Report meeting Commissie voor Mobiliteit en Openbare Werken
Vraag om uitleg over de nieuwe campagne rond afleiding achter het stuur
Report
Mevrouw Moors heeft het woord.
Minister, uit een recente rondvraag van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) onder zeshonderd Vlaamse bestuurders is gebleken dat drie op de tien Vlaamse automobilisten toegeven dat ze bijna in elke rit die ze met de wagen maken, hun gsm gebruiken, terwijl hun gsm los in de wagen ligt. Daarbovenop geeft volgens de bevraging nog eens drie op de tien automobilisten toe de telefoon tijdens het autorijden te gebruiken wanneer het toestel in een houder zit. Dat laatste is wel wettelijk toegelaten, maar ook niet zonder gevaar, want elke seconde dat je afgeleid bent, rij je blind, stelt Werner De Dobbeleer van VSV.
Je gsm gebruiken achter het stuur kan wat kosten. Het is nefast voor de verkeersveiligheid maar ook financieel. Wie betrapt wordt riskeert een onmiddellijke inning van 174 euro, plus administratieve kosten. Zo werden in de eerste helft van 2022 in Vlaanderen 33.567 automobilisten gevat. Bij dagvaarding voor de politierechtbank en bij herhaalde inbreuken gelden strengere straffen: boetes kunnen oplopen van 240 euro tot maar liefst 4000 euro, er kan een rijverbod worden opgelegd en beginnende bestuurders die worden gepakt, moeten minstens het theorie- of praktijkexamen opnieuw afleggen.
Naar aanleiding van deze nieuwe bevraging startte VSV nu een nieuwe campagne om autobestuurders te helpen focussen op de weg in plaats van hun telefoon. ‘Focus op de weg, niet op je gsm’, luidt de slogan die over heel Vlaanderen te zien zal zijn op wegaffiches en aan tankstations.
Minister, een nieuwe sensibiliseringscampagne is nuttig zeer, maar in het licht van dergelijke cijfers duidelijk niet voldoende.
Hoe reageert u op de cijfers over het gsm-gebruik achter het stuur?
Met welke extra initiatieven wilt u het gsm-gebruik achter het stuur verder terugdringen?
– Els Robeyns treedt als voorzitter op.
Mevrouw Lambrecht heeft het woord.
Minister, samen met VSV lanceerde u een nieuwe campagne die autobestuurders moet sensibiliseren om de focus op de weg te houden, een boodschap die broodnodig is. Drie op de tien Vlaamse automobilisten geven aan bijna elke rit hun gsm te bedienen terwijl het toestel los in hun wagen ligt. Een nog grotere groep, een op de drie automobilisten, geeft dan weer aan de telefoon te gebruiken tijdens het rijden terwijl die in een vaste houder op het dashboard zit. Dat laatste is wettelijk wel toegestaan, maar is eigenlijk ook niet veilig. Het gebruiken van een smartphone of ander toestel met een scherm bedienen tijdens het rijden brengt altijd risico’s met zich mee. Zoals we weten, is afleiding achter het stuur een van de drie grote killers in het verkeer.
In de eerste helft van 2022 stelde de politie in Vlaanderen 33.567 inbreuken vast betreffende gsm-gebruik tijdens het rijden. Wie betrapt wordt – we hoorden het reeds –, riskeert een boete van 174 euro, plus bijkomende administratieve kosten.
Onder de noemer ‘focus op de weg, niet op je gsm’ lanceerden u en VSV een nieuwe campagne die automobilisten moet sensibiliseren.
Ik heb daar de volgende vragen bij.
Ten eerste, het aanmoedigen van chauffeurs om tijdens het rijden de gsm of een ander toestel links te laten liggen is zeker noodzakelijk. De cijfers tonen immers aan dat er nog veel werk aan de winkel is. Op welke manier verschilt deze campagne van voorgaande campagnes rond afleiding achter het stuur? Op basis van welke argumenten bent u overtuigd dat het effect van deze bewustmakingscampagne groter zal zijn dan uw voorgaande campagnes?
Twee, campagnes rond afleiding achter het stuur zijn één ding, toezicht en handhaving op het correct naleven van de reglementering een ander. Hebt u hierover overleg met uw federale collega’s? Zo ja, wat was de uitkomst van dit overleg? Zal er in de toekomst meer ingezet worden op handhaving?
