Report meeting Commissie voor Wonen, Armoedebeleid en Gelijke Kansen
Report
Mevrouw Coppé heeft het woord.
Voorzitter, aangezien ik voel dat er iets in de lucht hangt, wil ik iedereen waarschuwen voor hier hitsige discussies ontstaan. Ik trek de beslissing met betrekking tot de beheeraspecten, die al tijdens de vorige legislatuur is genomen, niet in twijfel. Iedereen is gewaarschuwd.
Minister, u weet dat ik naar aanleiding van de beleidsnota heb gevraagd de fusiebeweging en de organisatie van de nieuwe raden van bestuur op elkaar af te stemmen. Ik citeer het Vlaams regeerakkoord: “Elke huisvestingsmaatschappij zal tegen 2019 een minimale schaalgrootte van duizend sociale woningen in een al dan niet aaneengesloten werkingsgebied moeten hebben.” Dit staat ook in de beleidsnota Wonen 2014-2019: “We willen daarom in eerste instantie met de sector zelf overleggen op welke manier we verdere fusiebewegingen op basis van vrijwilligheid kunnen ondersteunen en aanmoedigen. We rekenen op de dynamiek uit de sector om door fusies maximale schaalvoordelen te creëren, met het oog op een betere en efficiëntere dienstverlening. Het objectief is duidelijk en daarom zullen, indien dit noodzakelijk blijkt, voor diegenen die geen stappen zullen zetten, fusiedwingende maatregelen genomen worden.” Ik wil geen discussie voeren daarover of over het besluit. Ik wil het hebben over de afstemming van beide elementen.
Ik wil nogmaals benadrukken dat ik voorstander ben van de beperking van het aantal bestuursmandaten. Het lijkt me echter geen efficiënte werkwijze de regels in het besluit nu toe te passen en vervolgens, na de fusie, opnieuw hetzelfde werk te moeten doen. Dat is geen toonbeeld van doelmatigheid.
Minister, ik stel deze vraag om uitleg naar aanleiding van een schrijven van de administratie Wonen-Vlaanderen. Ik heb de indruk dat heel wat sociale huisvestingsmaatschappijen (SHM’s) niet meer zo goed weten wat hen te doen staat. Om die reden heb ik mijn vraag om uitleg laten agenderen. Ik zou van u graag vernemen hoe er effectief moet worden gewerkt.
Als ik het goed heb begrepen, moeten de statuten tegen 1 januari 2016 worden aangepast. De fusiebeweging zelf moet echter in de loop van de legislatuur gebeuren. De SHM’s die minder dan duizend woningen verhuren, moeten tegen 1 januari 2016 hun raad van bestuur aanpassen en moeten tegen 1 januari 2019 een nieuwe raad van bestuur hebben. Als dat niet zou kloppen, zou ik het u graag horen verduidelijken. Iedereen die het nog niet heeft begrepen, zou dan kunnen horen dat het hier kan worden geagendeerd. Dat kan een leidraad zijn voor wie het nog niet heeft begrepen.
Minister Homans heeft het woord.
Voorzitter, volgens mij is hetzelfde onderwerp al tijdens de bespreking van de beleidsnota aan bod gekomen. Ik heb toen exact dezelfde vraag gekregen, namelijk of ik een vorm van uitstel zou willen verlenen. Mijn antwoord was toen redelijk duidelijk, maar ik wil het nog eens herhalen: ik zal geen uitstel verlenen.
Er is ondertussen overleg gepleegd met de Vereniging van Vlaamse Huisvestingsmaatschappijen (VVH). We hebben een bepaling gevonden waarmee alle moeilijkheden van de baan zijn. Die bepaling zal binnenkort aan alle SHM’s worden gecommuniceerd.
Ik lees de tekst letterlijk voor: “De vennootschap wordt bestuurd door een raad van bestuur, samengesteld uit minimum drie leden. De algemene vergadering waakt erover dat de samenstelling van de raad van bestuur in overeenstemming is met de toepasselijke bepalingen in het decreet van 15 juli 1997 houdende de Vlaamse Wooncode en haar uitvoeringsbesluiten.” Hiermee is het probleem van de baan. De statuten en dergelijke moeten niet elke keer opnieuw worden aangepast.
Er is gesuggereerd te wachten tot de fusieoperaties achter de rug zijn. Volgens mij komen we hier met deze bepaling aan tegemoet. De statuten moeten niet elke keer worden aangepast. Deze bepaling is conform het vennootschapsrecht en is in overleg met de VVH tot stand gekomen. De VVH staat hier volledig achter en zal alle SHM’s goed informeren en bijstaan.
Het is natuurlijk zo dat de fusieoperaties nog moeten worden doorgevoerd. Dat kan ook het best doordacht gebeuren. Ik sta absoluut achter het Besluit van de Vlaamse Regering betreffende de beheeraspecten, waaronder de vermindering van het aantal leden van de raad van bestuur tegen het einde van 2015 of 1 januari 2016. Dat maakt nu niet uit. In elk geval moet het tegen het einde van dit jaar gebeuren. Dit zou zeer belangrijk zijn.
De fusies gelden natuurlijk niet voor alle SHM’s. In het Vlaams regeerakkoord en in de beleidsnota hebben we de grens op duizend woningen gelegd. Dit is eigenlijk van toepassing op 37 SHM’s. Dit betekent dat 53 SHM’s absoluut niet zouden moeten wachten.
Mevrouw Coppé, ik zal geen uitstel verlenen. Ik zal ook geen onderscheid maken tussen de SHM’s met minder en met meer dan duizend woningen. Ik wil nog wel vermelden dat de bepaling die we hebben uitgewerkt en waarover we zullen communiceren toch overeind kan blijven indien het Besluit van de Vlaamse Regering zou worden vernietigd. Indien het Besluit van de Vlaamse Regering niet zou worden vernietigd, blijft deze bepaling uiteraard ook overeind. Dat is een goede zaak. Op die manier vermijden we immers dat de statuten elke keer zouden moeten worden aangepast.
Mevrouw Coppé heeft het woord.
Minister, ik dank u voor uw uitleg. Aangezien alles in het verslag wordt opgenomen, hoop ik dat de discussie hiermee van de baan is. Ik heb het eens nagekeken en in West-Vlaanderen zouden tien SHM’s een fusie moeten aanvragen. Ik heb daarover dan ook heel wat vragen gekregen. Ik hoop dat het nu voor iedereen duidelijk is. Het belangrijkste punt is dat de statuten niet twee of drie keer moeten worden gewijzigd. Met deze oplossing kan alles in een enkele beweging in orde worden gebracht. Ik dank u dan ook voor uw antwoord.
De vraag om uitleg is afgehandeld.