de gemeenten een weloverwogen beleid inzake buurtwegen en trage wegen (veldwegen, kerkwegels, wandelpaden, doorsteekjes...) kunnen voeren. Leden van de meerderheid diende hiertoe een voorstel van decreet in dat voortbouwt op een eerdere conceptnota. Het voorstel wil één juridisch statuut realiseren voor alle wegen waarvan de gemeente de beheerder is. Enerzijds krijgen gemeenten meer bevoegdheden om het netwerk van gemeentewegen effectief in stand te houden. Anderzijds wordt de procedure om een gemeenteweg (die soms enkel nog op papier bestaat) af te schaffen ook eenvoudiger.
Hervorming buitenschoolse kinderopvang
Leden van de meerderheidsfracties dienden in uitvoering van het regeerakkoord een voorstel van decreet in betreffende de organisatie van buitenschoolse kinderopvang en de afstemming tussen buitenschoolse activiteiten. Het voorstel legt de verantwoordelijkheid en de regierol ter zake bij de lokale besturen die hiervoor middelen krijgen via het Gemeentefonds. Het beoogt de lokale besturen ruimte te bieden voor maatwerk en lokale samenwerking tussen opvangvoorzieningen, scholen, cultuur-, recreatie-, vrije tijds-, jeugd- en sportiniatiatieven, deeltijds kunstonderwijs etc.
Uitbouw 'Slim Vlaanderen'
Technologische evoluties en innovaties met slimme toepassingen, artificiële intelligentie en robotisering kenmerken de huidige tijd en drukken hun stempel op economische en maatschappelijke ontwikkelingen. In een voorstel van resolutie vragen leden van de meerderheidsfracties aan de Vlaamse overheid om een versterkt 'Slim Vlaanderen'-beleid te voeren en Vlaanderen uit te bouwen tot een inclusieve, slimme en innovatieve regio.
Beleid inzake hoogbegaafde leerlingen
Enkele leden van de meerderheidsfracties vragen in een voorstel van resolutie dat de Vlaamse Regering een beleid zou ontwikkelen voor hoogbegaafde leerlingen in het onderwijs, die soms met eigen specifieke problematieken kampen. Het voorstel focust op kennisvergaring rond hoogbegaafdheid, het uittrekken van middelen voor de scholen om ter zake een beleid te voeren en het soepeler omspringen met de onderwijsstructuren voor hoogbegaafde leerlingen (vergelijkbaar met leerlingen met een sportstatuut).