Report meeting Commissie voor Mobiliteit en Openbare Werken
Report
De heer Bex heeft het woord.
Vrachtwagenchauffeurs die gevaarlijke goederen vervoeren, moeten een ADR-opleidingsgetuigschrift (Accord européen relatif au transport international de marchandises Dangereuses par Route) kunnen voorleggen. Daarmee bewijzen ze dat ze opgeleid zijn om op een veilige manier met die goederen om te gaan. Een vrachtwagenchauffeur moet dat getuigschrift elke vijf jaar vernieuwen. Als hij dat niet doet, riskeert hij hoge boetes.
De centrale database met alle ADR-getuigschriften is in handen van het Vlaamse Gewest. Wallonië en Brussel mogen die ook gebruiken om voor ‘hun’ chauffeurs getuigschriften aan te vragen, maar moeten Vlaanderen daarvoor een jaarlijkse vergoeding betalen.
Nu blijkt dat Wallonië sinds 2016 die vergoeding nooit betaalde. In totaal is daardoor een schuld opgebouwd van 300.000 euro. Vlaanderen heeft die situatie tot begin dit jaar getolereerd. Maar op 1 januari werden Waalse gebruikers plots uitgesloten van het platform. Waalse vrachtwagenchauffeurs konden meer dan een maand lang een cruciale vergunning niet vernieuwen. Volgens de woordvoerder van het departement Mobiliteit was dat ‘een duidelijk signaal’, en dat is absoluut een duidelijk signaal. Maar ik begreep toch dat de Waalse minister van Mobiliteit het signaal ook al op een andere manier had gekregen en zich geëngageerd had om die betaling uit te voeren. Ik denk dus dat dit wellicht ook wel eleganter en met minder overlast voor de burger had gekund.
Vandaar mijn vragen aan u, minister.
Kunt u uw visie op deze gebeurtenissen weergeven?
Hoe komt het dat de betalingsachterstand niet op een andere manier werd aangekaart, en bijvoorbeeld in extremis op een interministeriële conferentie (IMC) werd geagendeerd?
Hebt u uw administratie instructies gegeven om deze manier van werken in de toekomst te vermijden? Want het lijkt mij toch niet aangewezen dat burgers – en in dit geval Waalse burgers – op deze manier geconfronteerd worden met deze problematiek.
Minister Peeters heeft het woord.
Dank u wel voor uw terechte vraag, mijnheer Bex. Het gaat hier om een puur operationele kwestie, die mij ter ore is gekomen nadat ik op 2 februari van dit jaar gevat ben door het kabinet van collega Henry. Die gaf toen duidelijk de boodschap mee dat de applicatie niet langer functioneerde. In navolging daarvan hebben wij natuurlijk aan onze administratie gevraagd wat het probleem was.
De administratie zegt zelf dat het om een louter operationele taak gaat, die zij ook moet opvolgen. Vandaar dat zij daarover ook nooit of nooit enig signalement aan het kabinet heeft gegeven.
Waar gaat het om? Sinds de zesde staatshervorming zijn de gewesten verantwoordelijk voor de ADR-vergunningen en wordt de database, door een akkoord tussen de drie gewesten, onderhouden door Vlaanderen.
Kort na het afsluiten op 1 januari 2023 heeft men in het Waalse Gewest de betalingen in gang gezet, na tussenkomst van het kabinet-Henry. Mijn administratie heeft hen nu tijd gegeven tot eind deze maand, dus tot februari 2023, om de betalingen op de rekening te hebben. In afwachting hebben we vanuit Vlaanderen de toepassing onmiddellijk na hun bevestiging dan ook weer beschikbaar gemaakt voor de Waalse collega’s. Wat dat betreft denk ik dus dat er niet echt sprake was van slechte wil maar dat men gewoon ietwat te overijverig was.
Tegen het einde van dit jaar is het wel de bedoeling dat die databank offline gaat, en vanaf dan is het beheer voor elk gewest afzonderlijk, maar dat wist men. Men had het nu gewoon te vroeg gedaan, en dat kan alleszins niet. Het is een puur operationele kwestie, en ik hoop dat we daarmee duidelijkheid gecreëerd hebben. Het is alleszins goed dat het kabinet van collega Henry ons gecontacteerd heeft, anders wisten we het natuurlijk niet. Het is niet op de IMC geweest, de kabinetten onderling hebben ook regelmatig afspraken.
De heer Bex heeft het woord.
Dank u wel, minister, voor uw antwoord. Ik neem er akte van dat het geen beslissing van u is. En ik denk dat we dat in de toekomst inderdaad op een hoffelijkere manier moeten oplossen, maar wel duidelijk maken, uiteraard, dat de Waalse overheid hier die afspraak moet nakomen. Ik begrijp dat dat ook zal gebeuren, dus ‘case closed’, denk ik.
De vraag om uitleg is afgehandeld.