Bent u voorstander van het gebruik van onbemande camera's om gsm-gebruik beter te controleren? Zo niet, ziet u andere mogelijkheden om een betere handhaving van gsm-gebruik achter het stuur mogelijk te maken?
Minister Peeters heeft het woord.
Dank u wel, collega’s, voor jullie vragen, die tegelijkertijd onze sensibiliseringscampagnes nog eens extra ‘in the picture’ zetten. We zien ze allemaal langs onze gewestwegen verschijnen: de grote borden met ‘Focus op de weg, niet op je gsm’. Ik denk dat dat ook wel aanspreekt, dat dat heel duidelijk is voor eenieder die daar voorbijrijdt. Nu, we zeggen het telkens opnieuw, en we blijven het ook maar herhalen: verkeersveiligheid heeft enerzijds te maken met de verantwoordelijkheid van de wegbeheerder en veilige en comfortabele infrastructuur, maar er ligt ook een verpletterende verantwoordelijkheid bij de weggebruiker zelf. De weggebruiker moet uiteraard gefocust blijven op de weg, moet zich niet laten afleiden, moet zich ook aan de snelheid houden en moet zeker niet onder invloed rijden.
Ik denk alleszins dat die campagne die we hier nu doen, een campagne is waar we op moeten blijven inzetten, blijven herhalen: laat je niet afleiden op het moment dat je aan het rijden bent. De grootschalige steekproef van Vias, die jullie zelf ook al hebben aangehaald in de vraagstelling, toont dat eens te meer aan, net als de cijfers van de vaststellingen: vandaag de dag zijn er nog veel te veel mensen in de auto bezig met hun smartphone, met hun smartwatch, met andere elementen, en zijn ze op dat moment niet gefocust.
Gedrag kun je natuurlijk niet op een-twee-drie veranderen. Wat dat betreft, denken we tout court ook dat al deze campagnes zeker absoluut noodzakelijk blijven, en dat we ook niet te weinig kunnen herhalen dat we moeten blijven herhalen en continu moeten inhakken op dat gedrag van die weggebruikers, om zodoende toch tot een verandering te kunnen komen. We hebben hier sowieso een positieve boodschap. Ik weet niet of jullie zich nog herinneren dat we in 2019 een eerder abstract begrip hadden in de VSV-campagne. Toen ging het over ‘automodus’. Ik heb toen zelf aan heel veel mensen gevraagd of ze wisten wat ‘automodus’ betekende of inhield. Ik denk dat een campagne met ‘focus op de weg’ veel directer is, veel meer begrijpbaar, dan als je ‘automodus’ zegt, want wat betekent dat nu? Vandaar vind ik dit dus sowieso een goede en heel ondubbelzinnige campagne, en ik hoop alleszins dat de VSV er zo nog in de toekomst zal uitrollen.
Het blijft natuurlijk een en-en-enverhaal. We moeten enerzijds inzetten op campagnes om sowieso te komen tot dat gewenste gedrag. Maar daarnaast moeten we ook blijven informeren, opleiden, communiceren, sensibiliseren via alle mogelijke media, en uiteraard ook handhaven. Dat doen we ook, via heel wat kanalen. Ik denk aan de ‘Verkeersweken’. Ik denk aan de workshops die de VSV organiseert onder het thema ‘Focus op de weg’. Ik denk ook aan het verhaal dat we gedaan hebben met het smartphonegebruik bij de bestuurders van de landbouwvoertuigen. We hebben de ‘Dag Veilig verkeer’. We hebben ‘Truckveilig’. We hebben ‘Veilig handenvrij’ gehad. We hebben de terugkommomenten gehad. Kortom, er worden heel veel inspanningen gedaan inzake communicatie, sensibilisering, opleiding en dergelijke meer, om die weggebruiker er toch maar toe aan te zetten om zich niet te laten afleiden en verkeersveilig gedrag aan de dag te leggen.
Al die inspanningen ten spijt, moeten we zeker ook blijven handhaven. Handhaven is natuurlijk een verhaal dat vooral bij de federale overheid zit. Maar ik denk opnieuw dat de boodschap hier heel duidelijk moet zijn: op een fractie van een seconde kun je, door afgeleid te zijn, andere levens in gevaar brengen. Dus wat dat betreft moet zeker die pakkans verhoogd worden, moet ingezet worden op die handhaving, en daar kijken we natuurlijk vooral naar onze politiediensten, maar ook naar de federale overheid.
Onder impuls van minister Gilkinet is er al een onderzoek geweest via artificiële intelligentie en camerasystemen. Er blijft nog altijd een gevoeligheid: het hele GDPR-verhaal (General Data Protection Regulation), de privacygevoeligheid. Alleszins zal men moeten zien hoe men daar toekomstgericht mee omgaat. Als het dan gaat om onze camera’s, onze ANPR-camera’s (Automatic Number Plate Recognition Management System) die we langs onze autosnelwegen hebben staan: zullen we die straks allemaal kunnen inschakelen, om ook hier de pakkans te kunnen verhogen? Daarom moet ik zeggen: ik verwacht niet direct dat het een wondermiddel zal zijn. Al onze camera’s zijn gelinkt aan het ANPR-Management System (AMS) van de federale overheid, en daar is vandaag de dag nog geen opening om extra functionaliteiten toe te laten, om dus niet alleen de nummerplaatherkenning inzake overdreven snelheden te filmen, maar ook bijvoorbeeld de bestuurder in de auto, juist vanwege de GDPR-problematiek of de privacyproblematiek. We zullen dat zeker blijven opvolgen, en zeker met de federale overheid blijven kijken hoe we nog meer kunnen inzetten op dat handhavingsaspect.
Voilà, ik hoop dat ik daarmee alle vragen beantwoord heb, en anders hoor ik het wel.
Mevrouw Moors heeft het woord.
Minister, dank u wel voor de antwoorden. Ik hoor u inderdaad de focus leggen op sensibiliseren, het voeren van campagnes, maar ook op het aspect handhaven. Dat is zeker belangrijk. U verwijst naar het federale niveau waarbij men inderdaad aan het onderzoeken zou zijn op welke manier dat ook eventueel via artificiële intelligentie zou kunnen gebeuren. Nu, op dit ogenblik zijn er al bepaalde applicaties op de markt via iPhone en Android. Zo zijn er bijvoorbeeld apps die je kunt downloaden om te kijken of je inderdaad je gsm met rust gelaten hebt op het einde van de rit. In de transportsector wordt dat blijkbaar ook gebruikt. De werkgever krijgt dan een rapportje van je app, je score te zien. Er bestaan ook gsm-blockers die je kunt aanbrengen in je wagen die dan alle applicaties op je gsm blokkeren buiten handenvrij bellen en het navigatiesysteem. De vorige Vlaamse Regering heeft daar subsidies voor uitgetrokken, om transporteurs aan te moedigen om daarin te investeren.
Minister, zijn er gesprekken omtrent het verplichten van de gsm-blockers in de transportsector?
Mevrouw Lambrecht heeft het woord.
Minister, u hebt natuurlijk gelijk dat het gaat om infrastructuur en de weggebruiker zelf – daar ligt een grote verantwoordelijkheid – en dat de campagne herhaald moet blijven worden. Hebt u daar een schema van? Komt die om de zes maanden terug? Is daar enige planning over?
Ik heb ook vernomen dat u mee marketeer speelt en dat u heel terecht gezegd hebt dat niemand ‘automodus’ begrijpt, maar eigenlijk is dat wel erg dat wij en u dat dan zelf moeten doen, dat men het niet doorheeft. Misschien is dat ook een boodschap om mee te nemen.
Wat betreft de handhaving: het zit uiteraard op federaal niveau. Mijn vraag was: zit u geregeld met het federale niveau samen om over de gsm en de problematieken te praten? Wat is de uitkomst van die overleggen? Gebeurt dat bijvoorbeeld om de zes maanden?
Ik meen ook te mogen vaststellen, maar ik ben het niet zeker, dat u voorstander bent van het gebruik van onbemande camera’s om gsm-gebruik beter te controleren. U hebt uitgelegd dat het niet kan, maar mogen we ervan uitgaan dat u wel voorstander bent om via onbemande camera’s mensen te kunnen beboeten die met hun gsm in de auto bezig zijn?
Mevrouw Ryheul heeft het woord.
Minister, ik heb u begin deze maand een zeer uitgebreide schriftelijke vraag gesteld over deze sensibiliseringscampagne, omdat mensen zich terecht toch wat vragen beginnen te stellen bij een zoveelste sensibiliseringscampagne over steeds dezelfde onderwerpen, hoewel vorige campagnes weinig tot niets opgeleverd hebben. We zien dus geen daling van de cijfers. Integendeel, jaarlijks sterven 50 mensen door gsm-gebruik achter het stuur, los van de 4500 gewonden. Ik vraag me dus af wanneer u eindelijk zelf tevreden zult zijn met de resultaten van een zoveelste sensibiliseringscampagne en u zich de vraag zult stellen of de gemaakte kosten niet efficiënter konden worden besteed aan consequente bestraffing in de plaats van mensen eindeloos via dergelijke sensibiliseringscampagnes te blijven wijzen op het verbod van het gsm-gebruik achter het stuur.
Ik hoor het u graag zeggen: de pakkans moet verhoogd worden. Gerichte controleacties hebben wel degelijk hun vruchten afgeworpen. Heel veel mensen zijn de afgelopen maanden tegen de lamp gelopen. De uitvluchten tijdens de themazittingen waren ongelooflijk inventief, maar gelukkig was de politierechter onverbiddelijk. Wij zien dus het belastinggeld en het geld uit boetes liever besteed om nog meer te handhaven, om slimme camera’s in te zetten, zodat de overtredingen op basis van artikel 8.4 van de wegcode met een specifiek camerasysteem effectief gedetecteerd kunnen worden en dat de handhaving ook verhoogt. We hebben het erover gehad tijdens de commissievergadering van 10 oktober vorig jaar. Toen uitte u uw hoop dat uw federale collega’s hierin snel een doorbraak zouden realiseren. U beantwoordde daarnet mijn bijkomende vraag zelf. Na vier maanden is daar nog steeds geen duidelijkheid over. Minister, wanneer dan wel? Want dat lijkt ons net ook het sluitstuk om mensen echt aan te zetten om de gsm niet meer in de hand te nemen.
– Bart Claes treedt als voorzitter op.
De heer Keulen heeft het woord.
Weet u, collega’s, eigenlijk moeten we dit nu zeggen naar alle Vlamingen, want we maken de reflex – dat is ook zo’n heel Vlaamse reflex geworden en ik denk, voor dit deel van de wereld, een universele – dat alles wat er fout loopt, altijd de overheid is. “Als Lydia Peeters dat nu eens echt zou willen, dan kwam daar wel een einde aan.” Dat is dus eigenlijk, eerlijk gezegd, intellectueel belachelijk, maar dat is de modus die in dit vakdomein, maar ook elders, heerst.
Dit is puur aan de gebruikers van die iPhones, van die gsm’s en andere van dat soort toestellen te wijten en alleen daaraan. We hebben een paar weken of een paar maanden geleden, minister, in Limburg een actie gehad waarbij het parket meteen het rijbewijs introk van diegenen die betrapt werden bij het gebruiken van gsm’s en allerhande toepassingen achter het stuur. Je denkt dat dat toch een krachtig signaal is. Tientallen mensen worden daarvan het slachtoffer. En overal waar je om je heen kijkt, als je ergens stilstaat op een kruispunt of aan een verkeerslicht … Je staat soms twee minuten stil, omdat diegene die vooraan staat, bezig is met zijn toestel, met het lezen van mails en het geven van antwoorden op dingen die hem via de sociale media worden gevraagd. Dit hebben we puur aan onszelf te danken.
Een paar jaar geleden zijn op de E313 in Geel meerdere dodelijke slachtoffers gevallen naar aanleiding van wegenwerken. Die werden kilometers op voorhand gesignaleerd, maar toch zaten mensen aan dat infuus, want dat is voor sommigen vandaag bijna een levenselixir geworden. Je ziet dat in de politiek, je ziet dat in commissievergaderingen, je ziet dat in de plenaire vergadering, je ziet dat tijdens fractievergaderingen: mensen kunnen daar niet meer zonder.
En dus inderdaad, doe iets aan die handhaving. Gebruik daarvoor de technologie, maar, alstublieft, laten we ook stoppen met vragen wanneer het beleid nu eens met een sluitend antwoord gaat komen. Dit is onze eigenste verantwoordelijkheid en ook die van onze landgenoten. Als we dat niet aan mensen duidelijk kunnen maken, dat ze dat moeten laten voor hun eigen en andermans veiligheid op de weg, dan stopt het eigenlijk. Waarom doen wij dan zoveel inspanningen op het vlak van onderwijs, opvoeding en andere dingen, ook op het vlak van verkeersveiligheid?
De heer Bex heeft het woord.
Collega, Keulen, u maakt zich terecht kwaad en ik heb ook meteen mijn telefoon aan de kant gelegd.
Maar ik denk dat u perfect aanhaalt waarom collega Lambrecht gelijk heeft als ze zegt: “Ga nu eindelijk ook de camera’s die we hebben, gebruiken om te controleren of mensen een gsm achter hun stuur gebruiken, en beboet ze.” Want dat is voor snelheid ook zo gebeurd en dat was de enige manier om die mensen daar effectief toe aan te zetten. Met respect voor de privacy – die moet altijd gegarandeerd zijn –, maar dat moet mogelijk zijn.
En ik sluit mij dus aan, minister, bij de vraag van collega Lambrecht: bent u daar principieel voorstander van en blijft u aan de kar trekken om dat toch wettelijk mogelijk te maken?
Minister Peeters heeft het woord.
Dank u, collega’s, voor de bijkomende vragen.
Mevrouw Moors, op technologisch vlak is er inderdaad heel wat mogelijk om gsm’s en dergelijke te blokkeren. Nu, u vraagt ook of ik dat wil verplichten. Maar ik denk dan dat het betoog van de heer Keulen daar ook al onmiddellijk het antwoord op is. We willen allemaal precies overdreven betutteld worden, omdat we zelf als weggebruiker niet in staat onze verantwoordelijkheidszin aan de dag te leggen en te zeggen: “Als ik aan het rijden ben, ben ik aan het rijden en ben ik geen andere dingen aan het doen, ben ik niet met mijn gsm bezig, met mijn smartwatch of wat dan ook. Neen, dan focus ik mij op de weg.”
Nu, we weten wel dat een aantal bedrijven dat faciliteren voor hun werknemers, vooral in de transportsector. Daarbij geeft men die verslagen ook mee. Ik vind dat goed in het kader van een verkeersveiligheidspolicy van dat bedrijf als dusdanig, maar ik vind niet dat het aan mij is om mensen ertoe te verplichten een app te installeren, een ‘blocker’. Straks moeten we daar ook handhaving op voorzien, om te kijken of al die apps ook effectief geïnstalleerd zijn. Ik denk dat dat eigenlijk een beetje te ver gaat. Opnieuw, we moeten zelf allemaal verantwoordelijkheidszin aan de dag leggen.
Dan, mevrouw Lambrecht, de campagnethema’s komen zeker op regelmatige tijdstippen terug. Ik denk ook dat, als u even terugkijkt naar het verleden, u daar sowieso wel een systematiek in ziet. We hebben het in februari dus over afleiding, in maart zullen we het opnieuw hebben over de grote werven, in april focussen we op motorrijders en fietsers, in mei komt de veiligheid langs wegenwerken aan bod, in juni hebben we opnieuw afleiding – dat is een herhaling van wat we nu doen. Gaat dat dan ‘Focus op de weg’ zijn? We willen dan ook tegelijkertijd een afleidingscampagne voor tweewielers brengen, dus de fietsers en de steppers. We hebben daarin dus zeker wel een stramien. Zo voeren we inzake rijden onder invloed meestal campagne vlak voor de zomermaanden, alsook in de wintermaanden. Dus dat stramien komt zeker terug.
Ik ben alleszins blij dat iedereen het er ook over eens is dat de campagne die nu op tafel ligt, die ‘Focus op de weg’, veel directer en bevattelijker is voor iedereen, en hopelijk dan ook echt mensen aanmoedigt om die gsm achterwege te laten.
Bijkomend kan ik u ook nog meegeven dat wij zeker regelmatig overleg hebben – ik denk dat ik dat hier al vaker gezegd heb – met onze collega’s binnen de interministeriële conferentie Mobiliteit (IMC) om, in het kader van ‘All For Zero’, te bekijken hoe we nog meer kunnen focussen op die verkeersveiligheid. Daar zitten we dan zeker ook met de andere collega’s aan tafel.
Er zijn een heel aantal vragen om die camera’s gewoon op een modus te zetten zodat ze automatisch iedereen kunnen detecteren die met de gsm bezig is. De heer Keulen verwees naar het voorbeeld in Limburg, waar de politie heel wat gerichte acties heeft gevoerd en de pakkans enorm heeft verhoogd. Met daar dan nog dat mediaverhaal rond, ik denk dat dat mensen er inderdaad toe aanzet om het maar achterwege te laten, omdat het hun de boete niet waard is. Zo zou eenieder moeten denken. Maar tegelijkertijd is er ook die verantwoordelijkheidszin. Een fractie van een seconde kan enorm veel schade en leed berokkenen. Dat moet de boodschap aan eenieder zijn.
Was het maar zo simpel om die camera’s zomaar eventjes aan te passen. Ik heb al verwezen naar de privacyissues. Wij kunnen niet zonder meer iedereen detecteren die zich in een auto over de wegen verplaatst en daar boetes aan koppelen. Er is een proefproject geweest van Vias, waaruit heel duidelijk bleek dat het GDPR-issue te allen tijde leeft.
En zelfs als wij een dergelijke applicatie op onze huidige ANPR-toestellen zouden hebben ... Want het wordt hier gesteld alsof we gewoon even een knopje moeten omdraaien en dat het dan allemaal wel gefilmd en gedetecteerd zal kunnen worden. Zo simpel is het niet. Dat zit niet bij die ruim vijfhonderd camera’s die we vandaag geïnstalleerd hebben. Misschien kan dat in de toekomst wel, maar dan moet dat AMS ook een andere functionaliteit hebben om dat ook effectief te kunnen detecteren. Zo simpel is het dus allemaal niet.
Ik denk dat het pleidooi van de heer Keulen voor zich spreekt. Laat ons allemaal naar onszelf kijken, iedereen die als een infuus aan die gsm hangt. Het is een verantwoordelijkheid van iedereen die zich in het verkeer begeeft. Laat het opnieuw een wake-upcall zijn.
Dank aan de vraagstellers om hier zoveel aandacht aan te geven. Hopelijk brengt het iets teweeg bij de mensen die zich op de weg bevinden.
Mevrouw Moors heeft het woord.
Minister, dank u wel voor uw antwoorden.
Ik ben het natuurlijk eens met collega Keulen, en ik denk wij allemaal hier. We zijn ons zeer bewust van het feit dat we als automobilist zelf de nodige verantwoordelijkheid aan de dag moeten leggen om die gsm aan de kant te leggen en ons er niet door te laten afleiden.
Mijn bijkomende vraag of u die gsm-blokkers wilt verplichten, was alleen bedoeld voor de transportsector. Ik heb begrepen dat er inderdaad subsidies worden uitgekeerd. Ik denk dat dat wel een goede manier is om de transporteurs aan te zetten om dat te installeren, want we horen bij zware verkeersongevallen heel dikwijls dat afleiding van de chauffeur door een smartphone, een seconde niet op het voorliggende voertuig letten, desastreuze gevolgen heeft. Ik denk dat we daar misschien nog bijkomende reclame over kunnen maken of nog meer in de actualiteit brengen dat die manieren worden voorgelegd door de Vlaamse Regering.
Mevrouw Lambrecht heeft het woord.
Minister, ik ben natuurlijk erg ontgoocheld. Het is ook daarom dat ik mijn derde vraag, of u het wilt verplichten, expliciet stelde. En dan begint u zeer liberaal te zeggen dat u niet graag verplicht, dat u dat niet gaat doen en dat iedereen vrij moet zijn. Maar als er gevaren zijn voor anderen, vind ik niet dat je moet zeggen dat iedereen vrij moet zijn. U zegt dat het niet aan u is om te verplichten, maar u bent minister van Mobiliteit. U kunt dat zeggen. Ook al doet de federale overheid het dan niet, u kunt zeggen dat u, als het aan u lag, het zou verplichten dat de camera kan registreren wie met de gsm bezig is achter het stuur.
Er zijn drie killers in het verkeer: snelheid, alcohol en drugs, en afleiding. Bij snelheid vindt u het normaal dat er beboet wordt met camera's en met trajectcontroles. Bij alcohol vindt u het normaal, en wij ook allemaal, dat er minimumnormen zijn. Nultolerantie, dat is een andere discussie. Maar als het over afleiding gaat, zegt u dat het niet aan u is om te verplichten. Ik vind dat u als minister van Mobiliteit echt zou kunnen zeggen dat het voor u liever gisteren dan vandaag zo is dat de camera's dat kunnen registreren. Ofwel heb ik u totaal verkeerd begrepen, maar ik meen gehoord te hebben dat het niet aan u is om te verplichten.
De vragen om uitleg zijn afgehandeld.